Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup vertical cu mai multe cat-uri 1/1

Mesajde alt stupar » 14 Mar 2013, 22:49

catalin_CJ scrie:as vrea sami raspunda cineva cu experienta sami fac falturi la magazii sau sa le fac drepte cu coltare dupa stasul dandant si sami dati va rog si motivul (avantajele sau dezavantajele) la un sistem de inbinare sau altul multumesc anticipat oricarui binevoitor

o da... si eu as vrea multe mura-n gura !
Ca subiectul a mai fost dezbatut si nimeni nu mai are chef de reluari... ce mai conteaza ?
Fa dom`le un efort si cauta in forum, documenteaza-te !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dila Daniel » 14 Mar 2013, 22:57

catalin_CJ scrie:as vrea sami raspunda cineva cu experienta sami fac falturi la magazii sau sa le fac drepte cu coltare dupa stasul dandant si sami dati va rog si motivul (avantajele sau dezavantajele) la un sistem de inbinare sau altul multumesc anticipat oricarui binevoitor

viewtopic.php?f=19&t=3109&hilit=imbinare+corpuri
viewtopic.php?f=10&t=3117&p=98519&hilit=imbinare+corpuri#p98519
viewtopic.php?f=18&t=243&p=2743&hilit=chinga#p2743
http://stuparitul.3xforum.ro/post/7275/ ... transport/
http://stuparitul.3xforum.ro/post/569/1 ... ransport_/

...si mai sunt...totul este sa cauti!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde catalin_CJ » 15 Mar 2013, 00:26

mulumesc de informatie tuturor si domnului care ma luat cam tare il rog doar sa nui ia pe incepatori la bataie e greu sa cati pe minunea asta sint sute de teme mam tot uitat si nu am gasit nimic referitor fa falturile de la caturi ori cum multumesc tuturor
catalin_CJ

Mesajde BeesDream » 15 Mar 2013, 02:56

catalin_CJ scrie:mulumesc de informatie tuturor si domnului care ma luat cam tare il rog doar sa nui ia pe incepatori la bataie e greu sa cati pe minunea asta sint sute de teme mam tot uitat si nu am gasit nimic referitor fa falturile de la caturi ori cum multumesc tuturor

Catalin si eu am fost luat tare dar asta e... m-am obisnuit si nici nu mai pun intrebari cand vreau sa ma ducomentez cu ceva...
my facebook | my YM: bees.dream@yahoo.com
BeesDream

Mesajde liviutzbogos » 15 Mar 2013, 03:17

Ideea chiar asta e, sa nu intrebam de dragul activitatii pe forum. Si eu mai pun intrebari banale, care pentru mine sunt importante, dar mai intai caut sa vad, nu cumva s-a mai discutat, sau caut un topic asemanator si incerc sa ma lamuresc cu ce s-a scris acolo. Iar daca sunt luat pe sus de cei cu experienta incerc sa invat ceva din raspunsul lor, oricare ar fi. Si eu am mai fost luat la "palme", dar asta asa, ca sa ma trezesc, sa nu mai visez cu ochii deschisi...si i-am dat dreptate acelui om. Hai ca ma intind la predici si nu aici e locul unde trebuie sa le tin :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde kamy » 15 Mar 2013, 08:06

Asa liviu vezi ce-nseamna sa ai muza?
Hai sa facem o sentetizare a dilemei incepatorului peste drum de tipul de lada/rama.
Io nu o sa va dau sfaturi ce sa faceti doar o sa bag de vina ca la asta ma precep cel mai bine
1 lada orizontala avantaje stabilitate,acces rapid un singur tip de rama dar cu rame dijitale adica tre sa le numer8 cu degetele una cate una,dezavantaj miere amstecata cu puiet,nu poti folosi descapacire mecanica decat cu metoda ,,cat in cuib,,.
Cu mai multe gauri pe post de urdinise e o lada destul de universala poti face in ea ce vrei si cat te duce priceperea.
2 vertical10 rame cu magazie,e tot o lada oriz9ntala de 20 de rame,doar e dispusa vertical,
dezavantaje :cand vrei sa umbli in cuib tre sa ,,darami ,,magazia mai raman albine tinere pe jos pe lada pe care pui magazia,pe stationar la 10 rame de puiet roieste la pastoral e cam cel mai aproape de lada ideala 18 rame,poti folosi gratii haneman si ai separata merea de puiet poti intretine cateva sute bune sau chiar mii de familii.poti lucra mecanizat
Cu 2 magazii 1/2 se lucreaza mai usor,se poate pune magazia goala pe cuib cea plina se ridica deasupra pentru maturare,capacire,dezavantaj 2 tipuri de rame carre trebuie depozitate corespunzator ca sa nu devii crescator involuntar de molii si soareci.
3.lada de 12 rame,e lada infiata de mine si un prieten bun din curtici ghita ilies am io mai multi prieteni buni dar el e pintre cei putini care nu m-au vandut niciodata.
El a fost foarte multumit de lada eu mai putin,12 rame de puiet ai o singura data pe an si e doar pentru facut poza nu tine prea mult,la stationar nu roieste niciodata din lipsa de spatiu daca roieste e din alte motive.
La pastoral pentru o matca e prea mare pentru 2 matci e prea mica,dar puteti imparti corpul in 2 sau in 5 se pot folosi si 5 matci cu conditia sa fie tinere si folosite 1 sezon pe 2 rame al doilea roiesc.
Dezavantaje:la pastoral daca nu o umpli cu rame de puiet din alte familii sau nu folosesti 2 matci ai cam multe rame cu miere in cuib media e undeva la 8 rame de puiet restul miere,socoata la vertical e cate rame de puiet in cuib atatea rame cu miere in magazie,deci daca nu umpli lada de puiet cam porti vant(rame goale) si extragi furtuna
Mai sant mer-u si me-u da n-am experienta si las fanii sa explice totusi ca o concluzie toate lazile sant bune daca nu ploua in ele,albinele aduna miere si-n cizma de cauciuc,depinde de tine ce ti se potriveste si cat de departe vrei sa ajungi nr de familii.
kamy

Mesajde Dila Daniel » 15 Mar 2013, 20:16

catalin_CJ scrie:mulumesc de informatie tuturor si domnului care ma luat cam tare il rog doar sa nui ia pe incepatori la bataie e greu sa cati pe minunea asta sint sute de teme mam tot uitat si nu am gasit nimic referitor fa falturile de la caturi ori cum multumesc tuturor

Catalin,probabil eu sunt "domnul" la care faci referire. :)
Daca este asa,te rog sa ma crezi ca tie iti va fi in primul rand de ajutor sa cauti pe forum.
Nu am spus-o ca "sa te iau tare" ci,sa te impulsionez...
uite aici ai "motoare de cautare interna" ,atat pe forumul nou cat si pe cel vechi
search.php -aici pe forumul nou
http://stuparitul.3xforum.ro/search.php -forumul vrchi

bun venit si da-i bataie!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde BeesDream » 19 Mar 2013, 23:45

Dragi apicultori cu experienta va rog frumos sa imi spuneti si mie masurile STAS pentru rama 1/1 ca vineri imi ajung lazile comandate dar vreau sa le ridic dupa ce verific masurile ca le vreau STAS sa pot comanda rame de oriunde... :) Multumesc anticipat!
my facebook | my YM: bees.dream@yahoo.com
BeesDream

Mesajde Tankard » 25 Noi 2013, 15:51

kamy scrie:Asa liviu vezi ce-nseamna sa ai muza?
Hai sa facem o sentetizare a dilemei incepatorului peste drum de tipul de lada/rama.
Io nu o sa va dau sfaturi ce sa faceti doar o sa bag de vina ca la asta ma precep cel mai bine
1 lada orizontala avantaje stabilitate,acces rapid un singur tip de rama dar cu rame dijitale adica tre sa le numer8 cu degetele una cate una,dezavantaj miere amstecata cu puiet,nu poti folosi descapacire mecanica decat cu metoda ,,cat in cuib,,.
Cu mai multe gauri pe post de urdinise e o lada destul de universala poti face in ea ce vrei si cat te duce priceperea.
2 vertical10 rame cu magazie,e tot o lada oriz9ntala de 20 de rame,doar e dispusa vertical,
dezavantaje :cand vrei sa umbli in cuib tre sa ,,darami ,,magazia mai raman albine tinere pe jos pe lada pe care pui magazia,pe stationar la 10 rame de puiet roieste la pastoral e cam cel mai aproape de lada ideala 18 rame,poti folosi gratii haneman si ai separata merea de puiet poti intretine cateva sute bune sau chiar mii de familii.poti lucra mecanizat
Cu 2 magazii 1/2 se lucreaza mai usor,se poate pune magazia goala pe cuib cea plina se ridica deasupra pentru maturare,capacire,dezavantaj 2 tipuri de rame carre trebuie depozitate corespunzator ca sa nu devii crescator involuntar de molii si soareci.
3.lada de 12 rame,e lada infiata de mine si un prieten bun din curtici ghita ilies am io mai multi prieteni buni dar el e pintre cei putini care nu m-au vandut niciodata.
El a fost foarte multumit de lada eu mai putin,12 rame de puiet ai o singura data pe an si e doar pentru facut poza nu tine prea mult,la stationar nu roieste niciodata din lipsa de spatiu daca roieste e din alte motive.
La pastoral pentru o matca e prea mare pentru 2 matci e prea mica,dar puteti imparti corpul in 2 sau in 5 se pot folosi si 5 matci cu conditia sa fie tinere si folosite 1 sezon pe 2 rame al doilea roiesc.
Dezavantaje:la pastoral daca nu o umpli cu rame de puiet din alte familii sau nu folosesti 2 matci ai cam multe rame cu miere in cuib media e undeva la 8 rame de puiet restul miere,socoata la vertical e cate rame de puiet in cuib atatea rame cu miere in magazie,deci daca nu umpli lada de puiet cam porti vant(rame goale) si extragi furtuna
Mai sant mer-u si me-u da n-am experienta si las fanii sa explice totusi ca o concluzie toate lazile sant bune daca nu ploua in ele,albinele aduna miere si-n cizma de cauciuc,depinde de tine ce ti se potriveste si cat de departe vrei sa ajungi nr de familii.

la stupii dumitale pe 12 rame nu merg puse caturi? 2 de 1/2 sau 1cat de a 1/1? intreb ca si eu mi-am facut niste stupi pe 12 rame si sunt nehotarat ce fel de cat-uri sa le fac,daca fac caturi de jumatate este mai usor de lucrat cu ele , avantajul inversarii cat-urilor.LA caturile cu rame de 1/1 avantajul e ca lucrezi cu un singur tip de rame,pentru un incepator, la tipul asta de cat iti faci si rame de rezerva,intrebarea mea: este vre-o diferenta de productie la cules intre cele 2? Respecte,
Tankard

Mesajde Closcutz » 25 Noi 2013, 19:46

Nu prea se practica vertical de 12 cu cat 1//1, dar daca asta ti-e dorinta te avertizez ca iti trebuie ceva sange in instalatie sa te lupti cu ,,fortaretele cu caturi montate". Alta problema observata pe viu la colegii de pastoral, ca nu prea va verticaliza mierea( va prefera sa blocheze cuibul decat sa urce in cat) daca nu ai matca mitraliera de ouat. E avantajul unui singur tip de rama,, dar aici se cam termina avantajele.
Closcutz

Mesajde redoo » 25 Noi 2013, 21:23

Closcutz scrie:Nu prea se practica vertical de 12 cu cat 1//1, dar daca asta ti-e dorinta te avertizez ca iti trebuie ceva sange in instalatie sa te lupti cu ,,fortaretele cu caturi montate". Alta problema observata pe viu la colegii de pastoral, ca nu prea va verticaliza mierea( va prefera sa blocheze cuibul decat sa urce in cat) daca nu ai matca mitraliera de ouat. E avantajul unui singur tip de rama,, dar aici se cam termina avantajele.

ar merge,dar pe stationar si cu o vatra buna si cu ceva munca.cand sa umplut corpul cu albina nu doar cu rame, se iau toate ramele cu puiet capacit si se pun in cat pe mijlocul cuibului,sub ele se lasa ramele cu puiet alb.stanga dreapta ramelor cu puiet capacit din cat se pune foita la crescut si rame goale.In corp nu se mai pun FA.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde kamy » 26 Noi 2013, 08:07

Io folosesc doar caturi 1/1 deocamdata!mie mi se potriveste ceilalti va rog incercati inainte de a adopta!
kamy

Mesajde kamy » 03 Dec 2013, 06:47

Tancard frate in ale apiculturii ,acu vazui intrebarea,nu e diferenta de productie,daca ai 2 caturi la 1 singur cat blocheaza cuibul si verticalizare mai anevoioasa(1/2)!
In schimb la 12 rame dai cu capul in altceva si anume,tre sa importi rame de puiet sa umpli corpul de jos,verticalizarea se face prima data deasupra ramelor de puiet si cam din mijloc spre margine!
Cu o singura matca sau spre sfarsitul fs cand ai maxim 6-8 rame pictate ici colo cu puiet,ai miere cat china in cuib,daca o lasi neextrasa intr-un fel nu mai transmiti albinelor ca daca nu pleaca de urgenta la cules vor muri de foame la iarna,pt ca la vertical blocheaza cuibul si noaptea muta sus surplusul daca extragi cuibul,daca il lasi neextras nu au unde pune si-s obligate sa puna la etaj!
Daca extragi si cuibul,atunci mai bine orizontal,au inceput o gramada de colegi sa adopte chiar pe vagon lada orizontala( si au trecut de la 10,11 12 rame plus una magazie1/2)!!e lada la care munceste albina cel mai putin,si apicultorul cel mai mult!
La manopera apicultorului locul 1 il ocupa tot lada verticala la familia care nu face verticalizarea fiind nevoit sa extragi cuibul!(adica cea care nu are cuibul plin de puiet)
Ase ca sa tragem de concluzie,lada orizontala functioneste ori la cine verticalul doar la acei care tin tot timpul cuibul plin de puiet!
Lada orizontala munca mai putina pentru albina dezavantaj stupar,rame amestecate miere puiet,vertical sau ladoi mare cu 2 matci (biturbo) sau ajutat cu puiet si indispensabil haneman,in acest caz sectorul apicultorului ramane doar magazia!
Neextragand cuibul nu mai aveti nevoie de hranitoare si apipixuri in stupina!pariez ca dupa primul an bun va indragostiti si nu mai umblati in cuib!
kamy

Mesajde valigorj » 03 Dec 2013, 10:01

la 12 rame 1\1+cat de 1\2 la fam. care nu pun miere in cat se ridica o rama din cuib care are si cca 3 degete de miere in cat[in centru].si mai repede verticalizeaza daca se ridica 2 rame la distanta de 2-3 rame de cat.BAFTA.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE