Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rame neconforme STAS

Mesajde EN_ » 26 Apr 2014, 13:56

In urma cu ceva timp,neavand timp sa ma ocup personal de cumparaturi,am rugat un cunoscut sa-mi cumpere de la Magazinul ACA-Apicola Craiova,rame brad 1/1,dintr-acelea la balot,la 25buc. Astazi am constatat ca latimea ramei este de 34-34,5mm.Cota standardizata este de 37mm.Ati fost pusi in situatia sa folositi rame mai mici de 37mm si care sunt consecintele? Nu am timp sa merg sa le schimb,vine Intai de Mai,salcamul sta sa infloreasca si iaca 'sa raman si nu pot sa bag rame la crescut!!! Vina mea este ca nu le-am masurat mai demult,dar nu am crezut ca magazinele "Apicola" sunt gata sa vanda asemenea gunoaie.Deci,va recomand sa masurati ramele cand le cumparati,ca sa nu patiti ca mine.
EN_

Re: Rame neconforme STAS

Mesajde cristi_vidican » 26 Apr 2014, 17:38

Stai liniștit! Ba, din contră, dacă ai cubul pe 10 rame, o să te bucuri. Că intră rama mai ușor și nu omori atât de multă albină.
Anul trecut mi-am făcut eu cu mâna mea ramele de 1/2 și speteaza avea 35 mm.
Anul acesta am făcut-o de 36 :lol: că dacă era în stup numai rame noi, rămânea ceva diferență.
În timp nu se mai cunoaște și o să te și ajute.
Sunt unii care au rame fără umăr, lăsând spațiul între ele doar din distanțierele de pe ladă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 26 Apr 2014, 19:56

La 35-36mm iti garantez ca pe rama aia NU o sa vezi celula de trintor,mai jos de cota asta nu stiu ce se poate intampla :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 26 Apr 2014, 22:26

În practică, între rame se depune propolis, ceea ce face ca rama să fie lată cât vrei.
I-am dat odată cuiva să-mi facă rame. I-am dat un model de la mine și mi-a făcut cum a vrut el - toate spetezele laterale erau de 35 mm.
Din acel an toți stupii aveau 10 rame în cuib. Până atunci aveau 9 :lol:
Era al doilea an de apicultură și, greșeală de începător, nu apropiam suficient de mult ramele. Când ajungeam cu cuibul la 10 rame, ultima nu mai intra, așa că rămânea distanță între ele. Când am primit ramele mai înguste, totul s-a rezolvat.
Așa că tot răul spre bine
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde EN_ » 27 Apr 2014, 08:57

Sunt de acord cu tot ce spuneti,dar din cate stiu,cea mai mare descoperire in apicultura a fost folosirea ramelor cu latimea de 37mm pentru dezvoltarea optima a cuibului.Daca ramele sunt de 34-35mm nu cumva duce la anomalii in constructia celulei si la dezvoltarea anormala a puietului in celula? Partea proasta ca am cumparat rame multe si mi-e teama sa risc.
EN_

Mesajde balu » 27 Apr 2014, 13:20

eu am luat 300 rame toate au 38 , ramele noi goale le-am pus intr-o cutie noua, facuta de mine int 385 mm, nu au intrat 10 :x
balu

Mesajde B.K » 27 Apr 2014, 13:30

IMG_0865.JPG
Am luat astazi de la magazinul din Bucur Obor 2 legaturi de rame 1/2 (50 bucati). Pentru ca era foarte aglomerat le-am luat repede si am plecat. Dupa ce am ajuns cu ele acasa am constatat ca leatul inferior este de 1 cm , adica este ca cel de la rama 1/1 . Eu nu am asa ceva la niciunul dintre caturi si nici nu sunt impacat cu ideea asta , mai ales ca eu insarmez vertical ramele de 1/2. Ce STAS mai e si asta , de fapt , se mai respecta vreun STAS ??
Sa-ti ia banii si merge asa , sa nu mai zic ca de multe ori mai trebuie sa le mai raschetezi ca nu se "pupa" la imbinaturi.
Ultima oară modificat de B.K pe 27 Apr 2014, 13:38, modificat 1 dată în total.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde B.K » 27 Apr 2014, 13:31

poza 2
Fişiere ataşate
IMG_0866.JPG
B.K

Mesajde proapis13 » 27 Apr 2014, 14:04

BeeeK scrie:... am constatat ca leatul inferior este de 1 cm , adica este ca cel de la rama 1/1 . Eu nu am asa ceva la niciunul dintre caturi si nici nu sunt impacat cu ideea asta , mai ales ca eu insarmez vertical ramele de 1/2.

Impaca-te cu ideea ca ramele respective sunt in STAS si sunt pentru insarmarea orizontala ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde B.K » 27 Apr 2014, 14:41

proapis13 scrie:
BeeeK scrie:... am constatat ca leatul inferior este de 1 cm , adica este ca cel de la rama 1/1 . Eu nu am asa ceva la niciunul dintre caturi si nici nu sunt impacat cu ideea asta , mai ales ca eu insarmez vertical ramele de 1/2.

Impaca-te cu ideea ca ramele respective sunt in STAS si sunt pentru insarmarea orizontala ;)

Mda...am sa ma impac acum daca tot am dat 100 de lei pe ele...Data viitoare belesc ochii mai bine . :)
B.K

Mesajde paul » 27 Apr 2014, 14:48

50 de rame ... 100 lei :?: :o Da' din ce-s frate :?: :o
LE ... ieri am cumparat 250 de rame cu 250 lei !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde redoo » 27 Apr 2014, 15:26

paul scrie:50 de rame ... 100 lei :?: :o Da' din ce-s frate :?: :o
LE ... ieri am cumparat 250 de rame cu 250 lei !!!

pun pariu ca nu le-ai luat de la acelasi magazin....
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde State » 27 Apr 2014, 15:32

BeeeK scrie:Mda...am sa ma impac acum daca tot am dat 100 de lei pe ele...Data viitoare belesc ochii mai bine . :)

Cum sa dai frate 100lei pe 50 de rame ??? :shock: N-a intins copita nici acum , magazinul ala ?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde paul » 27 Apr 2014, 15:37

redoo scrie:pun pariu ca nu le-ai luat de la acelasi magazin....

Le-am luat de la un nene tamplar care face echipamente apicole. Atat mai avea pe stoc. Mi-ar fi trebuit vreo 300 ... Este vorba de rame de cat de 162 .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE