Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Poliuretan vs Lemn

Mesajde badguy_goodguy » 25 Feb 2012, 23:28

Ce parere aveti despre poliuretan vs lemn ?
badguy_goodguy

Re: Poliuretan vs Lemn

Mesajde dulos_theo » 26 Feb 2012, 12:56

badguy_goodguy scrie:Ce parere aveti despre poliuretan vs lemn ?

Trebuie achizitionate o lada sau doua din poliuretan, si iernat una Sau doua ierni, si apoi sa tragi concluziile.
Cei care folosim am apreciat si pe forumul vechi, ca se merita investitia. Sunt avantaje in special in perioada care urmeaza cu frig si schimbari de temperatura cum sunt specifice lunii care urmeaza. Este a treia iarna in urma caruia am sesizat diferente majore intre lemn si poliuretan. Merita incercat !
dulos_theo

Mesajde badguy_goodguy » 26 Feb 2012, 13:31

Cu respecte , la fel si eu am inceput sa fiu multumit de stupii de poliuretan dupa ce am avut in ei mortalitate zero timp de 2 ieri consecutive, si aproape nici o albina moarta pe fundul stupului. La cei din lemn au fost albine moarte...destul de multe.

Nu stiu din ce cauza in aceasta iarna nu am avut albine moarte pe fundul stupurilor din poliuretna... doar ceva capuri, picioare de albine, insa aproape nici o albina moarta. O fi prins tratamentul mai bine la ei fata de ceilalti stupi din lemn? Consuma mai putina miere iarna in ei, si deci consumul fiind mai mic si uzura albinelor, adica nu sunt pline de excremente,etc.

Ce nu mi-a placut la ei: (desi unii m-ar putea contrazice)

- costul exagerat de ridicat (aici nu cred ca ma contrazice nimeni, doar producatorul eventual...)
-ies tarziu la zbor, pana acuma la mine in poliuretan nu am observat vreun zbor mai mare de curatire. Cred ca nu cade lumina pe urdinish ...
-nu culeg la fel de mult ca cei din lemn... desi sunt sustinatori care zic altceva. defapt am observat ca in poliuretan stau foarte multe albine in stup (din cauza termo izolatiei?!) si poate asta e si motivul pt. care cresc mai mult puiet in poliuretan decat lemn?!
-lipsa unui colector de polen ...

PS: In zona mea s-au facut verzi, i-a atacat ceva alge. La calitate nu cred ca i-a deteriorat , insa nu sstiu cum pot scoate acel muschi verde, acele alge de pe ei...am incercat si cu detergent si degeaba...
badguy_goodguy

Mesajde BUNKA » 26 Feb 2012, 20:52

Nu am testat dar imi dau seama ca cel putin pentru iernare este foarte bun...cat priveste intarzierea zborului de curatire..probabil ca in poliuretan fiind bun izolant termic, fereastra de cateva ore bune de zbor din primele zile calde sunt de neperceput de catre albine.
Faptul ca in poliuretan consumul e mai mic desi poate au puiet atesta faptul intens dezbatut ca la temperaturi mai putin agresive gen -20 de grade, albinele consuma mai putin chiar si atunci cand au puiet...de fapt mai ales cand au puiet...se stie ca ele trebuie sa mentina 35 de grade cu plus...in conditiile in care afara se inregistreaza cateva saptamani cu -20, diferenta de temperatura este de aproximativ 55 de grade noaptea si in jurul a -40 sau -45 de grade ziua...in lazile de lemn albinele sunt supuse acestor factori care cresc consumul si uzura, fara posibilitatea de a creste puiet in cantitati mai mari si in conditii mai bune de microclimat.
De aceea eu desi nu am experimentat sustin in continuare ca iernarea in hala sau in stupi de poliuretan este mult peste iernarea in lemn afara...incomparabil mai buna.
BUNKA

Mesajde teinegru64 » 26 Feb 2012, 21:13

Si iernarea in curu gol...face diferenta dintre unu si ....altu..?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2012, 21:56

Iernez de 3 ani roi in roinite de polistiren peste iarna fara probleme
chiar daca au sita pe fund au o dezvoltare fantastica primavara
cerind primii largirea cuibului si implicit transvazarea in stupi
salve :D
Fişiere ataşate
candi in polistiren.JPG
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde teinegru64 » 26 Feb 2012, 22:52

Care e avantajul unei familii iernate intro roinita de polestiren.....si o familie pe 5 rame iernata intru-un orizontal?? La un monent dat vom avea impresia ca roinita pe 6 rame e exceptionala iar orizontalu pe 20 de rame culege din fantana.Asta face diferenta....dintre apicultori.Roinita aia suporta cat??
teinegru64

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2012, 22:55

Este doar pt dezvoltare,am scris mai sus :o
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde teinegru64 » 26 Feb 2012, 23:02

Ma gandeam sa scot vreo 10 litri la pomi .Salve.
teinegru64

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2012, 23:23

Sunt si modelul cu cat dar sunt produse de swienty ale mele sunt de Quarty
proapis13

Mesajde badguy_goodguy » 27 Feb 2012, 00:04

ma mira ca nu mananca polisternul ala..
badguy_goodguy

Mesajde BUNKA » 27 Feb 2012, 00:27

nu e poliuretan de densitate mare?..eu stiu ca nu-l rod...
BUNKA

Mesajde badguy_goodguy » 27 Feb 2012, 02:22

BUNKA scrie:nu e poliuretan de densitate mare?..eu stiu ca nu-l rod...

ma referam la nucleul lui proapias
badguy_goodguy

Mesajde badguy_goodguy » 03 Mar 2012, 22:55

Am gasit aici ceva...cam cata caldura se pierde intr-un stup de lemn ...iarna

Poza infrarosu (asa cum se fac la blocuri)
http://www.beebehavior.com/infrared_camera_pictures.php

Aici poze normale
http://www.beebehavior.com/livecam.php
badguy_goodguy

Mesajde Badea Alin » 21 Dec 2012, 23:30

aș vrea să știu pentru cei care folosesc poliuretan, ce avantaje/dezavantaje au constatat, cu excepția iernării. Producție miere, pot fi utilizați pentru pastoral?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde antal_bee » 22 Dec 2012, 21:25

Dar combinatia asta o fi buna?
Fişiere ataşate
SAM_0674 (Small).JPG
Nu te osteni sa ajungi bogat; nu-ti pune iscusinta ta in aceasta. Pilde cap. 23 vrs.4
antal_bee

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE