de badguy_goodguy » 26 Feb 2012, 13:31
Cu respecte , la fel si eu am inceput sa fiu multumit de stupii de poliuretan dupa ce am avut in ei mortalitate zero timp de 2 ieri consecutive, si aproape nici o albina moarta pe fundul stupului. La cei din lemn au fost albine moarte...destul de multe.
Nu stiu din ce cauza in aceasta iarna nu am avut albine moarte pe fundul stupurilor din poliuretna... doar ceva capuri, picioare de albine, insa aproape nici o albina moarta. O fi prins tratamentul mai bine la ei fata de ceilalti stupi din lemn? Consuma mai putina miere iarna in ei, si deci consumul fiind mai mic si uzura albinelor, adica nu sunt pline de excremente,etc.
Ce nu mi-a placut la ei: (desi unii m-ar putea contrazice)
- costul exagerat de ridicat (aici nu cred ca ma contrazice nimeni, doar producatorul eventual...)
-ies tarziu la zbor, pana acuma la mine in poliuretan nu am observat vreun zbor mai mare de curatire. Cred ca nu cade lumina pe urdinish ...
-nu culeg la fel de mult ca cei din lemn... desi sunt sustinatori care zic altceva. defapt am observat ca in poliuretan stau foarte multe albine in stup (din cauza termo izolatiei?!) si poate asta e si motivul pt. care cresc mai mult puiet in poliuretan decat lemn?!
-lipsa unui colector de polen ...
PS: In zona mea s-au facut verzi, i-a atacat ceva alge. La calitate nu cred ca i-a deteriorat , insa nu sstiu cum pot scoate acel muschi verde, acele alge de pe ei...am incercat si cu detergent si degeaba...