Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine agresive!

Mesajde Mircea_63 » 25 Iun 2013, 11:40

Ieri munceam prin stupina si la un moment dat am observat Lupul Albinelor iesind din scorbura unui par batran. Pomul e chiar in stupina, fiind unul dintre principalii furnizori de umbra. Ma apropiu de scorbura si un vuiet profund se aude dinlauntru. Un vuiet puternic. Ca sa vezi! Aveam un stup in plus si eu nu stiam, numai ca asta in plus era ditamai familia de Lupi.
Am pulverizat juma de tub de spray insecticid, unul de proasta calitate si eram convins ca l-am lichidat. Peste alte cateva ceasuri, ma prinde ploaia la stupi si ma retrag sub par. Veneau Lupii acasa unul dupa altul. Multi! Multi rau, nu asa. Trag cu urechea si trunchiul vuia, clocotea.
Iau o sticla cu diluant, torn in scorbira adanca si dau foc. In scurt timp a inceput sa iasa fum si foc prin cele mai neasteptae locuri, iar la trei metrii inaltime ieseau limbile de foc din pom, ca dintr-o teava. Parul, gaunos tare, batran, dar foarte productiv, era putred pe dinauntru, plin cu material numai bun pentru afumator. Am pus scara si am turnat cateva galeti cu apa, pana s-a stins orice urma de foc sau fum. "Stupul" baban de Lupi a fost lichidat.

Cred ca una din cauzele principale a nervozitatii albinelor mele era chiar acest cuib de lighioane care se hranesc cu albine. Totusi, in jurul stupilor nu i-am observat la vanatoare. Veneau si plecau in aceiasi directie cu albinele ce mergeau la cules.

Cu ocazia asta am mai vazut ceva interesant!!! Un nenea Lup se invartea in jurul pomului si nu era in clar ce se intampla, iar o albina l-a atacat. Lupul s-a retras din fata ei. In zbor se misca lent fata de albina si il ataca precum un avion de vanatoare ce se apropie de bombardier. Pur si simplu l-a pus pe fuga.

Sunt curios sa observ daca albinele mele vor deveni de-acum mai linistite, mai putin nervoase.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 25 Iun 2013, 12:17

Mircea_63 scrie: Sunt curios sa observ daca albinele mele vor deveni de-acum mai linistite, mai putin nervoase.

nu numai liniștite și mai puțini nervi, dar să vezi ce productive vor fi. Cumpără-ți bidoane cât de multe. Încărcătura de lupi în zona ta era foarte mare și asta explică producția slabă. :lol:
Mai ai ceva răbdare până-ți trimit paiele și să vezi atunci, poți da cu masca de pământ.
Dacă nici așa nu merge, treci pe Buckfast. Atunci chiar că-ți trebuie bidoane.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 25 Iun 2013, 12:46

cristi_vidican scrie:
nu numai liniștite și mai puțini nervi, dar să vezi ce productive vor fi. Cumpără-ți bidoane cât de multe. Încărcătura de lupi în zona ta era foarte mare și asta explică producția slabă. :lol:
Mai ai ceva răbdare până-ți trimit paiele și să vezi atunci, poți da cu masca de pământ.
Dacă nici așa nu merge, treci pe Buckfast. Atunci chiar că-ți trebuie bidoane.

Indata ce fac rost de bidoane destule, trec pe BF ... ;)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 25 Iun 2013, 13:31

Miercea,
cred că știi filmulețul. Ia încearcă să faci la albinele tale ce face DM pe min 6:15. Dar să fii fără mănuși și fără mască. Până la urmă, toată treaba-i din genă.
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 25 Iun 2013, 14:06

cristi_vidican scrie:Mircea,
cred că știi filmulețul. Ia încearcă să faci la albinele tale ce face DM pe min 6:15. Dar să fii fără mănuși și fără mască. Până la urmă, toată treaba-i din genă.

E clar ca DM are alte gene. :lol: Si el si albinele lui!
N-am curaj sa fac asta! La albinele mele este act de curaj sa intru in stupina fara sa fiu echipat. Dau uneori cate o tura lent, prin spatele lor, iar cand vreau sa vad ce si cum la urdinis, doar de la 4-5 metri si prudent.
Culmea e ca tocmai pe langa acel păr trec de fiecare data cand ma apropii de ele. Anul trecut erau mult mai blande, dar si mult mai putine.

Mare mare avantaj...nici mancarimea de a doua zi nu mai e ce a fost. Anul viitor ma voi zbate sa gasesc gene neroitoare si blande.
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 25 Iun 2013, 15:12

Tocmai vin din stupină. Vremea care o am o știi, că dacă te uiți bine spre N mă vezi.
Am desfăcut stupul cu regină BK, am dat puțin cu fum, apoi zic să fac ca DM și să dau câțiva pumni pe rame. Îmi pare rău că n-am avut camera la mine. Albina s-a tras toată între rame.
Merg apoi la cel mai agresiv, de la care am luat nu demult vreo 10 ace, că am întârziat cu fumul după ce am desfăcut etajele.
Același lucru: dau cu fum și dau cu pumnu: culmea, parcă s-au tras între rame mai repede, fără ca vreuna să mă atace.
Dar, eu știu blândețea BK-ului tot anul, pe când cel din urmă are momente când fără mănuși n-ai ce umbla în el.
Bk-ul a fost fruntaș la rapiță, la salcâm, iar acum e lider detașat. Albina cea mai multă, fără gând de roire, fără sincope în pontă, ca și Carnica, mereu cu rezerve, dacă aș avea așa toată stupina, aș fi cel mai tare din parcare
cristi_vidican

Mesajde Beekeeping » 25 Iun 2013, 18:17

Si ale mele sunt foarte linistite, in conditiile in care nu folosesc fum/manusi. Desi nu prea e cules, nu inteapa.
Beekeeping

Mesajde alexx » 25 Iun 2013, 19:38

Beekeeping scrie:Si ale mele sunt foarte linistite, in conditiile in care nu folosesc fum/manusi. Desi nu prea e cules, nu inteapa.

Eu cred ca agresivitatea in principal o da ragina..zic asta pentru ca am schimbat de curand regina la un stup defapt singur a schimbat-o si acum cand umblu in el trebuie sa ma echipez pentru razboi asta de cand s-a facut schimbul
alexx

Mesajde Mircea_63 » 25 Iun 2013, 19:43

Asta zicea si Cristi Vidican...ca exista soiuri cu blandete celebra si il dadea exemplu pe Dan Margarit cu albinele lui, dar este cunoscut ca exista factori externi care maresc agresivitatea.
Stim cu totii cum s-au comportat anul acesta cam in perioada rapitei...
Mircea_63

Mesajde teinegru64 » 25 Iun 2013, 22:59

alexx scrie:
Beekeeping scrie:Si ale mele sunt foarte linistite, in conditiile in care nu folosesc fum/manusi. Desi nu prea e cules, nu inteapa.

Eu cred ca agresivitatea in principal o da ragina..zic asta pentru ca am schimbat de curand regina la un stup defapt singur a schimbat-o si acum cand umblu in el trebuie sa ma echipez pentru razboi asta de cand s-a facut schimbul

O fi ajuns si pe la voi reginele din Moldova.Rareori am lucrat blindat la albine....dar am o stupina in care nu mai puteam intra.De lucrat .....un calvar.Daca ar fi sa am asemenea albine imi dau demisia. Pana la urma am reusit sa gasesc vinovatul.....un roi facut la salcam.Facand sapaturi am aflat ca un apicultor din vecini a cumparat regine aduse de la fratii moldoveni.Alta explicatie nu gasesc pentru agresivitatea din zona respectiva.Ajunge o singura familie pentru a ajunge sa urasti albina.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde alexx » 26 Iun 2013, 18:19

teinegru64 scrie:
alexx scrie:

O fi ajuns si pe la voi reginele din Moldova.Rareori am lucrat blindat la albine....dar am o stupina in care nu mai puteam intra.De lucrat .....un calvar.Daca ar fi sa am asemenea albine imi dau demisia. Pana la urma am reusit sa gasesc vinovatul.....un roi facut la salcam.Facand sapaturi am aflat ca un apicultor din vecini a cumparat regine aduse de la fratii moldoveni.Alta explicatie nu gasesc pentru agresivitatea din zona respectiva.Ajunge o singura familie pentru a ajunge sa urasti albina.

Nu as detesta albina nici daca va trebuii sa ma duc la ea cu casca de motociclist :lol: ;) bineinteles asta in cazul meu si cred ca la fel ar face multi apicultori :lol:
alexx

Mesajde priest » 26 Iun 2013, 19:55

Eu am respectat si orele si...tot. Degeaba.Cred ca au boala pe mine pentru ca in momentul in care deschid stupul se napustesc asupra mea.Daca nu asi fi echipat asi ajunge direct la reanimare. Si asta la un singur stup.Clar! E vorba de matca!
Ultima oară modificat de priest pe 26 Iun 2013, 20:59, modificat 1 dată în total.
priest

Mesajde alexx » 26 Iun 2013, 20:12

priest scrie:Eu am respectat si orele si...tot. Degeaba.Cred ca au boala pe mine pentru ca in momentul in care deschid stupul se napustesc asupra mea.Cred ca daca nu asi fi echipat asi ajunge direct la reanimare. Si asta la un singur stup.Clar! E vorba de matca!

da asa si la mine ;)
alexx

Mesajde Odey » 26 Iun 2013, 21:09

E vorba si de ce rasa de albina este... de exemplu la stupul meu dupa ce matca s`a imperecheat pot merge fara fum si fara masca si manusi ca una nu vezi sa se dea la tine..
Mai este cate una care zboara pe langa mine dar nu iti face nimic(daca nu dai cu mana dupa ea), doar te inspecteaza :))
Asa dragi imi sunt albinele! :)
Le ador:X
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde vio-trutza » 26 Iun 2013, 23:32

priest scrie:Eu am respectat si orele si...tot. Degeaba.Cred ca au boala pe mine pentru ca in momentul in care deschid stupul se napustesc asupra mea.Daca nu asi fi echipat asi ajunge direct la reanimare. Si asta la un singur stup.Clar! E vorba de matca!

Eu cred ca este vorba si de modul cum lucram noi in stup. Am luat albinele de la un stupar care nu are masca in dotare si de manusi nici nu a auzit. El numai asa lucreaaza. M-a ajutat la extractie dupa salcam, eu blindat cu manusi, combinezon si toate cele si el fara nimic. E adevarat ca si-a luat vreo doua ace dar din gresala caci una i-a intrat pe picior si una in mana. Am si eu un stup tot la fel de agresiv si cand deschid stupul ma iau in primire 2,3 , au momente cand umbla prin curte cate 2 sau 3 si sunt hotarate sa intepe pe oricine le iasa in cale.
Eu tind sa cred ca lucrez cu manusi si miscarile mele sunt mai brutale , poate nici nu stiu sa dau cu fum, poate ....., poate...... Altfel nu imi explic cum eu lucrez blindat si prietenul meu nici nu poarta masca.
vio-trutza

Mesajde priest » 27 Iun 2013, 00:25

vio-trutza scrie:
priest scrie:Eu am respectat si orele si...tot. Degeaba.Cred ca au boala pe mine pentru ca in momentul in care deschid stupul se napustesc asupra mea.Daca nu asi fi echipat asi ajunge direct la reanimare. Si asta la un singur stup.Clar! E vorba de matca!

Eu cred ca este vorba si de modul cum lucram noi in stup. Am luat albinele de la un stupar care nu are masca in dotare si de manusi nici nu a auzit. El numai asa lucreaaza. M-a ajutat la extractie dupa salcam, eu blindat cu manusi, combinezon si toate cele si el fara nimic. E adevarat ca si-a luat vreo doua ace dar din gresala caci una i-a intrat pe picior si una in mana. Am si eu un stup tot la fel de agresiv si cand deschid stupul ma iau in primire 2,3 , au momente cand umbla prin curte cate 2 sau 3 si sunt hotarate sa intepe pe oricine le iasa in cale.
Eu tind sa cred ca lucrez cu manusi si miscarile mele sunt mai brutale , poate nici nu stiu sa dau cu fum, poate ....., poate...... Altfel nu imi explic cum eu lucrez blindat si prietenul meu nici nu poarta masca.

Nu am bagat fum niciodata....cum iti explici?
priest

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE