Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Diferența între stup cu fund plin și stup cu fund cu pla

Mesajde peterneamt » 13 Aug 2017, 18:28

Clima se schimbă....şi nu în bine ( încălzirea globală este reală ) ! În iulie- august 2017 am avut la stupină mai multe zile cu peste 40 de grade Celsius la umbră ( am stupii în plin soare, nu la umbră, pentru că, unde este umbră este pericol să crească apa... ) şi faptul că am stupii cu sită şi subăr pe fund şi sită clasică ( STAS ) în loc de podişor peste care am polistiren extrudat de 20mm şi încă un polistiren extrudat în capac.........., asta a făcut ca albinele să facă ventilaţie din interiorul stupului..... şi să nu am rame topite........cum au alţi apicultori de pe malul Dunării , unde şi eu am amplasată stupina..... La noi , zilele trecute, a fost cod roşu de caniculă..... în alte zone nu ,la noi seceta este intrată în normalitate...... iar alţii au probleme cu inundaţiile ...! Părerea mea este că : nu strică să ai stupul astfel gândit, încât să poţi să-ţi ajuţi albinele atunci când au nevoie ......( transport , prea frig, sau prea cald )!
ps. Dragii mei .....sunteţi pe podiumul aprecierii noastre ( cei mai apreciaţi )şi apicultorii vă aşteaptă cu nerăbdare postările e păcat de....... efortul dumneavoastră să .... deci, continuaţi constructiv ! ;)
peterneamt

Mesajde asd5 » 13 Aug 2017, 19:18

La mine in zona de munte nu am nevoie de plasa insa sunt convins ca foloseste prin sud. Anul asta a fost populatie enorma semn ca albina a trait mai mult ca in alti ani insa in mod sigur nu datorita stupului.
asd5

Mesajde vasilefi » 13 Aug 2017, 21:07

Ioan Guist scrie:Mentiune.
Am fundurile cu plasa de aerisire pe toata suprafata fundului. Tot anul. Nu am subere sau alte obturatore.
Cunosc cu indeamanuntul si carentele si neajunsurile colegilor ce combat fundul cu plasa, fiinca am indraznit sa trec prin ele. Nu am insa nici un interes sau motivare sa intru in detalii.
Fiecare cu ...treaba lui, fiecare cu convingerile lui.

Dacă nu aveți subere înseamnă ca faceți tratament cu fundul deschis?
vasilefi

Mesajde Ioan Guist » 13 Aug 2017, 21:20

1 Nu fac tratamente cu fumigatii.O singura data am facut,in primul an adica.Parerea mea e ca fumigatiile si fureto sau "subliminal" sunt frectii la picior de lemn.
Intr-odiscutie cu un coleg valoros ( nu e peiorativ)de la Icdea, au recunoscut dupa 10 ani ca nu sunt pregatiti sa lanseze un tratament anti Varoa pentru stupinele de intensiv . deaceea au si lasat importurile mai ....pe liber.
2 Revin.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde mausica » 13 Aug 2017, 21:29

Ioan Guist scrie:1 Nu fac tratamente cu fumigatii.O singura data am facut,in primul an adica.Parerea mea e ca fumigatiile si fureto sau "subliminal" sunt frectii la picior de lemn.

Cum luptati impotriva varooa ?
Ce tratamente folositi ?
Multumesc
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde vslsilviu » 13 Aug 2017, 21:55

Marius... intrebi cu manusile puse!

Eu as intreba: cum aducem Apivar? (de exemplu) si mai ales la un pret decent!
Ca pe Amazon (https://www.amazon.com/gp/product/B01M0 ... bw_c_x_1_w) la 8$ pe familie... pare un pic cam mult doar pentru un tratament.
Si daca se poate un raspuns direct la intrebare. Spun asta deoarece acum vreo 3 ani l-am intrebat pe Dragos ce parere are despre Bayvarol (este si postat pe undeva) si m-a luat drept "pinguin". Imediat ce a gasit sursa de subventionat... acum Bayvarol este perfect! Nu are cum sa fie perfect daca nu variaza si cu altceva; acel altceva ideal (dupa parerea mea), la acest moment este Apivar.
Se mai gasesc si variante bio, dar sunt si mai scumpe si daca nu le combin si cu ceva "chimic" nu prea am incredere.

Multumesc anticipat!
vslsilviu

Mesajde Ioan Guist » 13 Aug 2017, 23:12

yuonyuon scrie: pentru ca se face curent cu urdinisul , deaceaia se pune folie deasupra. Simplu ca la gradinita. pui folie de nailon nu se mai face curent si albina isi pastreaza microclimatu /temperatura etc.

in schimb la fondurile cu plasa apar socuri de temperatura mai mari decat la cei cu fund plin si de aici ......

tu la casa ai patru pereti sau 3 ? daca scade temperatura brusc afara in ce camera se resimte socul mai tare? astea is la mintea cocosului.

temperatura de 34/35 va exista doar unde este al;bina acoperitoare in caz in care temperatura scade . auma iar cu cat scade mai mult cu atat aria albinei acoperitoare se restrange mai mult si va ramane puiet neacoperit .

poate ca uni ati observat iarna la stupii cu fund plin veti vedea o parte din zapada/gheata topita pe capace sau o laterala unde este ghemul format , in schim la cei cu sita e bocna.
Asta intre noi "incepatorii".

Edit: Apropo la FS anul asta am avut intre 10 grade noaptea si 35 ziua , diferenta draq

De ce nu-i asa ? De ce-i taman altfel?
Pai uite o provocare : Luati la anul o familie zdravana si turnat-o intr-o lada cu fundul inchis , cu aerisire in capac, cu urdinis etc etc. Lada dumnitale adicatelea. Hrana pe ea si da-i pace pana in toamna. si ierneaza cu ea cum vrea ea.Dupa aia mai discutam.
Mai ia o familie si pune-o intr-o lada cu Fund cu sita totala. Fa aidoma ca si la prima. Dupa experiment se poate sa pricepeti ca eu nu am nimic de dat. Albina ne da !! Lectii.
Subliniez ca am uitat, fara rame fara ceara .Doar lada cu ce are ea

Comparatiile cu apartamentul si cu mamiferele sunt puerile si deci nu va contrez.

Ce nu intelegeti este ca o data ce-i scoasa din scorbura si pusa in stupi sistematici , lucrurile se schimba radical in munca cu albinele. Jocul este sa o ducem cat mai aproape de ce vrea ea.

Daca pana si stramosii nostrii tineau albinele in cosnite cu goiera in jos si nu in sus :lol: De prosti ce erau nu stiau ca vor face frigul peste iarna??Nu stiau ca va traii mai putin?
Asta cu traitul mai putin fiinca o trage la glezne e scoasa din putul gandirii si nu are absolut nici-o legatura cu realul. Ba din contra !!
Ioan Guist

Mesajde Closcutz » 14 Aug 2017, 00:03

Bade Ioane va rugam din suflet sa ne spuneti cum tratati de varroa si cu ce...de cate ori pe an(sau in functie de cati paduchi gasiti prin sondaj)...?
Closcutz

Mesajde Ioan Guist » 14 Aug 2017, 09:18

Constantene, vorbim pe privat .Nu are rost sa intru in inca un clinci de discutii interminabile.
Ioan Guist

Mesajde asd5 » 14 Aug 2017, 09:18

Ioan Guist scrie:1 Nu fac tratamente cu fumigatii.O singura data am facut,in primul an adica.Parerea mea e ca fumigatiile si fureto sau "subliminal" sunt frectii la picior de lemn.
Intr-odiscutie cu un coleg valoros ( nu e peiorativ)de la Icdea, au recunoscut dupa 10 ani ca nu sunt pregatiti sa lanseze un tratament anti Varoa pentru stupinele de intensiv . deaceea au si lasat importurile mai ....pe liber.
2 Revin.

Foarte tare. Ma bucur ca au ajuns si altii la concluzia asta.
Personal am ajuns la concluzia ca trebuie sa fii pe faza in general cu paduchii ca astia nu au un orar fix... depinde de la an la an. Totul e sa monitorizezi stupii prin observatii vizuale gen aspectul puietului, albine care se tarasc prin iarba si apoi prin esantioane de albine spalate in alcool. Ne trebuie mai multe tratamente pe benzi cu raza lunga de actiune.. nu stiu cum e varostopul ca nu am folosit.
Fiind cu stu[pina in stationar am ajuns la o schema radicala si foarte fiabila care rezulta in schimbarea matcilor si in pauza de puiet prin Mai. Cu 2 saptamani inainte de salcam (foarte indoielnic) fac nuclee mici cu babaciunile si tratez dupa 21 de zile. La mine culesul incepe abia prin iulie.Derogarea albinelor de la ingrijirea puietului aduce mai multa miere... daca da salcamul... daca nu am prevenit roitul, am facut tratamentul eficient si am si matci tinere... asta pentru stationar.
La momentul asta am stupi la care nu a cazut nici macar un paduche. Momentan testez oxalicul cu glicerina pe benzi.

Folositi Apivar?
asd5

Mesajde Ioan Guist » 14 Aug 2017, 09:55

Glicerina si oxalic pe benzi e mai noua si deci trebuie facute probe.
Nu folosesc Apivar
Ioan Guist

Mesajde yuonyuon » 14 Aug 2017, 12:53

Ioan Guist scrie:1 Nu fac tratamente cu fumigatii.O singura data am facut,in primul an adica.Parerea mea e ca fumigatiile si fureto sau "subliminal" sunt frectii la picior de lemn..

Nu vreau sa par eu " baba dracu'" dar nu cumva e si normal sa fie asa .parerea e in ton cu modelul de stup banuiesc?
yuonyuon

Mesajde State » 14 Aug 2017, 13:13

Ioan Guist scrie:Constantene, vorbim pe privat .Nu are rost sa intru in inca un clinci de discutii interminabile.

Nea Ioane, te rog..Îți expui ideea și atât.
Ce te faci daca găsești 50 de mesaje. Stai să răspunzi la toți? Dă-i drumul pe țeavă si fiecare cum poate pe urmă,nu?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde yuonyuon » 14 Aug 2017, 13:17

Ioan Guist scrie: Luati la anul o familie zdravana si turnat-o intr-o lada cu fundul inchis , cu aerisire in capac, cu urdinis etc etc. Lada dumnitale adicatelea. Hrana pe ea si da-i pace pana in toamna. si ierneaza cu ea cum vrea ea.Dupa aia mai discutam.
Mai ia o familie si pune-o intr-o lada cu Fund cu sita totala. Fa aidoma ca si la prima. Dupa experiment se poate sa pricepeti ca eu nu am nimic de dat.

Cum sa lasi stupu; cu aerisirea deschisa pe sus tot anul ....cred ca vb despre lucruri diferite .
eu am zis ca stupul sa aibe contact cu exteriorul DOAR pe urdinis . si DOAR la mutari sa se " activeze aerisirea" pe sus .

Sa stiti ca legile fizice se aplica peste tot . nu vb de mamifere cand vb de temperatura . is lucruri diferite. cred ca ati observat deja ca in apicultura castica cine pregateste terneu . nu degeaba ai cules mai bun cand ai mai multa culegatoare sau ai sanse mai mari sa fi calcat de masina pe o strada decat pe camp. tot timpu trebuie inclinata balanta probabilitatilor in favoarea ta. cum faci asta ? ...pai elimini riscuri .

in primavara cand ai stupul strans pe putine rame e mult mai probabil ca larvele sa fie hranite mai bine si automat riscu de boli e mai mic iar sansele de a avea o generatie sanatoasa sunt mai mari . cu temperatura banuiesc ca e aceeasi schema alea 5 grade in plus fac diferenta.

poate ca logica mea nu e buna . luatio ca o parere
yuonyuon

Mesajde Ioan Guist » 14 Aug 2017, 14:11

yuonyuon scrie:

1 Cum sa lasi stupu; cu aerisirea deschisa pe sus tot anul ....cred ca vb despre lucruri diferite .

2 Sa stiti ca legile fizice se aplica peste tot . nu vb de mamifere cand vb de temperatura . is lucruri diferite. cred ca ati observat deja ca in apicultura castica cine pregateste terneu . nu degeaba ai cules mai bun cand ai mai multa culegatoare sau ai sanse mai mari sa fi calcat de masina pe o strada decat pe camp. tot timpu trebuie inclinata balanta probabilitatilor in favoarea ta. cum faci asta ? ...pai elimini riscuri .

3 in primavara cand ai stupul strans pe putine rame e mult mai probabil ca larvele sa fie hranite mai bine si automat riscu de boli e mai mic iar sansele de a avea o generatie sanatoasa sunt mai mari . cu temperatura banuiesc ca e aceeasi schema alea 5 grade in plus fac diferenta.

4 poate ca logica mea nu e buna . luatio ca o parere[/quote]

1 Ok, pune roiul in lada ta cu aerisire doar pe urdinis. Vezi dupa aia. astept efectiv sa ne povestesti ce ai vazut. Intamplator cunosc raspunsul.
2 Legea e lege si nu-i tocmeala. Numai ca in comparatie cu mamiferele, in cazul insectelor detinute in "grajd" mediul inchis nu da doar caldura.Aceiasi fizica mai are o lege. Cauza si efect adica. Iar cauzalitatea produsa de "grajd" nu da efectele ce vor duce la ....mai multa culegatoare .
3 e complicata si nu-i locul si nici rabdarea de a o explicita.
4Logica ta e buna dar nu se aplica. Nu vrei si pace sa faci pasul necesar. Adica sa "gandesti" ca o albina. Fiind sigur pe logica imbatabila produsa de o minte ce apartine mamiferelor, si nu-i vorba de un bou aici, :lol: ci de mintea umana tzafnoasa, nu vom ajunge la o concluzie comuna. Scopul meu nici nu este asta.
Ioan Guist

Mesajde namzeb » 14 Aug 2017, 14:13

SAM_1394 (Copy).JPG
roiul din cutie
SAM_1395 (Copy).JPG
cutia de unde a iesit
Brailene, facem discutii de dragul discutiilor deoarece albina nu tine cont de ce vrea apicultorul.Un exemplul l-am eu anul acesta, un roi nu ia -placut in cutie si a iesit afara pe fundul cutiei si acolo sa reprodus excelent. Eu l-am lasat si acum este cu, constructia pe tot fundul cutiei, il las sa vad ce va face si cit de bine s-a simtit afara.Dar daca ai fund AV albina il va propoliza si va lasa atit cit ii trebuie aer.Daca ai pe podisor aerisire va propoliza tot la fel asa ca cel mai corect este sa vezi cit necesar de aer are nevoie si atit sa-i lasi.Exemplu eu am avut fund normal si la un moment dat am observat la o cutie mai veche o gaura pe fund si intr-un colt,acea famile producea cel mai bine si nu propoliza dar nici varooa nu se dezvolta exagerat.Am vazut cam unde erau gaurile facute de albine si am gaurit toate cutiile in acel colt cu diametrul gaurii respective.Ce credeti de atunci fac doar 2 tratamente cind nu mai exista puiet deloc(Sirsit de oct.-nov) si varooa sa reglat aproape la zero.Asa ca tratamentele exagerate duc la intoxicarea albinelor si incetinirea reproducerii si mai ales la productie scazuta.Cine trateaza albinele salbatice? si la roiuri culese de prin scorburi nu vei gasi varooa exagerat ca se despaduchesc singure.Deci in concluzie tratamente mai putine si cind nu mai este puiet este cheia succesului.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE