Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde Albinel » 14 Feb 2012, 21:09

genutzu are mare dreptate ..consumul a fost foarte mare chiar exagerat si va fi mult mai mare ..
imi doresc tare mult sa nu fi avut eu dreptate in prima mea postare de pe topicul asta ,dar tare-mi este frica ..
as spune ca este timpul sa se intervina Urgent cu hrana energetica ..fiecare face cum doreste ,cu ce doreste si daca doreste..
sa ne ajute Dumnezeu sa iesim cu ele in primavara !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 14 Feb 2012, 21:11

genutzu are mare dreptate ..consumul a fost foarte mare chiar exagerat si va fi mult mai mare ..
imi doresc tare mult sa nu fi avut eu dreptate in prima mea postare de pe topicul asta ,dar tare-mi este frica ..
as spune ca este timpul sa se intervina Urgent cu hrana energetica ..fiecare face cum doreste si daca doreste..
sa ne ajute Dumnezeu sa iesim cu ele in primavara !!
Ultima oară modificat de Albinel pe 14 Feb 2012, 21:15, modificat 1 dată în total.
Albinel

Mesajde Albinel » 14 Feb 2012, 21:13

imi cer scuze ..s-a postat de doua ori.. :oops:
Albinel

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 21:49

Pe la noi prin nord se raporteaza pierderi din acelasi motiv, pana in decembrie cald, au depus puiet iar in ianuarie a venit geralaul, intre -20 si -28 de grade, au consumat de au rupt ca sa mentina temperatura pe puiet, chiar si cu un sistem bun de ventilatie la gerul asta vaporii de apa nu au timp sa mai iasa din lada, pur si simplu se fac cristale pe peretii stupilor, am si eu aceeasi treaba in lazi desi am sita pe fund si podisoare cu urdinis superior...raman pe puiet si desi au avut papa, crapa daca nu le dai ceva deasupra, cu mancarea langa ele. Baietii din sud o trag cu cate 4-5m de zapada peste stupi, la noi...belea mare cu ponta inceputa prematur din cauza iernii blande si a consumului exagerat de la mijloc de ianuarie incoace de cand au inceput gerurile de sub -25 de grade.
Crapa coloniile anul asta pe capete !!
La mine cred ca or sa fie pierderi, seceta, corp gras ciuciu si ponta incetata prematur in toamna...scapa cine poate, selectie naturala, care nu pa si pu...
Familiile vor fi scumpe anul asta, cine vrea sa-i dea inainte o sa scoata banu`
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 21:53

In fata acestor influente de mediu nu ai ce sa faci efectiv, pur si simplu poti sa bagi stupii perfect in iarna si sa ai pierderi, singura solutie o vad in iernarea in adapost la o temperatura cat de cat constanta la 2-6 grade, altfel pot fi usor pacalite de fenomenele astea meteo cum a fost iarna asta...cal, cald, cald, bine si deodata ger cumplit, crima si pedeapsa. Pierderi o sa aiba multa lume, ascultati ce va spun, acum eu...puii mei, le-am luat polen in toamna, poate si asta e o treaba pe care nu o sa o mai fac never, insa, papa a fost, tratament a fost, musca a fost, si la naiba...a fost si puiet mult prea devreme...se duc dracu`!!
Trebuie adapost tata cu temperatura cat de cat constanta si sub 6-7 grade constant...altfel iernile astea care sunt din ce in ce mai ciudate o sa ne lase in curu` gol.
Iarna trecuta la fel, blanda si in primavara, vant de ma dadea jos 70-80-90km/h, si super rece, polar...te cacai pe tine de frig la propriu..noroc ca am avut gheme la 8-9-10 rame de am iesit cu ele, dar si anul trecut mi-au crapat cateva bombe mari, stupul si ligheanul de albine sa va imaginati ce inseamna sa pierzi o colonie de aia, e ca si cum ai pierde 2-3 normale, iti tai venele nu alta, motivul...acelasi, puiet si consum exagerat, si vad ca fenomenul asta se cam repeta la noi in nord, e oarecum constant.
Acum 3 ani, ger pe valea Siretului minus 33 de grade C, nu mai retin cum fusa toamna.
Aproape este un tipar an de an, incepe bland si se termina cumplit, eu cred ca am sa-i bag pe viitor in adapost, il dau dracu` de clopot, n-are nici o eficienta cand vine vb de asa ceva, o dau dracu de folie, o sa iernez pe un singur corp ME, cu urdinisele deschise larg, in intuneric deplin, cu ramele full de hrana din care cel putin jumate sa fie miere curata, stivuiti frumos unii peste altii de prin noiembrie pana la sfarsit de februarie, ca asta e perioada cand se indreapta vremea, desi in unii ani nu ai ce sa le scoti nici in martie, si poate poate abia prin aprilie sa merite sa le scoti afara...va aduceti aminte, anul trecut...a tinut cel putin la noi in nord, pana la sfarsit de aprilie...criminal...concluzia mea e una singura, nu mai iernez afara, ma pun la punct cu tehnologia iernarii in adapost si aia e...
Si pt cei care nu locuiesc aici si judeca usor ai invit la iernat aicisea ;) vedem dupe, ce si cum...am vazut cum isi bateau unii p..la de un coleg e vb de Catalin Giurgila, ca a avut si el ceva pierderi, poi tata daca si baiatu` asta nu mai stie lucra cu albina, si daca si el nu are suflet...da ma rog, nu vreau sa intru in polemici!
BUNKA

Mesajde Albinel » 14 Feb 2012, 22:08

BUNKA ..ti-am citit postarile si pe celalalt topic si-mi pare rau de ce ti se intampla ...
nu se intampla numai in nord ..ci si aici sau mai ales aici..pentru ca aici au fost temperaturi mai ridicate in decembrie si ianuarie..
in urma cu ceva timp imi spuneam pe forum pozitia fata de iarna asta ..erau guri care spuneau ca incerc sa sperii incepatatorii..
si pe topicul asta in prima pagina am spus ..:
"adaugarea turtelor in timpul lunii decembrie si ianuarie acolo unde nu era nevoie ..(si n-ar fi trebuit sa existe asemenea situatii) plus temperaturile ridicate la acea vreme ,au dus la declansarea pontei prea devreme ..acum venirea acestor temperaturi foarte scazute ..duce la marirea consumului de hrana ,uzura maxima ,condens si mortalitati mari..
sa nu uitam ca procentul de mortalitate abia dupa revenirea temperaturilor la normal ,va creste..
am spus toate astea la acea vreme ..!! si fara sa-mi doresc sa sperii pe cineva ,am sa spun ca prevad o mortalitate mai mare decat in iarna lui '85..din fericire pentru mine ,inca le am pe toate la apel ,chiar daca in decembrie am pierdut o matca ,dar am unificat imediat albina .."
acum imi declar.. STARE de URGENTA ..chiar daca pana acum m-am bazat pe faptul ca am lasat destula hrana ..azi m-am uitat la cativa si am tras aceasta concluzie..de maine dimineata ..pe cai ,pana nu-i prea tarziu..
Albinel

Mesajde pst_claudiu » 14 Feb 2012, 22:34

1. Rata pierderilor in randul familiilor de albine care au iernat in Canada pe ultimii ani:
2009-2010 - 21%
2008-2009 - 33.9%
2007-2008 - 35%
2006-2007 - 29%

Pierderile lor se mai trag si de la varroa + Nosema cernae.
pst_claudiu

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 22:52

Stii, e mai bine sa fie frig si sa nu inceapa ponta in decembrie, si apoi sa ai surprize cu ger naprasnic in fe-mart, la ei nu cred ca baga puiet in prima parte a iernii cum vad ca se cam intampla pe la noi, si fara nici o stimulare...eu le-am lasat in pace si au bagat ca proastele, matcitinere deh.
Ei ierneaza in principal in hale, sau acoperiti cu acele huse speciale cate 4 care cat de cat ai protejeaza pe timpul notilor reci...la noi e nici la bal nici la spital...nu se poate compara cu nimic, nu-i nici frigul de la rusi, nici caldura de la greci, ba vine ba pleaca frigul, uitati-va pe radare...e cum nu se poate mai rau.
Iernarea in spatiu protejat va deveni o necesitate in conditiile astea, acuma cei de mai la sud s-ar putea sa aiba ceva de obiectat...normal daca la timisoara noaptea sunt -7 sau -10 grade si ei zic ca e frig...ce te faci cand ai puiet la -25 constant??
Va zic eu...ajungi sa cumperi roi la pachet vara sau familii primavara sau ajungi sa-ti faci hala de iernare!
E nasol ce sa mai..
BUNKA

Mesajde yrynel_clau » 14 Feb 2012, 22:52

Pai din ce s-a postat pana acuma se observa ca mortalitatea nu depaseste limita normalului cu mici exceptii, s-au prapadit familii foarte puternice si foarte slabe.Undeva s-a gresit. Factorii pot fi multiplii . Greselile trebuie sa ni le asumam. Ma intreb cumtrec rusii iernile ca la ei sunt iernile geroase mai mereu.
Ivancu Ilie-Irinel ,, Doamne", ,,Doamne" nu doarme .
yrynel_clau

Mesajde gogo » 14 Feb 2012, 23:06

daca rusii au avut in ianuarie +10 grade ca la noi, acum sunt si ei in aceeasi situatie.

in canada am inteles ca a fost cam cald in ianuarie,pana in 10 grade...cel putin in S-E
gogo

Mesajde pst_claudiu » 14 Feb 2012, 23:23

Bunka, are Miller o carte in care vorbeste foate mult despre iernarea in adapost si in adaposturi de la 1900, nu adaposturi in care se controleaza temperatura interioara.Sa vezi pierderi la el si le povesteste.
Oare o incalzire in stupi cu reglarea temperaturii cat facea acum?
Fişiere ataşate
3.jpg
2.JPG
2.JPG (11.77 KiB) Vizualizat de 8294 ori
pst_claudiu

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 23:25

yrynel_clau scrie:Pai din ce s-a postat pana acuma se observa ca mortalitatea nu depaseste limita normalului cu mici exceptii, s-au prapadit familii foarte puternice si foarte slabe.Undeva s-a gresit. Factorii pot fi multiplii . Greselile trebuie sa ni le asumam. Ma intreb cumtrec rusii iernile ca la ei sunt iernile geroase mai mereu.

La ei iernatul in adapost e impamantenit de mult, unii mai folosesc stupii gen Faro de poliuretan cum se mai foloseste si in Suedia sau celelalte tari nordice, chiar si in Germania...am vazut diferente notabile de temperatura, la -10 grade intr-un stup de poliuretan erau +27 de grade, clar se crestea puiet diferenta de 37 de grade...in Rusia merge, in Canada ar merge, in Suedia si alte tari cu clima foarte rece. Ar merge si la noi din punctul de vedere ca desi pun puiet in interior temperatura asigura consumul cel mai redus desi exista puiet in lada...chestie care la lemn nu se intampla, daca ai lemn si puiet in decembrie si in ianuarie februarie ai -25 de grade...cam aia e, incepi sa te uiti prin buzunare sa vezi cate familii poti sa cumperi..
Din postarile de pe stuparitul nu ai cum sa-ti dai seama de mortalitatea reala, unu la mana ca multi zic ca au toti stupii ok desi au mortalitati, nu pot recunoaste, altii nu zic nik nici ca da nici ca ba, altii cei mai multi nu sunt forumisti.
Alea prea slabe nu s-au putut incalzi suficient in zonele mai reci ale tarii, alea mai tari au bagat puiet fiind pacalite de vremea prea calda din decembrie..explicatii sunt, problema nu e sa caut explicatii, ci solutii, ce anume a produs paguba, care au fost factorii si cum pot eu sa limitez acesti factori??
Daca le tin afara nu pot sa influientez nici un parametru de temperatura sau umiditate, si atunci care e solutia, sa le bag puternice si pe hrana multa si atunci poc apare puiet si variatia meteo criminala, sau le bag medii si chiar si atunci nu sunt sigur ca nu vor depune puiet, si treaba e la fel de incontrolabila.
Pt mine e clara treaba, sunt ierni care devin din ce in ce mai atipice care te pot lasa fara nimic, trebuie adapost..daca vrei sa fii sigur de ceva.
Pt unul care are 200-300 de stupi, adapostul este ceva indispensabil.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 23:33

gogo scrie:daca rusii au avut in ianuarie +10 grade ca la noi, acum sunt si ei in aceeasi situatie.

in canada am inteles ca a fost cam cald in ianuarie,pana in 10 grade...cel putin in S-E

Pai e ca dracu si la ei ...numai ca pe la ei care mai au adaposturi, mai controleaza temperatura, e belea si in hala, daca nu poti cobora temperatura e bai, pb e ca atat timp cat e frumos (pana la sfarsit de decembrie in unele ierni, sau pana in noiembrie), ii poti tine afara fara probleme, cand se zbarleste si de regula dupa cum se vede in ultimii ani asta se intampla din ianuarie pana in martie, poc i-ai bagat in hala. Cam aia ar fi solutia...altfel exista un risc pe care nu stiu cine si-l poate permite...cand ai 30-40 de familii mai merge, refaci oricand o astfel de stupina, dar la 200, ai cam zbarcit-o.
BUNKA

Mesajde jonny_it » 14 Feb 2012, 23:37

genutzu scrie:ia sa-mi dau si eu cu parerea ca vada ca se combate bine!
Orice s-ar zice pentru noi toti aproape este o iarna mai grea decat ultimile 4,5 sa zicem . Acum 3 saptamani am dat cu geana la cativa sa vad daca datorita temperaturilor f ridicate sau apucat de crescut copchii.Din 10 controlati 2 aveau puiet capacit ceilalti nu cred ca aveau nici oua pt ca erau ff linistite(deci cele 2 agitate m-au facut sa controlez ramele) insa ramele mai aveau mirea chiar in partea ghemului pe latime de o palma buna(cam 10 cm a mea). Duminica am [pus turte la toti si am gasit unul mort din cauza mea ca i-am lasat folia si nu am antivarroua. Sub folie , intre ea si rame 1cm de gheata , doar in dreptul ghemului o gaura cat o ceasca de cafea. Am recuperat o rama de albine. Pe parcurs inca 2 roi pe care i-am iernat doar ca sa am matci de rezerva decedati. Mai am inca 2 tot pe 2 rame care inca sufla. Baiul e altul. Stiu ce inseamna sa lasi hrana suficienta. nu fac apicultura de ieri. Nu am 10 stupi ci sute. Au mancat in aceste ultime 2 sapatamani in care in zona mea au fost noapte de noapte temperaturi cuprinse intre -19 si -29 grade C foarte mult. Pana cand va inflori ciresul la multi dintre noi, sper ca la mine nu se vor numara mortalitati mult mai mari decat in alti ani anteriori. Vom trai si vom mai vedea1 Cand ai multi stupi rutina te face sa mai gresesti, mai lasi foluia la unul, mai putina hrana la altul, l A UNUL POATE IL SARI LA TARAMENT, SE MAI INTAMPLA SI.....JOCUL GRESEALA ASTEAPTA. iNCA ODATA ZIC IN CELE 2 SAPTAMANI DE BAL ALB SAU CONSUMAT AProape 6, kg de haleala. Foarte foarte mult. trebuie dupa parerea mea ca fiecare sa fac ce-l taie capul. Eu pun turte!
Sa aveti stupi pe 4 aprilie cand infloreste ciresul va doresc la toti!!
genutzu
scuzede scris ca o fac doar cu stanga

Conteaza mult si zona; am trecut de cel putin 10 ori prin Tg Neamt in iarna aceasta si aproape intotdeauna era cu 3-5 grade mai frig decat la mine la munte.
Asa cum foarte probabil in sudul tarii sau in vest unde nu a fost chiar atat de frig consumul sa fie ceva mai redus.
Eu apreciez consumul pana acum undeva la 5 maxim 8 kg de miere(1 noiembrie - 15 februarie) in functie de puterea familiilor .. va spun cu cat am gresit la estimare in momentul cand o sa fie ceva mai cald afara. Tip sa precizez ca abia zilele trecute am vazut cateva familii care sigur au inceput ouatul.
Ultima hranire de completare a fost prin octombrie(doar la cateva familii).
Oricum perioada calda care a fost in decembrie/ianuarie nu a fost prea buna pentru albine, de aceea este bine ca in momentul cand ne bucuram de ceva sa ne gandim si la urmari :)
jonny_it

Mesajde BUNKA » 14 Feb 2012, 23:41

Claudiu

""Bunka, are Miller o carte in care vorbeste foate mult despre iernarea in adapost si in adaposturi de la 1900, nu adaposturi in care se controleaza temperatura interioara.Sa vezi pierderi la el si le povesteste.
Oare o incalzire in stupi cu reglarea temperaturii cat facea acum?""

Probabil orice tip de incalzire prea mult nu ar fi ajutat acum, poate cel mult ar fi consumat mai putin, si ar fi lungit nitel supravietuirea, solutia e sa le oferi o temperatura cat de cat constanta la care ele sa reduca consumul si sa inceapa ponta mai tarziu, una e sa incalzesti lazile individual, si alta poveste este spatiul protejat..vorbim chestii diferite, uite la ce parametri mentin niste baieti cu hale in ele, umiditate temperatura si volum de aer recirculat functie de capacitatea halei si numar de colonii...nu se compara cu ce se intampla afara.
Eu am vazut niste grafice cu parametrii astia de la frenchbeefarm...pai afara erau niste fluctuatii fantastice, in interior era nu linie dreapta dar fluctuatii neinsemnate de temperatura si umiditate...si in hala pot fi probleme insa se pot rezolva...afara nu ai cum sa rezolvi nica
BUNKA

Mesajde pst_claudiu » 14 Feb 2012, 23:51

Tu iti faci calcule si stii cum iti iese eu vreau sa remarc cateva lucruri:
Ce faci cand afara sunt temperaturi mari in decembrie, mai mari decat in hala?Dai drumul la aerul conditionat?Si daca il dai ai cost de energie electrica.
Sa faci o hala pentru iernat iti cam ia ceva bani din dezvoltare.
In hala le muti din toamna, eu nu as vedea o mutare al albinelor in timpul iernii, deci nu ai putea avea zboruri de curatire decat cand le scoti.
pst_claudiu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE