Dinca Catinel scrie:Closcutz scrie:Problema se pune atunci cand pe domnul apicultor il mananca mainile si extrage miere insuficient maturata...sau mai pe inteles necapacita. Capaceala e sigiliul de ceara ce-l pun albinele cand mierii i-a scazut umiditatea spre 17,5%. Mierea provine din nectar, daca atunci cand tii rama cu una din fete paralel cu solul sau stupul si curg picaturi inseamna ca nu-i bine sa extragi pt ca ala e nectar nu miere. daca extragi stai cu frica in san ca poate sa fermenteze ceea ce e un dezastru mai ales atunci cand ai o cantitate mare. Din mierea fermentata nu poti sa mai faci decat tuica sau rachiu.
Cu tot respectul, nu am spus ca mierea a fost necapacita. grija mea e ca nu am tinut-o corect dupa extragere.
legat de partea ingrosata din postul dvs: uitati aici ma pierdeti pe mine, voi, cei cu exeperienta. aveti 15 idei pe cm patrat care se ciocnesc bine de tot cap in cap. deci cum facem? o iau cand e capacita 100% sau cand nu mai curge? e logic ca daca e capacita nu curge. cum spuneam, sunt in al doilea an si accept orice sfat, altfel nu intrebam ci ma laudam (nu ca as avea cu ce). Acum am desfacut borcanele, le-am inchis intr-o camera si am pus un dezumidificator semiprofesional sa o 'rezolve'. acum nu stiu cata umiditate are mierea. un aparat am vazut ca ar fi 400 lei.
TI-a raspuns si colegul mai sus , cu cat e mai mult capacita cu atat mai bine , acum depinde , eu anul trecut m-am calicit sa scot de 2 ori la fs(stationar) si am scos prima oara mierea capacita foarte putin dar nici nu curgea din rame si n-am avut probleme .