Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: miere acra

Mesajde B.K » 24 Iul 2013, 00:41

Dinca Catinel scrie:
Closcutz scrie:Problema se pune atunci cand pe domnul apicultor il mananca mainile si extrage miere insuficient maturata...sau mai pe inteles necapacita. Capaceala e sigiliul de ceara ce-l pun albinele cand mierii i-a scazut umiditatea spre 17,5%. Mierea provine din nectar, daca atunci cand tii rama cu una din fete paralel cu solul sau stupul si curg picaturi inseamna ca nu-i bine sa extragi pt ca ala e nectar nu miere. daca extragi stai cu frica in san ca poate sa fermenteze ceea ce e un dezastru mai ales atunci cand ai o cantitate mare. Din mierea fermentata nu poti sa mai faci decat tuica sau rachiu.

Cu tot respectul, nu am spus ca mierea a fost necapacita. grija mea e ca nu am tinut-o corect dupa extragere.
legat de partea ingrosata din postul dvs: uitati aici ma pierdeti pe mine, voi, cei cu exeperienta. aveti 15 idei pe cm patrat care se ciocnesc bine de tot cap in cap. deci cum facem? o iau cand e capacita 100% sau cand nu mai curge? e logic ca daca e capacita nu curge. cum spuneam, sunt in al doilea an si accept orice sfat, altfel nu intrebam ci ma laudam (nu ca as avea cu ce). Acum am desfacut borcanele, le-am inchis intr-o camera si am pus un dezumidificator semiprofesional sa o 'rezolve'. acum nu stiu cata umiditate are mierea. un aparat am vazut ca ar fi 400 lei.

TI-a raspuns si colegul mai sus , cu cat e mai mult capacita cu atat mai bine , acum depinde , eu anul trecut m-am calicit sa scot de 2 ori la fs(stationar) si am scos prima oara mierea capacita foarte putin dar nici nu curgea din rame si n-am avut probleme .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Dinca Catinel » 24 Iul 2013, 08:32

Am inteles. Dar ce inseamna neetans? Pt ca unii zic sa o pastrezi undeva sub un tifon cateva zile-saptamani, altii mi-au spus (nu pe forum) ca o inchid inca din prima zi ca apoi sa o deschida doar pt. a ridica spuma.
Dinca Catinel

Mesajde B.K » 25 Iul 2013, 03:19

Dinca Catinel scrie:Am inteles. Dar ce inseamna neetans? Pt ca unii zic sa o pastrezi undeva sub un tifon cateva zile-saptamani, altii mi-au spus (nu pe forum) ca o inchid inca din prima zi ca apoi sa o deschida doar pt. a ridica spuma.

Daca mierea e capacita nu e nevoie de tifon , daca scoti miere necapacita din diferite motive , atunci este nevoie sa o pui intr-un vas care sa nu fie acoperit etans si sa mesteci in ea din cand in cand pentru a se evapora apa. Succes !!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde irina » 25 Iul 2013, 14:40

Cuvantul "analfabet" inseamna cu totul altceva

corect!
irina

Mesajde Dinca Catinel » 27 Iul 2013, 21:33

Va salut din nou cu vesti bune. Spun foarte pe scurt. Mierea care incepuse sa se acreasca, am inchis-o intr-o camera 2 zile jumate, am scos capacele borcanelor, am dat drumul la dezumidificator (unul semiprofesionist, trotec ttk 50s), a scos baiatul vreo 6-7 litri in acest interval (nu tot din miere, asta e clar) iar acum mierea are un gust normal. Bine de stiut pe viitor pt alti patiti care au sau pot imprumuta/inchiria un dezumidificator. Promit ca daca mierea se acreste din nou voi anunta in acest topic si voi solicita reteta pt tuica. Sper sa nu fie cazul.
Doamne ajuta!
Dinca Catinel

Mesajde Mircea_63 » 27 Iul 2013, 21:38

D`aia foloseau si stramosii nostri! Ca nici la ei nu se strica mierea. :!:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dinca Catinel » 27 Iul 2013, 21:41

Mircea_63 scrie:D`aia foloseau si stramosii nostri! Ca nici la ei nu se strica mierea. :!:

Mda, a fost o situatie de moment. Am scos mierea capacita insa am acceptat sfatul prost sa o tin la 'maturat' o saptamana si ceva, timp in care se pare ca a atras apa.
Dinca Catinel

Mesajde Mircea_63 » 27 Iul 2013, 21:46

Bine ca te-ai descurcat! :D Spor pe mai departe!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mihai858 » 04 Aug 2014, 11:04

ce se intampla daca dam miere fermentata in sirop pentru completarea rezervelor de hrana ?este posibil sa fermenteze,sau va fi prelucrata si in amestec cu zaharul se ajuta ,totodata ajungand la o temperatura mai mare se pasteurizeaza si nu va mai fermenta?
mihai858

Mesajde alin75 » 04 Aug 2014, 12:04

mihai858 scrie:ce se intampla daca dam miere fermentata in sirop pentru completarea rezervelor de hrana ?este posibil sa fermenteze,sau va fi prelucrata si in amestec cu zaharul se ajuta ,totodata ajungand la o temperatura mai mare se pasteurizeaza si nu va mai fermenta?

Tu vrei sa mananci o ciorba fermentata, chiar daca dupa bagi o friptura?

Zic sa faci tuica din miere, si da ceva ok la albine, ca poate le strici la mate acum in prag de toamna!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde nae » 04 Aug 2014, 22:55

mihai858 scrie:ce se intampla daca dam miere fermentata in sirop pentru completarea rezervelor de hrana ?este posibil sa fermenteze,sau va fi prelucrata si in amestec cu zaharul se ajuta ,totodata ajungand la o temperatura mai mare se pasteurizeaza si nu va mai fermenta?

Daca procentul nu-i mare in favoarea ''otetului'' ia siropul(albina ) si-l transforma in miere buna =albina de august ...
Daca procentul de ''otet'' e mare nu ia siropul ... si nici tuica nu iese buna .
Am intalnit o referire :'' mierea cristalizata nu se acreste'' = FALS ; rapita cristalizeaza si la 26%apa = si se acreste .
Cristalizarea tine de procentul glucoza-fructoza ; fermentarea tine de procentul de apa existent sau atras(hidrofil)+(existenta fermentului).
Nu stiu la ce temperatura se pasteurizeaza ''otetul''(sunt strungar de meserie)dar ..., rolul pasteurizarii e sa previna ''otetul'', deci !?, poti s-o arunci linistit .
nae

Mesajde Doru89 » 07 Aug 2014, 19:41

Buna ziua in legatura cu mierea alterata am si eu cateva borcane de 4 ani cam asa cred is ramase de la descapacit aveau miros intepator dar dupa 4 zile cu capacele desfacute acum miroase normal si gustul e un pic alterat nu am incercat mai adanc este si zaharisita dar se poate manca,nelamurirea mea este se poate da la albine ?
Mersi anticiapt tuturor pentru raspunsuri/sfaturi.
Doru89

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE