janese scrie:daca stupii sunt asezati astfel incat soarele sa bata pe peretele din fata, atunci pat cald e mai avantajos...cu observatia ca trebui sa ai pregatita o rama plina cu hrana s-o bagi ca fiind prima rama la urdinis
Revin la aceasta dicutie, mai precis va rog mult sa detaliati tehnica lucrului in pat cald. Din primavara am cumparat si eu albine, si am pe vatra 8 stupi orizontali de pavilion pe 20 rame. Despre felul cum se lucreaza cu ei, am mers cam dupa ureche, mai corect dupa cum am mai furat cate o informatie de pe forum si youtube.
Sunt convins ca iernarea este mult mai frumoasa in pat cald. Tehnologia difera mult cred eu
aliuta2000 scrie:... la patul cald cel mai bine merge dadantul de 12 rame
Adica nu poti pur si simplu sa iei un Dadant de 12 rame, sa-l impachetezi pat rece si sa te gandesti peste noapte sa-l schimbi cu urdinisul in pat cald. Extinderea si spargerea cuibului de primavara am cam vazut ca difera.
As vrea sa-i rog pe cei mai experimentati, care practica metoda patului cald sa ne explice cum fac. Am cautat in toate cartile citite, si nici la Antonescu, nici la altii nu am gasit informatii.Toti trateaza despre orizontalul cu familie ajutatoare in pat rece.
De exemplu pe undeva am prins informatia ca la intrarea in iarna, prima rama la urdinis se pune o rama uscata. Mi s-a parut ciudat, dar asa am facut. Acum cand am recitit topicul, vad ca @janese spune cu totul altceva.