Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Sa ma apuc de apicultura???

Mesajde cosming » 16 Iul 2014, 14:33

CORNEL V. scrie:
maxmedia scrie:
proapis13 scrie:Bun venit pe forum !!!
Daca nu vrei sa faci profit in primii 3 ani de ce te mai apuci,de ce sa pierzi 3 ani din viata pe coclaurile patriei fara sa produci nimic ????? :?
Buretele poti sa ti-l imbibi cu info de la topicul dedicat celor ce vor sa se apuce de apicultura de la adresa de mai jos ;)
Vreau sa fiu apicultor
viewtopic.php?f=11&t=3060

Pana prind experienta pierderea e asumata,si oricum ce profit o sa fac eu la inceput?? ca o sa am putini stupi 15 20 maxim.Spuneti-mi si mie cum e cu agresivitatea daca fac gard pot sa mai am probleme?? sa nu vina la mine vecinu ca i-a murit porcu,gaina sau stiu eu mai ce

Daca ai gardul de minim 2 m si nu trece albina prin el,nu are nimeni ce sa-ti faca,vecinul nu iti poate demonstra ca albinele de la el sunt ale tale

Mai mult de atat eu vecinului i-am lasat si niste claritin plus o masca atunci cand lucreaza mai aproape de albinele mele in gradina lui. :mrgreen: Gardul in sine e mai mult un factor psihologic dar albina depaseste si 2 si 3 si 4m de gard daca e atractiva floarea din ograda vecinilor. Cat mai departeeeee de zonele circulate in stationar si asta e discutabil in anumite conditii, mai ales lipsa cules(se poate consulta legea apiculturii pt distante exacte). Da mai mult de atit e legea lui Om (nu ohm si omenie) De exemplu in vecinatate ai zone unde omul periodic pune diverse culturi apoi musai la momentul lucrarilor inchizi stupii. Daca ai vazut macar 20 de stupi in timpul zilei poti pune imaginatia la lucru si clar nu-i asezi la poarta pe post de caine de paza :mrgreen:
cosming

Mesajde maxmedia » 16 Iul 2014, 14:37

TDI scrie:Agresivitatea nu poate fi oprita. In principiu 20-30 metri de jur împrejur in anumite condiții meteorologice, in absenta culesului, la anumite culesuri(rapiță, muștar) - ataca. Pana la 20 stupi mai e cum mai e, când treci peste... Musai sa le faci adapatoare si eventual si un sopron înalt care sa-i protejeze de extreme. Caută profesor, citeste forumul, abordează problema cat mai exact, pe baza de plan. Trebuie sa ai o zona cat de cat melifera.

Am inteles ca nu poate fi oprita,ma intereseaza sa le opresc sa ajunga la vecini, daca fac sopron si mai fac si gard ? tot e posibil sa ajunga la ei??
maxmedia

Mesajde TDI » 16 Iul 2014, 15:41

E probabil sa ajungă la ei cam 2 luni pe an. Ia-ti 5 roi si te lamuresti tu pana-n toamna. Sunt ani si ani, albine si albine. Daca sunt 50 metri intre albina si vecin in principiu e ok.
TDI

Mesajde cristi_vidican » 16 Iul 2014, 16:49

CEl mai bine vezi agresivitatea albinelor primăvara. Acum se poate lucra la ele la bustu gol, fără mască.
Primăvara vezi de ce-s în stare.
Oricum, când vezi vecinii înțepați de albinele tale și dacă sunt și alergici, nu e un sentiment prea plăcut. Mai ales că gura lumii e rea.
Trebuie să te pui din start bine cu vecinii și să nu-i lași să adune amărăciune din cauza albinelor.

Un vecin se plângea prin sat că nu poate prăși porumbul din cauza mea. NImeni nu mai venea cu calul să-i pășească.
am auzit, așa că l-am ajutat și am închis albinele în dimineața în care a prășit. Omul a fost bucuros că poate prăși liniștit, iar eu mulțumit că nu au fost probleme.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde maxmedia » 16 Iul 2014, 17:15

TDI scrie:E probabil sa ajungă la ei cam 2 luni pe an. Ia-ti 5 roi si te lamuresti tu pana-n toamna. Sunt ani si ani, albine si albine. Daca sunt 50 metri intre albina si vecin in principiu e ok.

Si care sunt alea 2 luni pe an? daca e asa ii i-au pe toti in pastoral si ii aduc acasa in august
maxmedia

Mesajde gigibecalul » 16 Iul 2014, 18:46

Găsește un stupar mai în vârstă, roagă-l să te primească la stupină într-o zi, bagă mâna în stupi, ajută-l la treabă și seara vei ști dacă o să-ți cumperi albine sau nu. Nu contează atât de mult ce o să auzi de la stupar, cât contează ceea ce o să simți. Chemarea vine din interior.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde petru71 » 17 Iul 2014, 01:39

gigibecalul scrie:Găsește un stupar mai în vârstă, roagă-l să te primească la stupină într-o zi, bagă mâna în stupi, ajută-l la treabă și seara vei ști dacă o să-ți cumperi albine sau nu. Nu contează atât de mult ce o să auzi de la stupar, cât contează ceea ce o să simți. Chemarea vine din interior.

Chiar daca sunt off topic, trebuie sa-ti spun ca ai spus-o cum rar mi-a fost dat sa vad pe-aici...
Este exact asa cum ai spus.
Am intrat pentru prima data in primavara anului trecut in stupina unui om, am bagat mana in stupi, omul le zicea pe-ale lui, iar eu stiam doar atat: o sa am albine !
De-atunci a trecut ceva vreme, am ajuns sa invat in stupina altui om, unul cu 150 de familii.
Anul trecut am ajuns sa tin intr-o mana o rama cu larve proaspat transvazate, iar in cealalta mana o rama plina cu albine. L-am intrebat atunci, cu ambele rame in maini, daca ma inteapa o albina ce sa fac ?
A inceput sa rada si mi-a spus ca indiferent ce si cum, rama in care a pus larvele sa nu cumva sa o scutur sau sa o scap pe jos.
De-abia azi pricep ca omul facea scoala cu mine...
Am hranit impreuna cu el albinele toata primavara acestui an, am confectionat impreuna cu el echipament apicol in ultimele 2 luni, etc. E mult de invatat, e mult de lucru pentru a ajunge sa ai si echipament apicol relativ ok.
Dar sa stai sa le vezi cum aduc polen...e o nebunie... :mrgreen:

Pitar
petru71

Mesajde FLORINELU » 17 Iul 2014, 06:47

am citit tot topicul asta al tau si mi-a placut cum ai pus intrebarile,ai primit numai raspunsuri corecte si de la ultima postare am inteles ca tu esti virusat rau mai frate,ce mai, esti bolnav de albine si nu mai ai ce face antidot nu exista si trebuie sa te apuci cat mai repede de apicultura,altfel e de rau cu tine :lol: :lol: .
sfatul meu; incepe cu 2-3 stupi si in fiecare an prin roire ,divizare etc... le dublezi numarul si totodata inveti meserie pe spatele tau si storci si miere a carui volum creste tot asa anual, daca faci stuparit stationar trebuie neaparat sa ai stupii intro zona melifera,dar acolo deja sant stupi deobicei,asa ca te strecori si tu asa incetisor. in legatura cu castigul din apicultura, se poate castiga bine ,foarte bine,slab si pe minus, trebuie sa iti placa ceea ce faci ,sa fii un bun gospodar,sa stii sa-ti valorifici produsele,sa ai mult timp pentru albine,etc...totul depinde de tine ca sa poti sa scoti din 30 de stupi cat altii din 60,si asta zic eu ca e bine.
FLORINELU

Mesajde asdf » 17 Iul 2014, 10:54

Sunt cam in aceeasi situatie, adica la tara, satul de oras, sunt navetist si nu mai rezist.

M-am apucat de albine anul trecut cu 2 stupi. Azi iarna mi-am facut singur circularul, lazile, ramele.
Anul asta in primavara mi-am mai luat 5 familii, prin Mai am facut matci prin transvazare apoi nuclee. Acum am in total 31 de nuclee variate ca si putere(in medie in jur de 5 rame - 3/4).

Fiind in stationar, desi pare o zona buna, ma gandesc sa merg in principal pe vanzare de material biologic - matci, albine si in paralel miere. As fi putut sa investesc si mai mult dar mi-a fost frica sa n-o dau in bara. Oricum cu timpul am stat f. prost si am muncit de m-am rupt; nu cred ca as fi facut fata la mai mult.

Nu se pune problema muncii sau a pasiunii ca toate dau pe afara.

Tot asa m-as multumi cu vreo 800/luna.
Ce spuneti, am vreo sansa?
asdf

Mesajde proapis13 » 17 Iul 2014, 14:03

asdf scrie:Fiind in stationar, desi pare o zona buna, ma gandesc sa merg in principal pe vanzare de material biologic - matci, albine si in paralel miere.

Bun venit pe forum ...
Daca la nici 1 an de cind te-ai apucat de apicultura si deja vrei sa vinzi material biologic deja se zbirleste parul pe mine...brrrrrr..... :shock:
Ma gindesc de pe acum cu groaza cati mai sunt ca tine pe forumurile de profil si cati sunt inca pe site-urile de vinzari apicole :o
Bafta in viitoarea ,,afacere'' si sa ai parte numai de realizari :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde asdf » 17 Iul 2014, 14:11

Nu inca. Peste 2 ani.
asdf

Mesajde proapis13 » 17 Iul 2014, 15:54

asdf scrie:Nu inca. Peste 2 ani.

O ultima intrebare ; peste 2 ani ce/cine o sa te recomande ????? :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde State » 17 Iul 2014, 16:37

proapis13 scrie:
asdf scrie:Nu inca. Peste 2 ani.

O ultima intrebare ; peste 2 ani ce/cine o sa te recomande ????? :?

Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde CATALIN » 17 Iul 2014, 20:17

maxmedia scrie:Eu vreau sa ma mut la tara,m-am saturat de viata la oras o gramada de bani cheltuiti fara rost din 1600 de lei dupa ce platesc datoriile daca raman 800 de mancare e bine,de 3,4 ani nu mi-a ramas nici macar 1 leu sa pun deoparte.La tara de bine de rau mai cresti un animal mai pui o ceapa ai ce manca,la oras daca nu iti da salariu la timp se aud batai de polonice in stomac.
Norocul meu e ca am prins o suma frumusica dintr-o mostenire si de aia zic ca vreau sa ma apuc de ceva care imi place,nu vreau profit in primul an doi trei etc dar daca as obtine pe urma un salariu minim sau mediu din Romania as fi chiar multumit tinand cont ca am sa fiu la tara.
Acum sunt la stadiul de a pune intrebari sunt ca un burete de a obtine informatii

salutari!
asa am gandit si eu odata...sa ma mut la tara,insa sunt multe care te pot impiedica sa faci treaba asta
nu stiu ce varsta ai!....insa eu dupa multe calcule am decis sa raman ,,la oras"
in primul rand e vb de copil..sa-l dau la scoala la tara sa se joace pe ulita :(
stau la buncici in concediu,1luna dupa n-as mai trece pe acolo 1an
asa cum calculezi u am facut-o si eu si socoteala nu se potriveste deloc in fatafaptului implinit
retine..parerea mea, pentru profit in apicultura iti trebuiesc cel putin 50 famili albine bomba, iar investitia a 50 de famili bomba e uriase
in apicultura la inceput trebuie investit......credema mult mult...pentru a avea pretentii sa traiesti din asta
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde cipry74 » 17 Iul 2014, 21:09

o sa-ti raspund direct ....intocmai cum ai pus tu problema....NU TE APUCA DE APICULTURA..o sa fii dezamagit....apicultura se rezuma la practica si nu la teorie si calcule..
cipry74

Mesajde catalin.profiri » 17 Iul 2014, 22:18

Nu te apuca de apicultura in conditiile enumerate mai sus.
Investeste mostenirea in ceea ce stii tu sa faci mai bine, nu arunca banii pe albine. Si nu te lasa de servici.
Asta as face (si am facut-o deja) in locul tau.
Cumpara-ti 5-10 roi, cauta-ti un profesor si vezi cu ce se mananca. Dupa 2-3 ani mai vorbim.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE