Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Provocari la zi ale apiculturii romanesti

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2015, 00:43

S-a spus ca albina alege pe cei mai destoinici s-o calauzeasca spre florile patriei. Asa este. S-a emis ideea ca se sare peste niste etape. Asa este.

Avem situatia ca la ora actuala cam oricine poate obtine o diploma de apicultor. Sunt de regula cursuri pe componenta teoretica. Asa se faceau si cu ani in urma... cam pe la 2000 si ceva, a fost si randul meu. Intrebarile la examen erau destul de dure, uneori capcana. Si erai lasat singur.

Am vazut zilele astea caz cu nota 9 pe diploma... si "cazul" nu reusea sa mentioneze 3 produse obtinute de pe urma albinelor.

E o chestie.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 10 Feb 2015, 01:11

Cursurile actuale au singur scop obtinerea unei diplome care trebuie la dosar.
Nu am auzit inca de cursuri in care sa predomine latura practica/lucrul efectiv in stupina.
Acum te duci, dai banul , faci prezenta si iei testul cu brio.

Auzeam de curând de un curs de cresterea matcilor. Pai cum poti aprofunda un astfel de curs iarna? :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mellis » 10 Feb 2015, 01:22

Acele diplome sunt asa o mare prefacatorie, s-au primit fonduri pentru dezvoltari zonale..cursurile de cresterea animalelor, apicultura si ce o mai fi sunt doar un start destul de bun, o campanie de informare, dar cum s-au finalizat este alta povestea...
Am facut si eu un curs cu ceva ani in urma (nu apicol) si m-am lamurit..
Materialul de studiu este voluminos, intrebarile au fost dificile, dar notele acelea nu inseamna nimic..
Observatorii, spre a avea ei rezultate bune, si nu numai - treceau pe la unii altii si spuneau raspunsurile..le dictau .. asa se explica notele mari si cunostinte putine..(nu am mers sa imi ridic diploma de "cresterea animalelor" dar sa ma mai laud cu ea...)
Partea buna este materialul de studiu primit - mai ales in zonele rurale - unde accesul la carti/scris/citit/internet pentru unii este mai dificil..
Este un inceput, albina va decide daca invatacelul va fi vreodata apicultor sau se ia si pleaca in padure (albina) ..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde State » 10 Feb 2015, 01:25

Florin Dobre scrie:Auzeam de curând de un curs de cresterea matcilor. Pai cum poti aprofunda un astfel de curs iarna? :idea:

Simplu:

Florin Dobre scrie:Acum te duci, dai banul , faci prezenta si iei testul cu brio.

La vara vezi anunturi: Stupina autorizata, diploma de specialitate vind regine imperecheate, selectionate, dresate, rujate, fardate la doar 49lei.

Sau alea se fac pentru imbogatirea bagajului de cunostinte? Ma indoiesc. :?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Re: Provocari actuale in calea apiculturii romanesti

Mesajde MIHAI BALS » 10 Feb 2015, 01:32

jenica67 scrie:Secretul vietii este sa cheltui mult, nu sa chastigi mult !! :lol:

Daca te-ai uitat la filmul ala german cu o tipa, ce plasa in diverse locatii stupii in oras si nu facea foarte multa miere, dar o vandea ca pe esentele tari in sticlute mici, si lua pe 200 g vre-o 6-8 E. Ideia este ca nu trebuie neaparat sa produci mult. Ideia este sa gasesti o nisa unde sa te infiltrezi, sa vinzi scump. Defectul nostru al romanilor cred ca este ca ne vindem pielea in general prea ieftin, de aceia nu o ducem prea bine.

interesaNt!
(nu si pt mine)
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 10 Feb 2015, 01:37

Florin Dobre scrie:Cursurile actuale au singur scop obtinerea unei diplome care trebuie la dosar.
Nu am auzit inca de cursuri in care sa predomine latura practica/lucrul efectiv in stupina.
Acum te duci, dai banul , faci prezenta si iei testul cu brio.

Auzeam de curând de un curs de cresterea matcilor. Pai cum poti aprofunda un astfel de curs iarna? :idea:

of!
te facusi mecanic sef!
tu?
ce cursuri tii?
MIHAI BALS

Mesajde Florin Dobre » 10 Feb 2015, 01:40

MIHAI BALS scrie:ce cursuri tii?

As tine un curs cu tine când faci matcutele...eu fiind cursantul. Te bagi? :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2015, 01:45

Vedeti, faptul ca aceste cursuri "in mare" se tin in extrasezon, nu vine decat sa intampine o traditie...

Eu am diploma de prin 2002, eliberata de ANCA, si facuta prin ACA Dolj. Tot extrasezon. Mi-au dat 8,5 dupa un examen misto cu intrebari capcana, unele evazive; totusi, erau evaluari cat de cat riguroase. Eram cam tinerel si cu fumuri in cap, dar daca nu stiai de picioarele albinei etc... nu aveai cum sa treci.

PS: acesti tineri au in forum o ditamai sansa... cea mai strasnica biblioteca posibila.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde MIHAI BALS » 10 Feb 2015, 01:47

Florin Dobre scrie:
MIHAI BALS scrie:ce cursuri tii?

As tine un curs cu tine când faci matcutele...eu fiind cursantul. Te bagi? :)

tati,eu nu mai am nevoie de...NIMIC!
ce cursuri zici ca poti tine?
ca poate-ti gasesc amatori.
cat costa cursul?
dureaza de la ou de 3 zile la imperechere?
in ce locatie te-ai gandit sa faci asta?
cat costa practica asta de 30 de zile?
MIHAI BALS

Mesajde Florin Dobre » 10 Feb 2015, 01:53

Eu te-as putea specializa cel mult in a aduna roii din pom. Deocamdata asta e pregatirea mea in ce priveste cresterea matcilor...selectionata de creanga. :lol:
Am inteles Mihai, nu ma vrei ca elev. :(
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde MIHAI BALS » 10 Feb 2015, 01:59

Florin Dobre scrie:Eu te-as putea specializa cel mult in a aduna roii din pom. Deocamdata asta e pregatirea mea in ce priveste cresterea matcilor...selectionata de creanga. :lol:
Am inteles Mihai, nu ma vrei ca elev. :(

am adunat si eu tati roi din pom, de...daca v-as povesti as fi... STAN si BRAN!
toate la timpul lor.
ia si tu un scaunel,stai pe el in fata stupilor(la o...TIGARA!) si noteaza activitatea la urdinis(20% cu probleme).
verifica pe cei 20% si o sa gasesti 60% cu probleme!
MIHAI BALS

Mesajde topy » 10 Feb 2015, 08:52

provocarea majora a zilelor noastre pentru multi...: banul! de aici pleaca totul: diplome de pus in rama...dorinta de a sari peste etape in experienta necesara pt a ingriji stupii...fonduri care te fac sa dezvolti o parte a stupinei in detrimentul alteia...
topy

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2015, 10:17

Provocari?
Superficialitate, invazie de nechemati?
Ei... no problem. Cu mici exceptii, orice domeniu de activitate are o anume capacitate de autoreglare, de a ejecta in timp cea mai mare parte a non-valorilor.

Selectie naturala tatiiii. Selectie naturala la albine, selectie "naturala" pe cei capabili de a asigura sustenabilitate pe bugetul fermei...
Ca.... banca usor trnsfera niste date catre Registrul rau-platnicilor ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Cristian IONITA » 10 Feb 2015, 11:45

vad unele opinii chiar hazlii .... dar tot e bine ca veselia cica intinereste :)

Cursuri organizate in extrasezon - pai cine ar avea timp in sezon de cursuri? si-n plus cam care ar fi asteptarile de la un curs? .... este teorie pura .... iar notarea tine fix de teorie ...... Oricum sa nu uitam scopul acestor cursuri? "teoretic" este sa te invete ..... practic insa stim cu totii ca in majoritatea cazurilor nu face decat sa sporeasca birocratia.

Tinerii - considerati a fi superficiali si neseriosi ... oare care generatie nu a procedat la fel? .... care generatie de "maturi" nu si-a argumentat opiniile incepand cu
"pe vremea mea .... "

Dupa umila mea parere tinerii de azi nu sunt cu nimic mai altfel decat cei din alte generatii .... normal ca vad lucrurile altfel .... normal sa fie mai dispusi in a aplela la tehnologie decat cei mai in varsta .... normal sa se faca "neplacuti" .... etc
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2015, 12:04

Prostii. Se da drumul prea usor la diplome. Atat de usor ca e posibil sa nu fi pus mana pe o rama, dar obtii o diploma de apicultor.

Meteahna e veche. :idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde comi » 10 Feb 2015, 13:08

Si tot la tehnologie de ultima ora (cu toate ca se practica de peste 50 de ani) cati dintre noi au sau sunt dispusi sa achizitioneze aparatura AI (inseminare artificiala)?
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE