Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde yuonyuon » 16 Iul 2026, 08:51

daca te aude Shrek cu 30 kg ...se strica de ras.... :lol:

azi tre sa ma gandesc daca mai pun caturi...sau deblochez cuiburi....

mie la un cat imi ies intre 22-26 kg.....si la cate caturi au fost anu asta ...nu le mai stiu numarul... :lol: :lol:
Fişiere ataşate
747167960_1795359351844917_6725383012058163596_n.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Iul 2026, 10:22

Frumoasă construcție. Un corp 1/2 full are cca. 20kg miere. Eu mai mult de 10kg medie nu-mi place să las că va fi prea căpăcit. Urmăresc cu refractometrul. Când e potrivit iau magazia de sus și pun una goală peste gratie. De producție nu putem să avem critică. Mai mult de prețul de vânzare. Legile pieței libere vrei nu vrei acționează. Marfă multă, preț mic. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Iul 2026, 12:33

Balian scrie:Frumoasă construcție. Un corp 1/2 full are cca. 20kg miere. Eu mai mult de 10kg medie nu-mi place să las că va fi prea căpăcit. Urmăresc cu refractometrul. Când e potrivit iau magazia de sus și pun una goală peste gratie. De producție nu putem să avem critică. Mai mult de prețul de vânzare. Legile pieței libere vrei nu vrei acționează. Marfă multă, preț mic. :)

hai sa fim realisti....in plus eu nu o sa am niciodata crescaturi de ceara in caturi ..mereu e aerisit...

eu cand zic ca blocheaza cuibu ...mam referit ca deja sau blocat 2 rame ....adica nu mai e 100% puiet cum era ....deci nu ajung la blocaj total...niciodata....

un cat 1/1 cum am zis asta e media 22-26...
doar ce am terminat o extractie la tei poliflora...iar ce este acum in stupi(poliflora floarea soarelui) voi extrage dupa 20 august daca am chef....orcum aceasta miere nu prea are valoare pentru mine....
baza ramane cires paducel salcam si tei/poliflora....

in perioada asta mai fac roi ...scot gratiile haneman...colectez rame cu polen/pastura..si rame cu hrana ...dar de extras nici vorba ..asa raman plini cel putin o luna
dupa 20 yul pana pe 20 aug ...doar la roi mai am de lucru
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Iul 2026, 13:58

Și pentru mine era logic să storc fs, las ultima rundă și nu am de lucru absolut nimic cu ele. Am 3 corpuri pentru cuib, am suficient loc pentru puiet. Intră în iarnă ca trenul. Boierie.
E... nu chiar așa. Așa sunt pe muchia de cuțit. În ani mulți merge și vine un an când nu e potrivită acestă hrană pentru iernare. Acum m-am lămurit. Nu merită riscul. Extrag bine și dau F40. E de lucru, dar nu e risc. Așa am făcut de mai bine de 10 ani, dar m-am lenevit. Nu ține. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 16 Iul 2026, 14:05

Balian scrie:Și pentru mine era logic să storc fs, las ultima rundă și nu am de lucru absolut nimic cu ele. Am 3 corpuri pentru cuib, am suficient loc pentru puiet. Intră în iarnă ca trenul. Boierie.
E... nu chiar așa. Așa sunt pe muchia de cuțit. În ani mulți merge și vine un an când nu e potrivită acestă hrană pentru iernare. Acum m-am lămurit. Nu merită riscul. Extrag bine și dau F40. E de lucru, dar nu e risc. Așa am făcut de mai bine de 10 ani, dar m-am lenevit. Nu ține. :)
la ce miere va referiti cand spuneti ca nu e buna?...pentru iernare...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Iul 2026, 14:09

eu daca am un cat plin (minim) acum pe stupi ...si loc sa isi aduca polen...(nu in acelasi loc peste puiet) ...se vor duce lejet in 6-7 rame de puiet compact si vor intra pe 10 rame de albina...
conditia e sa le las mancare pe stupi pana se capaceste tot puietul.....si sa fie loc sa isi faca rezerva de polen pentru ca dupa 25 -1 august posibil sa nu mai fie.......

nu am avut problema cu mierea niciodata ...probleme daca sunt se vad in august daca familia nu " se ingrasa" si atunci putem da vina pe orice...dar mierea nu am observat ..
yuonyuon

Mesajde Balian » 18 Iul 2026, 12:03

La capitolul hrană nepotrivită ar putea intra mierea provenită din culturi agricole tratate intens sau greșit. În sezonul activ, acest lucru poate trece neobservat, însă în perioada în care albina nu circulă, poate provoca chiar distrugerea totală a familiei. Neavând posibilitatea de a face zboruri de curățire, apare o diaree de intensități diferite. Eu m-am confruntat cu această problemă iarna trecută.
Mierea nepotrivită pentru iernare mai poate fi cea de sorg, de iulișcă, de mană, sucul de fructe sau, cel mai grav, mierea provenită din furtișag (aceasta din urmă putând proveni dintr-o gamă foarte largă de surse). Efectul se poate diminua cu amestec de sirop, de zahăr sau F40.
Ținând cuibul larg, rămâne loc în corpul de jos (C1) pentru polen, unde albinele chiar depozitează destul de mult atunci când au de unde. Locul cel mai potrivit pentru păstură este pe ramele mărginașe, adică cel mai aproape de puiet. Însă și calitatea polenului contează. Ultima mare sursă de polen de la câmpie este ambrozia, a cărei răspândire nu mai cunoaște limite. Despre calitatea slabă a polenului de ambrozie am aflat în urma unei analize trimise la Cluj: are un conținut foarte scăzut de proteine, apropiat de cel al polenului de porumb.
Calitatea și cantitatea albinei de iernare depind de un întreg lanț de factori. Dacă de la mijlocul verii familia are o populație scăzută, problema se va rostogoli și se va finaliza, cel mai probabil, cu un eșec. O stare în care „familia se îngrașă” în august este rezultatul pozitiv a sumei tuturor acestor factori. Lucrăm tocmai pentru a asigura această stare optimă. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 18 Iul 2026, 12:21

@yuonyuon,
cum organizați cuibul ca să aveți miere pentru iernare în acele rame cu care va ierna familia?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2026, 13:31

la momentul cand voi da caturile jos iau rame din cat ..si le pun in cuib ...le inlocuiesc pe cele din cuib incat albina sa stea "pe miere"

nu ma intereseaza calitatea ramelor din cuib ...pentru ca in primavara o sai pun eu rame la ouat de calitate...important e sa stea pe miere 90% ...

la mer ar fi mai usor ...dar daca v ati invatat cu sirop ....
domnu balian sa zicem ca are 20 de stupi deci ar trebuii 40 de caturi pline cu hrana puse deoparte...el poate da sirop acum la un singur stup si in fel;ul acesta in toamna doar inlocuieste caturile ...
mierea "cu probleme" merge la extras si toata lumea e fericita.....risc ZERO ..eficienta MAXIMA...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2026, 13:35

in natura albina in timpul culesuluii (sa zicem ultimul) se uzeaza dar isi aduce resurse pentru un an...imediat dupa cules toata albina(care mai ramane) se mobilizeaza la crescut puiet (albina de iarna ) cu acele resurse recent acumulate....

cum facem sa copiem acest tipar fara sa intrerupem ritmul albinei : acumulare => refacere???...
daca noi extragem dupa cules si venim cu sirop ...cand se mai reface...cand ia pauza de refacere???
la multi apicultori aceasta pauza nu exista si se vede in scadera drastica a populatiei.....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2026, 13:46

dupa cules albina nu mai poate creste puiet la un nivel eficient daca i se da cate 1-3-5 litri de sirop ..mai ales imediat dupa cules cand deja e epuizata.....

o sa aveti o perioada dupa FS in care albina doar proceseeaza siropul si nu va relua cresterile de puiet ....timpul trece si albina se imbatraneste ..si se ajunge la 15 august cand populatia se va injumatati pentru ca nu vine nimeni din urma....
atunci vina.. va fi data pe stim noi cine :lol:

incercati un testi....la stupul 1 extrageti tot si apoi completati cu sirop ...la o saptamana uitativa de puiet larvar ...observati suprafata de puiet nou si cantitatea de laptisor din celule

apoi stupul doi nu extrageti decat dupa 2-3 sau mai multe saptamani ....lafel la o saptamana verificati suprafata si de puiet necapacit si cantitatea de laptisor din celule ...si apoi stam de vorba....dupa ce se va capacii acel puiet (sa zicem 5 rame) se poate da sirop cat doreste fiecare ..pentru ca este irelevant....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 18 Iul 2026, 14:04

domnu balian ...este extrem de important cu ce este hranita albina de la stadiu de larva si apoi dupa ce ecluzioneaza...pana se face corpul gras......daca atunci sau dezvoltat si hranit in conditii optime ...restu nu mai conteaza ..le poti hranii cu fanta si coca cola....
deci importanta mare o are geneza albine ..daca s a format corect....
cand vrei albina sanatoasa trebuie hranita cu miere si polen de calitate...apoi se poate da orice.....
dar acolo s e vede diferenta majora intre inlocuitori si hrana lor naturala....

ce se intampla in practica la majoritatea apicultorilor ...se aplica medoda" ce i in cat e al meu" deci clar se extrag caturile si se duce familia in deficit (in criza)....apoi se da sirop ...si familia nu poate relua ponta cum trebuie...puietul crescut este "neglijat" ...si va iesi slab calitativ...apoi cand problema devine vizibila de catre apicultor....garanat se va trage concluziile: polen slab...miere proasta...atac varoua....depopulare masiva la FS...neonicotinoide ...etc etc....

eu unu nu am reusit sa ma fac inteles pe nicaieri :lol:
mai incerc odata pe aici :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Iul 2026, 07:34

Eu vă dau dreptate, și folosesc idei unde pot, dar trebuie să înțelegeți și d-voastră că zonele și situațiile sunt f diferite. Dacă zona despre care spuneți este darnică și are perioade în care se poate face de exemplu depozitare de păstură este f bine. Pe câmpie, de un timp nu mai este așa ceva sau f rar. Problema furajării însă trebuie rezolvată oricând și oriunde. Fiecare cu materialul și posibilitatea lui. În tot cursul anului este vital intrarea potrivită de polen. Cantitativ și calitativ. Din iulie încolo și mai important. Nu este asta diferit nici în zone unde este deșert. Primăvara (după salcâm, dacă este salcâm) deșert verde când natura este verde dar nu mai există nici o floare, și toamna e Sahara.
Din gama de hrana energetică mierea este cea mai bună, (recunosc) dar nu orice miere și mai ales nu în orice perioadă.

O întrebare vă rog, în zona d-voastră există iulișca (planta invazivă japonească care înflorește la sfârșitul lui septembrie)? Încercați o iernare majoritate pe ea.
Iulisca.jpg
Iulișca

Este soluție și la asta. Înlocuirea. Și asta numai una dintre problemele ce poate să apară.
Vorbiți despre lucruri bune. Mă bucură, dar problemele trebuie rezolvate. Sunt și probleme create de apicultor, dar departe nu toate.
Acum, despre extragere exagerată, nici măcar nu este susținută de vreo logică. Piața este de ofertă nicidecum de cerere, pentru ce motiv să jefuim albinele?
La mine de exemplu chiar partea opusă din problemă s-a întâmplat. Familiile au intrat în iarnă neatinse. Miere au avut ca oceanul, nu am dat sirop nici un gram, loc suficient pentru puiet, (am 3 corpuri pentru cuib din care unu full cu miere jos polen și puiet la mijloc numai puiet, dar mierea nu era de calitate). Sunt ani când merge sunt când nu, în funcție de sursa mierii, care diferă de la an la an. Oricine poate să obțină compatrații de acest gen dacă ține stupina pe mai multe vetre. Câteodată diferență enormă chiar la distanțe f mici. Eu despre asta tot vorbesc. Recunosc de multe ori nici eu nu sunt înțeles. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 19 Iul 2026, 08:27

se intelege ca atunci cand nu este (chiar nu este) se da inlocuitori ...este corect si normal....dar nu intelg cand se face o religie din comoditatea de a da....in favoarea efortului de a colecta cand este abundent si reda inapoi cand este lipsa...

polenul lafel ca si mierea....nu este tot anul continuu si constant ...cum sunt legumele la lidl....
sunt perioada cand este mai mult(chiar si prea mult in primavara sau poliflora cand ploua) si cand e mai putin....

vecinii mei dar si cei pe malul dunarii(fostii vecini) practica " ce i in cat e al meu" dar cateodata si o rama din cuib...apoi aceiasi problema depopulari...tratamente ...3-4 rame pe iarna ...primavara cumpara roiuri /stupi etc.. :lol:deci muncesc la stupi pe final de sezon si tot 3 rame ajung in primavara .....

eu incerc sa explic modelul natural al familiei si cum il copiem ....dar la mine nu se intelege ...niciunul din apicultori cand le spui sa lase miere ...nu reactioneaza...parca intra in paralizie acuta ...li se blokeaza auzu.... :lol: :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 19 Iul 2026, 09:01

din cauza acestei plante ....iulisca ...trebuie sa faceti completarile dupa ce o extrageti?...adica in septembrie.....???
nu mai bine opriti un cat 1/2 de fiecare stup de acum si faceti rocada la final in septembrie cand extrageti tot.....?
mierea de toamna nu se zahariseste va garantez...au stat la mine caturile date jos si 3 saptamani(in toamna) printre stupi pana mi am luat curaj sa le extrag

mai este varianta sa alegeti 5-10 % din stupi sa ii hraniti intensiv toata vara ,... cu sirop pentru a colecta polen si rame capacite ...pana ajungeti la numarul de rame...
eu daca am 1 rama cu pastura si 2-3 cu miere de fiecare ...is asigurat ...pentru iarna...

cam 200 de rame pline imi ajung (pentru 60 de stupi)pentru toata iarna si anul viitor....in prezent mai am 30 de rame din 2025(normal trebuiau terminate dupa salcam) ..
va dati seama ca la ultima extragere ...mai sunt si minim 15 20 rame pline in cat in afara de cele depozitate...si mie imi trebuie doar 6-7 la iernat....

ca sa fac o paranteza legat de diferenta dintre canada cand ei dau sirop imediat dupa cules..este ca in acea situatie cuibul nu este blocat si nu exista o recuperare sau o revenire a pontei ...deci nu afecteaza ... probabil si numarul mare de albine ...
dar in cazul nostru(defapt a celor cu un cat pe stupi max 2) nu au acea albina plus ca au cuibu semiblocat deci a existat o pauza...iar acum trebuie obligatoriu lasati in pace pentrru recuperare/revenire...este o diferenta destul de mare...
yuonyuon

Mesajde Balian » 19 Iul 2026, 09:09

Dacă este polen se poate gospodări cu el. Am tot inverntarul pentru gestionat polen colectat că așa era situație acum 20 de ani. Nu mai este. Nimeni în jurul meu pe câmpie nu colectează polen că simplu nu este ce. În nici o perioadă. Nu mă consider stupar care face pastoral. Am o vatră unificată de iarnă și treri vetre de vară pentru cele trei contingente. O vatră (f apropiată de locuința mea) cu mătci cele mai bătrâne pe care restartez. O vatră la cca. 8km de producție în mijlocul terenurilor agricole lângă un canal cum am mai spus. Și o vatră de roiuri tineret tot aproape să pot ajunge f ușor la ele.
Caz concret:pe vatra de producție am rapiță și fs pe mai multe reprize, salcâm și dolma canalului cu flora lui. În urmă cu mulți ani așa arăta dolma:

IMG_20190610_071826.jpg
Rai pe pământ

Primăvara:
20220924_121652.jpg
Deșert verde

Acum:
20220706_135513.jpg
Deșert care face ca să nu mai răsară buruiana

Pe prima poză sunt buruieni de diferite feluri. Anuale și multianuale. Acele anuale înfloresc, fac semințe cu care se reînoiesc anul următor. De un timp fac flori vine 40 de grade se usucă semința înainte să fie coaptă pentru germinare și anul următor nici nu mai răsare buruiana respectivă. Și acele multianuale, vai de capul lor. Ce să mai înflorească când abia trăiesc sau se duc și acelea. Bun...eu sunt în zonă unde acești flori au fost cândva o perioadă, dar nu mai sunt. Rezolv în felul meu și sunt realizat cu altă metodă, nemai având cel obișnuit. Merg mai departe cum pot! Nu mă plâng, anul 2026 era excepțional de bun. Părerea mea! :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE