Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Cristian IONITA » 11 Iun 2023, 21:33

Eu extrag imediat ce iau ramele de pe stupi ... miere din rame este "calda" ... dar anul acesta este și extrem de puțin fuida.
Inca o noutate pentru mine, pentru prima data de când am stupi a trebuit sa trec mierea de rapita din măturător în borcane cu spatula ... chestie super migăloasa și naclaitoate .... partea buna .... am pus 5 lei în plus la preț :). As fi pus chiar 20 ca tare greu a fost, dar totuși sa rămânem conectați la realitate.
Iar m am bucurat ca nu a fost producție ridicata.

@tizule - bag de seama ca ți cam place frecangeala .... de ce iei de pe stupi ramele dacă nu sunt pline? ... muncești mult fără real folos. Dar ... intradevar ... da bine n poze.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 12 Iun 2023, 06:12

Cristian IONITA scrie:@tizule - bag de seama ca ți cam place frecangeala .... de ce iei de pe stupi ramele dacă nu sunt pline? ... muncești mult fără real folos. Dar ... intradevar ... da bine n poze.

Dacă aș trece prin toți stupii să sortez ramele, ar fi multă muncă.
Așa, am pus izgonitoarele într-o oră
Și am luat corpurile în 2 ore.
În camera de extras este loc.
Când descăpăcim, sortăm care pleacă în centrifugă sau care pleacă direct în corpurile unde se întorc ramele din centrifugă.
Ideea e că vreau să lucrez cât mai automatizat, nu să stau să: bagă rama, scoate rama. Nu de alta, dar nu vreau să ajung să bag mierea în borcan cu lingura :lol:

Apropo de asta ...
Anul trecut un client nou a apărut din senin. A luat 200 de kg de salcâm. Omul avea, printre altele o comandă de multe borcănele mici, ca mărturii de nuntă. Se practică la nunți să dai ceva nuntașilor. Un borcănel cu miere de salcâm e minunat. Omul nu prea avea experiență cu mierea, așa că i-a luat 1 zi să bage mierea cu lingura în borcănele.
I-am spus apoi că există găleată cu canea, care l-ar fi ajutat să bage mierea într-o oră.

Cu miere fluidă, cristalizată, vâscoasă, rece, cu umiditate etc am trăit și văzut multe pe propria piele. Odată am lăsat toată căpăceala de la rapiță nefiltrată. Am zis că a doua zi mă ocup de ea. A doua zi era deja tare.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 12 Iun 2023, 07:32

Fain asa ...
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 12 Iun 2023, 07:42

Ne place sau nu, nu prea mai merge să lucrăm tradițional. De înaintarea vârstei noastre de schimbarea a tot
în jurul nostru, de posibilitate de a găsi om pentru a ne ajuta, și mai cine știe ce neajunsuri, suntem nevoiți
să folosim tehnici de automatizare și de mecanizare a lucrului apicol. Este în binele nostru, că există
o sumedenie de modele de acest fel. Ca să reușim să le avem sau să dăm posibilitate să le luăm pe rând
trebuie neapărat să lucrăm calculat, să avem un preț de cost minim calculat pentru un kg de miere sau
produse apicole în care să fie înclusă fracțiunea de investiție. Acei bani care direcționăm permanent
pentru ușurarea lucrului de zi cu zi.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde taipan » 19 Iun 2023, 07:33

Avem, să zicem, 100 familii albine şi facem pastoral
După câte sezoane schimbăm reginele?l
Le luăm pe toate la mână, le bibilim şi le oprim pe cele bune 3-4 sezoane ori schimbăm la doi ani tot?
taipan

Mesajde mausica » 19 Iun 2023, 08:16

taipan scrie:Avem, să zicem, 100 familii albine şi facem pastoral
După câte sezoane schimbăm reginele?l
Le luăm pe toate la mână, le bibilim şi le oprim pe cele bune 3-4 sezoane ori schimbăm la doi ani tot?

Cea mai buna varianta e ca 80% sa fie schimbate dupa 2 sezoane maxim. Mai sunt cazuri de 10% care vor necesita chiar dupa 1 sezon si alte 10% duc si 3 ani la nivel inalt. Acuma eu vb de situatia cand vrei sa mentii matcile pe val maxim.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 19 Iun 2023, 09:04

Mătcile familiilor de producție în general după două sezoane active încep să scadă din puterea de activitate.
Scade feromonul pe care emană, deci și tendința de roire va crește, dezvoltarea de primăvara va scădea din
elan, intrarea în iarnă va face cu albină mai puțină. Deci părerea mea max 2 ani să le păstrăm.
Susțin și eu ce spune Mausica. Mătcile calitativ sunt diferite din naștere. Nu cresc mătci. Le cumpăr. Din 10,
4 sunt f bune, 3 medii, și 3 trebuie să schimb sau schimbă albinele în primul an.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi_vidican » 19 Iun 2023, 22:57

eu schimb reginele așa?
Anul nașterii se consideră anul 0.
Regina stă în roi până toamna, când decid dacă trece mai departe cu roiul ei, sau o pun cu albina ei într-un al stup în care schimb regina.
Acea regină, dacă nu se întâmplă probleme, va fi apoi 2 ani în producție.
Indiferent cât de bună a fost, la finalul anului 2 este înlocuită.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 20 Iun 2023, 09:12

Prognoza la înflorire salcâm în zona mea era destul de sumbră. Am mers numai aici aproape pe o limbă
de pădure de salcâm. Ulterior a ieșit la toți între 5-10kg pe familie. Miere ce am avut era un mare mix.
Am hotărât că nu merită să storc. Contraargumentul era că și acel puțin va fi mâncat repede de albine.
Era o perioadă ploioasă și rece astfel cântarul era ușor pe minus. În sfârșit a venit vara cu nopți calde
deci și secreția a revenit. Așa că am trecut pe ușor plus. Cantitatea consumată era cca. 3kg/familie.
Dacă am fi stors, în perioada aceea rece trebuia să dau sirop că era sărăcie mare de nici nu ieșea albina
din stup. Acel 3kg ce au mâncat valorea un 30lei. Siropul pentru 3kg miere cca. 5kg ar fi fost 25lei.
Nu știu dacă ieșea munca mea din acel 5 lei diferență. Voi stoarce la fs polifloră. Dacă?! :)
Balian

Mesajde taipan » 21 Iun 2023, 15:01

cristi_vidican scrie:eu schimb reginele așa?
Anul nașterii se consideră anul 0.
Regina stă în roi până toamna, când decid dacă trece mai departe cu roiul ei, sau o pun cu albina ei într-un al stup în care schimb regina.
Acea regină, dacă nu se întâmplă probleme, va fi apoi 2 ani în producție.
Indiferent cât de bună a fost, la finalul anului 2 este înlocuită.

Deci un an schimb, unul nu.
Dacă anul ăsta fac roi şi unific în toamnă, anul următor fac pauźă şi apoi iar le schimb
taipan

Mesajde cristi_vidican » 21 Iun 2023, 22:35

Da, în fiecare an schimb aproximativ jumătate dintre regine.
Dar, în ultima vreme formez vara roi, vând primăvara familii și în locul lor vin cu roi ca să completez numărul. Și așa mai schimb regine :lol:
La rapiță, rup o familie în 10 nuclee și cu aceste nuclee fac schimbul de regine în toamnă. Cele mai mari se vor transforma în familii anul viitor.
cristi_vidican

Mesajde Balian » 26 Iun 2023, 20:00

Din punct de vedere a resetării familiilor și exploatării în mod cât mai mult fără substanțe chimice, vânzarea familiilor
de producție și rămânerea cu roii formați de anul precedent, ar fi o construcție și o modaliatate funcțională f comodă.
E o utopie extinderea în scară largă acestei mentalități din cauza limitării grupului de cumpărători. Dar funcționează
până sunt cine gândesc altfel, și cumpără familii de producție. :)
Balian

Mesajde Balian » 30 Iun 2023, 09:38

Ne pregātim pentru fs. Floarea aratā f frumos. A primit ploaie suficientā
începe sā înfloreascā. Familiile au trecut destul de bine perioada asta de
lipsā de cules în iunie. Cântarul e stabil puțin în plus. Cine va prinde în jurul
stupinei înfloriri succesive va putea aştepta producție bunā la fs.
Balian

Mesajde Balian » 08 Iul 2023, 14:07

La stoarceri de miere am consum electric destul de mare.
Am pus panouri fotovoltaice şi acumulatori. Aşa am putut
reduce semnificariv consumul de curent din rețea.
Invesriția costā dar pe parcurs se poate recupera.
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 08 Iul 2023, 21:13

Totusi daca calculezi meticulos am mari dubii ca economia de comsum din retea acoperq costurile sistemului fotovoltaic (panouri, baterii, etc).
Si eu extrag cu motorizare 12 v alimentat din sistemul solar ... dar fac asta pentru ca asa am carpit de a lungul timpului .. am motorizat contrifuga ca sa folosesc acumulatorul auto pe coclauri, apoi cand am trecut la stationar am cumparat sistemul fotivoltaic pentru sistemul de suoraveghere ...
Dar strict so exclusiv ptr extras mierea clar nu este rentabil.
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 08 Iul 2023, 21:31

Geza e un copil care a ajuns la 60 și un pic de ani.
Îi place să se joace cu tot ce e nou.

Eu tot timpul sunt cu ochii pe el și fur ce e bun din ce face el. Că nu face doar lucruri bune :lol:
Dar face o mulțime :D
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE