[/quote]Mihaii scrie:Doar un tantalau ar tine fundul deschis la maxim în perioada de primăvară. Este destul sa bagi o bucata de polistiren între tabla și sita. Problema rezolvata. Pe frig, din fund gol faci unul plin, dar pe căldură, din fund plin nu mai faci unul gol
tiih scrie:ptr topy...vezi ca ai selectat gresit textul ..cu tantalau...eu nu am scris acest cuvant....ci Mihaii
Pi si eu ce am zis . acelasi lucru . vezi ca ajungem la o concluzie:)))Closcutz scrie:Hai mai taie din ele yuonyuon ca eu am uitat anul trecut doar 12 ore un stup puternic care avea si plasa av pe fund la rapita si l-am gasit sufocat( avea subar din doua table dintre care o tabla lipsa) asa ca nu mai inveli ciocolata in staniol precum marmota!
topy scrie:tiih scrie:ptr topy...vezi ca ai selectat gresit textul ..cu tantalau...eu nu am scris acest cuvant....ci Mihaii
scuze te rog. am corectat. nu conteaza cine a scris. eu am doar o intrebare care ma framanta....de ce albinele nu propolizeaza plasa ai amarata de la fundul stupului daca pe acolo bate vantul.....si ce mai zic unii ca se intampla. care ar fi logica albinei?
tiih scrie:Ba conteaza...trebuie sa folosim un limbaj adecvat....ca nu santem la carciuma....
yuonyuon scrie:Pi si eu ce am zis . acelasi lucru . vezi ca ajungem la o concluzie:)))Closcutz scrie:Hai mai taie din ele yuonyuon ca eu am uitat anul trecut doar 12 ore un stup puternic care avea si plasa av pe fund la rapita si l-am gasit sufocat( avea subar din doua table dintre care o tabla lipsa) asa ca nu mai inveli ciocolata in staniol precum marmota!
Mihaii scrie:Am impresia ca unor apicultori vechi le este frica de o noutate mai buna... De ce sa cumpere stupi nou sau sa ii modifice pe cei actuali? Mai degrabă stupii rămași moștenire de la bunicu și aia este. Când vad ca altor apicultori cu FV le merge mai bine decâ lor, încep sa inventeze tot felul de motive și își pierd timpul mintinduse pe ei înșiși, ba ca sigur era din cauza aia, ba ca din aia, etc... Când poate adevărul este fix pentru ca ceilalți apicultori au pur și simplu o aeresire mai buna, care ajuta albinele la menținerea temperaturii mai ușor în stup și ajuta enorm la ventilarea mierii! Dacă bunicu se descurca cu ce avea, este pentru ca atunci asa erau vremurile, alta clima, alte complicații, etc... Dacă ii murea o familie iarna, mergea și lua alta din pădure, pentru ca pe atunci mai găseau albine într-adevăr sălbatice prin scorburi, nu ca acuma, sat cu 2000 de locuitori și 200 de persoane cu stupi![]()
Nu în tot deauna noutățile strica, poate doar la buzunar!
topy scrie:Mihaii scrie:Doar un tantalau ar tine fundul deschis la maxim în perioada de primăvară. Este destul sa bagi o bucata de polistiren între tabla și sita. Problema rezolvata. Pe frig, din fund gol faci unul plin, dar pe căldură, din fund plin nu mai faci unul gol
dan pescarul scrie:Closcutz scrie:Hai mai taie din ele yuonyuon ca eu am uitat anul trecut doar 12 ore un stup puternic care avea si plasa av pe fund la rapita si l-am gasit sufocat( avea subar din doua table dintre care o tabla lipsa) asa ca nu mai inveli ciocolata in staniol precum marmota!
Deci AV nu ajută nici la ventilaţie, că de aia au murit, nici la caldură, ce rost are să-l adopt? Vor fi cîţiva apicultori care au priceput, experimentat, tehnica fundului AV si au rezultate bune, bravo lor,dar majoritatea celor cu AV reusesc să înmulțească varroa si nosema şi puietul răcit prin stupi, nu albinele.Apropo, iarna trecută un șoarece i-a ros plasa AV unui amic și i-a decimat o familie fb. Parcă Ioan Guist spunea că a făcut experimente pe ambele sisteme, aţi masurat temperatura , umiditatea in diverse locuri din cuib, pe familii de aceeasi putere, in aceleaşi condiții de mediu, in sezoane diferite?Cît de mare a fost esantionul luat in observatie?Dezvoltarea famililor a fost diferită pe parcursul anului apicol, iar diferențele in dezvoltare au fost obiectiv atribuite doar sistemului de stup?
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 136 vizitatori