Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Diferența între stup cu fund plin și stup cu fund cu pla

Mesajde Closcutz » 09 Aug 2017, 17:43

Hai mai taie din ele yuonyuon ca eu am uitat anul trecut doar 12 ore un stup puternic care avea si plasa av pe fund la rapita si l-am gasit sufocat( avea subar din doua table dintre care o tabla lipsa) asa ca nu mai inveli ciocolata in staniol precum marmota!
Closcutz

Mesajde topy » 09 Aug 2017, 18:50

Mihaii scrie:Doar un tantalau ar tine fundul deschis la maxim în perioada de primăvară. Este destul sa bagi o bucata de polistiren între tabla și sita. Problema rezolvata. Pe frig, din fund gol faci unul plin, dar pe căldură, din fund plin nu mai faci unul gol :D
[/quote]

inseamna ca sunt multi tantalai in Romania.....printre care si eu....
Ultima oară modificat de topy pe 09 Aug 2017, 19:14, modificat 1 dată în total.
topy

Mesajde tiih » 09 Aug 2017, 19:11

ptr topy...vezi ca ai selectat gresit textul ..cu tantalau...eu nu am scris acest cuvant....ci Mihaii
tiih

Mesajde topy » 09 Aug 2017, 19:21

tiih scrie:ptr topy...vezi ca ai selectat gresit textul ..cu tantalau...eu nu am scris acest cuvant....ci Mihaii

scuze te rog. am corectat. nu conteaza cine a scris. eu am doar o intrebare care ma framanta....de ce albinele nu propolizeaza plasa ai amarata de la fundul stupului daca pe acolo bate vantul.....si ce mai zic unii ca se intampla. care ar fi logica albinei?
topy

Mesajde tiih » 09 Aug 2017, 20:18

Ba conteaza...trebuie sa folosim un limbaj adecvat....ca nu santem la carciuma....
tiih

Mesajde yuonyuon » 09 Aug 2017, 20:35

Closcutz scrie:Hai mai taie din ele yuonyuon ca eu am uitat anul trecut doar 12 ore un stup puternic care avea si plasa av pe fund la rapita si l-am gasit sufocat( avea subar din doua table dintre care o tabla lipsa) asa ca nu mai inveli ciocolata in staniol precum marmota!
Pi si eu ce am zis . acelasi lucru . vezi ca ajungem la o concluzie:)))
yuonyuon

Mesajde Mihaii » 09 Aug 2017, 20:42

topy scrie:
tiih scrie:ptr topy...vezi ca ai selectat gresit textul ..cu tantalau...eu nu am scris acest cuvant....ci Mihaii

scuze te rog. am corectat. nu conteaza cine a scris. eu am doar o intrebare care ma framanta....de ce albinele nu propolizeaza plasa ai amarata de la fundul stupului daca pe acolo bate vantul.....si ce mai zic unii ca se intampla. care ar fi logica albinei?

Pentru ca cu prostia mea de începător, pricep ca într-o perioada foarte importanta de dezvoltare, este logic ca albina sa aibă căldură necesara pentru a încălzi puietul, fix de asta ar trebui inchis fundul. Și nu pentru ca bate vântul, ca doară nu ții stupul pe o parte, dacă ar bate vântul în stup, ar înseamna ca pe vijelie mare sa îți arunce vântul albinele prin toate părțile din stup. Iarna nu este nevoie sa îl inchizi pentru ca albinele stand în ghem, căldura se concentrează doar în acea zona, în schimb în perioada de dezvoltare, albinele sunt prin tot stupul, fix de asta trebe sa ii asiguri cât mai multa căldura, pentru ca nu stau într-o anumita zona sa reușească sa facă căldura necesara. La faza cu propolizatul, chiar nu am habar, probabil din cauza ca prin fund nu întra curenți de aer care sa le deranjeze, ca atunci sigur ar propoliza. Dar atâta timp cât sunt conștient ca trebe astupat fundul în în perioada de dezvoltare, nici nu o sa aflu dacă propolizeaza sau nu.
Eu rămân de aceiași părere, din fund plin nu faci fund gol, și invers! Acele 100 de albine care ventileze stupul din zor, prefer sa le știu pe câmp.
tiih scrie:Ba conteaza...trebuie sa folosim un limbaj adecvat....ca nu santem la carciuma....

Ce am greșit cu limbajul meu? Este pur și simplu un adevăr, pentru ca altfel nu as putea numi un apicultor care face o chestie de genu. Nu am jignit pe cineva anume, acuma dacă voi va simțiți, este alta chestie.
Mihaii

Mesajde csaa » 09 Aug 2017, 20:45

yuonyuon scrie:
Closcutz scrie:Hai mai taie din ele yuonyuon ca eu am uitat anul trecut doar 12 ore un stup puternic care avea si plasa av pe fund la rapita si l-am gasit sufocat( avea subar din doua table dintre care o tabla lipsa) asa ca nu mai inveli ciocolata in staniol precum marmota!
Pi si eu ce am zis . acelasi lucru . vezi ca ajungem la o concluzie:)))

Ciudat. Am patit si eu acelasi lucru si familia nu a murit, desi am doar doua gauri cu diametru de 5 cm nu FA.
csaa

Mesajde topy » 09 Aug 2017, 21:06

inapoi in garaj...
topy

Mesajde Mihaii » 09 Aug 2017, 21:12

Am impresia ca unor apicultori vechi le este frica de o noutate mai buna... De ce sa cumpere stupi nou sau sa ii modifice pe cei actuali? Mai degrabă stupii rămași moștenire de la bunicu și aia este. Când vad ca altor apicultori cu FV le merge mai bine decâ lor, încep sa inventeze tot felul de motive și își pierd timpul mintinduse pe ei înșiși, ba ca sigur era din cauza aia, ba ca din aia, etc... Când poate adevărul este fix pentru ca ceilalți apicultori au pur și simplu o aeresire mai buna, care ajuta albinele la menținerea temperaturii mai ușor în stup și ajuta enorm la ventilarea mierii! Dacă bunicu se descurca cu ce avea, este pentru ca atunci asa erau vremurile, alta clima, alte complicații, etc... Dacă ii murea o familie iarna, mergea și lua alta din pădure, pentru ca pe atunci mai găseau albine într-adevăr sălbatice prin scorburi, nu ca acuma, sat cu 2000 de locuitori și 200 de persoane cu stupi :D
Nu în tot deauna noutățile strica, poate doar la buzunar!
Mihaii

Mesajde csaa » 09 Aug 2017, 21:20

NU te supara, dar gresesti. Am avut stupi cu FA si i-am modificat. Fund plin cu doua gauri cu diametru de 5 cm. Si nu sunt singurul in zona mea.
csaa

Mesajde topy » 09 Aug 2017, 21:33

Mihai
am toata stupina cu fund antivarooua. pentru mine e cel mai bun. dar o discutie normala si utila nu e ceva de genul....``cine nu tine subarul inchis in nu stiu ce perioada e ......cum e.`` discutia normala era ceva de genul ``de ce in perioada x cand eu consider ca trebuie sa am caldura la ghem nu pui subarul.`` ai fi uimit sa vezi ce motive au unii. eu personal nu pun suberele niciodata. doar la unele tratamente.
intrebarea de ce nu propolizeaza sita de pe fund in comparatie cu cea de deasupra e pentru cei care considera ca FA nu sunt in regula. spui ca nu sunt curenti care sa le deranjeze....atunci la ce bun subarul?...intreb si eu. am testat in tot felul in timp de ani de zile. nu sunt diferente de dezvoltare intre cei cu subar si cei fara care sa imi justifice mie efortul de a ma juca cu suberele. cel putin nu in zona mea. fa ca tine dar nu/i fa pe ceilalti......
topy

Mesajde teinegru64 » 09 Aug 2017, 21:38

x
Ultima oară modificat de teinegru64 pe 09 Aug 2017, 21:44, modificat de 2 ori în total.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde teinegru64 » 09 Aug 2017, 21:43

Mihaii scrie:Am impresia ca unor apicultori vechi le este frica de o noutate mai buna... De ce sa cumpere stupi nou sau sa ii modifice pe cei actuali? Mai degrabă stupii rămași moștenire de la bunicu și aia este. Când vad ca altor apicultori cu FV le merge mai bine decâ lor, încep sa inventeze tot felul de motive și își pierd timpul mintinduse pe ei înșiși, ba ca sigur era din cauza aia, ba ca din aia, etc... Când poate adevărul este fix pentru ca ceilalți apicultori au pur și simplu o aeresire mai buna, care ajuta albinele la menținerea temperaturii mai ușor în stup și ajuta enorm la ventilarea mierii! Dacă bunicu se descurca cu ce avea, este pentru ca atunci asa erau vremurile, alta clima, alte complicații, etc... Dacă ii murea o familie iarna, mergea și lua alta din pădure, pentru ca pe atunci mai găseau albine într-adevăr sălbatice prin scorburi, nu ca acuma, sat cu 2000 de locuitori și 200 de persoane cu stupi :D
Nu în tot deauna noutățile strica, poate doar la buzunar!

Decat sa astepti un apicultor batran sa se plictiseasca de ce are in mana......Pune lindab pe ce crezi ca e mai bun pentru tine.Si marmota invelea petul de Ciucas in eticheta cu suc de mure.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde mausica » 09 Aug 2017, 22:29

topy scrie:
Mihaii scrie:Doar un tantalau ar tine fundul deschis la maxim în perioada de primăvară. Este destul sa bagi o bucata de polistiren între tabla și sita. Problema rezolvata. Pe frig, din fund gol faci unul plin, dar pe căldură, din fund plin nu mai faci unul gol :D

inseamna ca sunt multi tantalai in Romania.....printre care si eu....[/quote]
Mihaii depinde de zona...subarele mele....am facut foc cu ele
Vara-iarna deschis pe 80% jos si nu sunt probleme cu dezvoltarea primavara...ba chiar am si surprize in rapita cu roirile ;) asa ca mai taie din figuri
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde topy » 10 Aug 2017, 06:51

dan pescarul scrie:

Deci AV nu ajută nici la ventilaţie, că de aia au murit, nici la caldură, ce rost are să-l adopt? Vor fi cîţiva apicultori care au priceput, experimentat, tehnica fundului AV si au rezultate bune, bravo lor,dar majoritatea celor cu AV reusesc să înmulțească varroa si nosema şi puietul răcit prin stupi, nu albinele.Apropo, iarna trecută un șoarece i-a ros plasa AV unui amic și i-a decimat o familie fb. Parcă Ioan Guist spunea că a făcut experimente pe ambele sisteme, aţi masurat temperatura , umiditatea in diverse locuri din cuib, pe familii de aceeasi putere, in aceleaşi condiții de mediu, in sezoane diferite?Cît de mare a fost esantionul luat in observatie?Dezvoltarea famililor a fost diferită pe parcursul anului apicol, iar diferențele in dezvoltare au fost obiectiv atribuite doar sistemului de stup?

scrie clar ca avea doar o tabla scoasa. fund varoua inseamna cel putin doua treimi din fund libere plus un spatiu gol sub rame care ideal ar fi vreo 10 cm.
pe ce statistici sau studii oficiale te bazezi cand zici de varoua nozema si puiet racit? concret si ar fi util de aratat si sursa.
o sita de calitate...
intr/o exploatare mare nu e totul temperatura sau umiditatea din stup. mai faci si compromisuri daca te avantajeaza pe termen lung. o familie se dezvolta bine in orice adapost aproape. stupul e o unealta la urma urmei si fiecare cum ii place. unul bosh unul makita.
topy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE