Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

stup vertical

Mesajde Crysty » 27 Feb 2012, 16:05

Buna ziua tuturor, revin cu o intrebare ale carei raspunsuri urmeaza sa ma impinga spre o anume decizie.
Pentu cele 10 viitore roiuri pe care urmeaza sa le achizituonez mi-ar fi la indemana sa achizitionez stupi verticali cu cuib1/1 si cat 1/1. stupi sunt din scandura de molid 20 mm, fundul este clasic tot din scandura , podisorul este din pfl. As vrea sa stiu daca este ok si cu genul asta de stup sau ar trebuii sa achizitionez alt tip, sau daca este mai bine sa caut sa iau cu fund ativarooa,sau daca trebuie ca podisorul sa fie jumate cu plasa jumate cu alt material etc... asa vrea sa aflu parerile dumneavoastra pt. a putea sa dau comanda de cutii.Atunci cand am zis ca "mi-ar fi la indemana" am spus-o pt ca toti tamplarii particulari unde am fost in vizita sa vad cutiile cam toata lumea parea sa ii faca astfel, nici unul nu facea podisorul cu plasa, sau fndul cu plasa ativaroooa si tabla...... deci in concluzie sunt in ceata totala...
Crysty

Re: stup vertical

Mesajde Crysty » 27 Feb 2012, 18:09

am vb cu un apicultor la telefon si imi recomanda catul sa fie de 1/2. dar nu mi-a spus care e diferenta intre cat 1/1 si cat 1/2.???
Crysty

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 18:36

Crysty scrie:am vb cu un apicultor la telefon si imi recomanda catul sa fie de 1/2. dar nu mi-a spus care e diferenta intre cat 1/1 si cat 1/2.???

1/1 - adica rama intreaga: 435 x 300 mm
1/2 - jumatati de rama: 435 x 150 mm sau 435 x 165 mm
jonny_it

Mesajde Crysty » 27 Feb 2012, 18:56

jonny_it scrie:
Crysty scrie:am vb cu un apicultor la telefon si imi recomanda catul sa fie de 1/2. dar nu mi-a spus care e diferenta intre cat 1/1 si cat 1/2.???

1/1 - adica rama intreaga: 435 x 300 mm
1/2 - jumatati de rama: 435 x 150 mm sau 435 x 165 mm

:))))))) asa este ,doar ca atunci cand m-am referit la "diferente" ma refeream la diferenta ca si utilitate....:)) nicidecum ca si marime fizica, adica cineva imi zicea ca daca catul este de 1/1 poate intra matca sa depuna ponta si daca catul este de 1/2 matca nu urca in cat, sau..... daca si catu e 1/1 ca si cuibul care este tot 1/1 e avantajos ca si lucru caci ramele sunt de aceeasi marime si e mai usor.... la aceste diferente ma refeream, multumesc frumos pt raspunsuri.
Crysty

Mesajde proapis13 » 27 Feb 2012, 20:08

Crysty scrie:Buna ziua tuturor, revin cu o intrebare ale carei raspunsuri urmeaza sa ma impinga spre o anume decizie.
.

Decizia o sa o iei singur NUMAI atunci cand o sa pui mina pe carte sa citesti
Ce e bun in zona mea nu se preteaza la tine si viceversa
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 20:33

Crysty scrie::))))))) asa este ,doar ca atunci cand m-am referit la "diferente" ma refeream la diferenta ca si utilitate....:)) nicidecum ca si marime fizica, adica cineva imi zicea ca daca catul este de 1/1 poate intra matca sa depuna ponta si daca catul este de 1/2 matca nu urca in cat, sau..... daca si catu e 1/1 ca si cuibul care este tot 1/1 e avantajos ca si lucru caci ramele sunt de aceeasi marime si e mai usor.... la aceste diferente ma refeream, multumesc frumos pt raspunsuri.

Te-am vazut mai incepator pe forum si ma gandeam ca nu stii. :lol:
Foloseste cu incredere 1/2 sau 3/4. ;)

Sau si mai bine ME, inclusiv pentru cuib :D
jonny_it

Mesajde Crysty » 27 Feb 2012, 23:25

proapis13 scrie:
Crysty scrie:Buna ziua tuturor, revin cu o intrebare ale carei raspunsuri urmeaza sa ma impinga spre o anume decizie.
.

Decizia o sa o iei singur NUMAI atunci cand o sa pui mina pe carte sa citesti
Ce e bun in zona mea nu se preteaza la tine si viceversa
salve :D

Probabil ca aveti dreptate in privinta luarii deciziei, cat despre citit, ma straduiesc si consider ca o fac constiincios,.... cat despre diferentele de zone sunt sigur ca aveti dreptate, dar ca si incepatori avem nevoie de parerile profesionistilor, sau cel putin a celor cu ceva experienta in spate, ...altfel spus daca ar fi sa consider ca nimik din ce mi se spune aici nu ma ajuta pt ca e diferenta de zona ...??? atunci ce sa mai zicem de carti...ca doar nu or fi scrise toate la Gorj. Oricum multumesc de sfat, dar totusi este necesar si un raspuns la intrebare....care este diferenta in intrebuintarea celor doua tipuri de cat?,...o diferenta constatata dealungul anilor de catre dumneavoastra..., caci diferentele din carti le-am retinut deja.Problema este ca in fiecare zi lumea se schimba, mentalitatea se schimba,si suntem tentati sa fim la curent cu ultimile pareri,asta pt. a prinde incredere in noi, in cazul meu a ma ajuta sa nu arunc bani munciti de pomana la unu care construieste stupi dar nu il intereseaza la ce ii folosesc ...pt ca habar nu are nici el ce si cum.....Va multumesc pt. indrumare.
Crysty

Mesajde paul » 27 Feb 2012, 23:47

Crysty ... parerea mea de incepator ...
Stupul pe 10 rame cu doua caturi 1/2 (150 sau 162 mm) se potrivesc cam peste tot !
Mult mai bine decat cel cu catul 1/1 !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Avram Sorin » 28 Feb 2012, 14:46

Hai sa vin si eu cu ceva completari .

1/1
greutate mare .

1/2
greutate mai scazuta, si posibilitatea de a culege mai bine mierea pe sortimente . La cel de 1/1 e mai greu sa nu ai miere amestecata.

Daca mergi la cel de 1/2 ai de ales intre laterala normala + gratie hanemann sau laterala groasa si poti totusi sa mai ai langa tine cateva gratii in caz de nevoie.
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde Avram Sorin » 28 Feb 2012, 14:52

Ca e mai usor, subscriu si iti dau o copy paste de la un coleg :

de ciureatudor » 22 Feb 2012, 15:11

cat 1/2 :
-treci mai des pe la stupina
-suprafata mai mica de capacit deci mai multe sortimente de miere (nu bagi un sort de miere peste altul pe motiv ca nu sa umplut rama sau ramele )
-la confectionat rame o foita de ceara 1/1 o tai in doua fara sa ramana resturi
- 80 % poate si mai bine din apicultori folosesc 1/1 sau 1/2 deci gasesti rame (lemnul )mai repede (nu faci comanda )
- mai usor la manipulat
- in centrifuga intra cate doua pe pozitia uneia de 1/1 deci extragi mai cu viteza
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde Crysty » 28 Feb 2012, 16:04

[quote="Avram Sorin"]Hai sa vin si eu cu ceva completari .

Acum am inteles,incet incet mi se contureaza in minte ce alegere tre sa fac, dar as vrea sa stiu totusi un lucru.
Exista diferenta in comportare a matci atunci cand depune si desupra de cuib se afla cat de 1/1 sau cand se afla cat de 1/2???
Exista posibilitatea sa urce in vreunul din cele doua tipuri de cat? si sa depuna acolo?
Multumesc .
Crysty

Mesajde horia_ch » 28 Feb 2012, 16:19

Matca nu stă să măsoare înălţimea ramei. Dacă are loc urcă şi pontează, fie că ai sus 1/1 sau 1/2. Diferenţa poate apărea dacă foloseşti sus rame 1/2 cu celule înălţate. Astea nu-i convin mătcii şi cam renunţă la a oua în ele. Dar nu întotdeauna...
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE