Ca urmare a discutiilor purtate pe un alt topic dedicat tratamentelor fitosanitare doresc sa purtam o discutie deschisa in care sa dezbatem problemele care apar in calea apicultorilor si care ii opreste sa treaca la un alt nivel si anume acela al fermei apicole dar si problemele care ne impiedica pe noi ca si breasla sa devenim o forta din punct de vedere economic .
Eu unul consider ca noi ca si breasla vrem sa controlam ceva ce nu putem controla ( clima , secretia de nectar , calitatea surselor de hrana oferite de natura , folosirea pesticidelor si altele ) pierzand din vedere ceea ce am putea controla ( controlul asupra imperecherii materialului genetic , calitatea materialului genetic , starea de sanatate a unitatilor biologice , aprovizionarea cu hrana de calitate si in cantitati optime pe durata sezonului activ cat si pentru perioada de iarna , protocoale de sanatate - masuri profilactice si medicatia stupilor , protocoale de pastoral , baza melifera , consultanta tehnica pentru apicultori , sisteme standardizate de mangement de baza al stupilor , organizarea apicultorilor , forme de sprijin de baza , organizarea dpdv comercial al acestora , marketingul activitatii noastre si al produselor noastre , transparenta asupra faptului cum "facem" noi mierea si alte produse si multe altele ) si cum am putea sa atragem populatia in aceasta activitate astfel incat prin consumul de catre acestia a produselor noastre sa ne sprijine in activitatea noastra iar noi sa le aratam tainele acestei activitati si cum contribuim noi la bunastarea mediului si a tarii .
Ar fi prea lung acest post daca as spune ceva despr fiecare din cele scrise mai sus asa ca va predau stafeta in a dezvolta acest subiect si a contura o imagine a apiculturii actuale si a asupra celei ce o dorim .