Vasile_Bucovineanu scrie:.....Pun oala pe o plita cu inductie si reglez temperatura la 80 de grade. Torn ceara in cana si apa ramane mereu in fundul oalei.Daca nu se pune apa deloc, arde grasimea din ceara si fagurii devin casanti, se rup uneori usor cand se scot din presa. Emulsia pentru udarea presei o fac din zer si putina miere. Fagurii nu ii spal, ii pun la uscat in camera pe ziare sau ........
Am tot răscolit prin amintiri si nu am gasit niciunde ....termometrul la plita cu inducție de coceni ( tulpina porumbului după ce o curata vitele de foi) folosita de bunici, in bucătărie de vara dotată cu aer conditionat! Este adevarat ca foloseau ...functia de păstrat mâncarea calda a plitei cu inducție( de coceni), de fapt tuciul in care se topea ceara precum și oala ( de cele mai multe ori, de pamant) cu sirop de miere ( cred ca in loc de apa foloseau ceai de menta / izma), se țineau in apropierea focului si nu direct pe el, iar masa pe care se făceau foile era pusă la boloboc de fiecare data cand făcea foite. Amintiri....
Ideea era ca , probabil, mierea din compozitia siropului, ar putea influența " friabilitatea", fagurilor. Despre sterilizatul lor, chiar nu imi amintesc nimic. Erau puși la uscat afara ,puțin, apoi se păstrau in stiive mici ( cred ca 8-10 foite), in hârtii de ziar ori hârtie de sac. Ce simplă era viata atunci......