Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Repozitionarea stupilor in stupina

Mesajde VladFrentescu » 26 Oct 2013, 23:57

Cand e momentul optim in care pot sa schimb pozitia stupilor in stupina fara ca albinele sa fie dezorientate?

Multumesc!
VladFrentescu

Re: Repozitionarea stupilor in stupina

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 08:38

dupa ce da gerul,datorita narcozei induse cu dioxid de carbon albinelor li se reseteaza creierul,am facut acest lucru in vo 2 ierni,dar daca te grabesti ne spui si noua cum iese!
kamy

Mesajde balasbebe » 27 Oct 2013, 08:48

Eu si ieri am facut ordine in stupina. Am facut unificari sau am repozitionat stupii. Tot la mine in lazi se vor baga. Acum prea multe albine cu se pierd. Este adevarat ca nu mut decat stupii pe care oricum ii desfintez, deoarece exista riscul depopularii. Aveam prin stupina lazile in care am prins cate un roi. Atunci nu i-am pus pe pozitie, deoarece voiam sa- i vand sau sa-i folosesc pentru unifcari.
balasbebe

Mesajde lefter » 27 Oct 2013, 13:16

daca tot suntem la capitolul cu repozitionarea am si eu o dilema .vreau sa mut pe alta vatra jumate din stupi cam la 800 m cite grade trebuie sa fie afara sa le duc in siguranta eu ma gindeam ca undeva la 5 grade nu le face rau si nici nu se intorc pe vechea vatra.voi ce ziceti.
lefter

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 14:19

Danciule va ca ai ramas cu coltu pus!am mai scris si nu mai stiu pe unde cum ca in vara am luat albine pentru probe de laborator le-am pus la congelator si erau prea multe,le-am scos le-am pus la soare,au inviat da nu mai erau orientate,si-au pierdut orientarea,am avut albine si dupa o saptamana pe o caruta unde s-au trezit!no amu esti lamurit?
kamy

Mesajde proapis13 » 27 Oct 2013, 18:52

VladFrentescu scrie:Cand e momentul optim in care pot sa schimb pozitia stupilor in stupina fara ca albinele sa fie dezorientate?

Multumesc!

Intrebarea ta,deoarece este incompleta nu pot decat sa te trimit la mai multe surse unde s-a dezbatut acest subiect
Ai la adresa de mai jos link-urile ce te pot ajuta sa iesi din impas nu inainte de a te sfatui sa folosesti functia;
viewforum.php?f=69
viewtopic.php?f=10&t=2940&p=94097&hilit=mutarea+stupilor#p88209
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 20:10

cornelioandanciu scrie:Mai, omule, eu nu am nimic cu tine, dar nu veni cu informatii de astea ca albinele trebuie mutate pe ger, ca li se reseteaza creierul ! Tu confunzi niste chestii, intr-adevar ,de exemplu cand nucleele de imperechere sint tinute la rece patru sau cinci zile, albinele isi pierd orientarea si nu se mai intorc la stupul vechi,dar iti spun un secret (nu mai spune la nimeni), cand muti albinele pe ger, acestea cad pe fundul stupului si mor! Asta ti-o spun din proprie experienta! Zici ca ai tinut albine in congelator si si-au revenit? Da-mi voie sa nu te cred!

bine Danciule fie cum spui tu daca stii mai bine ca mine ce si cum am facut asa o fi!n-ai nimic cu mine ,bine!oi fi io paranoic cu tate ca n-ai fi zas!daca te intereseaza am si alte esperimente pe frig si ghemu pe frig nu se rupe cu una cu doua da ten las pe tine din moment ce le stii pe toate anticipat?
in 2011 dupa cve o venit frigu am mutat toti stupii si n-au patit ce zici tu, sa pice jos cre ca erau potcoviti de ghiata!
kamy

Mesajde kamy » 27 Oct 2013, 20:31

cornelioandanciu scrie:Nu ma intereseaza experimentele tale, imi pare rau, numai bine, noapte buna ! Totusi trebuie sa fii atent ce scrii intr-o sectiune dedicata incepatorilor, ar putea lua de bune experimentele tale ,adica ma intelegi...

stai oleaca io m-am referit la narcoza sau mai corect ar fi criojenare cu dioxid de carbon nu e vorba de pastrat la rece nucleele daca esti toma incearca si porma mai povestim,ar fi mai interesant io spun doar din patite!in rest tate cele bune!
kamy

Mesajde TDI » 28 Oct 2013, 09:51

Singurul impediment la mutare ar putea fi fundul AV, fiind metal e posibil sa moara ceva albine. Altfel spus saptamana asta ar cam fi cald. Lunea viitoare e posibil sa fie suficient de frig incat sa-i poti muta. Daca ne gandim altfel poti muta 3 sferturi din stupi(cei mai puternici) mai devreme si sa-i lasi pe cei mai slabi pe cand da frigul - se mai echilibreaza populatiile. Eu anual mut in jur de 15 m 20 de stupi. Nu mor. Dar trebuie avut grija. Fara sa-i zgaltai, lovesti, etc. - ramele sa fie bine intepenite in stupi şi stupii asemenea. Daca-i muti pe distante mai mari cauta un mijloc de transport cu suspensii bune. Nu-i muta la temperaturi de sub 5 grade (un maxim negativ ar fi 0 grade). Nu sunt ouă, dar la mutare trebuie să te comporţi ca şi cand ar fi. Succes!
TDI

Mesajde kamy » 28 Oct 2013, 14:24

cand e cald si vine multa albina s-ar putea sa ramai fara niste matci,poti ajuta roii mai slabi cu ultima rama de albina de la cei mai puternici dar tot dupa ce vine frigul!
IN IANUARIE 2012 am gasit una fara mancare aveam o lada de poli, cu 3+2+2+3 rame si una a ramas fara mancare,i-am dat o rama de la rezerva dar fiind pe -20 nu s-a mai refacut cuibu!albina cazuse pintre rame!am pus-o pe roaba am hurducat-o 100 de metri la tata in casa am lasat-o pana dimineata si a mutat deja ceara deasupra ramelor!albinele nu mor de frig!mai mult de prostie si nu a lor!
kamy

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR