ADITZU scrie:cu siguranta v-a continua ponta , datorita faptului ca se apropie si perioada cand de fapt matcile isi incepeau ponta normal , si vremea contribuie la acest lucru insa odata cu scaderea temp. uzura mai mare a albinelor si implicit mortalitatea mai mare , isi v-a reduce semnificativ ponta
ADITZU scrie:da dupa mica mea experienta , temperatura nu opreste ponta , mai degraba lipsa culesului in timpul sezonului activ nu este cazul la iernare cand hrana se gaseste
catalin_viezure_6 scrie:ADITZU scrie:da dupa mica mea experienta , temperatura nu opreste ponta , mai degraba lipsa culesului in timpul sezonului activ nu este cazul la iernare cand hrana se gaseste
in cazul asta subarul trebuie impins de tot sau partial ... stupi sunt cu fund anti varoa
catalin_viezure_6 scrie:pe data de 4 ianuarie la 2 dintre stupii am vazut puiet capacit cei drept destul de cald a fost asta pana pe 10 de cand a cam inceput frigul .... va rog a imi spune ce sa intamplat cu ponta reginei daca a venit frigul ?
andrei_calinescu scrie:catalin_viezure_6 scrie:pe data de 4 ianuarie la 2 dintre stupii am vazut puiet capacit cei drept destul de cald a fost asta pana pe 10 de cand a cam inceput frigul .... va rog a imi spune ce sa intamplat cu ponta reginei daca a venit frigul ?
Catalin,
Ai mancare in ei?
Adica mai concret ai coronita de miere deasupra ghemului?
Daca da, nu-i bai. Zona de ponta va fi lipita de miere si albinele care incalzesc puietul se vor putea hrani.
Daca nu ai coroana deasupra ghemului, pui o turta glucidica deasupra ghemului.
Lasa stupul cat mai aerisit. In rest lasa-l in pace.
peterneamt scrie:Domnule Catalin l-ai vazut cumva pe Domnul Cotoi cautind matcile de oua iarna, ce ai cu ele , ce ti-au facut ?
catalin_viezure_6 scrie:peterneamt scrie:Domnule Catalin l-ai vazut cumva pe Domnul Cotoi cautind matcile de oua iarna, ce ai cu ele , ce ti-au facut ?
nu am cautat daca matcile au inceput ponta ci pe 3 ianuarie am rearanjat cuibul deoarece cel ce mia dat stupii si mi a aranjat cuibul in octombrie si a batut joc sau nu stia ..... a trebuit sa o fac singur din ce am invatat pan acum .. atunci am vazut pe doamnele matcii daca au inceput ponta ..
andrei_calinescu scrie:catalin_viezure_6 scrie:peterneamt scrie:Domnule Catalin l-ai vazut cumva pe Domnul Cotoi cautind matcile de oua iarna, ce ai cu ele , ce ti-au facut ?
nu am cautat daca matcile au inceput ponta ci pe 3 ianuarie am rearanjat cuibul deoarece cel ce mia dat stupii si mi a aranjat cuibul in octombrie si a batut joc sau nu stia ..... a trebuit sa o fac singur din ce am invatat pan acum .. atunci am vazut pe doamnele matcii daca au inceput ponta ..
Catalin, cum ti-a aranjat cuibul daca consideri ca "si-a batut joc"?
Nu intreb ironic, vreau sa mai invat.
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori