Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

o intrebare

Mesajde catalin_viezure_6 » 16 Ian 2012, 17:42

pe data de 4 ianuarie la 2 dintre stupii am vazut puiet capacit cei drept destul de cald a fost asta pana pe 10 de cand a cam inceput frigul .... va rog a imi spune ce sa intamplat cu ponta reginei daca a venit frigul ?
catalin_viezure_6

Re: o intrebare

Mesajde nicu has » 16 Ian 2012, 21:30

o sa ponteze in continuare doar in spatiul doar pe care il pot incalzi foarte putin puiet oricum o sa depuna
nicu has

Mesajde ADITZU » 16 Ian 2012, 22:42

cu siguranta v-a continua ponta , datorita faptului ca se apropie si perioada cand de fapt matcile isi incepeau ponta normal , si vremea contribuie la acest lucru insa odata cu scaderea temp. uzura mai mare a albinelor si implicit mortalitatea mai mare , isi v-a reduce semnificativ ponta
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde catalin_viezure_6 » 16 Ian 2012, 23:55

ADITZU scrie:cu siguranta v-a continua ponta , datorita faptului ca se apropie si perioada cand de fapt matcile isi incepeau ponta normal , si vremea contribuie la acest lucru insa odata cu scaderea temp. uzura mai mare a albinelor si implicit mortalitatea mai mare , isi v-a reduce semnificativ ponta

asta inseamna ca e un proces ireversibil din momentul in care se declanseaza neintrerupt nici macar de temperaturii scazute
catalin_viezure_6

Mesajde ADITZU » 17 Ian 2012, 00:03

da dupa mica mea experienta , temperatura nu opreste ponta , mai degraba lipsa culesului in timpul sezonului activ nu este cazul la iernare cand hrana se gaseste
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde catalin_viezure_6 » 17 Ian 2012, 10:20

ADITZU scrie:da dupa mica mea experienta , temperatura nu opreste ponta , mai degraba lipsa culesului in timpul sezonului activ nu este cazul la iernare cand hrana se gaseste

in cazul asta subarul trebuie impins de tot sau partial ... stupi sunt cu fund anti varoa
catalin_viezure_6

Mesajde vicpo » 17 Ian 2012, 16:05

catalin_viezure_6 scrie:
ADITZU scrie:da dupa mica mea experienta , temperatura nu opreste ponta , mai degraba lipsa culesului in timpul sezonului activ nu este cazul la iernare cand hrana se gaseste

in cazul asta subarul trebuie impins de tot sau partial ... stupi sunt cu fund anti varoa

cataline nu_ti fie frica de frig, lasa subarul scos cel putin jumatate(eu nu am deloc).
vicpo

Mesajde andrei_calinescu » 17 Ian 2012, 16:20

catalin_viezure_6 scrie:pe data de 4 ianuarie la 2 dintre stupii am vazut puiet capacit cei drept destul de cald a fost asta pana pe 10 de cand a cam inceput frigul .... va rog a imi spune ce sa intamplat cu ponta reginei daca a venit frigul ?

Catalin,
Ai mancare in ei?
Adica mai concret ai coronita de miere deasupra ghemului?
Daca da, nu-i bai. Zona de ponta va fi lipita de miere si albinele care incalzesc puietul se vor putea hrani.
Daca nu ai coroana deasupra ghemului, pui o turta glucidica deasupra ghemului.
Lasa stupul cat mai aerisit. In rest lasa-l in pace.
andrei_calinescu

Mesajde catalin_viezure_6 » 17 Ian 2012, 20:40

andrei_calinescu scrie:
catalin_viezure_6 scrie:pe data de 4 ianuarie la 2 dintre stupii am vazut puiet capacit cei drept destul de cald a fost asta pana pe 10 de cand a cam inceput frigul .... va rog a imi spune ce sa intamplat cu ponta reginei daca a venit frigul ?

Catalin,
Ai mancare in ei?
Adica mai concret ai coronita de miere deasupra ghemului?
Daca da, nu-i bai. Zona de ponta va fi lipita de miere si albinele care incalzesc puietul se vor putea hrani.
Daca nu ai coroana deasupra ghemului, pui o turta glucidica deasupra ghemului.
Lasa stupul cat mai aerisit. In rest lasa-l in pace.

au si miere si turta pusa acum 3 sapt nu prea au consumat-o insa am o familie unde matca a inceput ponta pe o rama goala fara miere dar intre rame cu miere destul de multa
catalin_viezure_6

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 00:01

Domnule Catalin l-ai vazut cumva pe Domnul Cotoi cautind matcile de oua iarna, ce ai cu ele , ce ti-au facut ?
peterneamt

Mesajde catalin_viezure_6 » 20 Ian 2012, 03:41

peterneamt scrie:Domnule Catalin l-ai vazut cumva pe Domnul Cotoi cautind matcile de oua iarna, ce ai cu ele , ce ti-au facut ?

nu am cautat daca matcile au inceput ponta ci pe 3 ianuarie am rearanjat cuibul deoarece cel ce mia dat stupii si mi a aranjat cuibul in octombrie si a batut joc sau nu stia ..... a trebuit sa o fac singur din ce am invatat pan acum .. atunci am vazut pe doamnele matcii daca au inceput ponta ..
catalin_viezure_6

Mesajde peterneamt » 20 Ian 2012, 10:19

Atunci iti dau dreptate ;)
peterneamt

Mesajde andrei_calinescu » 20 Ian 2012, 13:04

catalin_viezure_6 scrie:
peterneamt scrie:Domnule Catalin l-ai vazut cumva pe Domnul Cotoi cautind matcile de oua iarna, ce ai cu ele , ce ti-au facut ?

nu am cautat daca matcile au inceput ponta ci pe 3 ianuarie am rearanjat cuibul deoarece cel ce mia dat stupii si mi a aranjat cuibul in octombrie si a batut joc sau nu stia ..... a trebuit sa o fac singur din ce am invatat pan acum .. atunci am vazut pe doamnele matcii daca au inceput ponta ..

Catalin, cum ti-a aranjat cuibul daca consideri ca "si-a batut joc"?
Nu intreb ironic, vreau sa mai invat.
andrei_calinescu

Mesajde catalin_viezure_6 » 20 Ian 2012, 18:49

andrei_calinescu scrie:
catalin_viezure_6 scrie:

Catalin, cum ti-a aranjat cuibul daca consideri ca "si-a batut joc"?
Nu intreb ironic, vreau sa mai invat.

cel ce mi a aranjat cuiburile in oct mia lasat toate ramele in cuib adica 10 cand erau nevoie decat 5-6 maxim le am scos in decembrie lasandui pe 5 -7 rame iar pe 3 ian fiind mai cald decat in decembrie cand am scos ramele am rearanjat cuibul deorece ramele cu miere erau la margine si cele cu miere putina in mijloc
catalin_viezure_6

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR