Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albinute moarte in hranitor

Mesajde stef » 02 Oct 2012, 15:20

buna ziua!
sunt incepator, si la stupul pe care il am i-am pus un podisor unde am asezat un hranitor rotund din plastic de 1.8 l unde le-am tot pus sirop. Am facut sirop din zahar invertit acum 9 zile din care deja am dat 2 ture a cate 1,5 l si totul a fost ok l-au luat pe tot. Ieri le-am pus din siropul facut acum 9 zile a treia tura de 1,5 l cu Protofil si am gasit cam 20-25 de albinute moarte in siropul de unde se hranesc ele, in spatiul dintre sifon si paharelul de plastic. Datile trecute mai gaseam 1-2 dar nu atat de multe. Am scos albinele moarte din sirop, am inspectat stupul si nu am gasit nimic deosebit, nu-s albine moarte prin el, doar unele din ele se misca mai ca babele; cand am deschis stupul au sarit o parte pe mine, deci sunt foarte vioaie nu zac ca placintele. Ce e cu albinutele alea moarte din hranitor? Ma poate ajuta cineva? Sa fie toamna, sa fie altceva? Multumesc!
stef

Re: Albinute moarte in hranitor

Mesajde oliviub » 02 Oct 2012, 15:58

cat protofil ai pus?
oliviub

Mesajde iunicu » 02 Oct 2012, 16:00

Se ineaca foarte usor in noptile racoroase. Ideal ar fi sa le dai siropul in hranitoare uluc pe care sa le bagi in cuib sau sa torni siropul in faguri goi.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde Avram Sorin » 02 Oct 2012, 16:04

iunicu scrie:Se ineaca foarte usor in noptile racoroase. Ideal ar fi sa le dai siropul in hranitoare uluc pe care sa le bagi in cuib sau sa torni siropul in faguri goi.

si daca hranitorul e si din plastic ies mai greu.
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde stef » 02 Oct 2012, 17:25

Acum o saptamana a fost frig rau si nu s-au inecat iar hranitorul de plastic are zimti si pe sifon si pe capacel de care se tin ele. Protofilul l-am pus in masura corecta, 30 de ml la 1,5 l. Singura faza e ca am citit pe aici parca domnul pab spunea ca se pune oricat (ma refer ca durata) nu doar cat scrie pe eticheta maximul pe sezon pe familie. Asa ca de cand le tot pun sirop am pus si Protofil. Mai am cam 1/4 din sticluta de 500 de ml , ce s-a consumat intrand la singurul stup pe care-l am. Sa ma opresc din pus Protofil?
stef

Mesajde iunicu » 02 Oct 2012, 17:30

Cred ca ar fi bine sa respecti dozajul de pe eticheta sticlei.
Personal cred ca 40 ml toamna si 40ml in primavara sunt suficienti.
iunicu

Mesajde FLORINELU » 02 Oct 2012, 20:11

am si eu asemenea hranitoare,le folosesc de cativa ani si nu mor albinele in el.este exclus sa fie hranitorul de vina.
ai scris aici ca le-ai dat siropul dupa 9 zile.in acest timp a intrat in fermentatie,si atunci produce alcool.nu cumva le-ai "imbatat"si de aia danseaza prin cuib.
nu radeti de mine :lol: :lol: :lol:
FLORINELU

Mesajde balasbebe » 02 Oct 2012, 20:23

Asa cum a zis CI eu am baut tulburelul, nu l-am dat la albine. Lasand gluma la o parte si eu m-am gandit ca putea sa ameteasca albinele, dar este putin probabil. Si apiinvertul are alcool, si el, nu numai siropul putea sa fie cauza. Am si eu altfel de granitoare, si de multe ori gasesc albine moarte. Pot sa fie si hoate intrate si sa nu mai stie sa iasa. Am dat sirop si cand l-am gasit dupa cateva zile inghetat. La unele a prins si albinele in el, dar nu la fiecare familie.

De multe ori albinele flamande se arunca prea multe in sirop si mor acolo.

Se intampla, si poti sa treci mai departe.
balasbebe

Mesajde stef » 02 Oct 2012, 22:52

Siropul este din zahar invertit dupa metoda lui nea Gica Romanescu(Dumnezeu sa-l odihneasca!). Mai fermentaza? Pentru stup nu-s multe 30 de albinute, pentru mine sunt ca mi se face rau cand pun podisorul si aud cum sunt strivite cateva.
stef

Mesajde balasbebe » 03 Oct 2012, 06:48

Am scris apiinvert in loc de protofil. Da, protofilul are alcool, dar nu esti singurul care-l foloseste.
Este posibil, ca din cauza temperaturilor scazute, daca pui in hranitor un sirop facut de 4 sau 5 kile de zahar la un kil de apa, el devine capcana. Am patit si eu cu miere. Daca puneai siropul in punga, cum de fapt se recomanda, atunci era altceva.

Eu pana acum am fost adeptul unui sirop preparat din 2 kile de zahar si unul de apa. Pentru ca trebuia sa dau mult zahar l-am facut de 2:1. A fost cam gros dar a trecut. In continuare o sa dau sirop de 1,2:1. Inca mai au puiet, si nevoie de apa. Albinele cara mai greu un sirop gros. Are si ea sistemul de pompare cu capilar. Face un efort deosebit, dar nu mi-am dat seama decat tarziu. Daca siropul este gros, timpul necesar sa-si umple gusa creste.

Asa cum zice CI, sunt aberatii, dar poate sunt de folos, macar unui incepator, aceste explicatii.
balasbebe

Mesajde iunicu » 03 Oct 2012, 09:50

stef scrie:Siropul este din zahar invertit. Mai fermentaza?

Drojdiile nu pot consuma zaharul propriuzis asa ca, la fel ca omul sau albina, inverteste zaharul in glucoza si fructoza dupa care executa procesarea. Dand drojdiilor zaharul invertit ajuti scurtand timpul de fermentatie. Daca siropul este diluat in raport de 1/1 cred ca fermenteaza. La siropul 2/1, cel putin in cazul meu nu a fermentat.
iunicu

Mesajde nae » 03 Oct 2012, 17:13

La caldura care a fost ,daca nu l-ai facut de consistenta mierii (5/1 ), fermenteaza ;albinele n-au murit ca e fermentat, in cazul acesta nu-l ia ,ci pt ca n-au fost ''eliberate '' in timp util din sirop (n-au luat siropul -albina putina ...).
Pe mine m-ar ingrijora ca au ''sarit pe tine '' cand ai deschis stupul , ''vioaiele'' sa nu fie straine ...
nae

Mesajde CATALIN » 03 Oct 2012, 21:00

la asta ma gandeam si eu dn nae un furtisag ceva ca altceva nu ar avea ce sa fie
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde stef » 04 Oct 2012, 11:09

Multumesc mult tuturor pentru raspunsuri, o zi frumoasa va doresc!
stef

Mesajde bostina constantin » 04 Oct 2012, 11:50

Sa spun ce am intampinat eu la hranirea de stimulare;
Am facut primul tratament cu vf in August la 13 familii [roi bine dezvoltati], la 10 dintre ei nu am gasit paduchi pe tablita, la 3 [primiti cadou pt ca stapanul a murit anul trecut] am gasit paduchi morti pe tablita [am pus poze pe undeva].
Am inceput hranirile de stimulare, la primii roi gaseam hranitoarele uscate, la cei 3 gaseam putin sirop pe fundul hranitorului si 8-10 albine moarte. Am mai observat ca frecventa de zbor era mult mai mica la cei trei.
Ar fii interesant de stiut daca colegul a facut tratamentele contra varoa, tinand cont si de miscarile lente ale albinelor.
Si inca ceva, albina moarta in sirop grabeste fermentarea siropului, dar cum spune si Nae nu siropul e cauza inecului mai degraba neputinta albinei de a se descurca in situatii de genul asta ;) . Sanatate tuturor!!
bostina constantin

Mesajde stef » 04 Oct 2012, 19:16

Le-am facut domnu Bostina 2 ture de VF, in 13 si 20 sept. Sunt tare fericit:azi am verificat din nou si erau doar 5 albinute moarte. Nu le-am lasat in sirop nici pe cele de acu cateva zile nici pe astea:am scos hranitorul din podisor si l-am lasat cam 15 minute sa iasa toate albinutele din el(daca ridicam paharelul din sirop cu albine inauntru se dezichilibrau si cadeau in sirop). Apoi dupa ce ieseau cu un betisor lescoteam si le aruncam prin sifon cazand in afara. Am zis ca fiind moarte risca sa le strice siropul astora. De cand le-am scos pe cele 5 azi, totul pare in regula, dupa 6 ore nu au mai murit in sirop. Nu stiu ce sa fi avut. Le-am reingustat urdinisul(speriat de varianta furtisagului), le scosesem buretele crezand ca nu se ventileaza suficient pe caldurile astea; au si grilajul antisoareci, pe care l-am facut dupa sfaturile lui Daniel Dila. :D Deci dupa 6 ore e pace si liniste, nu au mai murit, motiv de mare bucurie pt mine. Va multumesc tuturor!
stef

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR