Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intrebare de incepator

Mesajde adriantl » 26 Mai 2012, 01:59

sal. sarma pe rama trebuie sa fie neaparat foarte stransa?
adriantl

Mesajde augustin » 26 Mai 2012, 08:57

Atunci cand o ciupesti trebuie sa scoata nota sol
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde cristi_vidican » 26 Mai 2012, 09:14

augustin scrie:Atunci cand o ciupesti trebuie sa scoata nota sol

Mie mi-a dat Si bemol. Deci sa mai strang sau sa le mai cedez? :lol:
Pe mine ma ajuta foarte mult ondulatorul. Folosesc sarma de inox, care e net superioara celei zincate, strang cat de cat cand insarmez si daca vad ca cedeaza pana lipesc fagurele, atunci folosesc si ondulatorul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde augustin » 26 Mai 2012, 09:51

Voiam sa spun ca atunci cand sarma este ciupita trebuie sa scoata un sunet curat, de inaltime medie spre inalta. De preferat ar fi ca toate traversele de sarma sa scoata acelasi sunet. Sarma de inox "canta" pe note mai inalte fata de sarma zincata. Acum, nu zic ca trbuie diapazon ca sa compari sunetul, e suficient sa piuie curat la auz, iar piuitul sa fie scurt (sub o secunda). In felul asta ne dam seama ca sarma e suficient de rigida ca sa tina fagurele, dar nu atat de stransa incat sa rupa rama.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde cristi_vidican » 26 Mai 2012, 10:04

augustin scrie:Voiam sa spun ca atunci cand sarma este ciupita trebuie sa scoata un sunet curat, de inaltime medie spre inalta. De preferat ar fi ca toate traversele de sarma sa scoata acelasi sunet. Sarma de inox "canta" pe note mai inalte fata de sarma zincata. Acum, nu zic ca trbuie diapazon ca sa compari sunetul, e suficient sa piuie curat la auz, iar piuitul sa fie scurt (sub o secunda). In felul asta ne dam seama ca sarma e suficient de rigida ca sa tina fagurele, dar nu atat de stransa incat sa rupa rama.

Am glumit cu cele de mai sus ... si totusi sa stiti ca m-ati facut curios, ca un copil. Am mers sa iau tuner-ul (aparatul cu care acordez chitara) sa vad cam ce nota iese. Din neferire, sarmale erau cam slabite, doar una a scos un Bb.
Am ras singur de mine la ce ma poate duce capul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde augustin » 26 Mai 2012, 10:23

Am inteles gluma de prima data. Sincer sa fiu, urechea mea muzicala e cam salbatica si imparte sunetele in doar doua categorii, joase si inalte, cu cateva tonalitati intermediare.
augustin

Mesajde jenica67 » 26 Mai 2012, 21:51

Nu te chinui cu note. Leaga sarma la un capat, intinzi cat de cat usor sarma, ti de capatul ne strans sarma indoita pe lemn, si iei a doua sarma dupa capatul legat de leat. O intinzi cu mana pana se intareste prima. Dupa de duci la urmatoarea si o intinzi pe cea din fata si tot asa pana ajungi la capat, cand il mai indoi o data capatul si verifici ca toate coardele, sa fie cam la fel intinse. Nu trebuie sa fie prea intinse, ca o sa observi ca indoi leatul inferior, daca faci insarmare verticala, dar cred ca si daca faci orizontala, tot ala cedeaza, find cel mai slab.
jenica67

Mesajde augustin » 27 Mai 2012, 07:32

La insarmarea orizontala cedeaza in general imbinarea dintre leatul inferior si laterala.
augustin

Mesajde Adi Hodis » 27 Mai 2012, 08:52

La ramele din brad, faceti insarmare infashurand sarma dupa piesa, perpendicular pe fibra si astfel nu intra sarma in fibra, nu se detensioneaza sarma.
S-au daca se bate cuitze la fiecare capat de sarma, tot in varianta perpendicular pe fibra, cat o intinzi asa ramane.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde serb » 28 Mai 2012, 09:17

daca imi permiteti , pot sa va zic ca sarma se mai poate intinde inca o data la lipire ( electrica ).
serb

Mesajde augustin » 28 Mai 2012, 16:58

serb scrie:daca imi permiteti , pot sa va zic ca sarma se mai poate intinde inca o data la lipire ( electrica ).

Foarte corect. Din cauza asta trebuie tensionalta la limita suportabilitatii ramei.
augustin

Mesajde vasilescu adrian » 31 Mai 2012, 10:22

[quote="Adi Hodis"]La ramele din brad, faceti insarmare infashurand sarma dupa piesa, perpendicular pe fibra si astfel nu intra sarma in fibra, nu se detensioneaza sarma.
eu unul consider ca acele capse ce se introduc in gauri sunt foarte bune(pt cine are timp si rabdare,dar si un nr modest de stupi,pt ca eu cu 5 imi permit sa-i giugiulesc insa un stupar cu 200 de familii altfel vede situatia).
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR