Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cateva sfaturi utile unui incepator 2013

Mesajde Adijul » 06 Feb 2013, 16:01

salut cristian,momentan as fi decis pentru 1/1,12r si magazin de 1/2 redus,avantaje ar fi spatiu mai mare pentru cuib si 2magazine ar fi exact cat cuibul...acum ma gandesc daca centrifuga de care am facut rost este buna si pentru aceste rame..mentionez ca cel care mi a dat-o are ME.
Adijul

Mesajde AnghelFlorinGabriel » 06 Feb 2013, 22:28

salut Adi, baietii au dreptate deoarece ai pe cineva sa te ghideze in noua meserie este un lucru extraordinar,in cazul tau daca daca vei face pastoral cu mesterul,te sfatuiesc sa achizitionezi acelasi model ca al dumnealui respectiv verticalii pe 10 rame 1/1cu cat 1/1 sa nu fii nevoit sa um bli prea des la magazii,cat priveste modelul de stupi in pastoral merg mai bine verticalii in stationar orizontalii Pretul la stupii care i-ai gasit este mare, iti pot face cu materialul tau la 60 ron cutia si in plus poti veni pana la pietrosani-tr cu bicicleta sa-i iei acasa daca iesti din giurgiu 0762560800
AnghelFlorinGabriel

Mesajde adrian22078 » 17 Feb 2013, 23:02

cristi arad scrie:
Adijul scrie:In primul rand va salut stimati colegi.
Sunt din Giurgiu si imi doresc foarte tare sa ma ocup de apicultura.
Poveste mea incepe astfel : De anul trecut(2012) ma fascineaza cresterea albinelor si in multele cercetari facute pe net eram decis si incantat de stupul Warre, asta probabil din dorinta de a nu depune prea mult efort si miere multa (you tube) :D . Informandu-ma mai mult si citind cateva carti si toate forum-urile pe care le-am intalnit am ajuns la concluzia ca nu este chiar asa de simplu si lucrul cu ramele este de baza pentru a-mi realiza visul(o mica stupina).
Prin prisma mai multor prieteni am luat legatura cu un alt stupar astfel desii nu mi-am procurat inca stupii am facut rost de o centrifuga aproape noua(ramane sa am ce sa storc in ea) :D si promisiunea ca in primavara ma va ajuta cu albine.
Fiind la inceput, marea dilema pe care o am bineinteles ..ce stupi sa folosesc.? Cunostinta mea are cam 40-50 de stupi ME, dar acesta are in propietate o baza melifera f buna(padure salcam) si omul face si pastoral. Acesta m-a indrumat sa imi cumpar tot stupi ME pentru inceput.
Intrebarea mea este : merita sa cumpar pentru inceput 1-2 stupi ME sau sa ma axez pe un alt fel de stup (fiind incepator).Mentionez ca stupii o sa-i amplasez in curte la tara si nu dispun de o baza melifera precum cunostinta mea( padure) dar in zona sunt ca in orice sat, o baza melifera diferita si mai este foarte mult pamant cultivat cu floare,rapita,faneata etc.
As dori sa imi sugerati ce model de stup sa aborbez deoarece aici in Giurgiu nu am gasit deocamdata decat un model : vertical 10 rame,1/1, cat 1/1 fund fix, fara plasa AV, podisor ,capac cu tabla, nevopsit. Pret 135 ron. (este bine la pret?)
Am inteles ca ar fi problema la acest stup, dat fiind faptul de diferenta de temperatura primavara cand pui cat. si totodata la capacirea cat. care se face mai greu deoarece are rama de 1/1.
Va multumesc si sper ca nu v-am plictisit cu atatea nelamuriri.O zi buna.

mergi pe mana celui ce te invata, dar sa stii ca pe stationar nu se face miere multa (decat in zone f bune - greu de gasit)

mai bine cu doi orizontali,pana prinzi putina experienta
adrian22078

Mesajde Trantorul@ » 18 Feb 2013, 13:14

Salut , eu iti recomand sa citesti si topicurile urmatoare , si daca zici ca ai degand sa stai numa in stationar sa iti faci macar 1 stup care vrei tu dintre ce-i doi , sau chiar toti sa tii faci asa .

viewtopic.php?f=4&t=2875
viewtopic.php?f=7&t=3474
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde dagisar » 18 Feb 2013, 22:07

Va salut cu drag pe toti! :) M-am gandit sa nu mai deschid un topic nou, poate am facut bine, poate nu, ramane la latitudinea voastra! Ma numesc Dan, sunt din Cluj si am sansa, alaturi de sotia mea, sa primim cadou 30 de stupi. Cum stupii sunt in afara Clujului si acolo vor si ramane, v-as ruga sa ma lamuriti, unde trebuie inregistrati? Nu prea cunosc date despre procedurile ce trebuie urmate. Am sa caut si Asociatia Apicultorilor din Cluj desigur, dar pe moment, va rog sa ma ajutati cu cateva detalii tehnice.
Tin sa va multumesc pentru multele informatii extrem de folositoare pentru noi legate de micutele lucratoare prezentate pe acest Forum!
O seara frumoasa va doresc tuturor! :)
dagisar

Mesajde alt stupar » 18 Feb 2013, 22:33

la primaria in a cerei raza teritoriala sunt amplasati stupii
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BotaPaul » 18 Feb 2013, 22:47

Eu am cumparat 1/1 cuib - 1/1 magazie cu fund anti-varroa ,rama aceea din sita (posidsorul) si inca un inel ,care e pentru iernare,iti da spatiu pentru paturica --> 100 LEI :D fara tabla pe capac...destul de buni stupii. Imi place mult 1/1 cat deoarece e mai simplu in privinta ramelor , se potrivesc si in cuib si sus ...merg doar pe acelasi tip de rama,si posibil ca sansele de roire sa fie putin mai mici.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde lache » 20 Feb 2013, 23:54

Daca faci pastoral mai vorbim cum e cu catul 1/1...
lache

Mesajde danielmihai » 21 Feb 2013, 09:49

lache scrie:Daca faci pastoral mai vorbim cum e cu catul 1/1...

daca esti tanar mai ai o sansa...daca nu adio pastoral! :D
danielmihai

Mesajde liviutzbogos » 22 Feb 2013, 20:52

BotaPaul scrie:merg doar pe acelasi tip de rama,si posibil ca sansele de roire sa fie putin mai mici.

La asta ma gandesc si eu...daca rama in cat e tot de 1/1 atunci matca poate urca si poate ponta si sus si nu mai roieste...sau cel putin nu asa usor. Rog pe cei cu experienta sa ne lumineze daca gresim aici :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde un OM » 22 Feb 2013, 20:59

Ca sa pun sare pe rana, matca poate urca in orice fel de magazie, chiar si cu umerii hofman de 45 mm. si sa ponteze. Nu conteaza ca este de 1/2 sau de 3/4. Problema este daca o lasi sa urce.
un OM

Mesajde liviutzbogos » 22 Feb 2013, 21:01

Pai da...daca o lasi :) Dar unii sustin ca in rame de 1/2 nu ponteaza, altii ca ponteaza 2 3 rame. In fine, daca avem grija nu se ajunge la roit :D Na ca iara ma contrazic singur :lol:
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde paul » 22 Feb 2013, 21:09

Probleme la catul 1/1 ... Ai mare chin cu el cand trebuie sa-l pui . Nu ma refer strict la greutate ci la faptul ca dubleaza abrupt volumul stupului . Daca il pui dintr-una cu toate ramele , risti sa provoci o racire a cuibului cu urmari nu dintre cele mai fericite . Trebuie bagate rame ... cu portia , infofoleala maxima , multa manopera . Apoi , tre' sa stii cum sa determini regina sa urce in cat .Nu mai vorbesc de faptul ca o sa iese un "compot" ... puiet , miere, pastura . Cand vrei sa extragi , stai ca are puiet si ... nexam !De miere monoflora (salcam, tei )nici nu mai poate fi vorba.
Parerea mea ... daca va incurca atat de tare 2 tipuri de rama , incercati cu ME , MER, sau MEA ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 22 Feb 2013, 21:25

Nici gand de ME...in mintea mea danseaza verticalul cu cat de 1/2 :lol: Dar eram curios de cum s-ar comporta catul 1/1. De experimentat nu imi permit, asa ca ma rezum doar la intrebari :) Si va multumesc pt raspunsuri.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde BotaPaul » 22 Feb 2013, 21:28

Paule ,ai dreptate asa e ;)miere-puiet detoate, dar poti jongla frumos cu catul de 1/1 cand il urci sus , mie mi-a fost mai usor sa urc fam in cat 1/1 decat in 1/2. Puneam sus 1-2 rama capacita cu puiet gata de ecluzionat si eventual o rama de musca langa sa fie totusi ..desi nu raceste puietul ca albina care o urci sus aia sta pe el,si le pozitionam pe mijlocul cuibului. si pe o parte si alta 2 rame cladite sau foita , si jos in cuib in schimbul celor 2 cu puiet pe margini cate 2 rame cu foita. Asa am cladit eu anul trecut in jur de 180 rame :D si am facut 20 roi. Mie mi-a trebuit rame cu puiet nu cu miere :P cel putin anul trecut,asa am procedat cu catul de 1/1 la Salcam
BotaPaul

Mesajde BotaPaul » 22 Feb 2013, 21:31

Inca ceva,hainele -perinita vara iarna o tin pe stup. si folia ..doar iarna acuma am luato. deja trebuia pusa inapoi folia dar nam fost pe la stupina sapt asta ,am avut ceva examene pe la facultate :D
BotaPaul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR