Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum ii pregatesc de iarna

Mesajde paul » 17 Sep 2011, 17:38

CATALIN scrie:paul cu folia mie frica de condens d asta ziceam ca as elimina_o

Daca lasi acea fanta de 5cm nu se face condens.Capacele tale la stupi au aerisire? Daca da ,nu cred sa fie probleme.Daca nu... ... NU STIU!Am vazut ca esti din Craiova sau din zona.De ce nu faci cum ti-a zis Cristi Vidican? In zona ta este mult mai cald decat la mine si probabil iarna este mai umeda.Eu nu pot sa-mi decupez stupii pt.ca la mine iarna este IARNA(-12-25 C)constant.La IARNA vreau sa-mi construiesc niste stupi cu fund A.V.(impropriu spus) sa-i populez la vara si voi vedea iarna viitoare...Eu am cumparat 3 roiuri de la GENUTZU din Tg-Neamt(35 km de Falticeni)si el m-a invatat impachetarea cu folia.Parerea mea este sa intri in legatura cu niste producatori de miere din zona ta si sa-i rogi frumos sa-ti spuna sau chiar sa-ti arate cum ierneaza ei.Sigur iti vor spune si chiar arata pt.ca novicele(umil)cere sfaturi de la MAESTRU.Te rog sa retii ca nu m-am referit la crescatori de albine ci la producatori de miere.Prietenii stiu de ce... :roll:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Yojen » 22 Sep 2011, 07:21

eu nu inteleg de ce va bateti capul cu toate rostiile astea, nu se gaseste deloc niste papura prin zona sa faceti niste saltelute bune, care absorb exces de umezeala si nu favorizeaza cresterea gaselnitei, e si mai ieftina papura.
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde paul » 22 Sep 2011, 11:16

Yojen scrie:eu nu inteleg de ce va bateti capul cu toate rostiile astea, nu se gaseste deloc niste papura prin zona sa faceti niste saltelute bune, care absorb exces de umezeala si nu favorizeaza cresterea gaselnitei, e si mai ieftina papura.

Yojen. Eu papura gasesc la mine in zona.Problema este ca nu stiu cum sa fac acele "saltelute".Si ca sa "nu ne mai batem noi capetele cu prostiile astea ", fa bine dumneata si ne explica pas cu pas,cum se fac. P.S. Explica cat mai in amanunt, sa intelegem si noi astia care avem mansarda mai slab mobilata (ca doar ne batem capul cu prostii) :?: :?: :?: Salut!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde janese » 22 Sep 2011, 11:43

imi pare rau ca nu am timp sa fac niste fotografii dar...ia fi atent:

ai o scandura jos orizontala lata cat de groasa vrei sa fie salteluta(2-4cm....cu patru cm sta batz!!!) si groasa de cinci..ca sa aiba stabilitate stalpisorii(sipcile)...bati pe ea la distanta (exterioara ) cat peretele interior al stupului paralel cu rama(..patru sipci verticale...in sipcile astea (doua cate doua,dai gauri de 3,5mm prin corespondenta...astfel incat cand bagi un cui ascutit facut din electrod de 3,25(sula ) sa treaca prin sipcile pereche...pui strat orizontal de papura..apoi cu o scandura de dimensiunea celei de jos...apesi tare...dupa ce ai apasat...infigi cuiul in prima gaura( la toate perechile de sipci) .....apoi legi pe langa perechea de latzi ,cu sarma petrecuta de 0,5-0,6mm din cupru-de la bobinaj astfel incat cand scotzi cuiele...acest strat de papura sa nu se destinda pe verticala...apoi pui alt strat..apesi cu scandura...infigi cuiele..iar legi..apoi scotzi cuiele..pui alt strat...presezi ,legi,scotzi cuiele...samd...pana sus....calapodul potzi sa-l perfectionezi...adica sa pui mai multe perechi de sipci verticale, , sa-l faci metalic...etc...etc....cu gauri intercalate(adica sa nu fie pe aceeasi orizontala gaurile la toate perechile de sipci)...etc,etc......dupa ce ai facut inaltimea de pernutza dorita....tai pe exteriorul primei si ultimei perechi de sipci, surplusul de papura...(acum este cutterul...dar pe vremea mea taiam cu un cutit subtire bine ascutit). atentie cred ca tzi-ai dat seama ca sarma cu care tzeshi pe verticala este dintr-o singura bucata la fiecare pereche de sipci!!
hai ca e simplu...si sa vezi ce te perfectionezi!!!dar vezi ca pernutza de papura este fieful soarecilor!!!
am uitat!!!...nu desface betzele de papura in foi ca pe varza..lasa-le asha cum au crescut si asha le presezi!!...asha itzi creste stabilitatea pernutei...usoara shi batzoasa!!!!

vezi ca ai tendinta sa tzii calapodul intre picioare si itzi infigi cuiele in pulpa...nu de alta...dar nu ai fi primul!!!!
ca sa presezi ,,cu sete"..potzi face un mecanism cu bratz shi parghie...ca la ghilotina
vezi ca tot scotand si bagand salteaua asta, exista tendinta de a inflori capetele saltelei si astfel daca ai facut-o ,,fest " pe cutie sa arate urat dupa un an!!!de aceea primul si ultimul rand de tesatura sa-l faci mai aproape de capete!ca sa rupi gura targului,potzi incepe si termina fiecare salteluta cu cate o scandurica groasa de 5mm,sus shi jos!!!!
Fişiere ataşate
saltea.jpg
janese

Mesajde Mircea77 » 22 Sep 2011, 12:29

Daca vreti sa vedeti o exemplificare si mai clara - se poate aborda inclusiv varianta paielor ^^.

http://jjvcela.sweb.cz/pleteni%20ze%20slamy/slamaky.htm
Mircea77

Mesajde paul » 22 Sep 2011, 13:52

Multumesc frumos pt. eplicatii . Nene Janese ,este vorba de papura (din aia cu maciulie) si nu stuf ,ca la asta eu stiu ca se exfoliaza tulpina ? Papura ca despre ea vorbim ,trebuie sa fie uscata sau merge si mai asa ...? Am retinut (oarecum) "procesul tehnologic",si am sa il prezint lui socrul meu ca el le are cu ...manufactura . Eu ,la capitolul asta ... am doua maini stangi! :lol: Respect !!!
paul

Mesajde janese » 22 Sep 2011, 14:30

maaa.....stufu e stuf si papura e papura.....la fel cum tzatza e tzatza shi matza e matza!!!!
pernutzele astea le folosesti in stup, ca...izolant termic...izolant fonic si absorbant de umiditate!!!...pai ce la butoaie pui papura verde?????...implica-te si nu mai da din coltz in coltz!!!! :o
janese

Mesajde paul » 22 Sep 2011, 15:24

Multumesc nene Janese ! Sambata ma duc dupa papura si ...ma impliiiic :roll: :roll: :roll:
paul

Mesajde danipowsoft » 04 Oct 2011, 11:56

am si eu o intrebare pentru stupari cu experienta (sper sa nu fiu certat ca iar intreb :( pe forum lucruri simple )
Care este numarul minim (ca sa treaca peste iarna sa zicem usoara) si maxim de rame lasate la o familie de albine iarna ?
din cite stiu intre 5 - 12 asa sa fie ?
danipowsoft

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 12:22

eu merg pe 19 indiferent de puterea stupului.
Eu nu te cert pe chestia asta dar intreb - la ce foloseste raspunsul ?
gica

Mesajde janese » 04 Oct 2011, 12:55

hai sa vedem daca am imbatranit degeaba!!!
intrebarea asta se refera la nr minim...dar e pusa diplomaticeshte!!!omu are niste roi...mai...,,necajitzi" si nu ar vrea sa renuntze la ei!!!dar nici sa nu-i piarda la iarna...si intreaba poate poate primeste o solutie magica sau o incurajare de la cineva!
este asha,danipowsoft?...au ba???
janese

Mesajde danipowsoft » 04 Oct 2011, 14:08

stupii mei sunt pe 10 rame, am uitat sa specific
intadevar am 3 roi mai necajitzi :D (la care ma gindeam sa ii las pe 6 zilele astea si apoi sa mai vad)
si 3 stupi de anul trecut (ma gindeam sa ii las pe 8 rame zilele astea si apoi sa mai vad)
anul trecut cei 3 au stat pe 10 rame si ramele marginase nu s-au atins de ele (consider ca nu au rostul), si mierea sa o mute pe ramele pe care stau
si ma gindeam cit sa ii strang (o sa merg cind o fi frig sub 10 grade sa vad cit sunt de stransi (asa m-am gindit eu))
uni au zis 6 la toti sa las...asa fac ei..

Pentru Domnul Gica:
asteptam un raspuns: ca daca ii las de exemplu pe 5 rame consider ca nu au sanse sa treaca iarna si trebuie neaparat uniti si ma gindeam sa nu ii unesc
danipowsoft

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 15:00

danipowsoft scrie:Pentru Domnul Gica:
asteptam un raspuns: ca daca ii las de exemplu pe 5 rame consider ca nu au sanse sa treaca iarna si trebuie neaparat uniti si ma gindeam sa nu ii unesc

Hai dom'le sa-ti raspund direct ca de nu iar ma iei la ture.
1.Nu tipul de stup face mierea ci marimea coloniei
2.Nu numarul de rame scoate la sigur colonia in primavara ci rezervele suficiente,lipsa umiditatii si curentilor reci din stup precum si absenta factorilor perturbatori (soareci,pasari,zgomote,vibratii).
Exista mai multe metode de iernare.Nu exista una perfecta.
- daca ai minim 20 de kg de rezerve in stup poti sa-l lasi sa se lafaie pe 10 rame.Se va simti minunat.
- daca ai 10 kg de rezerve si 1,5 kg de albina concentreaza rezerva pe 5 rame si ajunge la 1 martie la sigur (consuma 6-8 kg)
- daca ai o mana de albine iese in primavara si cu 3 rame pe jumate pline.
Asta referitor la rezerve si populatie.
Altele acum:
- se poate ierna cu metoda clopot sau cu metoda horn.
- se poate ierna in fundul gol sau nu
- se poate ierna infofolit la interior,la exterior,ambele sau nu
- se poate ierna afara sau in beci sau camera
Daca le-ai rezolvat pe toate si ai ajuns la nr. de rame e bine.
Daca nu ia viteza ca mai ai doua saptamani.Daca incepeau ploile pe 2 octombrie cum ne-a asigurat Basescu era de jale.
-
gica

Mesajde danipowsoft » 04 Oct 2011, 15:11

multumesc de raspusnsuri
mai este o intrebare scurta daca cele 20 kg miere sunt 2 kg /rama este ok dac il las asa (bineinteles si ghemul de albine pe cele 10 rame la 10 grade afara) ?
consider ca este cam rasfirata hrana si din acest motiv consider ca ar trebui strans putin
-gratie pun
-iernez afara cu salteluta deasupra, horn, afara, nu in fundu gol
Luna asta bag viteza... ;)
am cautat si am gasit ceav util pt mine
http://stuparitul.3xforum.ro/post/2838/1/miere_pentru_iernat/
danipowsoft

Mesajde ichim costel » 04 Oct 2011, 18:40

paul scrie:Multumesc nene Janese ! Sambata ma duc dupa papura si ...ma impliiiic :roll: :roll: :roll:

Te duci dupa primul inghet ca atunci poti taia papura
ichim costel

Mesajde liviu1965 » 04 Oct 2011, 20:31

gica scrie:
danipowsoft scrie:Pentru Domnul Gica:

Hai dom'le sa-ti raspund direct ca de nu iar ma iei la ture.
1.Nu tipul de stup face mierea ci marimea coloniei
2.Nu numarul de rame scoate la sigur colonia in primavara ci rezervele suficiente,lipsa umiditatii si curentilor reci din stup precum si absenta factorilor perturbatori (soareci,pasari,zgomote,vibratii).
Exista mai multe metode de iernare.Nu exista una perfecta.
- daca ai minim 20 de kg de rezerve in stup poti sa-l lasi sa se lafaie pe 10 rame.Se va simti minunat.
- daca ai 10 kg de rezerve si 1,5 kg de albina concentreaza rezerva pe 5 rame si ajunge la 1 martie la sigur (consuma 6-8 kg)
- daca ai o mana de albine iese in primavara si cu 3 rame pe jumate pline.
Asta referitor la rezerve si populatie.
Altele acum:
- se poate ierna cu metoda clopot sau cu metoda horn.
- se poate ierna in fundul gol sau nu
- se poate ierna infofolit la interior,la exterior,ambele sau nu
- se poate ierna afara sau in beci sau camera
Daca le-ai rezolvat pe toate si ai ajuns la nr. de rame e bine.
Daca nu ia viteza ca mai ai doua saptamani.Daca incepeau ploile pe 2 octombrie cum ne-a asigurat Basescu era de jale.
-

Si apare carcotasul de Liviu: nu dam 2 - 3 gauri cu " creionul " prin rame ca sa se plimbe mai usor la hrana?
liviu1965

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR