Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde MIHAEE'E » 17 Mai 2015, 07:30

Din 2 fam am facut 6 roi ! 2 roi cu macile batrane si 4 cu botci de transvazare !
La roii cu botci nu am putut sa bag doar puiet capacit deoarece fiind fam slabe pe fiecare rama era puiet in toate stadiile !
Raspunsul l- am aflat de la ( georgian ) , trebuia sa formez roiurile cu cel putin 48 ore inainte de eclozionarea botcilor ( data la care se intampla lucrul acesta a fost calculata, dar se pare ca ele au vrut sa iasa main repede) .
Multumesc ! O zi frumoasa la toata lumea !
MIHAEE'E

Mesajde joohny » 17 Mai 2015, 13:37

Va salut.In perioada unui cules se mai tin ramele claditoare in cuib?Multumesc.
joohny

Mesajde lucky5strike » 17 Mai 2015, 14:23

Si eu sunt foarte curios de treaba asta. Cum sa procedam sa... ne pice... mai bine? :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde thomas » 17 Mai 2015, 22:26

Referitor la intrebarea lui MIHAE'EE, eu formez roii. dupa 3-4 zile ii curat de botcile de salvare. Si dupa aceea le pun 2 botci in bigudie, care eclozioneaza in 1-2 zile. Procentaj reusita 90 % matca imperecheata.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde DoarEu » 19 Mai 2015, 06:17

Ieri seara,ajuns la tara la 7 jumate, m-am trezit cu un roi pe trunchiul unui copac la 3-4m.M-am apucat de treaba,am luat o parte din roi ,am pus-o in cutie,am pus o rama cu detoate(polen,miere si putin puiet) in pom fiindca mai ramasese o buna parte din roi.Nu am reusit sa iau tot roiul fiindca se intunecase bine....Am pus cutia in curtea unui vecin la 30-40m de pomul de unde am luat roiul.Acum intrebarea mea este, o sa ze traga roiul de pe pom azi ?In stup albinele stateau cu fundul in sus si imprastiau feromon, dar unele si in pom faceau asta.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde vslsilviu » 19 Mai 2015, 08:58

Este posibil sa aiba mai multe matci; daca a ramas una si pe trunchi nu cred ca vor veni la cutie; in plus distanta mi se pare mie un pic cam mare;de ce nu ai lasat lada langa locul de unde l-ai luat?
vslsilviu

Mesajde DoarEu » 19 Mai 2015, 10:23

Lada nu pot s-o las langa pom, fiindca e la marginea drumului-un drum foarte circulat-.In plus, nu pot sa stau la tara decat sambata,si nu are cine sa pazeasca lada(daca as lasa-o langa pom).Acolo am avut o ruda si am zis ca poate poate.....Daca a mai ramas pe trunchi pot sa-l iau sambata si sa-l bag in aceeasi lada?Sau trebuie unificare?
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde MIHAEE'E » 19 Mai 2015, 11:21

Era si varianta ca aalbinele ramase i n copac sa le fi dat 1- 2 rame legate de cpac si apoi dimineata le ridcai si le puneai in stup.
MIHAEE'E

Mesajde DoarEu » 19 Mai 2015, 11:49

Pai am mai recuperat ce-am mai putut seara cu rama.Acum nu am cum sa iau roiul fiindca nu-s acasa.Asa as fi luat roiul azi, nu aseara....Oricum o sa iau sambata lada cu roiul si o sa incerc sa iau si restul roiului (daca nu s-a tras in stup) si il bag in alt stup,dupa unific si gata.Intrebarea mea e daca mai trebuie ceapa/tuica/cautat matca pt unificare sau pot sa il pun pur si simplu in lada?
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde adisor8 » 20 Mai 2015, 20:24

din 15 ME am la vreo 11 lateralele pline cu miere de la pomi fructiferi in corpul 2 ,la 3 stupi a urcat in corpul 3 cu 3 , 4 rame pline iar fruncea unu singur a umplut corpul 3 plin cu miere . Aveam de gand ca sambata care vine cand ajung la ei sa le fac o extractie de curatare..la toate ramele capacite vreo 30 - 40 de rame dupa calculul meu. dar cu caldurile astea am aflat ca de azi a inceput sa se deschida salcamul.. Nu stiu cum sa procedez... sa mai fac extractia? ma gandesc sa nu le mai deranjez in timpul culesului mai ales ca pana sambata se deschide si mai mult salcamul...Multumesc anticipat pentru raspunsuri !!
adisor8

Mesajde DoarEu » 20 Mai 2015, 20:55

Eu as extrage mierea daca e capacita(sau partial-in limite acceptabile).Nu e chiar asa mare deranj daca scoti cateva rame(sau catul la stupul campion).Oricum o sa ai ceva de scos la salcam si zic sa nu le amesteci/e(cand extragi sau sa le amestece albinele, daca ramele nu-s total capacite).Daca vrei poliflora(asta daca amesteci ramele) poti sa lasi ramele cu conditia sa pui catul de recolta sub cel cu ramele cu miere(pe care vrei sa le extragi).Dar eu totusi as extrage mierea.Exista si o oarecare predispozitie spre roire atunci cand albina simte abundenta,deci pune-o la treaba.
Sanatate!
Le:Daca gresesc rog pe cei cu mai multa experienta sa ma corecteze.
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde adisor8 » 21 Mai 2015, 11:36

multumesc de opinie ...asa inclinam sa fac si eu ....mai astept raspunsuri de la apicultori cu experienta .. :)
adisor8

Mesajde liviutzbogos » 21 Mai 2015, 15:08

Daca incepe salcamul, pentru mine e foarte clar ca trebuie sa ii fac loc cat mai mult, sa aiba unde baga mierea noua si sa nu o amestece cu cea veche. Pentru mine e clar, cand de afara intra din abundenta, inauntru trebuie golit tot.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde DoarEu » 21 Mai 2015, 20:41

liviutzbogos scrie:Daca incepe salcamul, pentru mine e foarte clar ca trebuie sa ii fac loc cat mai mult, sa aiba unde baga mierea noua si sa nu o amestece cu cea veche. Pentru mine e clar, cand de afara intra din abundenta, inauntru trebuie golit tot.

Aveti grija si la vreme.Abundenta aia va poate costa cateva rame cu puiet.
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde liviutzbogos » 21 Mai 2015, 21:41

DoarEu scrie:Aveti grija si la vreme.Abundenta aia va poate costa cateva rame cu puiet.
Sanatate!

Ma costa rame cu puiet daca nu-i ofer spatiu, cred ca la asta va referiti. Daca nu-i ofer magazia la discretia, e clar ca-mi va bloca cuibul.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde DoarEu » 22 Mai 2015, 11:02

Cand am spus sa aveti grija si la vreme, ma refeream la prognoza meteo.Daca extrageti acum ,apoi maine baga un 2-3kg apoi cateva zile de ploaie.....se cam rade tot din cuib si nu-i bine.Dar si cu blocatul cuibului e o problema deci cam are 2 taisuri....
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR