Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde cristian bh » 04 Iun 2015, 22:32

paul scrie:@ Marius 16 ...daca vrei sa fii sigur ca nu-ti mai roieste scoti baba si 3-4 rame cu puiet capacit si le muti intr-o lada noua pe care-o pui in alt loc din stupina ( ideal ar fi s-o muti pe alta vatra), iar in lada care ramane pe loc lasi celelalte 3-4 rame cu puiet + culegatoarea + 2 botci ( una mare frumoasa capacita si una necapacita).
@ Doar tuu-le, daca lasi in stup regina batrana, nimeni nu-ti garanteaza ca-i trece dorul de craca daca-i tai botcile si-i iei cateva rame cu puiet !!!

Bun,dar daca din stupul mutat cu matca in el,si nu trei patru rame ci opt,noua,iar de doua zile nu iese nimic la zbor,care-i treaba?
Cred ca-i aproape obligatoriu mutarea pe alta vatra!
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 23:16

cristian bh scrie:
paul scrie:@ Marius 16 ...daca vrei sa fii sigur ca nu-ti mai roieste scoti baba si 3-4 rame cu puiet capacit si le muti intr-o lada noua pe care-o pui in alt loc din stupina ( ideal ar fi s-o muti pe alta vatra), iar in lada care ramane pe loc lasi celelalte 3-4 rame cu puiet + culegatoarea + 2 botci ( una mare frumoasa capacita si una necapacita).
@ Doar tuu-le, daca lasi in stup regina batrana, nimeni nu-ti garanteaza ca-i trece dorul de craca daca-i tai botcile si-i iei cateva rame cu puiet !!!

Bun,dar daca din stupul mutat cu matca in el,si nu trei patru rame ci opt,noua,iar de doua zile nu iese nimic la zbor,care-i treaba?
Cred ca-i aproape obligatoriu mutarea pe alta vatra!

Pai cine ai vrea sa iasa la zbor? Matca? Daca nu are cine....culegatoarele au ramas pe locul vechi al stupului.
Sanatate!
Le:Pune apa in hranitor sau in rama sa aiba apa suficienta pana isi face ceva culegatoare.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 23:21

nae scrie:Daca e roire si ai lasat 2 botci si nu-l muti prima d-ra e pe creanga .
Daca-l muti si strici ''muzica'' sunt sanse sa nu roiasca .

sunt sanse.....dar pana nu vezi ce se intampla intr-un stup nu poti spune nimic concret.Si nici atunci.Nu intotdeauna albinele fac ce vrem noi.Dvs nu ati avut in stupina astfel de "experiente" cand ati facut totul ca la carte si parca ceva nu merge?
Le:Nu o luati in nume de rau....a fost doar o afirmatie,care zic eu, e destul de corecta, nu?
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 23:27

ROG SA SE STEARGA ACEST MESAJ,AM POSTAT DIN GRESEALA.
Multumesc!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde popik50 » 04 Iun 2015, 23:30

Cu anii in urma am facut asa cum zice Paul,mut baba cu 2-3 rame de puiet pe o alta locatie, las 2 botci frumoase, una capacita iar una in curs de capacire, restul botcilor le castrez. Acum stau linistit ca problema a fost rezolvata. Cam a treia zi pe seara vin la stupi si sa vezi nene ditamai roiul pe o creanga, iau o cutie si rezolv treaba. Ma uit in stupul cu pricina, vad ca din botca cea capacita iesise regina si plecase cu jumatate de stup. Acum nu mai fac asa ceva. Cand un stup e intrat in friguri si regina e batrana, o trimit la plimbare, adica o arunc din stup, apoi inpart stupul in doua, o parte o duc pe alta vatra si o parte ramane pe loc. Las in fiecare stup format o singura botca si cu asta am terminat. Ma mai uit in el peste vreo 10 zile sa vad daca s-au imperecheat matcile. Daca in vreun stup nu s-a imperecheat regina din anumite motive il unific...
popik50

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 23:37

popik50 scrie:Cu anii in urma am facut asa cum zice Paul,mut baba cu 2-3 rame de puiet pe o alta locatie, las 2 botci frumoase, una capacita iar una in curs de capacire, restul botcilor le castrez. Acum stau linistit ca problema a fost rezolvata. Cam a treia zi pe seara vin la stupi si sa vezi nene ditamai roiul pe o creanga, iau o cutie si rezolv treaba. Ma uit in stupul cu pricina, vad ca din botca cea capacita iesise regina si plecase cu jumatate de stup. Acum nu mai fac asa ceva. Cand un stup e intrat in friguri si regina e batrana, o trimit la plimbare, adica o arunc din stup, apoi inpart stupul in doua, o parte o duc pe alta vatra si o parte ramane pe loc. Las in fiecare stup format o singura botca si cu asta am terminat. Ma mai uit in el peste vreo 10 zile sa vad daca s-au imperecheat matcile. Daca in vreun stup nu s-a imperecheat regina din anumite motive il unific...

Dar nu neaparat cu unificare...am spus in prima postare :roll: ca niste nuclee facute nu strica niciodata.Se luau botcile,se puneau in nuclee,se obtineau matci imperecheate.In roii formati(familia de baza si roiul nou format) lasat 1 singura botca in familia de baza si 1 in roi.Astfel daca matcile picau la imperechere,se unifica cu nucleul si cu asta basta.Sau lasata baba in stupul de baza,facute nuclee cu botci,facut roiul tot cu botci,iar cand matcile din nucleu se imperecheau se unea si gata.Astfel ponta nu se intrerupea in ambele familii , ci doar in roiul nou format.
Sanatate!
Le:In roiul format se pot lasa 2 botci , cu conditia sa nu fie prea mare si sa aiba de lucru.
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde DoarEu » 04 Iun 2015, 23:49

DoarEu scrie:
popik50 scrie:Cu anii in urma am facut asa cum zice Paul,mut baba cu 2-3 rame de puiet pe o alta locatie, las 2 botci frumoase, una capacita iar una in curs de capacire, restul botcilor le castrez. Acum stau linistit ca problema a fost rezolvata. Cam a treia zi pe seara vin la stupi si sa vezi nene ditamai roiul pe o creanga, iau o cutie si rezolv treaba. Ma uit in stupul cu pricina, vad ca din botca cea capacita iesise regina si plecase cu jumatate de stup. Acum nu mai fac asa ceva. Cand un stup e intrat in friguri si regina e batrana, o trimit la plimbare, adica o arunc din stup, apoi inpart stupul in doua, o parte o duc pe alta vatra si o parte ramane pe loc. Las in fiecare stup format o singura botca si cu asta am terminat. Ma mai uit in el peste vreo 10 zile sa vad daca s-au imperecheat matcile. Daca in vreun stup nu s-a imperecheat regina din anumite motive il unific...

Dar nu neaparat cu unificare...am spus in prima postare :roll: ca niste nuclee facute nu strica niciodata.Se luau botcile,se puneau in nuclee,se obtineau matci imperecheate.In roii formati(familia de baza si roiul nou format) lasat 1 singura botca in familia de baza si 1 in roi.Astfel daca matcile picau la imperechere,se unifica cu nucleul si cu asta basta.Sau lasata baba in stupul de baza,facute nuclee cu botci,facut roiul tot cu botci,iar cand matcile din nucleu se imperecheau se unea si gata.Astfel ponta nu se intrerupea in ambele familii , ci doar in roiul nou format.
Sanatate!
Le:In roiul format se pot lasa 2 botci , cu conditia sa nu fie prea mare si sa aiba de lucru.
Le2:Noi oricum aici discutam discutii,ca in apicultura nimic nu e batut in cuie,la orice exista un dar....
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde marius16 » 05 Iun 2015, 18:31

DoarEu scrie:
Popa ruben scrie:Am doar doi roi.... :) ...e adevarata chestia cu frica ?? Ma simt minuscul camd vad atatea albine....( am 19 ani...nu stiu prea multe )

Tot secretul e sa lucrezi usor la ei, in conditii bune.Adica sa nu arunci ramele in stup ca si cand ai arunca o scandura la stiva de lemne.Mai depinde si de vreme,de starea familiei(mancare,matca, cules samd).Acum la inceput sa te duci echipat la ei si usor,usor pana te mai obisnuiesti cu ele sa mai dai jos ...cate o manusa,cate una alta(in limite acceptabile,adica sa nu ajungi doar in ch****i :lol: )
Cand sunt mai rele mai dau si eu cu otet pe maini si nu mai am treaba cu intepaturile...
Sanatate!

Multumesc frumos pentru raspuns !Mi-a fost de mare ajutor , si mai am inca o intrebare : dupa ce vor ecluziona matcile vreau sa incep sa stimulez roiurile .Cum ar trebui sa procedez ? Mai am si apivit-start , as putea sa il administrez in siropul pentru stimulare?
Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. – Confucius
marius16

Mesajde Molluc » 05 Iun 2015, 23:46

Am dat o matca tocmai iesita dintr-o botca intr-o familie care nu mai mergea, paznicele au lasato sa intre in stup. Mentionez ca fam. anul trecut a mers grozav dar anul acesta rau, momentan doua rame cu puiet capacit. Si acuma intrebare ce sansa de reusita are sa omoare matca batrana si sa se imperecheze? sper sa primesc un raspuns de la cei mai experimentati.
Molluc

Mesajde Arhivistu » 06 Iun 2015, 00:00

Slabe sanse,dar surprize pot sa apara oricand in apicultura ...
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Molluc » 06 Iun 2015, 00:25

Arhivistu scrie:Slabe sanse,dar surprize pot sa apara oricand in apicultura ...

Mersi de ancurajari sper sa reusesc , poate cineva a incercat metoda, eu am incercat-o findca nu am fost pregatit pt. aceasta .
Molluc

Mesajde Fabian » 06 Iun 2015, 07:09

Buna dimineata,
Am trei familii foarte slabe pe ale caror matci le-am eliminat. Vreau din trei sa fa o singura familie, dar nu stiu cum sa procedez, fiindca n-am experienta.
Mi-ar prinde bine un sfat, o sugestie de la cei cu experienta. Va multumesc.
Mentionez ca in doua din cele trei familii am introdus rame cu puiet si botci, din alt stup, si dupa primul control n-am gasit matcile, dar botcile erau roase, atat central cat si lateral.
O zi frumoasa, cu mult cules!
Fabian

Mesajde Florin Dobre » 06 Iun 2015, 12:12

Centralizezi ramele cu albina din cele trei familii intr-o lada goala...ramele cu puiet pe mijloc si ramele cu papica la margini. Stropesti usor cu tuica printre rame sau zdrobesti o ceapa pe leaturile superioare ale ramelor. Tinanad cont ca-i vorba de trei neamuri, treaba cu unificarea mirosului e optionala.

Spui ca in doua dintre familii ai gasit botci roase. Asta inseamna ca acolo ai matca sau botca lor preferata. Daca e vorba de matci neimperecheate inca, le poti pierde daca ai mutat pozitia cutiei.

Inteleg ca familiile respective sunt slabe. Daca reusesti sa le schimbi matcile, le poti considera roi...un nou start si matcile tinere pot redresa situatia.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Molluc » 06 Iun 2015, 12:25

Molluc scrie:
Arhivistu scrie:Slabe sanse,dar surprize pot sa apara oricand in apicultura ...

Mersi de ancurajari sper sa reusesc , poate cineva a incercat metoda, eu am incercat-o findca
Nu am vrut sa pierd matca, am dato direct pe urdinis. A intrat linistita in stup.
Molluc

Mesajde Fabian » 06 Iun 2015, 12:56

Multumesc. Trebuie sa precizez ca situatia s-a schimbat in bine. Adica vreau sa spun ca din lipsa priceperii, la primele doua controale n-am observat prezenta matcilor in stupii cu ramele cu botci inserate. Azi, ca un facut, le-am observat dintr-o privire. Sunt matci tinere, alearga ”in galop”, dar inca neâmperecheate.
Stupul fara matca l-am desfiintat. Mai avea doar cateva albine, imprastiate pe rame. Intru-cat era orfanizat de vreo trei zile, cred ca albinele se vor integra intre celelelalte, unde le-am scuturat. I-am inchis urdinisul, si l-am lasat alaturi de cel adoptiv. Sper sa nu fie vreo albina dilie, sa omoare matca tanara.

As mai avea o situatie pe care n-o inteleg. In stupul din care am luat botci, la controlul de acum trei zile mai era o botca capacita si alta in lucru. Azi, era capacita ultima, iar cea de dinainte roasa lateral. Matca batrana sa fie vinovata? Oare stie ca vor s-o schimbe, fiindca oua slab si-i batrana, si nu se lasa inlocuita?
Fabian

Mesajde Florin Dobre » 06 Iun 2015, 13:14

Daca vrei sa te asiguri ca batrana nu-ti va intepa si botca ramasa, fa un mic roi cu matca batrana pana va ecloziona si se va imperechea matca. Daca iese si se imperecheaza, elimini baba si reunifici micul roi provizoriu.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR