Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Caldura in stup

Mesajde Adi Hodis » 08 Mai 2012, 17:24

Mircea_63 scrie:...
Eu chiar ma gandeam sa amenajez pe viitor un sopru sau aplecatoare (asa-i zice pe aici), adica un acoperis care sa-i lase insoriti dimineata si umbriti la amiaza. Asta i-ar proteja si de ploaie. Cum e mai bine?

Ba sa NU FACI shopru Mircea !!!
Eu am avut asa mai demult si este bun doar vara dar NU E BUN primavara deoarece in fiecare an, familiile care erau sub shopron erau in urma cu dezvoltarea din cauza umbrei.

In alta ordine de idei, aici nu este la fel de cald precum in Florida si in conditii de pastoral, atit aici cat si acolo, nu se incurca nimeni cu shoproane, umbre ... decat cu munca.
Daca vrei umbra vara si faci pastoral, cauti loc umbrit insa primavara conteaza f. mult sa incalzeasca soarele stupii deoarece are nevoie de dezvoltare. Iar daca vrei sa te bucuri de productia albinelor la salcam, ai nevoie de albine multe-n stup/i. :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Dila Daniel » 08 Mai 2012, 17:47

Adi,nu zice asa,ca acea aplecatoare(nu sopru cu lateralele si spate inchis-eventual,acestea le poate inchide la nevoie)daca are inaltime,poate fi orientat sa aiba umbra dupa orele 13-14...
Iarna,bolta soarelui este mai aproape de pamant si soarele ajunge la stupi fara probleme.
M-ai inebunit cu pastoralul asta...nu intelegi ca omul nu face? :)
Victor...te contrasalut!
Toate cele bune!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Mircea_63 » 08 Mai 2012, 21:29

Şoprul acela ar fi exact cum spune DD, Un umbrar in asa fel socotit incat in vara la amiaza sa nu bata soarele direct pe stupi.
Dar voi face cum zice Adi :lol: , nu de alta, dar acum chiar am alte prioritati: stupi, rame, scule, centrifuga, nuclee etc E frustrant cand vrei sa faci multe si nu poti totul deodata.
Desigur, mi-ar place sa fac pastoral pe viitor. Momentan am 2 stupi, o vatra foarte buna si...un reno5 :lol: Incap 2 stupi fara caturi.
Recunosc ca am visat deja (cu ochii deschisi) cu ar fi intr-un pastoral cu rulota si in natura. Drept e ca visam mai mult ca la o vacanta in natura decat la faptul ca e de munca, dar...in vis i-am si dus deja un pastoral.
ADI ! Nu mi-ai spus: batem palma la afacerea aia cu 3-4 stele? Hai ca te pun naş la fetitele mele dulci ce umbla din floare in floare!
Fişiere ataşate
reno mircea.jpg
reno mircea.jpg (9.69 KiB) Vizualizat de 8000 ori
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 08 Mai 2012, 21:44

Ma Daniel, zi-mi tu un stupar incepator care nu viseaza la pastoral.

Iar daca acuma are numai 2 stupi, stai sa-l vezi ce vise si ce dorinte o sa aiba daca va avea satisfactii mai mari decat si-a propus ... si sa-l auzi ce planuri de pastorale o sa faca !.
Asa-i Mircea ?.
Fi-i atent acilea ! ... am dus 110 fam. la salcam, deja trebuie sa pun catul II pt. ca unu-i plin ... si mai urmeaza salcam II, apoi salcam III, apoi tei, floarea soarelui, flora spontana si in final sper sa prind si-o menta !. ;)
A, sa nu uit, o sa fac si 150 de roi care vor ajunge familii pina in august.

Umbraru´ ce l-am avut era doar acoperis pe structura bine inchegata ... aplecatoarea aia, ai grija sa nu ti-o ia vantul ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Mircea_63 » 08 Mai 2012, 21:56

Adi Hodis scrie:Fi-i atent acilea ! ... am dus 110 fam. la salcam, deja trebuie sa pun catul II pt. ca unu-i plin ... si mai urmeaza salcam II, apoi salcam III, apoi tei, floarea soarelui, flora spontana si in final sper sa prind si-o menta !. ;)
A, sa nu uit, o sa fac si 150 de roi care vor ajunge familii pina in august.

Acuma mi-ai dat tema de visare :lol:
Asa-i Adi!
Mircea_63

Mesajde perma » 09 Mai 2012, 00:37

Eu sunt stupar incepator si nu visez la pastoral. Pastoralul presupune o mica industrie pe care trebuie sa o cari dupa tine, plecat de langa familie. Da, profitul poate fi dublu, chiar triplu, dar nu totul se invarte in jurul banilor. Deocamdata e un hobby, poate deveni pe parcurs si o sursa de venit, dar oricum pastoral nu voi face. Mai simplu si elegant de acasa. Parere exprimata dupa ceva carti citite si 3 saptamani de stuparit efectiv.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde Mircea_63 » 09 Mai 2012, 09:05

Perma, AI DREPTATE!!! Tocmai de aceea, dă-mi voie să te contrazic!

Imi place semnatura ta! De aceea cred ca nu-mi vei da dreptate, dar vei înţelege.
Partea psihologică: Carl Gustav Jung zicea: Găsiţi-mi un singur om normal şi eu îl voi vindeca.(nu sunt eu acela)
Cea a vârstei: Cică, doi pescari. Cel bătrân prinde unul după altul. Tânărul nimic. Întrebat, Bătrânul l-a învăţat să şi-o răsucească după deget în timp ce pescuieşte. Funcţionează grozav, apoi pauză. Bătrânul întreabă ce s-a întâmplat. Ce să se întîmple? Erecţie!
Vai! tinere, în cazul ăsta ce cauţi matale la pescuit? (sau pastoral?)
Partea justitiei: La un judecător se prezintă doi împricinaţi. Îl ascultă pe primul şi spune: Să ştii că d-ta ai dreptate! Ascultă şi pe a-l doilea şi spune: Să ştii ca şi d-ta ai dreptate! (noi fiind împricinaţii)

Să faci pastoral înseamnă să fi scapat de alte treburi cum ar fi job-ul. Ăsta ar fi de fapt jobul. Câte luni pe an faci pastoral? 3 luni? cu intermitente! În restui anului eşti cu familia, chiar dacă ai de lucru. Nu-i musai să fii plecat foarte departe, aşa că poţi da o fugă până acasă dacă nu mai trage peştele. :D
Rulota oferă condiţii decente de locuit. Doamna mea zice că abia aşteaptă să vină cu mine. Toată viaţa am visat numai natură. (Căci şi femeia e parte a naturii). Nu mai am 20 de ani, ci poate mai am 20 de trait dacă am noroc, căci vorba ceea "Nu orice mânz ajunge gloabă". Când faci ceva cu pasiune...e mai roz viaţa.

Vorbesc şi eu vorbe, dar sper să mă ajute D-zeu să devin un stupar care să poată face pastoral.
Mircea_63

Mesajde perma » 09 Mai 2012, 09:27

Bineinteles ca-ti dau dreptate. Fiecare ia o decizie ce e armonizata cu sinele la momentul respectiv. In functie de varsta, experienta, cunostinte, educatie si dorinte acumulate la un moment dat. Toate acestea ma fac pe mine sa nu-mi doresc pastoralul acum. Eu ii raspundeam lui Adi Hodis care voia sa vada un incepator ce nu-si doreste pastoral. :)
perma

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2012, 12:09

perma scrie:...
Eu ii raspundeam lui Adi Hodis care voia sa vada un incepator ce nu-si doreste pastoral. :)

Inseamna ca n-a ajuns microbu' unde trebuie ... mai are oleaca ... mai vorbim peste ceva vreme. ;) :)
Adi Hodis

Mesajde Jean Valjean » 09 Mai 2012, 13:09

Asa ziceam si eu, ca nu imi trebuie pastoral. A fost de-ajuns sa simt greutatea catorva rame pline cu nectar de la salcam ca sa incep sa-mi imaginez cum ar fi sa am familii puternice si sa fac pastoral.
De cand am albine vad altfel viata si ma intreseaza lucruri care inainte ma lasau indiferent. Inainte habar n-aveam cand infloreste salcamul, cand infloresc prunii, merii , perii, care e ordinea de inflorire a lor, nici prin cap nu-mi trecea ca am atata paducel in jurul casei, de fapt nici nu stiam ce planta e, iar prognoza meteo nu ma interesa decat inainte de a pleca la mare. Daca urma sau nu sa ploua a doua zi, asta urma sa constat singur sau sa aud de la altii, intamplator.
Acum, de fiecare data cand imi sun sotia de la serviciu, prima intrebare pe care i-o pun este "cum e vremea". De dimineata am constatat ca a inceput sa infloreasca macesul. Iar socul are bobocii gata de inflorire. Si am mai constatat ca la nici 5 kilomentri de casa e un teren pe care s-a plantat floarea soarelui. Deja au inceput sa mi se invarta rotitele.

Dupa cum imi zicea un apicultor mai batran, "asta e microbul dracu".
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Mircea_63 » 09 Mai 2012, 13:19

Perma,

perma scrie:Bineinteles ca-ti dau dreptate. Fiecare ia o decizie ce e armonizata cu sinele la momentul respectiv. In functie de varsta, experienta, cunostinte, educatie si dorinte acumulate la un moment dat. Toate acestea ma fac pe mine sa nu-mi doresc pastoralul acum. Eu ii raspundeam lui Adi Hodis care voia sa vada un incepator ce nu-si doreste pastoral. :)

Aşa-i netul! Nu întotdeauna înţelegi bine ce spune celălalt, căci lipseşte limbajul non-verbal. Dacă n-ai scris adrisantul... :D
credeam că vorbeşti cu tot natul. Socializam şi eu din lipsă de ocupaţie şi glumeam.
Imi place mult chestia cu... educaţia! Sună mişto şi insinuant. Şi la sfîrşit...nu vorbeam cu tine, vorbeam cu Adi! :x e şi mai faină!
Bănuiesc că eşti un tip de treabă, să nu iei -te rog- asta ca pe un reproş ci doar ca o constatare că pe net, deseori lucrurile sună altfel decât (probabil) ai intenţionat să spui.
PS Îţi doresc să te pască pastoralul. :lol:

Te salut cu respect Jane!
Mircea_63

Mesajde perma » 09 Mai 2012, 14:55

Fiind inginer semăn cu un câine- lup. Am o privire inteligentă dar nu mă pot exprima. În niciun caz n-am intenţionat să insinuez că eşti needucat şi te-ai băgat neinvitat în discuţie aşa cum reiese din mesajul tău. Dacă asta s-a înţeles, îmi cer scuze. Mesajul meu iniţial nu-i era adresat doar lui Adi Hodis, altfel ar fi fost un mesaj privat. Personal mi-a plăcut mesajul tău şi doar enumeram cauzele ce duc un om la luarea unei decizii. Sper să nu-mi porţi pică mai ales că şi mesajele mele au avut scopul de a socializa. Te salut cu prietenie, Sorin.
perma

Mesajde victor s » 09 Mai 2012, 17:49

Cu toate ca ar trebui scrisa in cu totul alt loc, postarea mea mea se va referi tot la pastoral...La inceput e normal sa nu-ti doresti pastoral, mai ales daca nu ai cu ce...unii incep mai devreme, altii mai tarziu, depinde de fiecare cum considera ca e mai bine.
Normal si logic ar fi ca dupa ce ai acumulat destule cunostinte despre albine, dupa ce ai trecut prin destul de multe situatii pe vatra dar mai ales dupa ce ai ajuns la un numar rezonabil de colonii sa treci la (vorba lui Adi Hodis) ''next level''.
Ai ajuns la un numar de 40/50 colonii, intaresti 20/25 dintre ei sa bubuie de albina si esti gata de drum...
Pupemea spunea undeva ca ''la plimbare'' nu merg decat albinele care merita...restul raman acasa !
Cel putin asta e si parerea mea...eu visez si visez cu ochii deschisi, dar realitatea ma readuce intotdeauna cu picioarele pe pamant.
Va veni ea si vremea mea... ;)
victor s

Mesajde Mircea_63 » 09 Mai 2012, 19:32

Perma, te salut cu respect! Şi io tot injiner...chimist, da nu mai zi la nime :lol: Sunt sigur ca daca va fi cazul sa colaboram, ne vom intelege de minune. Am inteles...asa-i netul. Si la urma urmei, poate vroiam sa te starnesc putin la vorba. Stii, din brainstorming apar idei si relatii noi.(brainstorming= un fel de sezatoare de pe la noi :lol: )
Cu prietenie, Mircea.
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2012, 20:32

Dragi colegi incepatori, treaba asta cu pastoralul e des intalnita la voi doar ca next level.
Mai intai dorinta arzoatoare e sa te vezi cu stupii in batatura, nu prea te gandesti la pastoral.
Odata stupii cumparati, vrei nu vrei, daca merge bine tre' sa-i inmultzesti. Ori se inmultzesc ei si culegi roii din crengi. :)
Cand ajungi la un nr. mai mare de stupi, sa zicem ca de la 30 in sus ... si prinzi un salcam bun si vezi ca ai extras cateva sute de kg. ... iarasi, vrei nu vrei te intrebi " ce fac cu atita miere ? " :shock:
Inevitabil, apare ideea vanzarii si ajungi la momentu ala sensibil ... vorba ceea, banu-i ochiu' dracului. :lol:
Cand a'l ai in mana, iti vin idei si se schimba makazu catre next level ... pastoraluuu !!!
Daca in stationar am scos X kg si am obtinut Y lei pe miere, oare daca merg cu stupii in pastoral, o sa iasa dublu ?... ca asa scrie/spun meseriasii.
S-au mai simplu ... ajunge sa vezi cata miere a extras altu' de la v'o 50 de fam-ii si treaba-i rezolvata ... ca iarasi zic " s-al vad io p'ala care nu se gandeste la banii ce se pot obtine pe mierea aia ! ".
Si gataaa, inseamna ca " microbu " e la loc de cinste ... dar sa stiti ca nu prea are leac !. :)

Asa a fost si Victor pana intr-o zi cand l-a pleznit microbul ... asa-i Victore ?.
Mergeti oameni buni in pastoral si o sa vedeti ca e frumos, e greu da'i fain ... numai asa ve-ti trai si voi aventuri de neuitat ! 8-)

Doamne ajuta si s'auzim de bine
Adi Hodis

Mesajde JohnSpatari » 09 Mai 2012, 20:45

Adi Hodis scrie:Dragi colegi incepatori, treaba asta cu pastoralul e des intalnita la voi doar ca next level.
Mai intai dorinta arzoatoare e sa te vezi cu stupii in batatura, nu prea te gandesti la pastoral.
Odata stupii cumparati, vrei nu vrei, daca merge bine tre' sa-i inmultzesti. Ori se inmultzesc ei si culegi roii din crengi. :)
Cand ajungi la un nr. mai mare de stupi, sa zicem ca de la 30 in sus ... si prinzi un salcam bun si vezi ca ai extras cateva sute de kg. ... iarasi, vrei nu vrei te intrebi " ce fac cu atita miere ? " :shock:
Inevitabil, apare ideea vanzarii si ajungi la momentu ala sensibil ... vorba ceea, banu-i ochiu' dracului. :lol:
Cand a'l ai in mana, iti vin idei si se schimba makazu catre next level ... pastoraluuu !!!
Daca in stationar am scos X kg si am obtinut Y lei pe miere, oare daca merg cu stupii in pastoral, o sa iasa dublu ?... ca asa scrie/spun meseriasii.
S-au mai simplu ... ajunge sa vezi cata miere a extras altu' de la v'o 50 de fam-ii si treaba-i rezolvata ... ca iarasi zic " s-al vad io p'ala care nu se gandeste la banii ce se pot obtine pe mierea aia ! ".
Si gataaa, inseamna ca " microbu " e la loc de cinste ... dar sa stiti ca nu prea are leac !. :)

Asa a fost si Victor pana intr-o zi cand l-a pleznit microbul ... asa-i Victore ?.
Mergeti oameni buni in pastoral si o sa vedeti ca e frumos, e greu da'i fain ... numai asa ve-ti trai si voi aventuri de neuitat ! 8-)

Doamne ajuta si s'auzim de bine

Foarte frumos spus,m-ati motivat si mai tare sa fac apicultura,mai ales spre pastoral.
JohnSpatari

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR