Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Plan pentru incepatori

Mesajde Aurel1959 » 14 Oct 2013, 19:52

Florin Dobre scrie:Eu cand ma lamuresc ca omu-i prost, nu mai insist. ;)
Alta faza...
Anul trecut am dus stupii pe vatra de la tara. A doua zi aflu de la primarie: Vezi nene ca s-au interesat unii de stupii tai, daca-s inscrisi cu acte in regula..
Ii inscrisesem cu o zi inainte sa-i duc acolo. Apicultori cumsecade, frati... :D

E logic sa nu mai insisti cu ala .Dar eu spuneam ca n-or fi toti batuti in cap.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde Rise » 14 Oct 2013, 20:01

n-ar strica sa arunci ochii si la vecini sa vezi ce model de stupi au si sa mergi pe varianta lor astfel cand vei avea nevoie de un sfat si apelezi la ei n-au cum sa dea din umeri ( ca nu stiu , nu cunosc sistemul , etc )

Din cate am observat...unii au orizontali,alti etajati,alti dadant,nu sunt multi prin zona mea cu stupi.
2 au pavilioane dar nu stiu modelul exact,dar din cate am vazut asa...de la distanta,ar fi dadant(dar nu sunt sigur),iar 2 fac stationar:unul cu orizontali,iar celalalt cu etajati.
3- pt inceput 10 roiuri sunt cam multe , dar daca tii neaparat..... tinem legatura si te rezolv in primavara .

Nu pot spune ca nu stiu sa deschid un stup,am mai spus ca am mai avut 3 famili si nu sunt chiar nou,fata de cei care nici nu au deschis un stup.
Am avut albine si in strainate pe modelul layens,dar nu am fost satisfacut de acest model.
Referitor la roiuri...poate facem vreo "afacere" amandoi.
Rise

Mesajde Rise » 14 Oct 2013, 20:11

Aurel1959 scrie:Este imposibil sa nu reusesti daca te duci cu inima deschisa la un apicultor in varsta.Te prezinti cu toate amanuntele....Uite nene, asta sant ,nu cunosc mare lucru despre albine ,dar vreau numaidecat sa invat.Stabilesti o colaborare cu el, tu-l ajuti la lucru el iti spune cum sa o faci.
Ochi si urechi .ce mai spune el, ce mai furi tu si asta e un inceput.O avea el pe langa stupina o lada nepopulata sa ti-o imprumute.O pui langa ai lui si te ocupi tu personal de ea .
Dupa acest episod sigur vei fi in masura sa alegi mai bine ce crezi ca ti se potrveste si-ti place.

am vorbit acum cateva saptamani cu un apicultor dintr-un sat vecin.
am dat de el fara sa vreau,eram in trecere si am vazut pavilionul in curte,m-am interesat cum il cheama si am strigat la el(avantajul a fost ca am un frate in apropierea lui si a fost mai usor de luat legatura) am stat de vb referitor la albine/pavilion,iar omul a spus:"...daca este...mai cu o informatie,mai ajut si eu"(cred ca nu prea multe dar...este buna si aia).
Rise

Mesajde Florin Dobre » 14 Oct 2013, 20:16

Nu vreau sa fiu inteles gresit. Oameni mai exista. Totul e sa-i gasesti.
Am dat niste exemple ca sa intelegi ca nu trebuie sa te astepti ca-ti va sari vreunul cu flori in brate. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Rise » 14 Oct 2013, 20:17

cornelioandanciu scrie:Pai daca stii cate ceva despre albine ia-ti multietajati, nu mai pierde vremea cu alte modele de stupi, sint foarte buni, conditia este sa citesti tot ce a spus nea Gica pe forum despre asta,Dumnezeu sa-l ierte.Spunea dumnealui odata ca asa o sa-i putem bate pe chinezi la productia de miere, si crede-ma ca nu glumea! Daca eu , care ma ocup asa cum pot si cand pot de stupi sint supermultumit de acest tip de stup, atunci un om care este tot timpul langa acestia va avea satisfactii maxime.

multumesc pentru sfat!
am sa tin cont si probabil am sa incep cu multietajatii,spatiul este foarte mare si din cate am citit despre acest tip de stup...productii semnificative :)
Rise

Mesajde vlad » 14 Oct 2013, 20:26

am vorbit acum cateva saptamani cu un apicultor dintr-un sat vecin.

de unde esti?
vlad

Mesajde Rise » 14 Oct 2013, 20:29

vlad scrie:am vorbit acum cateva saptamani cu un apicultor dintr-un sat vecin.

de unde esti?

cioranca
Rise

Mesajde Rise » 14 Oct 2013, 20:32

Vad ca mai sunt si buzoieni pe aici...tu de unde esti?
Rise

Mesajde vlad » 14 Oct 2013, 20:43

Rise scrie:Vad ca mai sunt si buzoieni pe aici...tu de unde esti?

buzau ,dar am stupii la vernesti si luciu
vlad

Mesajde pin » 14 Oct 2013, 21:17

Rise scrie:Se pare ca sunteti deranjat de ceva...nu stiu de ce,dar...sincer nu vad rostul.

Nu m-a deranjat nimic. Stai linistit. M-am amuzat cand am vazut ca optezi pentru acest tip de stup. Avand in vedere ca exista un topic dedicat "inventatorului" m-am gandit cu amuzament la "sfaturile" pe care o sa le primesti.

Acum un sfat "real". Cauta vanzator pentru ce vrei tu sa cumperi si fa-ti stupii pe modelul de rama respectiv. Numarul de rame poate sa difere.
pin

Mesajde Rise » 14 Oct 2013, 21:44

pin scrie:
Rise scrie:Se pare ca sunteti deranjat de ceva...nu stiu de ce,dar...sincer nu vad rostul.

Nu m-a deranjat nimic. Stai linistit. M-am amuzat cand am vazut ca optezi pentru acest tip de stup. Avand in vedere ca exista un topic dedicat "inventatorului" m-am gandit cu amuzament la "sfaturile" pe care o sa le primesti.

Acum un sfat "real". Cauta vanzator pentru ce vrei tu sa cumperi si fa-ti stupii pe modelul de rama respectiv. Numarul de rame poate sa difere.

Spun cu o sinceritate foarte mare,ca sunt foarte confuz in alegerea tipului de stup.Fiecare model are avantaje si dezavantaje,nu stiu care este mai usor de manevrat,mai eficent in iernari,mai eficent in productivitate,in inmultirea familiilor.
Este o dilema foarte mare.Unii incep cu un model,schimba,modifica...pfff...si nici ei nu mai stiu ce sa mai experimenteze.
Rise

Mesajde Closcutz » 14 Oct 2013, 22:08

Majoritatea incep cu orizontali, care n-ar fi rai mai ales pentru stationar. In Vest, SUA se folosesc multietajati(MEA) ei avand avantajul ca e doar un singur tip de rama, ca sunt productivi si se lucreaza cu catul, nu cu rama, dar necesita mai multa experienta. Verticalii cu magazin, varianta cea mai apropiata de orizontal e vertical de 10 rame cu cat 1/1(ai acelasi tip de rama, cand familia e pe mai putin de 10 rame nu-i musai sa cari si catul in prima faza, se pot muta rame din cat in cuib si invers). Vertical cu magazin 1/2 e folosit de majoritatea profesionistilor care n-au trecut inca pe MEA sau MER.Magazia de 1/2 e mai usor de manuit, dar necesita experienta, nu asa ca ME, cand pui caturile socul termic e mai redus, poti face miere pe sortimente mai usor. Concluzia toate tipurile au si avantaje, dar si dezavantaje; singurul tip de stup care are numai avantaje e bio stupul Ursu :lol: :lol:
Closcutz

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR