Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde maximotgv » 06 Oct 2015, 12:39

mellis scrie:Podisor/cat cu leat lateral de aproximativ 1 cm peste rame rezolva problema miscarii ramelor.
Sanatate..

Cum arata chestia aia?
maximotgv

Mesajde nae » 06 Oct 2015, 20:18

ro_geo scrie:Eu vorbeam in general... Dar daca tot intrebati o sa va spun cum am mers eu. Stupi varsati asejati frumos intro duba de 3.5 t nu avea perna de aer, sunt in total vreo 25 de stupi, funt av 85% , deplasări 50 70 km... Înseamnă ca eu sunt nepriceput si am pierdut 3-4 matci la fiecare deplasare...

Nu , eu vorbeam ''la general'' , d-ta ai intrebat . ;)
N-ati pierdut matcile la transport .
Am un prieten care incarca la 20.00 , ajunge inainte de rasarit si .. se culca , se trezeste incins de soare si !?, monteaza cabana ,dupa (la ce ora nu stiu ) deschide stupii . :cry:
Morala :
- ai plecat fara matca dar cu botca = fiasco
-ai plecat cu matca care face primul zbor in preziua mutarii = fiasco
-ii deschizi pe lumina = ies ca din pusca , fara orientare , la intoarcere populeaza si scchimba in stup ...
-poate mai sunt
nae

Mesajde Kingraa » 06 Oct 2015, 21:57

nae scrie:-ii deschizi pe lumina = ies ca din pusca , fara orientare , la intoarcere populeaza si scchimba in stup ...

Cum se procedeaza in mod corect cand pleci cu ei in pastoral ?
Kingraa

Mesajde mellis » 07 Oct 2015, 01:21

maximotgv scrie:
mellis scrie:Podisor/cat cu leat lateral de aproximativ 1 cm peste rame rezolva problema miscarii ramelor.
Sanatate..

Cum arata chestia aia?

Am o poza cu podișor pe pagina personala, as fi pus doar poza dar mai complicat cu tableta..
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=15&t=5793&start=48
Lăzile au fost cumparate de la un apicultor cunoscut (printre noi) din Lugoj.
Este simplu, la ME corpul superior/podisorul are fata/spate un leat prins pe jumătate din cant.
Acest leat intra perfect peste rame tinandu-le fixe.
Poza este cu podișor plasa cu leat interior.
Fundul trebuie puțin modificat (frezat) fata/spate spre a permite punerea corpului.
Daca nu este clar revin cu poze/ explicații.
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde nae » 07 Oct 2015, 19:15

Kingraa scrie:
nae scrie:-ii deschizi pe lumina = ies ca din pusca , fara orientare , la intoarcere populeaza si scchimba in stup ...

Cum se procedeaza in mod corect cand pleci cu ei in pastoral ?

NU stiu .

La citatul dv :
- ma strofoc sa ajung noaptea , incidentele se rezolva mai simplu ,REORIENTAREA se face FIRESC .
nae

Mesajde Kingraa » 07 Oct 2015, 20:53

Am inteles. Ideea e, ca dimineata cand fac ochisori, sa fie pe noua locatie.
Kingraa

Mesajde glaliona » 08 Oct 2015, 19:08

Buna seara , cer cateva pareri de la cei cu experienta .Am restrans cuiburile ,dar ramele cu putina miere au ramas dupa diafragma .Astazi am vazut pe langa ghemul din cuib un ghem mai mic dupa diafragma ,situatie similara la toate familiile .Vor rezista acestui val de frig(saptamana viitoare se anunta si mai rece ) albinele de dupa diafragma ori este necesar maine sa intervin sa scot toate ramele ?
glaliona

Mesajde nae » 08 Oct 2015, 19:21

:shock:
Sper sa fi vazut un grup de albina dupa diafragma , e normal ; daca e un ghem e NASOL = asta presupune o matca in mijloc ;) , se intampla cand scoti rama din mijloc cu matca sau cu mirosul ei , cand in ''cuib'' nu au loc(capacit full /placa) si tu faci un VF /mavrirol - vireaza lateral...
Nu lasati rame dupa diafragma peste iarna .
nae

Mesajde Ovidiu123 » 08 Oct 2015, 19:33

Salut Nae
Si daca las rame si dupa diafragma dar fara pic de miere si o distanta de 5 cm intre ele?
Nu cred ca se mai formeaza nici macar grup in afara cuibului.
Am patit anul trecut cand am reusit sa las vreo 5-6 rame dupa diafragma si ghemul sau cel putin jumate din ghemul initial a migrat acolo.Au fost emotii dar la prima portita am remediat.
Referitor la rame,daca ai prea multe familii si 1-2 nu ai mai dat inainte(inmultit),clar ai mu 8-) lte rame.
Unde sa le ti dava nu in stup?nu toti avem loc de stocare potrivit.
Ps:Nu e cazul la mine de rame multe,dar ma gandesc in viitor 8-)
Ovidiu123

Mesajde glaliona » 08 Oct 2015, 20:28

Nu aveam intentia sa las ramele peste iarna doar am vrut sa le scot cat mai tarziu posibil .Nu stiu daca rezista temperaturilor scazute cateva zile aceste grupuri de albine care sunt separat de ghemul central .Tot ma framanta gandul ca pana se mai incalzeste vremea vor muri dupa diafragma .
glaliona

Mesajde DoarEu » 08 Oct 2015, 23:28

glaliona scrie:Nu aveam intentia sa las ramele peste iarna doar am vrut sa le scot cat mai tarziu posibil .Nu stiu daca rezista temperaturilor scazute cateva zile aceste grupuri de albine care sunt separat de ghemul central .Tot ma framanta gandul ca pana se mai incalzeste vremea vor muri dupa diafragma .

Pai...si ce e asa greu?
Maine...in amiaza mare(ca sa fie cat mai cald) le scoateti de dupa diafragma si le periati peste ramele din cuib.Se trag in ghem si...gata.Scoateti fara grija ramele de dupa diafragma.Noptile sunt mai reci de 10*C si nu le mai manca gaselnita.Cel putin la mine...
Sanatate multa!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde ovidiu8403 » 09 Oct 2015, 10:54

Buna ziua ,

Stiu ca nu e momentul intrebarii mele dar topicul imi permite. Pe stationar, nu am foarte mult timp disponibil, este o metoda buna in perioada de dezvolare maxima cu 1 saptamana inainte de salcam sa ridic matca (asta sa spunem doar daca au intrat in febra) pentru a avea o prductie buna de miere marfa ? Asa am inteles ca procedeaza unii cand pleaca in pastoral. Cum valorific maxim culesurile , in conditii de cules bune si dezvoltare maxima a famililor , fara sa intre in "trandavia" febrei roirii ? Gena e puternica spre roire , matcile sunt din botci de roire. Rezultatele au fost bune, sunt multumit de aceste matci insa mai devreme sau mai tarziu (chiar si august) le apuca "nebunia".

Cu stima,
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde jon baz » 09 Oct 2015, 21:55

Buna seara, Intrebare: daca maine sunt la amiaza 13-14 grade dar e innorat, se poate face tratament cu varachet? Am facut sambata trecuta, dar a fost soare, albinele au iesit la zbor...... si am vazut paduchi scosi la urdinis. E bine sa fac al doilea tratament pe nor sau sa mai astept pana trece vremea rea anuntata? Multumesc mult!!!
jon baz

Mesajde CATALIN » 09 Oct 2015, 22:04

jon nu te incurca cu nimic il poti face....rau nu faci
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde jon baz » 09 Oct 2015, 22:23

CATALIN scrie:jon nu te incurca cu nimic il poti face....rau nu faci

Ideea e ca maine sunt 7 zile de la primul tratament, vine vreme rea si de-abia la sfarsitul saptamanii viitoare sa fie soare. Ma gandeam sa nu se intoxice daca nu ies la zbor, stiu ca ele ventileaza puternic dupa aceea si un volum f mare de aer trece prin stup.... Dar nu am facut niciodata tratament pe nor, chiar daca erau gradele necesare.
Multumesc mult, Catalin, daca maine prind 13 - 14 grade (azi la amiaza au fost 15), il fac si al treilea il repet sambata viitoare, ca e anuntata vreme buna!
jon baz

Mesajde CATALIN » 10 Oct 2015, 06:58

fa-l fara probleme...nu vor accepta ele fumul in stup nici la 7-8grade..ideea e ca tre sa fie peste 10-12grade pentru ca atunci cuibul se deschide si eficienta tratamentului e mai mare...asta era ideea insa probleme n-ai sa ai..si ai sa vezi ca la cat nor ai tu daca e cat de cat cald vor iesi afara...spor
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR