Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde mirel » 10 Oct 2015, 10:44

CATALIN scrie:fa-l fara probleme...nu vor accepta ele fumul in stup nici la 7-8grade..

Stai asa ca nu i asa..... una e cand in cuib e puiet si alta e cand nu e puiet....si la data asta.... la 7-8 grade legat de tratamentele cu varachet...risti o intoxicatie...
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde mirel » 10 Oct 2015, 10:48

jon baz scrie:Ideea e ca maine sunt 7 zile de la primul tratament...
[/quote]

Alea 7 zile trebuie respectate atunci cand faci in august tratamentele..cand se creste puiet....ori acum....deja se face tratamentul in lipsa puietului...asteapta o zi mai calduta, zic si eu...!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde alt stupar » 10 Oct 2015, 11:55

... greu de inteles si de respectat ad-literam un amarat de prospect, de parca ar fi scris in chirilice :oops:

Bagati administrari dupa cum va taie capul si apoi mirati-va ca... si ca...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde yuonyuon » 10 Oct 2015, 13:05

Sa va spun eu ce isprava am facut eu in septembrie la ultimu tratament , am uitat sa deschid urdinisu la un stup de vreo 8-9 rame de albina .

afara erau temperaturi de 30 de grade si a stat inchis vreo 3 zile , cand mam dus sa bag sirop era cel mai zgomotos si mirosul de varachet inca mai persista .rame topite simiere pa fundu stupului etc
au mai ramas 3 intervale si regina , restu praf jumate de caldare de albina moarta , in fine iam bagat o rama de puiet capacit si lam facut pe 5 rame acum.

ce ma surprinde ca albina a supravetuit atata timp cu folia deasupra. lasand la o parte ca am facut o prostie mai mare ca mine
yuonyuon

Mesajde vripan » 10 Oct 2015, 19:02

va salut. vin si eu cu 3 intrebari:

1. la 2 stupi mai am rame cu "miere" necapacita (2-3 rame 1/1 in cat, sunt asa de o luna cand am terminat hranirile de completare, cele din cuib sunt toate capacite) in cat (intre cuib si cat folie cu un colt impaturit pentru a permite accesul albinelor). se observa ca albinele au inceput la cateva celule sa o capaceasca, dar sta asa de mai bine de 2 saptamani. in cuib mai este loc in care sa puna aceasta miere. sistemul este dadant, cu 9 rame pline cu albine, inca sunt temperaturi ridicate(16grade), astept temperaturi sub 7grade pentru a observa cat de mare este ghemul
2. daca ghemul este pe 7rame, se mai pot descapaci ramele din lateral care sunt cu miere capacita sau le pun la pastrare?
3. la un control sumar, am observat ca este cate o rama cu o palma de miere capacita, iar cele alaturate sunt cu 3/4 miere (banuiesc ca de acolo a eclazat puiet recent), descapacesc miere din ramele alaturate sau las asa? banuiesc ca nu e o idee buna sa organizez cuiburi la 16grade, sau?

va multumesc
vripan

Mesajde CATALIN » 11 Oct 2015, 09:51

Bagati administrari dupa cum va taie capul si apoi mirati-va ca... si ca...

Buna seara, Intrebare: daca maine sunt la amiaza 13-14 grade dar e innorat, se poate face tratament cu varachet?

UNDE e domnul Adi problema aici???ce drac nu ar respecta omu??
ca si o chestie de incurajare am incercat sa-i explic ca se poate si la mai putine grade...cazuri de urgenta bineinteles
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde CATALIN » 11 Oct 2015, 10:06

mirel scrie:
CATALIN scrie:fa-l fara probleme...nu vor accepta ele fumul in stup nici la 7-8grade..

Stai asa ca nu i asa..... una e cand in cuib e puiet si alta e cand nu e puiet....si la data asta.... la 7-8 grade legat de tratamentele cu varachet...risti o intoxicatie...

Mirel...dupa cum am sc mai sus,am trait sa o vad.....un stupar batran in apicultura nu neaaparat bun in mijlocul ierni la un control agasit cateva famili moarte....foarte mult varoua....sti cum a scapat??...tratament cu varachet la 7-8 grade...deci se poate
in luna octombrie 13-14 grade....scuza-ma asta nu e pericol....nu contrazic e doar punctul mmeu de vedere :D
CATALIN

Mesajde Avram » 11 Oct 2015, 11:41

Parerea mea ... daca respecti doza (numarul de picaturi aplicate pe fitil ) nu risti nici o intoxicatie chiar deca fumigatia s-a facut sub temperatura de 12 grade.Doar o supradozare poate duce la intoxicatie !

In prospectul Varachetului scrie ca ... administrarea produsului sa se faca la temp.exterioara de peste 12grade . Pentru ca tratamentul sa fie eficient albinele nu trebuie sa fie stranse in ghem.
Mentionez ca folosesc aceeasi schema de tratament de 8 ani( varachet in combinatie cu mavrirol ) , respectand indicatiile din prospect si nu am avut niciodata probleme.

Sanatate
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde CATALIN » 11 Oct 2015, 13:53

anul asta am decupat fundu rile la toti stupi un 10-15cm ...la tratament am inchis acel decupaj cu polistiren...primul tratament am observat ca pierd fum asa ca am mai adaugat la urmatorul 1picatura in plus..e super...acu 2ani la salcam unul dintre cel mai bun apicultor al forumului mi-a spus ca el trataza cu urdinis :P ul deschis si o picatura mai mult...ala o fi prost?asa ca dal drac si de prospect ca-l citim si noi...domni astia mari mai spunetine cum se conduce si,sofereste..nu,numai ca la carte
CATALIN

Mesajde jon baz » 11 Oct 2015, 14:18

Multumesc tuturot pt sfaturi. Ieri pe la 10 erau 6 grade la noi, am zis ca nu mai fac tratamentul, am plecat de acasa si am venit seara. Azi e lapovita, astept acum o zi mai calduta, am lasat tratamentele in perioada asta in ideea sa nu fie puiet in stup si sa am eficacitate maxima. Acum 2 saptamani aveam la unele familii puiet capacit si ceva larvar. Ma gandesc ca n-o veni ea iarna chiar de pe acuma... Multumesc mult tuturor!
jon baz

Mesajde jon baz » 11 Oct 2015, 14:27

Dar ar fi fost super ok daca as fi putut respecta schema in perioada asta: 3 tratamente la interval de 7 zile. Asta e cu vremea.... Multumesc mult!
jon baz

Mesajde daffid mihailov » 11 Oct 2015, 15:38

Tu ai citi prospectu? Care schema cu trei tratamente in luna Octombrie? Cand iei pastile citesti prospectul?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde liviutzbogos » 11 Oct 2015, 16:52

jon baz scrie:Dar ar fi fost super ok daca as fi putut respecta schema in perioada asta: 3 tratamente la interval de 7 zile. Asta e cu vremea.... Multumesc mult!

Cele 3 tratamente la interval de 7-10 zile se respecta in august cand ai puiet, tocmai pentru a prinde fiecare generatie de puiet. Acum fa doua tratamente bune si, eventual, Mavrirol deasupra si la revedere, ne vedem in Martie :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde jon baz » 11 Oct 2015, 20:49

daffid mihailov scrie:Tu ai citi prospectu? Care schema cu trei tratamente in luna Octombrie? Cand iei pastile citesti prospectul?

liviutzbogos scrie:Cele 3 tratamente la interval de 7-10 zile se respecta in august cand ai puiet, tocmai pentru a prinde fiecare generatie de puiet. Acum fa doua tratamente bune si, eventual, Mavrirol deasupra si la revedere, ne vedem in Martie :)

Stiam ca varachetul are efect cumulativ.....Am inteles acuma ..... puietul.... 21 de ziledezvoltarea albinei.... :idea:
acum nu avem puiet in stup :idea:
liviutzbogos scrie: Acum fa doua tratamente bune si, eventual, Mavrirol deasupra si la revedere, ne vedem in Martie :)

Multumesc frumos!!!!
jon baz

Mesajde proapis13 » 11 Oct 2015, 21:17

jon baz scrie:...Stiam ca varachetul are efect cumulativ.....Am inteles acuma ..... puietul.... 21 de ziledezvoltarea albinei.... :idea:
acum nu avem puiet in stup :idea:

Si acolo unde este puiet,la data asta,cum se procedeaza,nu tratand in etape ???...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ovidiu8403 » 12 Oct 2015, 08:38

In perioada aceasta sunt foarte eficiente tratamentele cu varachet . Daca in septembrie am observant 2-3 acum sunt peste 20 / stup picati, si culmea multi erau vii pe tabla, deci fundul antivaroa nu e chiar poveste cum multi afirma, daca e plin iarasi se urca pe albine . Mai am fam cu puiet, daca permite timpul mai fac unul in 7-10 zile .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR