Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde bogdanel0887 » 30 Oct 2016, 16:46

Am cativa stupi care sunt pe 5 sau 6 rame. Problema este ca albina nu le acopera pe toate si ar trebui sa scot ultima rama, doar ca aceasta rama este full de miere si nici nu este capacita toata. Sa las rama acolo pentru a fi sigur ca au hrana suficienta?sau sa o scot?
bogdanel0887

Mesajde MIHALACHE » 30 Oct 2016, 18:52

Daca timpul mai permite anlocuieste o rama mai goala daca nu scoate si pastreaza rama pentru la primavara mierea necapacita mentine umezeala si se poate acri.
MIHALACHE

Mesajde AndreiStuparul » 31 Oct 2016, 07:43

MIHALACHE scrie:Daca timpul mai permite anlocuieste o rama mai goala daca nu scoate si pastreaza rama pentru la primavara mierea necapacita mentine umezeala si se poate acri.

Buna ziua.
Continuand firul ideii:
Cum ar fi cel mai bine sa fie pastrata mierea necapacita pana in primavara? Momentan o tin in caturi puse unele peste altele dar nu pot controla precis umiditatea in camara. Nu as vrea sa o centrifughez ca sa o servesc domnisoarelor la primavara din borcan, as prefera sa le-o dau direct din rame.

Una: Ce credeti este cel mai sigur sa fie centrifugata?
A doua: Pot sa nu mai descapacesc si sa centrifughez astfel doar necapacita si cea capacita sa ramana in fagure? (ma gandesc daca nu cumva se strica fagurele in timpul centrifugarii si se sparg si celulele capacite)

Multumesc :)
AndreiStuparul

Mesajde bogdanel0887 » 31 Oct 2016, 11:05

MIHALACHE scrie:Daca timpul mai permite anlocuieste o rama mai goala daca nu scoate si pastreaza rama pentru la primavara mierea necapacita mentine umezeala si se poate acri.

De asta mi-e si mie frica...as scoate rama dar mi-e sa nu se acreasca mierea...Toate ramele din stup au miere necapacita in partea de jos..am cam exagerat cu hranitul
bogdanel0887

Mesajde MIHALACHE » 31 Oct 2016, 20:24

Ramele cu miere necapacita acoperite de albine nu sunt an pericol ,se poate da la centrifuga si rame care sunt capacite partial dar cu atentie pentru a nu rupe fagurele ,se poate folosi o punga de plastic pentru a feri mierea necapacita de umezeala daca nu ai un dulap sau o ancapere uscata.
MIHALACHE

Mesajde kukury » 28 Noi 2016, 21:23

Daca sa facut hranirea cu siropuri invertite si ne diluate nu fermenteaza nici peste doi ani .
kukury

Mesajde FlorinPlopsoru » 29 Noi 2016, 09:13

bogdanel0887 scrie:

De asta mi-e si mie frica...as scoate rama dar mi-e sa nu se acreasca mierea...Toate ramele din stup au miere necapacita in partea de jos..am cam exagerat cu hranitul

Am citit pe undeva,cred ca tot pe forum ,ca se pot păstra ramele cu miere necapacita pudrate cu zahar pudra. Nu am încercat,dar as fi curios sa vad daca funcționează!
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde lucky5strike » 29 Noi 2016, 20:31

La variatii prea mari de umezeala si temperatura, se strica si mierea capacita... daramite cea necapacita...

Pudrarea cu zahar ajuta la pastrare, dar nu este un panaceu pentru conditiile improprii de pastrare.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde maravela » 12 Dec 2016, 21:15

Buna seara. Am cumparat 100 rame 1/1 dadant ,dar cand am ajuns acasa si am inceput sa le asamblez ,am constatat ca speteaza de sus este de 2cm si nu de 2,5 cm.Lateralele sunt normale.Asta inseamna ca distanta dintre rame ,sus, va fi de 1,5 cm si nu de 1 cm cum este normal.Intreb, cum ma va afecta asta?Va creste ceara pe speteze ca sa micsoreze distanta dintre rame , s-au este alt motiv in afara de economie de material?
maravela

Mesajde un OM » 12 Dec 2016, 21:47

Economia de material, bat-o vina. Baga mare la cuie, capse, sarme, vine acus salcamul.
un OM

Mesajde csaa » 13 Dec 2016, 23:25

maravela scrie:Buna seara. Am cumparat 100 rame 1/1 dadant ,dar cand am ajuns acasa si am inceput sa le asamblez ,am constatat ca speteaza de sus este de 2cm si nu de 2,5 cm.Lateralele sunt normale.Asta inseamna ca distanta dintre rame ,sus, va fi de 1,5 cm si nu de 1 cm cum este normal.Intreb, cum ma va afecta asta?Va creste ceara pe speteze ca sa micsoreze distanta dintre rame , s-au este alt motiv in afara de economie de material?

????? Pe dumneata cred ca te intereseaza grosimea umarului ;) . Daca e de 1 cm e bine, distanta va fi aceiasi.
P.S.- distanta optima intre rame, pe verticala, e de pana in 6 mm (parca! zic si eu!)
csaa

Mesajde mellis » 14 Dec 2016, 00:51

Rama 1/1 sta tot așa pe canal, nu este afectată distanta de sus - depinde cat este de adânc canalul în lada. Distanta pana la cat este de 8.. daca ramele din cât sunt până jos, nu este diferenta...dacă pun ceara este bai mare? Aveți DB, nu ME..sa aibe din ce sa puna ceara, altul să nu fie baiul.
Încărcați vertical? Acolo se cam curbează...
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristian bh » 14 Dec 2016, 22:16

Omu intreaba de latimea spetezei nu de inaltime,mi-am facut si eu 20pe 20mm dar totusi e mai indicat de 25 latime intrucat la 20 mm,construiesc si pe speteaza,ramele nu se mai apropie cat trebuie si ramane loc mai mare intre ele.Pe de alta parte,....doar asa obtii rame de miere de peste 3 kile una. :)
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde andrei_d » 26 Dec 2016, 18:26

inteleg ca la familiile asezare pe pavilion se intampla ca unele familii sa ramana fara regina. Pentru un pavilion cu 60 de familii, de cate matci de rezerva as avea nevoie pe parcursul unui sezon de apicol? 10 sunt suficiente?

Lucrez pe ME, vreau sa impart o cutie de 10 rame in 4 compartimente de cate 2 rame fiecare. Este spatiu suficient pentru matcile de rezerva? Multumesc!
andrei_d

Mesajde un OM » 26 Dec 2016, 19:00

Numarul marcilor de rezerva depinde de cat de roitoare sunt cele din familiile de productie, de metodologia aplicata si nu in ultimul rand de lucrarile de intretinere. In unii ani 10 sunt multe, in altii nu-ti ajung 10 pe una din lateralele pavilionului.
Un corp ME impartit in 4 este de ajuns pentru o perioada scurta de timp. Daca nu ai nevoie de ele? Le omori? Le poti muta in alte corpuri, daca le ai la indemana.
un OM

Mesajde andrei_d » 27 Dec 2016, 14:38

da, roire sau omorate de culegatoarea care greseste intrarea. Asta e problema, ca ar fi nevoie sa le pastrez, dupa caz, maxim 3 luni si dupa aceasta perioada, in decurs de cateva zile de la introducerea si acceptarea intr-o familie de productie, sa-si poata relua capacitatea maxima de a oua.

Am vazut ca apicultorii folosesc acele nuclee cu 4 compartimente, fiecare cu cate doua jumatati de rama inauntru (ramele imbinate fac cat o rama normala). Nu stiu in acelea cat timp se poate pastra o matca in conditii bune. Cutia mea de 10R o pot imparti in 4 preferabil sau chiar in 3 compartimente daca asa mi-as atinge scopul mai bine, deci matcile ar avea la dispozitie 2 sau 3 rame ME, adica spatiu dublu sau triplu fata de nucleele standardizate de care vorbeam mai sus.

Pentru imperechere folosesc micronuclee dar nu am o solutie pentru a pastra matcile o perioada mai lunga.
andrei_d

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR