Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: concurs

Mesajde proapis13 » 13 Ian 2013, 14:36

pin scrie:....mi-a aterizat un roi in livada venind dinspre est-sud-est deci cam spre vest. De asemenea albinele mele la iesirea din stup zboara spre sud-est deoarece asa e orientat urdinisul dar dupa 3 metri fac cale intoarsa spre nord-vest.

Nu te contrazic insa cind 2 surse diferite citeaza pe a treia ca roii se deplaseaza preponderent spre est eu unul am considerat
informatia credibila si am verificat-o; asa este,incearca si pune atractant de roiuri in jurul stupinei si o sa observi ca asa este :!:

Albinele cind parasesc stupul urmeaza un culoar de zbor dat de intensitatea culesului si directia pe care se afla acesta
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 13 Ian 2013, 14:44

@Catalin,
- care-i rolul ramei claditoare ?
- care-i indiciul ca mierea se poate recolta si extrage ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde CATALIN » 13 Ian 2013, 14:46

proapis13 scrie:
pin scrie:....mi-a aterizat un roi in livada venind dinspre est-sud-est deci cam spre vest. De asemenea albinele mele la iesirea din stup zboara spre sud-est deoarece asa e orientat urdinisul dar dupa 3 metri fac cale intoarsa spre nord-vest.

Nu te contrazic insa cind 2 surse diferite citeaza pe a treia ca roii se deplaseaza preponderent spre est eu unul am considerat
informatia credibila si am verificat-o; asa este,incearca si pune atractant de roiuri in jurul stupinei si o sa observi ca asa este :!:

Albinele cind parasesc stupul urmeaza un culoar de zbor dat de intensitatea culesului si directia pe care se afla acesta
salve :D

p13 mam interesat si am intrebat si am sunat nu mia dat nimeni o directi stabila vizavi de directia sigura in care zboara parerea pe xcare am tras-o e ca nu are o directie ficsa
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde paul » 13 Ian 2013, 14:48

MyBees scrie:poate ne spui si noua ceva despre turbiditatea mierii , indicele de refractie ,spectrul polinic ... Poate ne spui cum se calculeaza vascozitatea :oops: Banuiesc ca vei avea multe de povestit despre mierea ..."newtoniana" :twisted:
Please ...
Si strict la intretinerea albinelor ... fenomenul heterozis !

Noi doi nu avem ce discuta, suntem din filme diferite. Te rog sa te obisnuiesti cu asta.

Asta-i mai mult decat clar ca ... noi nu avem ce discuta NICI MACAR pe teme apicole !!! Macar pentru cei ce citesc pe aici , da si tu niste raspunsuri la problemele ridicate mai sus ! Ca tot iti place sa te crezi ... Sau daca nu stii , nu-i nici o rusine sa recunosti ! Nu-ti cad galoanele de ..."miez" !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde CATALIN » 13 Ian 2013, 14:52

Adi Hodis scrie:@Catalin,
- care-i rolul ramei claditoare ?
- care-i indiciul ca mierea se poate recolta si extrage ?.

miere e gata in momentul in care e capacita cel putin coroana sa fie aproape de jumatea ramei
daca rama claditoare e aia fara fagure are rolul de a colecta varooa acolo de obicei depune numai de trantor
daca e aia cu fa atunci rolul este cel de a dezvaolta cuibul
gresesc?
deci dezvolta cuibul;si pune juniori la munca
CATALIN

Mesajde Adi Hodis » 13 Ian 2013, 15:14

Rama claditoare - termen apicol al ramei destinate pentru cladirea fagurelui natural ( fara foitza de fagure artificial ) unde albinele construiesc si celule de trintori.
Scopul este de a atrage Varroa si de a-i elimina din stup prin recoltarea fagurelui.
Unii apicultori folosesc pe post de rama claditoare, hranitorul uluc. Altii folosesc o rama normala dar impartita in doua, o parte fiind cu fagure artificial iar cealalta fara fagure.
Tot pe post de rama claditoare, intre ramele 1/1 se poate folosi o rama cladita de 1/2. Sub ea albinele cladesc fagure cu celule de trintori.

Un alt beneficiu al ramei claditoare este ca fagurii din cuib care se cladesc, nu vor contine atit de multe celule de trintori precum in cazul neutilizarii ei.

Alta intrebare,
care-i primul indiciu vizibil pe fagurii din cuib, ca familia se pregateste de roit ori de schimbare a matcii ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde cristi_vidican » 13 Ian 2013, 16:28

iunicu scrie:Asta inseamna 150g de ceara la un fagure topit. Eu cred ca e cam putin.

În practică la un fagure (clădit și vechi) topit dă aproximativ 150 g ceară. Calcul făcut de un prieten care a topit cam 250 de faguri, folosind un sistem care scoate tot din faguri
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde CATALIN » 13 Ian 2013, 16:52

cristi_vidican scrie:
iunicu scrie:Asta inseamna 150g de ceara la un fagure topit. Eu cred ca e cam putin.

În practică la un fagure (clădit și vechi) topit dă aproximativ 150 g ceară. Calcul făcut de un prieten care a topit cam 250 de faguri, folosind un sistem care scoate tot din faguri

deci raspunsul cu fagurele e corect

cristi in carte scrie ca iasa cam 1.5 1.8 in functie de rama daca o topesti p aia cu multe generati de puiet ie cam 1.5 la celalalte mai mult putin
Ultima oară modificat de CATALIN pe 13 Ian 2013, 16:56, modificat 1 dată în total.
CATALIN

Mesajde CATALIN » 13 Ian 2013, 16:54

Adi Hodis scrie:Rama claditoare - termen apicol al ramei destinate pentru cladirea fagurelui natural ( fara foitza de fagure artificial ) unde albinele construiesc si celule de trintori.
Scopul este de a atrage Varroa si de a-i elimina din stup prin recoltarea fagurelui.
Unii apicultori folosesc pe post de rama claditoare, hranitorul uluc. Altii folosesc o rama normala dar impartita in doua, o parte fiind cu fagure artificial iar cealalta fara fagure.
Tot pe post de rama claditoare, intre ramele 1/1 se poate folosi o rama cladita de 1/2. Sub ea albinele cladesc fagure cu celule de trintori.

Un alt beneficiu al ramei claditoare este ca fagurii din cuib care se cladesc, nu vor contine atit de multe celule de trintori precum in cazul neutilizarii ei.

Alta intrebare,
care-i primul indiciu vizibil pe fagurii din cuib, ca familia se pregateste de roit ori de schimbare a matcii ?.

o explicatie buna am avut si eu izavi de rama claditoare CRED

asta e usoara apar mai multe celule de trantor si botci pt regine
CATALIN

Mesajde cristi_vidican » 13 Ian 2013, 17:00

CATALIN scrie:cristi in carte scrie ca iasa cam 1.5 1.8 in functie de rama daca o topesti p aia cu multe generati de puiet ie cam 1.5 la celalalte mai mult putin

Sincer, nu știu ce spune cartea aici, dar am văzut asta din practică, la un nr mare de rame, de toate categoriile. Respectivul cumpărase rame de la cineva care pierduse peste iarnă stupii și a vândut toate ramele.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde popageorgian » 13 Ian 2013, 17:45

de cate ori se poate imperechea o regina?
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde CATALIN » 13 Ian 2013, 17:57

popageorgian scrie:de cate ori se poate imperechea o regina?

:D de 2 ori? gresesc?
CATALIN

Mesajde Adi Hodis » 13 Ian 2013, 18:47

CATALIN scrie:
Adi Hodis scrie:Alta intrebare,

asta e usoara apar mai multe celule de trantor si botci pt regine

NU Cataline, celulele de trintor exista ( mai mult s-au mai putine ) tot anul iar inceputurile de botci nu confirma 100 %.
Primul indiciu este aparitia oului in celula de trintor.
Indiferent de necesitatea coloniei, ( ori una, ori alta ) la momentul oportun, are nevoie de fecundarea viitoarei matci.
La data cand vei vedea botci pe faguri, trintorii deja exista printre albine. Distinctia intre ce anume vrea sa faca colonia, se observa prin nr-l si locul unde sint construite botcile.
Adi Hodis

Mesajde pustu » 13 Ian 2013, 18:55

Adi Hodis scrie:
CATALIN scrie:
Adi Hodis scrie:Alta intrebare,

Primul indiciu este aparitia oului in celula de trintor.

va rog sa detaliati un pic
multumesc
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde Adi Hodis » 13 Ian 2013, 19:18

Rolul trintorilor este de a fecunda matca iar din moment ce apar ouale in celulele de trintori, scopul poate fi unul din cele doua variante care le-am mentionat, ( m-am limitat la atit, intentionat ).

Dupa perioada roitului ... cand nu mai au nevoie de trintori in colonie, matca nu mai depune oua in celulele de trintor ... iar trintorii ce vietuiesc in colonie, sint alungati din cuib.
Adi Hodis

Mesajde gigibecalul » 13 Ian 2013, 20:10

Desi sunt incepator, indraznesc sa pun si eu o problema lui Catalin : Precizeaza doua moduri prin care se poate transmite parazitul Varoa de la un stup la altul in aceeasi stupina si doua moduri prin care se poate transmite Varoa de la o stupina la alta.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR