Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Se apropie vremea roirii!

Mesajde zahh » 21 Mai 2013, 20:37

Buna seara.
Anul trecut in primavara, impreuna cu fratele meu mai mare, avand 20 de ani iar eu mai mic cu 4 ani, am primit un roi de la un vecin care detinea pe atunci cam 40 de familii si roiuri. Tata a mai vorbit cu inca un apicultor destul de inrait (150 de familii) din sat pentru inca doua roiuri.
Impreuna cu vecinul caare ne-a oferit primul roi, am dezvoltat destul de bine cei 3 roii cu mult sirop dar si tratament, intrand in iarna pe 5-4 rame.
Cu nerabdare am asteptat primavara sa vedem primul zbor de curatire.
In urma cu doua saptamani fratele meu a plecat in strainatate la munca si am ramas eu cu profesorul de mate, cel care ne-a oferit primul. Incepe sa imi placa din ce in ce mai mult aceasta "meserie" daca imi dati voie sa o numesc asa.
Acuma, dupa cum spune si titlul subiectului, urmeaza vremea roirii, am foarte mare increde in domnul profesor, care spune ca un roi naturala are un spor de cladire si de cules (bine inteles ca v-a trebuii stimulati cu sirop pana in toamna inainte de iernare) mult mai mare si au acel instinct de "munca multa" si vrea sa le lasam sa roiasca, asta ma cam ingrijoreaza (am totul pregatit: lazi, rame, zaharul.) Vrem sa ne inmultim si nu a-s vrea sa pierd vre-un roi. Aici am vrut sa ajung: sunt sanse sa pierd roi natural, sa fuga din lada sau la colectare sa pierd matca, sau am auzit in unele cazuri ca roi dupa ce a iesit sa ridict si a plecat din prima. Am citit intr-o carte in care descria roi la pachet sau roi pe 3-4-6 rame si la sfarsit zicea ca ar fii bine ca toti apicultorii sa treaca la aceste operatiuni.
In fine, eu oricum am multe de invatat si ma las indrumat de profesorul meu.
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde marian67stroe » 21 Mai 2013, 22:29

In primul rand FELICITARI pentru noua pasiune, tinere ZAHH si ma bucur ca deja ai un sfatuitor prin zona de la care ai multe de invatat daca-ti doresti.
Sper ca ti-a spus ca teoretic anul apicol incepe si se termina in luna august, deci mai ai cateva lucruri anul acesta.
Bafta multa si spor la treaba.
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
Avatar utilizator
marian67stroe
 
Mesaje: 127
Membru din: 24 Noi 2011, 11:40
Localitate: Targoviste

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 21 Mai 2013, 23:40

Multumesc frumos si va urez si dumneavoastra spor la lucru.
Sa stiti, ca foarte multe imi spune si ma invata, dar toate la timpul lor, pe parcursul anilor o sa fie si experienta.
Acuma sa ma vad trecut cu bine de roii primari.
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 22 Mai 2013, 09:45

Ceva sfaturi cum sa stiu inainte cu o zi macar ca urmeza sa roiasca o familie.
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde pin » 22 Mai 2013, 10:01

Ai grija cu profesorii de mate ca trec pe online si apoi inventeaza stupi.
Nu are rost sa ii lasi sa roiasca. Cand au inceput sa faca botci de roire ii divizezi tu si-ti faci cati roi ti-ai propus folosind si rame de la ceilalti doi stupi. Nu-ti recomand sa faci mai mult de 3 roi.
Avatar utilizator
pin
 
Mesaje: 415
Membru din: 08 Aug 2011, 15:45
Localitate: Bucuresti

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 22 Mai 2013, 10:42

Am citit despre divizare, roi la pachet sau roi pe 3, 4, 6, rame, dar nu simt ca sunt asa pregatit sa divizez eu, l-am intrebat si pe Dansul, dar a spus ca daca e roi iesit natural, are mai mare putere de cladit si de cules. Eu sunt de acord sa ii divizez, dar sunt sigur ca el stie mult mai bine de cat mine, o sa invat si eu incet si o sa ma descurc si singur.
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde Mircea_63 » 22 Mai 2013, 12:42

Zahh, sunt semne premergatoare roirii. In primul rand multa albina care someaza. Sta la urdinis, pe fata stupului, fac barbi sub scandura de zbor. Insa nu roiesc inainte de a-si trage botci. Cand gasesti botca, e clar ce te asteapta.

Hai sa-ti spun cum e cu profesorii:
Este super-bine sa ai pe cineva care sa-ti indrume primii pasi si sa iti raspunda la intrebari. Insa... am avut ocazia sa stau de vorba cu multi stupari, despre albine. Multe concepte de baza erau foarte diferite. Fiecare avea dreptate din punctul lui de vedere, adica fiecare avea stilul lui de lucru. Daca vrei sa evoluezi, pui mana si citesti, dar cat mai mult si mai atent. Cand ai inteles ce se petrece in cuibul albinei si care-i viata iei, orice informatie noua o intelegi mult mai usor si ai o baza ca sa apreciezi cat de utila sau nu, e pentru tine.

Roii? Intradevar, roiul luat din pom are o vitalitate deosebita. Admirabila!
Dar esti langa ei, gata sa prinzi oricand roiul care pleaca?
Perpetuezi un soi roitor si cand iti e lumea mai draga, te lasa cu ochii in soare. Iti va convenii?

De roit, roiesc toti! Una e sa roiasca la 5-6 rame si alta la 12. Un stup cu 5-6 rame de puiet are populatie putina pentru un cules performant.

Faptul ca pui la indoiala ce iti spune, e semn bun. Inseamna ca incerci sa judeci cu mintea ta. Mai departe citeste tot ce prinzi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 22 Mai 2013, 14:41

Da, ai dreptate si m-ai pus putin pe ganduri. Chiar el m-ia oferit prima carte din care culeg informatii si el m-a ajutat si cu rame gata cladite pentru puiet si ramele pentru magazii, la inceput tot el mia dat si tratamentul, ca nu avea rost sa cumpar pentru 3 roi zicea si ii dau dreptate.
Da ai dreptate domnule Mircea, dar acuma la inceputul pasiunii oricat a-s citi si studia, daca nu trec prin toate etapele cu mai multe familii (pentru ca nici o familie nu seamana cu cealalta) nu o sa imi pot face un stil proriu de lucru, stiu, peste 2-3 ani, o sa fiu mult mai experimentat si o sa imi fac propriul stil. Am mare noroc cu profu acuma la inceput, asa cum ai spus si tu.
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 22 Mai 2013, 16:54

Inainte de roire cu cat timp, o sa faca barba la urdinis?
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde Mircea_63 » 22 Mai 2013, 17:34

Dupa ce au botci inchise. Am avut un stup care facea barbi si un altul care muncea intr-o veselie. Dupa aspectul exterior parea in regula. Cand am deschis barbosul avea botci, ce-i drept mai inchise la culoare, adica mai avansate in varsta, dar si cel vesel avea.
Umplusera magazinele cu miere in timp record si nici sa vreie nu aveau de lucru. Asta sigur le duce la roit...

Sigur esti ca se pregateste ceva, doar cand gasesti botci in stup. De data asta am zis ca ori la bal ori la spital -intelept era sa ii divizez, caci un stup intrat in friguri nu mai munceste- insa facusera o treaba super buna intr-o saptamana si nu mai aveau spatiu, asa ca am riscat si am castrat botcile, le-am dat inca un cat de 3/4 si dupa activitatea exterioara...s-au pus pe treaba si muncesc din greu.

Semne generale ca se apropie intratul in friguri: matca incepe sa slabeasca, ponta scade.
Nu construiesc creste (fagurasi) deasupra ramelor, nu mai cresc rama oarba...tendinta de inactivitate. Insa se poate sa intre brusc, fara semne prevestitoare. Asta daca devin brusc somere. Cade culesul, ploaie cateva zile, spatiul plin etc

Daca ar fi semne prevestitoare clare, n-ar pierde stuparii atatia roi!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63
 
Mesaje: 5459
Membru din: 15 Mar 2012, 12:55
Localitate: Timisoara

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde Adi Hodis » 22 Mai 2013, 17:59

zahh scrie:Buna seara.
...
In urma cu doua saptamani fratele meu a plecat in strainatate la munca si am ramas eu cu profesorul de mate, cel care ne-a oferit primul. Incepe sa imi placa din ce in ce mai mult aceasta "meserie" daca imi dati voie sa o numesc asa.
...
In fine, eu oricum am multe de invatat si ma las indrumat de profesorul meu.

Salutare Zahh si bun venit printre noi !.

Am o intrebare pt. tine, te rog sa fii sincer ... profesorul de mate, se numeste Ioan Ursu ( profesorul online ) ?.
Nu de alta, dar mie asa mi-a venit ideea ... oare el o fi ?.

In ce priveste evolutia unui roi natural, are dreptate dar cum orice avantaj are si dezavantaj, eu o sa-ti descriu dezavantajele rezultate de roire.
La un nr. mic de stupi, de ex. 5; 10; 15 - 20 de stupi, pe un hobyst nu-l afecteaza rezultatele ... ca e pasiune.
Pe unul care vrea rezultate financiare din produsele albinelor, miere, polen, roi etc. si care intretine peste 100 de familii de albine, al afecteaza roirea astfel:
1. O familie intrata in friguri de roit, nu mai culege miere la fel ca alta care este mentinuta in stare activa.
2. Din momentul in care matca intrerupe ouatul, se intrerupe natalitatea in acea familie pina cand va incepe ponta viitoarea matca.
3. Daca nu se intervine imediat dupa iesirea primului roi, in scopul de a elimina botcile din colonie ( se lasa una s-au doua de virste diferite ) si se ignora lucrarea, colonia va roi din nou. Pleaca roiul secundar. Nu se intervine, poate sa plece si roiul tertiar.
Ce vreau sa zic, e ca familia de baza slabeste comparativ cu cea care este in stare de activitate.

In cazul tau, se exclude pct-l 3pt. ca stiu ca vei rezolva situatia. Dar apicultorii cu nr. mare de stupi, nu-si pot permite riscul de a folosi roirea naturala ca metoda de inmultire. Risca sa piarda si roii pe linga productia de miere. De aceea se apeleaza la crescatori de matci si inmultire prin roi artificiali.

4. Selectia.
Cand vorbim de roirea naturala, selectia nu se regaseste. Citeste despre selectie sa vezi ce aspecte importante lipsesc ... si cum acestea se pot echivala valoric, sa stii ca diferenta este majora.
De ex. prin roire, fiecare familie perpetueaza genele ei. Daca matca e de slaba calitate, roitoare, populatie putina ... asta vei avea si de la urmasele ei.
O familie selectata in baza criteriilor de selectie ... se crestere matci din ea, matci care urmeaza a fi introduse in roi artificiali ... sansele de a perpetua performantele acelei matci sint net superioare fata de o familie oarecare. Exprimat in miere, poate fi o diferenta de cantitate de ordinul a catorva zeci de kg. Depinde de ... multe.

Acuma, in cazul tau e bine sa lasi pe viitor cresterea matcilor si sa parcurgi pasii pe calea batatorita a viitorului apicultor. Citeste, invata, pune in practica, implicate in munca la stupina profesorului si ( sa nu uiti ce te-am intrebat ! :) ) ... succes.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 22 Mai 2013, 18:56

Domnule Mircea, inteleg cr mi-ai scris, deocamdata, aici in Maramures, adica in zona mea, este ploaie si vant... Vreme urata, fara soare, in stup nu m-am uita de sambata si nici sambata nu m-am uitat in lada de jos, numa in magazii pentru ca nu vreau sa le deranjez. Deci nu stiu exact ce am in ea. Astept sa se incalzeasca si sa iau magazia jos sa vad.
Si da, si eu am vrut sa le divizeze, dar daca asa vrea, asa facem. Sper ca la anu sa fiu si eu capabil sa le pot diviza, inca nu ma simt, desii am citit destul.
Multumesc de ajutor.
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 22 Mai 2013, 19:17

Domnule Adi, va multumesc pentru scurta descriere, dar totusi asa de importanta, despre selectie nu am prea citit, deoarece sunt la primii stupi, dar de acum inainte o sa urmeze sa fac familii puternice si matci de calitate. Am ceva emotii la etapa aceasta inmultire, mai ales ca sunt riscuri mari sa pierd si roiul. Acuma ma concentrez pe inmultirea lor, nu am de gand sa scot profit si stiu ca urmeaza perioada in care trebuie hranite pentru a intra in iernare fara probleme, de care sunt pregatit de pe acuma.
Aveti dreptate din toate privintele, va multumesc inca o data.


Domnul profesor se numeste: Pop Mihai, si nu cred ca are vre-o afacere online.
Am mare noroc cu dansul, imi explica tot si daca nu-l intreb nimic. Acuma in el ma incred si pe viitor sper sa il pot ajuta si eu.
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde Adi Hodis » 23 Mai 2013, 00:59

Ma bucur ca e alt profesor, chiar speram sa fie altul decat cel ce mi-a venit in gand si e bine pt. tine.
Urmeaza-i sfaturile. Cu siguranta te va invata etapele apiculturii si vei ajunge si la selectie si probabil la cresterea matcilor.
Creste matci s-au si le procura de la crescatori ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Avatar utilizator
Adi Hodis
 
Mesaje: 2937
Membru din: 03 Apr 2011, 18:40

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 23 Mai 2013, 06:30

Am avut o discutie in legatura cu cresterea matcilor si cred ca mi-a vorbit o ora despre asta.
Am vazut laditele pentru matci si da, a spus ca a crescut matci.
zahh
 

Re: Se apropie vremea roiiri!

Mesajde zahh » 24 Mai 2013, 07:28

1. Botci de roire, pozitonare, aproximativ cate sunt la o familie?

2. Diferente intre botcile de roire si cele de salvare?
zahh
 

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR



Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori