adi hodis scrie:Prima rama am lasat-o in cat ca sa o prind in aceeasi poza cu rama cu miere si pastura.
adi hodis scrie:Prima rama am lasat-o in cat ca sa o prind in aceeasi poza cu rama cu miere si pastura.
adi hodis scrie:Aceeasi rama, cu miere si pastura.
adi hodis scrie:A 4-a rama ... ca incarc topicul si ... sa nu te superi Pupe, te rog foarte important
adi hodis scrie:Catul II actual ( fostul I )
Prima rama
adi hodis scrie:Rama a 5-a
Deja trebuia sa fie haos ? ... rama cu miere, rama cu polen rama cu miere est.
adi hodis scrie:Catul I ( fostul III ) e gol, adica fara miere, fara albine.
Asta e familia, asa cum e ... cam slaba.
Pupe, cer scuze, ca nu aici era locul desfashurarii povestei cu MER-ul, insa prea se da cu bata in stupul asta, prea se contreaza evolutzia familiei de albine intr-un tip de stup si se lauda alt tip, da' ... nu mai zic nimic.
johnny_it scrie:adi hodis a scris:
Nu ai zis nimic despre acel '' haos '' din cuib, ca ai ME ... spune ce shtii ?
Colegii Lulache, Kiloz, DanielM si cei care au MER, ar putea sa confirme s-au sa infirme acel haos din cuib, la '' organizarea '' cuibului pt. iernat.
Despre poze ... unele chiar exista deja pe sunphoto si la pagina mea.Dar nu se vede amplasarea rezervelor ca intr-un desen tehnic insa, pot sa afirm ca sint la fel ca in ME, doar ca sint pe rame mai mici si pina acum i-am iernat pe 2 caturi.Din iarna asta vor ierna pe 3.
O sa fac si poze.
Cu 5 cm intre corpuri, este exagerat.
Cum adica nu vi-i la RM V ... nu ajungi in 2 zile ?.
Despre ce haos se vorbeste ca eu nu stiu de nici un haos la ME sau MER.
Haos e atunci cand ai dadant si roiesc toate de nebune, ala e haos
danielM scrie:maximus a scris:
desi nu am lucrat cu MER, e posibil sa am anumite erori.nu neg acest lucru.
insa, cel putin la extractia mierii si la pregatirea pentru iarna, MER - istu(adica stuparul) baga mana in corpurile de cuib sa caute ramele cu miere.asta dupa ce a ras caturile, sa ne-ntelegem.acelasi lucru si la pregatirea pentru iernare.
de ce spun acest lucru? pentru ca 2MER inseamna 1 dadant...si cum bine a spus pupemea:
"Cuibul format din 2 corpuri ME (10-12 rame)este mai mult decat acopera o matca cumsecade in pastoral.\"Ciugulirea\" coroanei din corpul 2 este imposibila."
e, aici in acest cuib va fi haos. miere, puiet,polen, puiet, miere......si haosul se va accentua pe masura apropierii de toamna. vor fi rame cu mai multa miere, altele cu mai putina, altele cu puiet si miere, altele cu puiet......la asta ma refer cand spun "lipsa de arhitectura". si tot la asta ma refer cand spun ca e de cautat in ele....
nelul, tu ai obiceiul sa tragi mierea si sa bagi apiinvert toamna.cred ca la dadant e simplu pe langa ce e aici...
Din experienta mea de doi ani cu Mer-u, pot sa spun ca, aici, la extractia mierii si pregatirea pt. iarna, e cel mai simplu si usor de lucrat pe acest sistem. Nici vorba de ''lipsa de arhitectura'', colonia de albine in general, daca nu o incurca stuparu, din natura ei este o buna organizatoare si nu face tocanita de pastura , miere si puiet.
In acest sistem nu numnai albina isi gestioneaza bine activitatea, ci si stuparul poate sa-si organizeze mai bine munca si sa aiba o productivitate mai mare.
softim scrie:pupemea a scris:
Colegi,
Sistemul de exploatare pe lada Mer iasa in evidenta impreuna cu o linie de matci "asezate"Ceea ce da o situatie prvizibila in lucrul din stupina.
Se poate cateva detalii care cred ca sunt folositoare pentru obtinerea unei linii de "matci asezate"?
Am mai intrebat ceva comercial si pe PM pe aceasta tema.
Multumesc
viorelolt scrie:adi hodis a scris:
Hai s-o lamurim ... ca erorile sint mari.
MER deriva din ME care este conceput pt. lucrul cu corpul si nu cu rama.Idem si MER-ul.
Se recomanda schimbarea matcilor la cel tarziu 2 ani ( cele prolifice ) anual cele medii iar cele slabe ... se folosesc doar care mai merg dintre ele, pe post de fam. donatoare de populatzie/puiet capacit.
La extractzia mierii de la floarea soarelui, s-au ce este in perioada cand se incepe pregatirea albinei de iernare ... ca aici este eroarea.
Se extrage caturile cu mierea, folosind izgonitoarele s-au suflanta pt. eliberare de albine.
Catul extras se pune sub cuib, deci nu deasupra.Gratia nu mai este necesara.
Se asigura sursa de cules de intretzinere prin mutare, s-au stimulare in functzie de cules.Ochiul pe cantar.
Familia merge in regres cu dezvoltarea si nu depoziteaza haotic mierea in conditzii de cules de intretzinere s-au stimulare in caz de lipsa cules ... ci deasupra puietului, umple fiecare celula care se elibereaza.
Prin faptul ca s-a pus catul extras sub cuib, matca are catul II in aria cu temperatura mai favorabila cresterii puietului decat pe fundul lazii.Noptzile devin tot mai reci.
Asigurarea aportului de nectar ( s-au si sirop proportzionat) ca la sfarshitul lunii septembrie rezervele de hrana sa fie finalizate, mentzine ponta continuua regresiv dar nu se intrerupe si sa-l puna pe stupar in situatzia de a cauta dupa ramele cu miere.
Cine este pus in situatzia de a cauta, ori a tras chiulu' ori a avut probleme mari si nu a putut face '' pregatirea mierii din sezonul urmator ''.In cazul acesta, se face complectare rezerve si aplicare turte, ca e musai ...
Am mai scris despre astea si eu am verificat acestea ca timp am, stupina este in gradina, nu la distantza mare, ca sa merg la X zile la ea.
Haosul descris, eu nu l-am intalnit.Sa vedem ce zic colegii care au vechime cu ME.
PS
Am scris astfel pt. mintzile alea care nu shtie inca, si daca e cazul, pot sa fac si nishte poze ... gratuite
Semneaza Adi MER-istu
Salutare. Teoretic asa este - dupa extractia de la f.s. pui catul de recolta sub cuib. E cu dus si intors. Anul asta de ex. cuibul s-a blocat intr-o saptamana. Ce am facut. Am urcat 3-4 rame goale, dar bune de ouat si am coborat rame capacite cu miere. Asadar m-am abatut de la "regula" - am lucrat cu rama si nu cu catul. La alti cativa stupi am lasat catul tot sus si la 1 septembrie am descapacit mierea din cat am pus cuibul sus. In felul asta le-am si stimulat, ca au carat mirea in cuib. Oricum pana la jumatatea lui septembrie nu se pune problema de nopti reci (la campie).
Depinde de la an la an. Sunt multe de spus. Lucrez de 10 ani pe ME si in fiecarte an imi dau seama ca nu pot urma strict reguli, ci doar le am in vedere. Sanatate.
pedro scrie:va salut
am o intrebare:mijloacele de transport pe care le aveti sun omologate ca "mijloacele de transport specializate în transportul stupilor"?
albinateob scrie:Si daca tot s-a pus intrebarea, daca cumva aceste mijloace sunt declarate ca fiind specializate pentru transport stupi, care este impozitul aferent? Exista scutiri speciale pentru asa ceva ?
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 42 vizitatori