Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 12:34

Am avut si zapada ..

jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 12:35

Am avut si cules ..

jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 12:36

Albina ouatoare, acceptare matca:

jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 12:36

Matca putin nebuna :D

jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 12:37

Fara matca:

jonny_it

Cateva albine ..

jonny_it

Salcam 2009 .. nu a fost rau

jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 12:38

Nuclee imperechere:

jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 12:40

ME - organizare cuib pentru iernare

jonny_it

Mesajde MyBees » 20 Sep 2011, 13:45

jonny_it scrie:Matca putin nebuna :D

He, He... ce speriata e... a supravietuit?

Bine "ai revenit!" chiar ma intrebam ce se intampla de nu mai scrii.
Ultima oară modificat de MyBees pe 20 Sep 2011, 15:40, modificat de 2 ori în total.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 14:00

MyBees scrie:
jonny_it scrie:Matca putin nebuna :D

He, He... ce speriata e... a supravietuit?

Bine "ai revenit!" chiar ma intrebam ce se intampla de nu mai scrii.

A supravetuit. Matcile de aici de la munte cam asa sunt toate; cele de la institut sunt putin mai "calme".
Nu am scris pt ca am fost putin cam ocupat cu altele;
jonny_it

Mesajde Bambucha » 20 Sep 2011, 17:02

jonny_it scrie:ME - organizare cuib pentru iernare

Salut Jonny,

Ti-am simtit lipsa, nu mai aveam cu cine sa ma contrez! :lol:
legat de organizare acum:

-Jos ai lasat 8 rame si sus doar 5? Mai scoti din c1 rame? Trebuie sa recunosc ca e tare verde la tine in fundal... la campie toata vegetatia este arsa si polen ciu-ciu in natura :( Nu a mai plouat din iulie!
    -Rama din pozitia 2 introdusa jos e cu pastura sau care e rostul ei?
    -Umbli meticulos si frumos relaxant! Nu prea te grabeste nimeni!? (Vremea, nr de stupi)
    -ce ai face daca ai avea 300 de pregatit? tot asa rama cu rama i-ai ordona?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 18:03

Bambucha scrie:
jonny_it scrie:ME - organizare cuib pentru iernare

Salut Jonny,

Ti-am simtit lipsa, nu mai aveam cu cine sa ma contrez! :lol:
legat de organizare acum:

-Jos ai lasat 8 rame si sus doar 5? Mai scoti din c1 rame? Trebuie sa recunosc ca e tare verde la tine in fundal... la campie toata vegetatia este arsa si polen ciu-ciu in natura :( Nu a mai plouat din iulie!
    -Rama din pozitia 2 introdusa jos e cu pastura sau care e rostul ei?
    -Umbli meticulos si frumos relaxant! Nu prea te grabeste nimeni!? (Vremea, nr de stupi)
    -ce ai face daca ai avea 300 de pregatit? tot asa rama cu rama i-ai ordona?

Salut,
Si mie imi lipeseau discutiile :D

Deci sa o luam pe rand:
Este filmat prin august de aia era asa verde; totusi si acum inca mai au cules(polen + nectar) dar nu spectaculos.
1. Jos am lasat 8 rame pt ca atatea rame cu albine erau, probabil pana o sa il pun la iernat il umplu cu rame ca la primavara cand fac inversarea sa nu le mai iau pe rand si nici sa nu depozitez foarte multe rame. Doar la roii care raman pe 1 corp restrang cuibul.
2. Da, jos este si ceva pastura, echivalentul a 2-3 rame in functie de roi.
3. Da, cand am timp merg si ma relaxez putin la albine, schimb o matca, unesc un nucleu cu o familie, lucrari din astea. In mod normal sunt cu masca si echipat destul de bine pentru ca am si familii unde nu as indrazni sa le deschid fara masca indiferent de vreme/cules. O sa intru pe iarna cu aproximativ 50 de familii + roi (am vandut in primavara, am vandut si vara aceasta) in special pt ca eram cu locul de munta in Sibiu/Targu Mures si nu puteam merge deloc acasa.
Acum s-a schimbat putin situatia si vreau sa ma extind iar la 90 - 100 de familii (cam atat pot duce deocamdata); lucrez doar in weekend(sambata) si pe timp de vara seara dupa ora 5.30 cand termin cu job-ul (lucrez de acasa pt o firma din strainatate; sunt putin mai liber dar trebuie sa imi fac treaba ca de acolo vin banii :) )
4. Daca as avea 300 si nu ar fi roi nu ar fi nevoie sa le iau rama cu rama. Fara sa exagerez in vara asta cel putin 75% din timp l-am pierdut cu roii: facut roi, matci, inlocuit matci, unit intre ei pt ca nu aveau matci, pus rame la cladit, etc ..
La familiile normale in special anul acesta nu prea am ce cauta prin corpul de sus(este plin cu miere). Am verificat cativa si am mai scos din ramele vechi sau foarte noi si am pus altele in loc pt ca raman pe 11 rame sus. La o stupina ajunsa la numarul necesar de stupi nu mai faci atatia roi. In cel mai rau caz ies 1-5 roi; acolo cresti matci, nuclee le dai de lucru, extragi si cam atat.
La cativa luati asa la intamplare am verificat sa nu fie blocat cuibul si sa nu fie spatiu pentru puiet.
Daca ma gandesc bine cred ca as face fata la 300 (bineinteles cu utilajele adecvate) in ceea ce priveste intretinerea lor dar nu si la extractie. La extractie asa cum o fac acum nu ma descurc cu mai mult de 50 de familii, bineinteles daca lucrez doar eu(eu ridic toate corpurile, eu le transport, eu descapacesc, eu dau la centrifuga si pun la loc).

Sambata ma duc sa le verific putin si sa ma pregatesc sa mut niste familii(schimb suportii la toate familiile) si poate mai fac un filmulet, sau cel putin niste poze.
jonny_it

Mesajde Bambucha » 20 Sep 2011, 18:35

Ziceai ca scrii o carte!? :D

Uite 2 poze legate de iernare de la domn Popescu din stupina (500 ME)

Imagine

la iesirea din iarna. Ca operatiune ridica doar 2 rame din c2 in toamna, pune o diafragma si o pernita si cu asta basta!
Parerea mea e ca spatiul de 8 rame din c2 este ideal pentru iernat pentru familii tari, si chiar ok si pentru cele medii. In schimb pentru primavara-vara il vad deficitar. Aceasta lucrare le impaca pe amandoua fara prea multa manopera.
Hranitorul ierneaza si el acolo pentru primavara, desi mie personal imi place mai mult cel de podisor (in fine, e mai putin relevant asta).

Imagine

Se mai vad rezerve si in primavara (atat de utile). Mai putin utila vad eu diafragma si perna de acolo, mai ales ca are rama aceea blind cu miere. Se stie ca mierea in sine este un foarte bun termoizolant. Ghemul il vor regasi in partea stupului cu cea mai mare expunere la soare.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 20:08

Bambucha scrie:Ziceai ca scrii o carte!? :D

Uite 2 poze legate de iernare de la domn Popescu din stupina (500 ME)

la iesirea din iarna. Ca operatiune ridica doar 2 rame din c2 in toamna, pune o diafragma si o pernita si cu asta basta!
Parerea mea e ca spatiul de 8 rame din c2 este ideal pentru iernat pentru familii tari, si chiar ok si pentru cele medii. In schimb pentru primavara-vara il vad deficitar. Aceasta lucrare le impaca pe amandoua fara prea multa manopera.
Hranitorul ierneaza si el acolo pentru primavara, desi mie personal imi place mai mult cel de podisor (in fine, e mai putin relevant asta).

Se mai vad rezerve si in primavara (atat de utile). Mai putin utila vad eu diafragma si perna de acolo, mai ales ca are rama aceea blind cu miere. Se stie ca mierea in sine este un foarte bun termoizolant. Ghemul il vor regasi in partea stupului cu cea mai mare expunere la soare.

Cine a zis ca nu m-am tinut de cuvant?
Daca in corpul de sus alea 8 rame sunt pline familia respectiva trebuie sa aiba miere pana cand incepe sa aduca miere proaspata(fara alte interventii).
Oricum nu se compara lucrarile facute la o exploatare de 500 de familii cu una de 50 -100; totusi nici productia nu se compara, in mod normal media este mai ridicata la exploatarile mai mici.

Eu oricum nu ma vad cu 500 de familii, in special pt ca cel putin deocamdata este doar un hobby(asta nu inseamna ca merg in pierdere :D )
jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Sep 2011, 20:36

Inca ceva: daca nu faci niste lucrari nu inseamna ca nu sunt necesare ... la fel cum unele lucrari sunt inutile :D
Fişiere ataşate
DSC00589.JPG
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?