Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pictoru' !

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Oct 2011, 00:25

frumoasa boala pescuitul asta !!! noaptea dinaintea pescuitului numai noapte nu era !!!
pe la 3 plecarea !!! locul liber !!! super !!! primele raze de lumina !!! super !!!
astept rasaritul !!! ce frumusete sa vezi soarele cum apare din apa !!! daca locul nu permite , atunci vad apusul in apa !!!
una din doua !!!
daca astea s-au intamplat nu mai conteaza daca prind sau nu !!!
multumesc lui Dumnezeu ca nu merg la pescuit de foame !!!
merg pentru relaxarea teribila de pe mal !!!
mai vorbim !!!
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 22 Oct 2011, 03:52, modificat 1 dată în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde MyBees » 21 Oct 2011, 00:41

Hmm... nici nu mai stiu... Ti-am zis bun venit?
Auzi? toate faine la tine, dar... alea-s barci mai oameni buni? :)

* Poza aia cu gusterul la pet, face cat 1000 de kile de peste :)
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde MyBees » 21 Oct 2011, 01:26

Uite-aici o barca buna. De la mine pentru tine :)

Imagine
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Oct 2011, 02:00

faina treaba !!! semisubmarin !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde modigliani » 21 Oct 2011, 20:30

In ziua-n care am inceput sa aflu

-partea a doua -

.......................................................................

Pe masura ce patrundeam in lunca baltii drumurile se bifurcau si-si pierdeau amprenta clara . Erau din ce in ce mai greu de urmarit printre smocurile de iarba . Bunicul alege unul dintre ele sigur pe directia ce-o urmam . In asa fel incat am ocolit balta prin partea stanga a malului .

La un moment dat bunicul i-mi spune :

- Gata tataie . Aici coboram si ne descaltam .
- Ne descaltam ??? Pai mi-a spus mamaia ca n-am voie descult , sa nu ma tai !
- Lasa ... ce ti-a zis ma-ta mare . Ne descaltam , ne punem pantofii pe coarnele la biciclete si o luam pe langa ele cu picioru' .
- Si de ce ne descaltam , tataie ?
- D-aici incolo se strica drumu' . Incepe mlastinis .
- ..... Mlastinis ? ... Ce-i ala ?
- E un fel de noroi , tataie . Se scufunda picioarele-n el si mergem greu . Nu-i mult de mers prin el . Ajungem repede in papuris si lasam camera la apa .
- ..... Papuris ? ... Ce-i ala ?
- Mai nepoate ! D-aia te-am luat ? Sa ma frichinesti la cap toata ziua ? Nici n-am ajuns bine si ma doare capu' ! Ai rabdare si-ai sa vezi !
imi zice bunicul deja scos din minti de ,, deceurile " mele de copil . Pus la punct de tonul autoritar din vocea sa renunt la intrebari si continui sa privesc in jurul meu uimit de faptul ca distingeam totul in pofida intunericului .

Nimerisem intr-o dimineata in care luna deja apusese . Doar stelele ma ajutau . Doar stelele si licarul vag al picaturilor de roua . Mergeam in urma bunicului prin mlastina si gaseam de-a dreptul iesit din comun faptul ca .... aveam voie sa ma murdaresc ! Da nene ! Aveam voie sa umblu prin noroi ! Cat scandal avusesem pana atunci pentru cateva picatele de noroi pe picioare , cat ma certa bunica seara cand intram in casa , acum aveam ocazia sa ,, exploatez " momentul si paseam apasat sa-mi scufund picioarele cat mai mult in noroiul rece . Ma distra teribil !

Vedeam in partea mea dreapta trestii si papura . Nu stiam atunci care-i una , care-i cealalta . Urma sa invat . Ba mi-aduc aminte ca-n ziua aia , la intoarcerea acasa , am cules o legatura de papura si ma distram pe drum cu fulgii smulsi din varful acestora .

La un moment dat vad ..... luciul apei ! Atat de neagra si .... atat de luminoasa ! Stelele se reflectau discret in suprafata apei si sporeau farmecul momentului . De sus , de la intrarea-n lunca se vedea lacul . Insa abia acum ma aflam exact pe malul acestuia . Ii simteam racoarea , ii simteam umezeala , ii auzeam broscoii , ii auzeam valurelele lovindu-se in frunzele de trestii si de tufele de tipirig . Ma uimea ! Mult timp n-am stiu lucrul asta , si am facut-o in mod automat , insa atunci am invatat ..... sa ascult apa ! Era prima oara cand imi ,, vorbea " .

- Hai ! Ia-ti bicicleta si da-o-ncoa . Sa le bagam aici in trestii . Noi intram cu camera si sa nu le gaseasca nimeni .

Asta chiar mi s-a parut uluitoare ! Cum adica sa lasam bicicletele nesupravegheate ? Daca le fura cineva ? Insa am facut cum mi-a spus bunicul . I-am impins-o pe-a mea si l-am urmarit cu ochii mari cum le pitea culcate in cociocul de trestii . Odata cu ele a pitit si carutul pe care carase camera . Ramasesem la mal cu camera , cu trestiile si cu doua plase . Intr-una se afla mancarea si-o sticla cu apa , in cealalta ,, bomboanele " si juvelnicul de sarma .

- Hai ! Treci pe camera !

M-am indreptat timid dar hotarat si-am pasit pe fundul de Tego al acesteia . Senzatia a fost unica ! Aparenta instabilitate acesteia pe suprafata apei .... n-am s-o uit toata viata !
Bunicul , la randul lui , pune un picior in camera aplecand-o periculos inspre dansul , si cu celalalt pasind dificil pe fundul apei o impinge inspre larg . Ma pierdusem total in placerea de a pluti . Isi ridica si celalalt picior , ma indeamna sa stau cu fundul pe balonul camerei , si cu doua farase de plastic ( carora nu le gasisem rostul pana acum ) incepe si vasleste agale .
Ma uitam catre el si-i studiam miscarile . Nu intelegeam deloc cum tinea directia . Dadea din ,, vasla " dreapta si-o luam la stanga , si invers . Pur si simplu ma deruta total acest lucru . Mi-am propus sa elucidez ,, misterul " mai tarziu si sa privesc catre inainte pe directia de mers .

- Eheee , nepoate , acu sa te vaz ! Unde zici tu sa ne bagam ? Ia ! Sa vaz ce zici !
- ??? ..... Cum adica .... unde ne bagam ?
- Adica unde sa dam la peste , mah ! Unde zici tu sa tragem camera ?
- Pai .... nu stiu tataie ! De un' sa stiu eu ? Matale unde-ai mai fost ?
- Uite colo-n stanga , langa cocioacele alea ?
- Tataie ! Ce-s alea cocioace ?
- ..... Iar incepi ? .... Hmmm . Cocioace-s tufarisurile astea de pe apa . Asa le zice . Ori ca-s de trestie , ori ca-s de papura . .... Hai , acolo mergem , unde zic io .
- Hai !
sustin eu important cu ton de cunoscator .

Ne apropiem incet de unul dintre cocioacele respective si bunicul , cu ajutorul unei franghii leaga ,, ambarcatiunea " de un smoc de papura . Imi explica rabdator cum aveam sa stam pe camera , cum vom sprijini trestiile cu cotorul pe camera si spicul pe varfuri lasate de papura , cum legam sticla cu apa si-o lasam pe langa camera sa se pastreze rece , si asa mai departe . Ma faceam ca inteleg tot , insa mi-am propus sa-nvat ,, din mers " ( parca acum nu-i asa cateodata ? ).

Atent la explicatiile lui n-am sesizat ca cerul nu mai este atat de negru , ca stelele nu mai sunt atat de multe , ca deja distingeam acoperisurile caselor din sat . Se lumina de ziua .

Bunicul parea a nu da aceeasi importanta lucrurilor ce pe mine ma uimeau si ,, robotea " febril printre cotoare , mijloace si spicuri de trestie . Care mai aveau si legate de ele niste fire ce pareau mai rau sa incurce treburile . Vedeam pe firele respective un betisor , o bucatica de ,, fier " , si sub aceasta un ac indoit . P-asta l-am ghicit imediat ! M-am prins ca de el trebuiesc agatate ramele .
Dupa cateva minute bune de asemenea ,, chestii serioase " bunicul pune in dreptul meu doua dintre scule , pastrand pe partea sa inca trei .

- Acu' ti le arunc eu . Nu stau acum sa te-nvat cum se face . Mai pe lumina,-ncolo , ca le agati de ,, le ia dracii " .

Din borcanelul de iaurt scoate o rama ! Sarmana fiinta se incolacea disperata pe degetele lui , degete ce-mi era clar ca stiu exact ce fac , ca nu-i prima oara cand ,, se lupta " c-o rama . Cu cealalta mana trage de varful firului , cel cu bucatica ,, de fier " si cu carligul , cu doua degete apuca carligul de codita si cu o miscare sigura si rapida inteapa rama . Aceasta mai rau se zbate in timp ce apuc in viteza sa vad un soi de galbejeala cu curge din ea . .... Banuiesc ca aveam ochii cat cepele !
Apuca undita de cotor si cu o miscare sigura arunca firul la cativa metri in fata mea . ,, Betisorul " se asaza linistit pe suprafata apei ..... cu un capat in sus !

- Tataie ! Uite la ala . Nu sta bine !
- Ce nu sta bine , mah ?
- Batisoru' !
- Care betisor nepoate ?
- Ala , bre , de l-ai aruncat matale !
- Mai nepoate , tu te-ai trezit bine ? Ce betisor am aruncat io ?
- Ala de la undita , tataie . Ala de pe fir !
- ..... Ala nu-i betisor , tataie ! Aia-i pluta ! Asa-i spune . Si-asa trebuie sa sada . Cu un capat in apa si cu altu'-n sus . Cand vine pestele si mananca rama trage pluta-n apa . Atunci inseamna ca l-am prins . Ai inteles ?
- ..... Nu .
- ..... Hai lasa-ma-n pace ! Ai sa vezi tu !

Imi arunca si cea de-a undita , le arunca pe-ale lui , si dintr-o data ..... nu mai se intampla nimic . Nimic ! Pur si simplu stam !

Si stam , ..... si stam , ..... si tot nimic ! In timpul asta ma uitam curios inspre dealul de dupa care urma sa rasara soarele . Stiam ca de-acolo trebuie sa vina , lumina-mi spunea acest lucru . Insa parca dura prea mult .

Dintr-o data ...... explodeaza ! ..... Iata-l ! ....... Soarele ! ..... Da' .... parca nu-i ala de-l stiu eu ! Asta-i mult mai mare si portocaliu . Si pe deasupra ma mai si pot uita la el ! Nu , n-are cum . Asta-i altu' , sigur . N-am curaj sa intreb , bunicul pare foarte atent la ,, betisoarele " din dreptul lui . Fumeaza in tacere si nu scoate o vorba . Prefer sa ,, studiez " singur soarele astalalt si eventual sa pun intrebari mai tarziu , dupa ce apare si soarele meu , ala mic , galben stralucitor la care nu te poti uita , si care ,, da caldura " . Precis o sa-l goneasca p-asta portocaliu . Precis !

Pe masura ce trece timpul vad ca .... se transforma . Ma captiveaza fenomenul , sunt de-a dreptul fascinat ! Dintr-un soare mare si portocaliu se transforma , incet - incet , intr-unul mic si din ce in ce mai galben . Si deja nu prea ma mai pot uita catre el . Atunci am invatat ce-i ..... rasaritul !

Impresionat de celesta transformare mut privirea catre plutele mele . Unde-or fi , ca n-am mai fost atent la ele ? Aaaaa , una , uite-o colo , da' a doua ? Ma uit insistent pe suprafata apei , o caut cu privirea peste tot , .... nu e si gata !

- Tataie , nu mai e o pluta .
- Cum , mah , nu mai e ? Ia sa vad .
- Era acolo si nu mai e !
- IA-L !!!
- ...?????
- IA-L , N-AUZI ???
- Ce sa iau ?
intreb eu bulversat .
- TRAGE , MAH , DE UNDITA ! Apuca de ea si ridic-o ! Ce , vrei sa ti-l prind io ?

Apuc temeinic de cotorul unditei cu ambele maini , plin de adrenalina si emotii , si ..... ridic ! Prin smulgere , fireste , raportat la starea in care ma bagase bunicu' !

Dintr-o data suprafata apei este sparta de o clipoceala . Prin ,, spartura " apei vad un obiect cam cat o palma cum se indreapta ,, glont " catre soarele ce tocmai il admirasem ! La finalul ,, cursei " impusa de lungimea firului , sarmanul ,, obiect " este zmucit inapoi catre suprafata apei . Cade inapoi printr-o noua clipoceala si dupa o secunda de ,, reveneala " se repede in partea stanga , catre plutele bunicului .

- Ia-l incet ! Trage incet , nu in halul asta , ca-i rupi gura !
- ............... Cum..... adica ...... incet ?
intreb eu balbait ?
- Ridica-l incet , tataitule . Incet , pana pui mana pe el !

Ma conformez si ridic incet . Dar ..... in timp ce eu ridicam incet , .... el simteam ca trage tare ! Nu se lasa usor adus la suprafata . Pentru o secunda pun la indoiala sfatul bunicului si ma gandesc ca mai bine-am facut prima oara . Parca a avut mai multa eficienta decat ,, incetu' " lu' asta batranu' . Insa , .... hai totusi sa fac cum zice el , sa nu-l supar . Si continui sa trag .... incet ( hmm ! ) , in pofida evidentei impotriviri a ,, obiectului " de a se lasa adus . Chestia asta ma enerva peste fire !

Iata-l !!!!! Se vede serpuind rapid prin apa ! Fuge sub camera , de-acolo o ia disperat catre papuris , unde sta pret de cateva ..... lungi secunde . Eu continui sa trag .... INCET ( deja pocneam de nervi ! ) si reusesc sa-l aduc langa balonul camerei . Mai ridic inca putin , ..... inca putin , ..... inca , ..... gata ! L-am scos afara ! Atarna de gura dand febril din coada . Inteleg intuitiv ca-i speriat . Dar n-am timp sa ma gandesc acum la asta . Grija mea cea mai mare este sa-l ,, aterizez " pe placa de Tego .

- Bravo nepoateeeee ! Bravo ! Frumos caras !
- Cum caras , bre ? Nu-i peste ?
- ..... ?????? Pai e ! E caras !
- Ce caras spui matale aici ? Nu-i caras ! E peste ! Nu la peste suntem ???

Dintr-o data pe al batran il umfla rasul . Radea de nu se mai oprea . Niciodata nu-l vazusem atat de vesel si exuberant .

- Mai Mihaita ! HAHAHAHAHA !!! Mai tataie ! HAHAHA ! E peste , da ! Da-i caras ! Sunt mai multi pesti in apa asta ! HAHAHAHA ! De mai multe feluri ! P-asta-l cheama caras !
- Da ' ...... cine le da nume , tataie ? P-asta cin' l-a botezat ? Pe fratii lui cum ii cheama ?
intreb eu nedumerit .
- ????? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA !!!!!!!!!! Las' ca-ti explic acasa ! HAHAHAHAHAHA !!! Acu' ia-l si pune-l in juvelnic .

Furios pe penibilul in care simteam ca ma aflu , scot carligul din gura ..... carasului , deh , c-asa am inteles ca-l chema , il iau timid in maini si ma uit stupefiat cum incearca ..... sa vorbeasca si totusi nu aud nimic . Am invatat atunci ca pestii nu scot sunete ! Aveam in maini ..... primul peste prins de mine . Si , cel putin intuitiv , am stiut ca n-am sa ma opresc la el !!!

L-am pus in juvelnicul cu capac metalic pe baza de arculet , si febril ma straduiesc sa infig o rama-n ac . De reusit ..... am reusit . Insa numai Dumnezeu stie cum arata saraca cand mi-a aruncat bunicul firul inapoi in apa . Ba ... m-a si enervat iarasi . Continua sa rada de mine !

..................................................................

Va urma
modigliani

Mesajde Bee Happy » 21 Oct 2011, 20:42

Intrebare retorica:

Ce se 'ntampla unui pictor, (e a mea intrebare)
Cand isi scapa penelul, in prea mult albastru?
Pe jumatatea de panza ce-i fara culoare,
Asterne cuvinte cu viersul maiastru. :P
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 21 Oct 2011, 22:26

- Pictore, bine ai venit într-o comunitate de oameni cu goange-n cap...la propriu. Ești binevenit și să lărgești paleta de culori a acestei comunități virtuale, dar idilice...

Te saLU' un fan 8-) ;) :D
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
http://damblarin.blog
LUPU' ALBINELOR

Re: Pictoru' ! Cu lanseta printre stupi .....

Mesajde modigliani » 21 Oct 2011, 22:26

Mersi mult ! :)

Neliniste ( ptiu !) ... de pescar
------------------------------------------------------------

Demult , pe vremea cand dadeam bani sa-mi castig dreptul si sa am ,, privilegiul " de a-mi insira ,, Printesele " pe malul vreunei garle private , organizam o partida la ........ .
Echipajul , .... consacrat . Moromete , nea Emil , Vali , Laurentiu , Mosu , Livache ( pe care-l astept de peste 8 luni sa vina din Qatar si ,, sa-l spal pe cap cu bere " pe vre-un mal de Dunare ) si eu . Pe drum ma opresc in Obor sa-mi iau una-alta , printre care si un juvelnic . Stateam prost la capitolul asta .

- Bai Pictore . L-au invatat astia la ,, plantat " . Facem noi treaba la ,, aruncate " ?
- Bah !!! Ia mai da-l dracu' de peste ! Il ,, cocosez " in noaptea asta ! "
raspund eu optimist , ca de fiecare data pe drum catre vre-un ochi de apa si cu lansetele pe masina iar o cordeluta de la husa lovind incurajator in luneta .

Nu aveam de unde sa stiu cat aveam de patit in noaptea aia . Am uitat sa va spun ca partida respectiva urma sa se desfasoare pret de 12 ore , incepand de la 18 00 h , pana maine dimineata la 06 00 h.

Ajungem acolo si aflam concret ca in toata saptamana nu se luase decat .... la plantat ! Si nu ciortanei sau tenisori , ci adevarate ,, bestii " ! Printre cei ce mi-au confirmat asta se numara si Biluta , Misu , coleg de forum , tipul de care va spuneam intr-un topic mai demult ca ,, l-am pierdut si p-asta " . A plecat in Canada si prinde somoni cu toptanu ! Chiar asa , ca veni vorba : ,, Bafta bai Biluta !!! Bafta multa !!! "
. Misu , la ajungerea noastra acolo , tocmai strangea , se pregatea sa plece . Avea juvelnicul ticsit de ,, piese " la peste 7 - 8 kg . Daduse toata ziua , tot 12 ore , insa plantase cu vaporasul . ,, - bai Biluta ! Ce-ai facut mah ? Te-arunc in apa !!! "
Gluma , gluma , dar indoiala ni-se inghesuia in suflet . Ne-am cam panicat ! Nu vedeam sa avem vreo sansa in noaptea aia ne fiind dotati cu ,, plantatoare " !

Ne asezam pe mal , fiecare intr-un loc , locuri dispuse printre cocioacele de trestie insirate dezordonat de-a lungul malului , incat aveam intre noi distante de la 5 la 20 m . Am ales ultimul loc din stanga grupului si am fost avertizat de ceilalti ca de la mine mai la stanga e intinsura si ca n-am ales prea bine . Incapatanat , insist sa raman acolo . Bine am facut ! Langa mine , in dreapta mea , se aseaza Moromete . Obisnuim sa ne grupam in felul asta . Cate doi . In ideea ca poate ai nevoie de asistenta , si nu in ultimul rand , sa ai cu cine imparti o vorba-doua pret de atatea ore de stat la pescuit , ore zmulse cu greu si cu reale eforturi din cotidianul gri lipsit de placeri si bucurii simple si nevinovate .
Meticulos si urmand pas cu pas ,, ceremonialul de desfasurare " impus de Moromete , ,, ceremonial " asupra caruia nu negociaza sub nici un argument , scoatem sculele , accesoriile , momelile si alte alea necesare unei partide de pescuit dintr-o noapte , pe o balta , intr-un loc in care de fiecare data ne simtim ca prima oara .

Pe la 20 00 h apare Lica ,, pandarul " garlii si ,, omu' cu bonu' " sa ne taxeze . Tipu' se iubea la maxim ! Pe premiza ,, Fiecare caine-i leu in curtea lui " ne privea superior in timp ce presta nobila si senzationala activitate de spargere de seminte direct de pe o juma' de palarie de floarea soarelui . Si nici nu le baga direct in gura , ci le arunca de departe , de undeva de jos de la nivelul pieptului tragand parca la tinta intre cele doua siruri de dinti asemanatoare pana la confuzie cu monturile noastre , probabil din dorinta de a ne aminti de Piersic in Trandafirul Galben . Gasea gestul ca fiind plin de prestanta . ... Acu' ... ce vreti ? Rulase filmu' la Caminu' Cultural cand era el mai mic , si-l vazuse probabil intreaga vacanta de vara cu exceptia zilelor de luni cand puteai citi pe o hartie lipita cu scoci pe usa ,, Luni enchis de curatenie " . Saracu' ! Incerc sa-mi imaginez cum astepta el ziua de marti ! Mai apuc sa vad , sub maneca tricoului sfasiat smechereste imediat sub umar , tatuajul lui Lica : ,, Lica+Geta=Love" ( sau cel putin am dedus ca asta trebuie sa scrie ) . Asta n-a facut decat sa-mi creasca admiratia dar si teama fata de personajul din fata mea .

In timp ce se facea schimbul de bani/bonuri , cu fraze intrerupte de scuipatul cojilor , Lica incearca sa ne tenteze sa ne planteze monturile cu barca . Cum va spuneam , deja panicati la ideea ca vom face ,, paienjeni pe fire " .... ,, punem botu' la vrajeala lui " . Intervine Moromete baritonal :

- Bai Lica ! Ia zii mah ! Cat ne iei sa ne duci astea-n larg ?
- Pai ... ( ptiu ) .... daca e garla 500 ... ( ptiu ) ... io va iau ... ( ptiu ) ... 300 de om !
- Ia d-aici 800 si ,, baga " !

Cu miscari lenese si calculate , cum ii sta bine unui om prestigios ca el pus de destin in fata gestului de a face un bine unor nevoiasi , ia Lica monturile lu' Moromete in timp ce asta maraia si-si inghitea sudalmele , le asaza in coada barcii , ia si galeata cu porumb , si vaslind incet dar .... ptiu-ptiu , .... le planteaza mai mult decat multumitor pentru exigentul si ,, fixistul " Moromete reusind pentru moment sa-l calmeze pe acesta . Mai bombanea el , dar pe un ton pe care-l cunosteam bine ca fiind sub limita de pericol . Revine la mal , le ia si p-ale mele ( odata cu cei 800 000 lei ) si , la fel de grijuliu , cu atentie sa nu le intercaleze cu ale lui Moromete , le plaseaza unde consideram eu ca este bine .

Odata monturile plantate aveam timp sa bem o tarie . Acum , repede , pana-n miezu' noptii , sa aiba timp pana dimineata ,, sa se stinga " . Altfel riscam ca data viitoare sa venim la peste cu bicicleta .

N-apucam sa ducem bine sticla la gura , ca incep senzorii sa faca ,, ca toti dracii " !!! 1 ... 2 ... 3 ... 4 ... 5 ... 6 ... !!! Sase teni la sase scule ! La Moromete la fel !!!

- Moromete !!! Ai innebunit ??? In ritmu' asta ... ,, am pus-o " !
- ....... . ( asta , cuprins de ,, fibrilatii " , nu era in stare sa articuleze nici un cuvant )
- Cheama-l p-ala ! zic eu . Sa le duca-napoi !

Il suna Moromete pe Lica si balbaindu-se la telefon il cheama ,, de urgenta " ! Deh ! ... Avea mobil omu' ! Si gasea de bon ton sa intrebe : ,, Nu vrei numaru' meu ? Poate ma suni sa-mi bagi minute ! " . ....... Vine Lica anuntandu-si sonor venirea cu ,, ptiu-ptiu " si cu o manea rasunand din mobilul de ,, ultima generatie '' spargand mirifica si benefica liniste a baltii , si tot printre scuipaturi de coji , in timp ce ridica sprancenele dar uita pleoapele lasate , ne zice superior ,, Io van zis ! ( ptiu )" ! Noi , pozand in recunoscatori , ii dam o gura de tarie , o palma pe spate ( timp in care aveam mare grija sa ma aflu amplasat mereu intre el si Moromete , ... asaa , ... ca din intamplare ) , si ne pregatim ,, sa-l dotam " cu monturile noastre .

- Mai Licuta ! Mai taticule ! ... da si tu ala mai incet sa ne-ntelegem .
- A ! Da ! (ptiu) !
- Asa . Vezi ? ..... Hai , ia si tu astea si du-le la loc !
- 300 (ptiu)!
- Ce 300 mah ?
- De mii ( ptiu ) !
- Pai nu ti-am dat ?
- Ba da ( ptiu )
- Pai ?
- Pai inca 300 ( ptiu ) !
- Bai Lica , ..... ai turbat ? La fiecare plantat cate 300 ? Asta-nseamna 50 000 de bat ! Pai ce-am facut ? ... 50 000 baboiu' ??? ...Care-i smecheria ? ...Si arunca dracu' semintele-alea !
- Vrei , bine ! ...... Nu vrei , arunci !
- Bah !!! ..... $%#%$-_#&%*&*)()_& ma-tii .....!!!! ... Asculta bine-aici !!!! ... Arunc ! ... Da' ce prind iau acasa ?
zice Moromete scos din minti !
- Ce prinzi ... iei acasa ( ptiu ) ! pluseaza Lica sigur pe el !
- Mah ! Tot ???
- Tot ! Numa' ca nu iei nimic la ,, aruncate " ! ( ptiu ) . 'ti spui io !
- Da-i bah drumu' d-aici ! ..... Hai !!!! Ia-ti viteza ca dau cu astea dupa tine !!!!

Si iata-ne trecand de la extaz la agonie ! Constienti ca si daca ne-om razgandi ,, Maria Sa " Lica , jignit si atins in orgolii nu ne va mai planta sculele , incercam sa improvizam modalitati de a transporta in larg atat nada cat si montura . Ultima noastra sansa ar fi fost saculetii solubili . Lovitura de gratie o primim cand gasim in bagaje rola de solubil topita pe mosor , probabil de la umezeala ce-a tras-o de-a lungul partidelor din vara aia .

Resemnati , nu ne ramane decat sa aruncam . Pregatim cu simt de raspundere monturile pe fir de par si , asa cum credeam cu tarie ca-i sta bine unui lansetist vanjos , aruncam . Aruncate fiind monturile , ne mai fiind amplasate cu atentie , inevitabil segmentul de arc de cerc pe care se aflau era mai deschis , mai larg . Doua dintre cele sase Printese ale mele , cele din extrema stanga , stiam ca au cazut pe intinsura si aproape ca nu-mi faceam mari sperante in ceea ce le priveste . Ne apropiem scaunele sa ne pregatim de sueta de noapte si sa ne terminam intristati ,, jumatea " , cand ..... BEEEEEEEP ! Senzorul meu din extrema stanga ! Intep , recuperez , .... ten aprox 2,5 kg ! Minciog , primire , juvelnic , reancarcare , aruncare ! ..... Hmm ! Cam bine !!!
,, Si ? Ia zii Moro' , ... ce mai zici , ..... hai noroc , ... ce-ai mai facut , .... ce ...( BEEEEEEEP ! ) " . Iarasi ! Nu extrema stanga , ci cel de langa el ! Identic , ten 2,5 - 2,7 kg , intepare , recuperare , minciog , primire , juvelnic , reancarcare , aruncare !

Asa am tinut-o toata noaptea ! Numai la cele doua lansete din stanga . Cele la care aveam cele mai putine asteptari . Moromete se resemnase . Imi era asistent principal , ,, minciogar si juvelnicar sef " cum singur se numise ! Cum si de ce se adunase pestele pe intinsura in noaptea aia , si mai ales de ce manca in halul ala , ..... n-am aflat , si poate n-am sa inteleg vreodata . Se inscrie si asta la ,, Enigme-n pescuit " .

Bineanteles , toata garla se adunase in spatele meu ! ,, Bai Pictore !!! Ce dracu-i pui in ac mai mancati-as ??? , ,, Ce-i face asta mah ??? " . Am suportat toata ,, plaja " de comentarii posibile si imposibile . De la : ,, du-te dracu' de baftos " , ,, Bah ! Sa nu mai joci la loto " ! la ,, Bravo bai Tatutule ! " .Exact cum banuiti , eram mandru foc ! Ma simteam teribil ! Jubilam ! Eram centrul atentiei , cu atat mai mult cu cat eram si singurul care prindea ceva , si sfidam cu dezinvoltura ,, regula " garlii de a se prinde numai la plantat !

........................................................

Totusi , pret de atatea ore , practic intreaga noapte , am avut ,, un pui de neliniste " . Ceva nu era cum trebuie sa fie ! ..... Hmmmm ! ..... Ceva ne scapa ! Ne-a framantat chestia asta toata noaptea pe amandoi asa cum , in discutiile de dimineata , aveam sa ne marturisim reciproc . Peste noapte nu am adus vorba de asta . Practic ..... nu am avut timp ! Eu prindeam , el ,, minciogarea " si-i punea in juvelnic .
Bilantul aproximativ a fost undeva la vre-o 35 - 40 de teni . ,, Stantati " ! 2,5 , 2,8 , 3,0 kg . Cantitatea totala aproximativ calculata era ..... colosala ! Lica , scos din minti dar si in pericol de a se dezice de atitudinea prestanta ce-i asigura pana in acest moment ,, imunitate ", incearca sa se apropie si sa deschida o discutie . L-am ,, sutuit " instant ! L-a luat Moromete cum numai el stie s-o faca si a plecat ala ,, mancand nori " si scuipand coji de seminte luand , cel putin pentru moment , o pauza de solemnitate !

In sfarsit , dupa o noapte mai mult decat activa , mai mult decat plina de senzatii , mult peste asteptarile mele , si nu doar ale mele , pe la 05 - 00 h , la prima geana de lumina incepem sa strangem , ca la 06 - 00 h sa fim deja gata de plecare . Am inceput sa strangem urmand , invers de data asta , acelasi ,, ceremonial " ce are la baza reguli fixe impuse de amicul meu . Intai am recuperat firele pe rand , le-am strans pe rand , monturile asezate frumos in pungute , am asezat lansetele in huse pe rand ( eu le-am pupat pe cele doua din stanga inainte de a le pune in husa ! ) , am continuat cu restul bagajelor , iar la sfarsit ..... juvelnicul !

Pe masura ce ne apropiam de momentul scoaterii juvelnicului din apa se contura evident acea neliniste de peste noapte si ne impresura mintile ca norii de furtuna aparuti pervers la orizont intr-o zi de plaja . Pana acum toate pe care le stransesem nu aveau nimic in neregula . Toate erau cum trebuiau sa fie . Prin eliminare , instinctiv sau intuitiv , sansele ca acea neliniste ce-am avut-o amandoi sa fie generata de ... juvelnic , .... cresteau !

.........................................................

......... Ei bine , la scoaterea din apa a juvelnicului acesta era ...... GOL !!! Cum se intampla cand te pregatesti sa ridici ceva despre care stii ca este greu dar e mult mai usor in realitate , asa m-am opintit eu sa-l ridic ! Am cazut pe spate ! Juvelnicul ..... GOL !!! ..... Ba nu ! Mint ! Avea un carasel cat o cutie de chibrituri agatat de coama ..... pe dinafara ! Dupa cateva .... LUUUUUNGI momente de stupefactie observam ca sforicica de la fundul acestuia , cea care strange ochiurile de plasa , era desfacuta ! Desnodata ! Moromete , ori din haz de necaz , ori ca sa puna gaz pe foc , ori in lipsa de orice reactie fireasca , cu caraselul in palma imi spune :

,, - Bai Pictore ! E pacat mancati-as ! Da-i mah drumu', saracu . Catch & Release frate ! Daca-l cauta ma-sa ? "

.......... In asta constase nelinistea noastra . Atatia teni in juvelnic ..... prea stateau ,, linistiti " si nu se zbateau deloc . Nu am avut timp sa dam atentia necesara acestui ,, amanunt " prinsi fiind cu cei din larg ce se napusteau flamanzi la carligele noastre incarcate regulamentar cu boabe de porumb aromate , insirate la fel de regulamentar pe firul de par , legat si mai la fel de regulamentar de tijele acestora .

Are rost sa va spun ce-am simtit ??? Va spun ! ..... Am turbat ! Atat eu cat si Moromete , care , chiar doar ,, minciogar sef " peste noapte , muncise cel putin la fel de mult ca mine si avea asigurata cota lui de teni pe partida respectiva ! Pe langa toate astea ...... Lica zambea superior-ingaduitor in timp ce .... scuipa seminte ,, Ptiu-ptiu " ............. in timp ce , Moromete de data asta , cauta sa se afle , ca din intamplare , mereu intre mine si prestigiosul pandar al garlii de la ...... !

...........................................................

Dar tot am dus doi teni acasa ! Din cei prinsi de Moromete la lasarea serii ! ,, Ia zii Moro' , .... ce bei tati ??? "

.........................................................

Eee ..... ! ... Ala a fost momentul in care am decis ca nu voi mai calca in viata mea pe malul vre-unei garle administrata de ,, vre-un Lica , personaj important , mandru scuipator de coji de seminte , semeata copie fidela a lui Piersic in Trandafirul Galben si vajnic utilizator de telefon mobil ... cu muzica " !

............................................................
modigliani

Mesajde modigliani » 23 Oct 2011, 20:00

N-are nimeni un tractor ???

Februarie 1996 . Frig al dracu' ! Frig , si gri , si mai nimic de facut prin casa sau prin jurul ei . Cel mult sa bei seara un vin fiert cu doi amici . Dupa ce treci lista cu potentiali amatori de aburi de vin dulce cu miresme de scortisoara te pui pe telefoane , si dupa mai multe invitatii isi dau concursul Cristi si Moromete .

- Hai noroc !
- Noroc frate ! Maaamaaa , ce vin ai ! Nu voiam sa vin , da' nici n-aveam ce face-n casa . A meritat ! Zau !
- Chiar ! Extraordinar vin !
- Noroc !
- Noroc !

Asa am petrecut toata seara de sambata . Cristi daduse curs invitatiei insa numai pentru o cescuta de vin si mai mult pentru un Whist . Voia sa se intoarca acasa in seara aia . .... Nu s-a mai putut . Nu s-a mai putut pentru ca .... trecusem cu totii de cescuta nr. 8 !
Pe la cescuta 9 sau 10 Moromete lanseaza ,, bomba " atragand privirile piezise ale sotiilor :

- Bah ! Hai maine la peste !
- Undeeee ??? Pe ,, prafu' " asta ? Unde dracu' sa mergem ? E frig rau !
- Cu sau fara voi eu maine-s la Gostile !
- .... Stai mah putin . Asta vorbeste serios !
- Vorbesc extrem de serios ! Haleste salaul si bibanu' !
- Spinning ?
- Nu neaparat . Ma gandeam la ceva fixe cu bucatica , rama si libelula .
- Hmm ? ... Tu ce zici mah ?
- Hmm ..... Mergem !!! decreteaza Cruceru !

Moromete s-a dus urgent acasa . Locuia in apropiere . Este omul care are nevoie de cele mai multe si lungi pregatiri inaintea unei partide de pescuit . A mai promis la plecare ca se ocupa el de orice-nseamna momeli . Cristi a ramas la mine urmand sa-l echipez si pe el maine dimineata cu cele necesare unei zi friguroase de pescuit . Atat haine groase cat si ceva-ceva scule . Nu are nici un rost sa va povestesc comentariile doamnelor noastre puse brusc in fata perspectivei de a-si petrece Duminica singure , cu siguranta stiti cu lux de amanunte prin ce trece un pescar intr-o seara de Februarie , la un vin fiert si la un Whist , la o intrunire de familii unde brusc , fara nici un preludiu aparent discutiile scapa inspre malul vreunei garle , si nu doar , ci chiar se pare ca se pleaca .... la peste !!!

Dimineata la 7 00 h ne intalnim jos la masina unde evitam sa discutam fiecare despre reactia sotiei personale .... Ce rost avea sa ne stricam ziua ? Ne prefacem ca nu ne intereseaza si plini de elan o luam spre iesirea din E a Bucurestiului .

Nu mai vazusem niciunul din noi vreun pescuit de prin Septembrie - Octombrie si eram entuziasmati nevoie-mare . Glume , amintiri , poante si bancuri , ... orice ne-ar fi putut scoate din acea atmosfera gri a acelui Februarie despre care va vorbeam la inceput . In afara de Cristi care conducea , ne-am si luat cate o gura de ,, curaj " de origine ruseasca inca de pe drum , din masina . Insa fara sa exageram . Serios ! Atat cat .... sa prindem curaj ! Ne tot spuneam asta pozand in indivizi total ,, descurajati " in ideea ca asa putem argumenta gurile de vodca la 7 30 - 8 00 dimineata . Fireste argumentul era cu totul si cu totul altul . Eram bucurosi la gandul ca .... mergem la peste ! Punct !!!

Aproape ca nici n-am bagat de seama traversarea Bucurestiului , drumul pana-n Fundulea , stanga , si inca acei cativa kilometri pana la barajul de la Gostile . In masina radiatorul duduia pe treapta maxima , noi deschisi la nasturi si fermoare nu visam decat la drill-uri inghetate cu salai si bibani .
Am uitat totusi sa va dau detalii despre vreme . Nu era ger . Era urat ! Temperatura se incapatana sa ramana noaptea undeva la pragul de 0 , minus 1 grad , in asa fel incat ceea ce ingheta peste noapte , lacuri sau balti , timidele gene ale razelor de soare de peste zi facea ca gheata sa dispara sau sa ramana din ea doar niste fragile pelicule plutitoare .
Mai tot drumul am mers prin ceata . La intrarea in zona barajului aceasta s-a indesit facand aproape imposibil de intrezarit drumul la mai mult de 30 - 40 m in fata masinii . Nu era o problema . Stiam drumul legati la ochi iar entuziasmul era , asa cum banuiti probabil , la cote maxime ! Nimic nu ar fi putut atunci sa ne faca sa renuntam .

Ajunsi la baraj il trecem cu masina incarcand sa ajungem pe malul celalalt . Nu am avut nici un fel de probleme . Eu am coborat si am luat-o cu pasul inaintea masinii iar coama barajului se prezenta mai mult decat satisfacator . La trecerea acestuia am luat-o la stanga inca circa 150 - 200 m si ne-am oprit la ceea ce vara era o insulita mititica iar acum , cu apa scazuta devenise peninsula . Intre tarm si insulita se formase o limba de uscat de circa 4 - 5 m latime . Din nu stiu ce considerente fatidice , Cristi face stanga si intra cu masina pana in mijlocul insulei . Nu a derapat , nu s-a scufundat , poate nici pe roti nu s-a murdarit , concret , nimic nu anunta ceea ce urma sa se intample .

- Gata mah ! Aici ramanem !
- Da ! E ok ! Uite , eu ma bag acolo la stanga ta !
- Perfect . Punem masuta intre noi . Pe Pictoru' lasa-l cum ii plece lui , mai izolat .
- Da baieti . Ma bag aici in dreapta si dau intre insula si cociocul ala .
- La cocioc merita sa-ncerci cu rama . Si cu vre-un oblete daca poti prinde vreunu' . S-ar putea sa-ti dea vre-o marlita .
- Prind obleti pe dracu' ! Pai am vreo undita fina la mine ?
- .... Cine-a zis de undita Pictore ? Sari dupa ei ! Hahahahaha !
- Mda ! Imediat . Sa-mi dau caciula jos !

Cum stiti bine , misto-urile curgeau , poantele la fel , intr-un cuvant eram patrunsi de acea atmosfera de imediat inaintea unei partide , plini de znaga , de elan si de sperante .
Ne-am pus scaunele , cracanele , am scos betele , momelile si ..... da-i la peste ! Pana sa-mi dea mie primul bibanus si fiersesem un kil de vin . Vinul cald , cafeaua din termos la fel , ,, incurajarile " rusesti ( mai putin la Cristi , deh ! ) au facut sa nu ne dam seama ca afara ..... se incalzeste !
Iesise soarele . Pe la 9 00 - 9 30 ceata s-a risipit facand loc unui cer splendid , alburiu dar imbaiat cu generozitate de soarele de Februarie .

Bibanii si salaii erau prezenti in regimente si plutoane exact in zona in care ne cadeau noua plumbii si carligele . Probabil dupa o grila de ordin intern se decideau care sa se lase sacrificat , si credeti-ma , multi au decis in ziua aia sa vada balta de deasupra ei !
Mergea cum nici nu indraznisem sa visam ! Bibani la 250 - 300 g veneau scosi din minti la libelula , iar salai la 600 - 750 - 1000 g se aruncau lacomi la bucatica si ochi de biban . Si mergea la toti trei la fel . Monturile nu excelau in finete , ci erau unde trebuie , cand trebuie . Le era foame si gata !
,, Nebunia " asta a durat pana pe la 12 00 h , insa ,, subtiind " totusi ritmul pe masura ce ne apropiam de orele pranzului . Intrucat se intrezarea un ,, relas " in activitate zice Moromete :

- Bai Pictore ! Ia si tu o pauza si fierbe si vinul celalalt .
- Care mah ? Mai avem vin ?
- .... Cand vreodata in viata ta m-ai vazut pe mine ramas fara ,, provizii " ?
- Mda ! Trebuia sa stiu . Unde e ?
- Vezi la roata de rezerva . Mai sunt doua sticle .
- Imediat !
zic eu , ma ridic din scaun , ma indrept catre masina dar cu ochii inca la bambine , fac cativa pasi si-mi intorc capul inspre directia de mers si brusc urlu catre baieti :
- Baaaaaaaaa !!! Ia uite-aici !!!!
- Ce-ai mah de urli ca smintitu' ???
- Tu nu vezi ???
- Ce-ai mah ???? Ce sa vad ???
- Masina !!!!!
- Ce-i cu masina ???
- Masina !!!!! E-n mal pana la faruri !!! S-a scufundat !!!
- ....... Pictore , daca faci misto te-nec !
zice Cristi tasnind din scaun .

Credeti-ma ca-mi doream sa fiu strans de gat pentru ca faceam misto , dar din pacate vorbeam extrem de serios . Masina parcata pe o zona noroioasa a insulei se scufundase sub propria greutate pe masura ce soarele incalzise si topise gheata din noroi . Ceea ce vedeam parea de domeniul absurdului ! Parea din carti ! ... Nu avea cum sa ni se intample tocmai noua asa ceva !
Dupa cateva priviri tampe intre noi , dupa alte cateva tentative de discutii in fraze incoerente .... ne umfla rasul si dam cu caciulile de pamant !

- Nu-i adevarat ! .... Spune-mi !
- Ba-i adevarat ! .... Ti-am spus !
- Mi-ai spus ! .... Da' nu mi-ai spus ce trebuie !
- Nu ti-am spus ce trebuie , .... da' ti-am spus adevarul !
- Mi-ai spus adevarul , .... da' nu-mi convine !
- Nu-ti convine , .... scrie la gazeta !
- La care Gazeta ?
- La ,, Jurnal de Gostile " !!! Hahahahahahaha !

Faceam haz de necaz in timp ce procesam imaginar scenarii de smulgere a masinii din noroi . De impins sau de tras nici nu incapea discutia . Doar efortul nostru impingand-o ar fi facut sa ne scufundam cizmele in noroi . Ramanea varianta tractarii . Ok ! Insa cine dracu' s-o tracteze , mai ales ca trebuia sa traverseze limba de pamant dintre tarm si insula . Trebuia imperios sa venim cu ideea salvatoare .

- Bah ! Eu ma duc in sat .
- Pentru ?
- Trebuie sa gasesc un tractor , ceva , sa ne traga de aici .
- Pai , si unde te duci asa ,, de nebun " ? Unde gasesti tu tractor ?
- O iau din poarta-n poarta . Trebuie sa stie cineva , ceva .
- Ai si tu dreptate . Vrei sa merg cu tine ?
- Nu . Stai aici si dati la peste . Eu vin cu paine si bautura . Fac pariu ca innoptam aici si trebuie sa frigem ceva la foc in seara asta !
- Tu vorbesti serios ???
- Normal ! Cine dracu' vine Duminica la pranz sa-ti traga tie masina ? Abia poate maine !

Moro pleaca in sat , Dumnezeu stie unde si la cine , noi incercam in van sa mai pescuim dar fireste ca nu ne mai ardea de asa ceva . Cu gandul la focul despre care vorbea Moro am plecat dupa lemne . Ca dracu' , cea mai apropiata sursa de lemne se afla la circa 1 km de locul in care ne aflam . Am carat cat de multe am putut , poate chiar mai multe decat am fii avut nevoie , insa la perspectiva unei nopti de Februarie pe malul garlii preferam sa exageram .
Fiind aproape cert faptul ca ramanem acolo , Cristi vine puternic din urma si recupereaza canile de vin fiert de care fusese privat intreaga dimineata .

- Mai Cristi ! Poate ne trage in seara asta . Cum conduci ?
- Sa ne traga ! S-o suie pe mal . Atata vreau . Eu d-aici nu mai plec in seara asta .
- Nici cu masina scoasa ?
- Nici ! Stau la foc , mananc seminte , beau vin fiert si ma simt bine ! Punct !
- Ai innebunit !
- Poate , da'-mi place starea asta !

Undeva pe la 16 00 h se aude un tractor dinspre sat . Ne-a sarit inima din piept de speranta si bucurie ! Ne rugam sa nu fie doar un tractor in trecere , ci sa fie ACEL TRACTOR , al nostru , arvunit de Moro si venit sa ,, ne salveze " . Nu ne-am inselat , pe masura ce se apropia vedeam in spatele tractoristului pufoaica de camuflaj a amicului nostru . Odata ajunsi in dreptul insulei se dau jos , Moro vesel , tractoristu' siderat ! Uimit !

- Cum dracu' ati nimerit aici mah baieti ???
- Uite .... cum vezi !
- Nici nu stiu daca-mi ajunge shtanga la masina !
- .... Asta-i de ,, SF " ! Cum sa nu-ti ajunga shtanga ? Adica vii pan-aici si nu ne scoti ?
- V-as scoate mai tata , da' daca n-am cum ? Ce sa fac ?
- Nu stiu ce faci , da' daca nu ne scoti sa mor eu daca nu incep sa plang !

Shtanga n-a ajuns ! Ii mai trebuia inca 2 metri pana la carligul masinii insa am completat diferenta cu sufa lui Cristi , moment in care mi-am promis solemn ca niciodata in viata mea nu plec fara asa ceva in bagaje .
Dupa eforturi iesite din comun , atat ale tractorului cat si ale noastre , dupa circa 30 ' de forjari si opinteli , cu un maldar de noroi urcat pe portbagaj si chiar pe plafon , am vazut masina scoasa pe mal ! Nu ne venea sa credem ! Nu ne venea sa credem nici cum aratam noi . Aveam noroi si-n cap , si pe dupa gat , insa nu conta deloc ! Eram la mal ! Eram scosi ! Eram fericiti !
I-am multumit cat de mult am putut omului , i-am si dat ceva , impotriva refuzului sau de bun simt , ne-am batut pe spate , am ras , am luat o gura de ceva , si zice Moro :

- Hai mah ! Strangeti alea si hai sa mergem .
- N-avem cum ! Ramanem aici !
- De ce ?
- Cristi a baut !
- .........??? Sunteti dusi ?
- Vorbesc serios ! Nu poate conduce ! Nu ziceai tu ca aici ramanem ?
- Bah !!! Cascati bine urechile la mine ! Ne-am nenorocit !!!!
- De ce ?
- Cat am fost in sat am trecut si pe la politie . I-am rugat p-aia sa ma lase sa sun acasa si am vorbit cu fetele . Ca sa le impacam le-am promis un Whist in seara asta !
- ............ HAHAHAHAHAHAHAHA !!!!! Morooooo ! Ne-am scos frate !

Si iata cum am ramas noi intr-o noapte de Februarie pe malul barajului Gostile , intre poante si vin fiert , cu bibani si salai facuti pe tabla , si cu doamnele ..... scoase din minti , atat ingrijorate cat si ( iarasi ) amagite de promisiunea unui Whist , intr-o seara , intre familii prietene !

Noroc !
modigliani

Mesajde un OM » 23 Oct 2011, 23:15

Bun cu pestele esti de-al meu, dar stupii?
un OM

Mesajde modigliani » 23 Oct 2011, 23:20

un OM scrie: dar stupii?
.... Mai la vara ! ;) ;) ;)
modigliani

Mesajde Dila Daniel » 24 Oct 2011, 07:31

Bun venit in lumina reflectoarelor!
...da'...aici la pagini personale,nu trebuie sa fi zgarcit :)
Da' si tu din casa mai mult...un nume...o varsta...ceva acolo...daca tot ai decis sa faci o pagina personala.

te salut prieteneste!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde modigliani » 24 Oct 2011, 12:50

Salut !!!

E mult spus "lumina reflectoarelor" , nu-i decat o pagina personala pe care imi propun s-o gestionez cat mai bine . Vorbind despre mine , ... ce sa spun ? Cum spunea Don Bazil la pagina domniei sale ( si bine spunea ! ) "E greu sa vorbesti despre tine" .

Cum probabil multi stiu iar altii au inteles deja , sunt pasionat predilect de pescuit . Cum si de ce-am nimerit aici ? Cu voia Domnului si bunavointa voastra in curand o sa am de-a face cu apicultura . In ce fel .... iarasi ramane de vazut , nu vreau sa ma lansez in afirmatii sau sa-mi fac iluzii . Vom vedea .....

In rest .... ce sa spun ? Mihai , 41 ani , Bucuresti , casatorit cu o minunata doamna , tatal celui mai bun copil din lume , pescar pasionat , grafician , am o micuta firma ce se ocupa de decoratiuni , mobilier si productie publicitara , cand si cand ..... scriu snoave si pun pe hartie amintiri ce m-au marcat in vre-un fel in viata , si mai nou ..... cochetez , asa cum am spus deja , cu oaresce de prin apicultura .

Cele bune si , inca odata , bine v-am gasit !
modigliani

Mesajde modigliani » 29 Oct 2011, 00:12

Nea Vasile .... Miezu' din Braila !

- Salut Pictore !
- Salut Andrei ! Ce faci tati ?
- Bine . Tu ?
- Uite , la peste .
- Pe unde esti ?
- La Cegani , la bac , in Insula . De ce ?
- Aaaa , nu , nimic . Voiam sa-ti spun ca plec la Braila maine dimineata sa-mi iau motor .
- Da ??? Bravo !!! Ce motor ?
- Un ,, trei cai jumate " , Mercury , si dupa cat am vorbit cu propietaru' e-n stare buna .
- .... Auzi Andrei ? .....
- Ce ?
- .... Maine la cat tre sa fi-n Braila ?
- N-am stabilit . Il sun cand ajung acolo . De ce ?
- Eu peste nu prind aici . Mai sunt si altele , si .... cre ca trec cu primu' bac si merg cu tine . Ce zici ?
- Ce sa zic ? .... Hai !
- Bun ! Eu trec pe la 8 00 , pe la 9 00 ne vedem in Fetesti ?
- Ok ! Asa facem . Mersi !

Pe scurt , ne vedem in Fetesti , eu imi parchez masina in loc sigur si plecam la Braila cu masina lui Andrei dupa ,, trei caiu' jumate " ce facea cu ochiu' pe net .

Pe drum aflu mai multe despre motoras . Ca-i intretinut , ca-i tipicar proprietaru' , ca-i destul de batraior dupa voce ( atat el cat si sotia acestuia ) , ca daca are ceva de zis poti sa te dai cu capu' de pereti sau sa zbieri in receptor ..... o faci degeaba , samd . El o stie p-a lui si nu se lasa dus din ea usor .

- Ba , Pictore , m-a si distrat o faza !
- Adica ?
- Am vorbit cu sotia omului despre pret .
- Asa . Si ?
- M-a amuzat teribil cum a pus problema . Cica ,, Noi ne-am gandit la 20 de milioane dar negociem pana la 17 ! " . M-a umflat rasu' la telefon !
- Hai , da-o dracu' ! Hahahahaha ! Mergem sa vedem . Poate face , poate nu face banii .
- Da . Mergem sa vedem .

Undeva pe la 11 30 ajungem in Braila . Incepuse un vanticel enervant , cerul se innourase , iar noi cautam scosi din minti ,, primul semafor dupa cele doua de la intrarea-n oras " , acel semafor ce trebuia sa se afle-n dreptul unui nush ce spital .
Cu suficiente aventuri reusim sa ajungem la poznasul semafor , parcam si Andrei se pune pe telefon sa-l anunte pe vanzator ca am ajuns . Si suna , .... si suna , ..... si tot suna , ..... si ,, pauza " .

- Ia zii Andrei , ce facem ?
- Nu stiu , mosu' nu raspunde .
- Pai si ce facem ? Stam ..... asa-n Braila ???
- E abia 11 jumate . Mai asteptam putin .
- Ok . Uite o patiserie . Mergem sa luam ceva ?
- Hai .

Eu , iesit din ,, balta " eram ,, varza " cu glicemia si cautam scos din minti ,, ceva cu dulce " , ceva proaspat . Vad in vitrina ceva gogosi cu finneti , cu dulceata de visine , inca niste gogosi simple tavalite prin zahar , ...... imi lasa gura apa ! Cer cate doua din fiecare . Imi sunt ambalate in pungute si servite . La punerea acestora pe vitrina aud un zgomot ,,metalic " . Ca si cum as fii pus o menghina pe-n banc de lucru ! ..... Gogosile mele scosesera acel zgomot . Erau probabil ...... din veacul trecut !!!
La fel ale lui Andrei . Acelasi zgomot ,, metalic " , aceeasi reactie , ..... . Ne resemnam si ne straduim sa muscam din ele . Brusc in gura ni se face ,, bruma " !!! Gogosile aveau probabil minus 10 - 12 grade . Dupa fetele noastre vanzatoarea se ofera sa ni le incalzeasca la microunde iar noi acceptam mai mult decat bucurosi !

In sfarsit , mancam gogosile ( o parte din ele ) iar Andrei intreaba civilizat cu un servetel mototolit in mana :

- Doamna , nu va suparati , aveti cos de gunoi ?
- Pentru ce ?
- Ca sa arunc asta , normal !
- Aruncati pe jos ....
- Poftim ???
- Pe jos . Ce va uitati asa ?
- Unde doamna ? ..... Pe jos ??? Aici pe jos ???
- Da , pe jos . Strangem noi mai tarziu .
- ...... bine , adica nu-i bine , da'-l arunc pe jos . ..... Sunteti sigura ???
- Da domle , arunca pe jos !!!

La intreaga faza , la intregul dialog eu am asistat cu gura cascata din care probabil mi se vedea o juma' de gogoasa pe jumate mestecata . Dupa care m-a umflat rasu' si-l indemn pe Andrei sa ...... arunce pe jos , normal !

In sfarsit , dupa imbecila experienta din patiserie , Andrei insista cu telefonul si ...... , ce credeti , ...... nea Vasile raspunde !!! Si aflam ca se afla exact langa noi , in aceeasi intersectie , doar ca pe coltul opus

- Ce sa fac tata ? Dupa ce ca-s surd mi-am pus si niste vata-n urechi , ca m-a tras curentu' . Da vezi ca pan-la urma am auzit ??? Eeeee ?
- Lasa . N-are nimic . Zii acum unde mergem ?
- Ce ?
- Unde mergem ?
- Cum adica ?
- UNDE MERGEM ?????? SA VEDEM MOTORU" !!!!!
- Uite-acilea jos , la baza nautica .
- E departe ?
- Noooooo , e acilea imediat , jos la vale .
- Pai noi suntem cu masina .
- Nu-i nevoie . Mergem pe jos .
- ..... Bine bre . Cum zici matale .

Nea Vasile venise insotit de sotia dansului . Doi batranei extrem de joviali , extrem de draguti , imbracati frumos ca pentru un eveniment important si usor uimiti gasindu-ne pe noi , pe Andrei imbracat sport cu o jacheta rosie fluturandu-i pe umeri , pe Cami , sotia acestuia la fel de sportiv imbracata , si pe mine , ...... pe mine cu un hanorac fleandura , cu pantalonii plini de pamant , adidasii la fel de noroiti si cu vesta de piele de care atarnau tot soiul de agatatori , carabine , lantisoare sau te miri ce alte accesorii de pescuit , fumand misterios din gluga si injurand in soapta patiseria din Braila . Era poate putin cam mult pentru dansii . S-au inteles tacit din priviri sa ..... mearga mai departe cu ,, ciudatii de la Bucuresti " .

- Uite domle , acilea la vale tiu io barca . Ca am si contract !
- Unde bre ? Unde e ?
- Uite-o colo ! Aia verde . Vezi ?

Ma uit si vad ..... o intreaga masa de barci verzi ! Scutur din cap si ma fac elegant ca .... am vazut-o , c-am inteles care anume este . Urmeaza probabil sa ne indreptam spre aceasta si voi deduce in ultimul moment care este barca in cauza . Sunt obosit , infrigurat , dezamagit de gogosile ,, stanca " , masina mi-e singura departe plina de bagaje , nu vreau decat sa vad motorul , sa-mi spun parerea si sa mergem . Imi doresc pentru Andrei sa nu fi venit degeaba pana-n Braila , imi doresc sa fie ceea ce-si doreste , dar la fel imi doresc sa fiu repede acasa .

- Asa . Asta-i . Cum facem ?
- Pai pe noi ne-ntrebi ? Facem cum vrei .
- Asa . ..... Pai hai sa va arat .
- Hai bre . Arata-ne . Uite , noi stam cuminti si ne uitam .
- Asa . E bine ! Stati si io va arat .
- Gata bre . Stam .........

In timpul asta , vb lu' Filica , ma uitam ,, ca vaca la bec " la un soi de colivie atasat pupei barcii , colivie in care se afla ,, prizoniera " cizma motorului . Motorul inca n-aveam cum sa-l vedem pentru ca era invelit intr-o husa infasurata si rasinfasurata in jurul acestuia . Doar ii deduceam forma .

- Asa , stai sa scot astea ca ne trebuie . zice nea Vasile scotand din buzunar un inel plin de chei de lacate , un inel de cam 15 cm diametru . Plin de chei ! Am innebunit !

- Si acu' sa scot astea de pe motor , ca sa-l vedeti , normal ! Alfel cum ? Pai se poate ???
- Asa bre , scoate alea sa-l vedem , ca alfel nu se poate , nu ???

Inainte de a umbla la husa motorului nea Vasile umbla hotarat in cutiile barcii din care scoate rand pe rand tot soiul de nenorociri . Printre astea se aflau un scaunel de pescar si-o scandurica ce urma sa aflu ca-i sezutul acestuia . Aranjaza meticulos scaunelul intr-un punct anume de pe podeaua barcii , si dintr-o data tranteste categoric peste acesta scandurica fulgerandu-ma cu privirea :

- Matale mergi cu mine ca esti mai subtirel . Acilea stai si ...... sa nu te misti ! DELOC , auzi ??? Sa nu-mi dezechilibrezi mie barca ca te mananc .
- Gata bre , am inteles . Stau cuminte si nu ma misc !
- Asa . Sa n-avem discutii , m-auzi ?
- Am auzit , bre , am auzit . Desfa ala si hai sa mergem ca pierdem timpu ' !
- Copile , nu glumi !!! Asta-i FLUVIU , sa stii ! FLUVIU , Stii ce-i aia ??? Nu-i fitece baltoaca . Noi nu ne jucam acilea . Eeeeei , Doamne iarta-ma !

Se-apleaca spre motor deznodnad usurel sforicica ce tinea husa peste acesta , dupa un ritual numai de el stiut , intr-o ,, viteza " numai de el inteleasa , si insotit de privirile pline de suport ale sotie ce ramasese sus pe cheu cu Andrei si cu Cami sotia acestuia . In privirile celor doi vedeam ca erau de-a dreptul amuzati dar si realmente panicati de iminenta mea reactie in fata tipicariile simpaticului mosulet de la Braila .
Decid in numele tranzactiei sa-l suport pe mos cat o trebui . Nu ma costa nimic s-o fac , ba chiar ma ajuta in exercitiul de autocontrol in fata situatiilor limita . Strang din dinti si zambesc fortat . Si ..... chiar reusesc sa arat a om incantat de ceea ce i se intampla !

- Asa . Mai avem si husa de la mansa de desfacut .
- Care bre de ,, desfacut " , ca pe mine nu ma lasi sa fac nimic . M-ai pus pe scaunel si mi-ai dat ,, sezi " ! Nu ma lasi sa te-ajut deloc .
- Acolo stai ! Sa nu te misti ca ..... aici e cu reguli ! Se misca barca si nu e bine .
- Bine bre . Gata . Stau , dracu sa ma ia , nemiscat . Da' zi-mi , am voie sa fumez ?
- Da . Sa fumezi ai voie . Numa' sa nu te misti , auzi ?
- .... Aud . Am inteles ......
- Asa .....

Si nea Vasile satisfacut de docilitatea mea se reapleaca sa desfaca husa mansei de comanda a motorului .
Pentru o perioada ma ignora . Doar vede ca stau cuminte , nemiscat . In timpul asta foloseste toate cheile de pe inelul din buzunar . Cu una desface lacatul ce tine cheile de prindere a motorului , cu alta desface colivia de la pupa , cu alta desface un alt compartiment al barcii in care sa afla o carpa ,, extrem de importanta si care o sa ne trebuiasca " , cu alta o cutiuta in care se afla o sfoara pe care mi-o da ,, s-o tin bine ca o sa am nevoie de ea " , cu alta desface un soi de lagar ce tine stranse cele doua rame ale barcii impreunate , si cu celelalte desface zeci de cabluri cu care barca era prinsa de cablurile cheului . Il urmaream siderat si simteam nevoia sa ma-nnec . Era mult peste cat puteam eu duce . Ca sa intelegeti si mai bine , desfacerea fiecarui lacatel in parte dura intre 2 si 6 minute ! Turbam !

- Ai bre , matale esti pescar ?
- Pai cum ?
- Bre ! Fir-ar al dracu de pescuit , ca din 8 ore de peste matale desfaci 3 ore si strangi 3 ore ore , sa dea dracii !
- Taci ..... ba copile din gura ...... ca nu te pricepi . Ce stii tu ce-i aia ???
- ..... Tac nene . Mai bine tac ....... si ma musc de maini de nervi !
- Sa fii sanatos . N-auzi c-aici e cu dichis ?
- Nea Vasile , ..... 'dea dracii-n el de dichis ! Ia zii , imi trebe facultatea de lacate ca sa ies la peste ?
- Hmmmmm ....... tineretu' asta ....... E , HOOO , ca mergem , ai rabdare !
- Doamne ajuta !!!!!

Dupa vreo juma' de ora in care nea Vasile a desfacut si rasdesfacut lacate si noduri vad barca sloboda-n cheu . Credeam ca visez ! Barca se misca in voia valurilor ! Incredibil !!!

- Acu'-i dam la lopeti . Nu facem ca ai' de rup elicele la oameni . Ca vine cate-un nebun ,, pe motor " pana-n cheu de le rupe la oameni motoarele . Asa a patit un preten d-al meu . I-a rupt elica . Uite , cu barca aia verde , vezi ? ( Iar verde ????? )
A doua zii asta de-i preten cu mine i-a batut obrazu' lu' ala , si-ala a zis ca-i da o bere . Pastele ma-tii cu berea ta cu tot , ia-m zis io , pai bere-mi trebe mie , mah ? Mie-mi trebe elica !!!
- ..... Nea Vasile , traiti-ar matale ce vrei , ..... hai in larg .
zic eu vlaguit de tipicariile mosului .

Ne apropiem de ultima ambarcatiune din cheu . Mosu'-mi zmulge franghia din mana si o leaga de-o teava a acesteia indemnandu-ma s-o tin bine . Nu de alta , dar este ,, extrem de important s-o tin bine " . Cic-o sa vad io de ce . Abia astept ......
Se apleaca spre motor , mosmondeste alte cateva minute bune la ,, benzina " acestuia , mangaie tacticos capota si , ...... si , ...... si trage de sfoara ! ..... Motorul PORNESTE DIN PRIMA !!!!! YUPPIIIIIIII !!!!! Se uita superior la mine si da din cap ,, Ce dracu' ? Vezi ? "

- Ce fac , bre , cu sfoara ?
- TINE-O BINE !!! Ti-am zis io sa-i dai drumu' ?
- O tin bre !!! Da-o dracu' de sfoara ! Nu vezi ca tin de ea ? Da sa-mi zici cand ii dau drumu' !
- O sa-ti zic ! HO ! Ai rabdare !
- Da' sa-mi zici , sa nu ma uiti !
- Iti zic , iti zic , nu-ti fa griji !
- Bine . Am incredere-n matale .
- ...... Asa .....

Si-acum , plin de incredere , tineam de sfoara ce ne lega de ambarcatiunea din capatul cheului ca de ultima mea speranta . Si ma rugam lui Dumnezeu sa nu cumva sa nu aud indemnul mosului de a-i da drumul exact la momentul la care trebuia facut acest lucru .

- Acu' stam .
- Da' de ce ?
- Ca-i uleiu' rece . Tre' sa se incinga nitel sa putem sa mergem .
- Aha !!! Am inteles . Pai ..... stam , ce dracu' al'ceva sa facem ?
- Asa , vezi ? Ai inceput sa te pricepi ! Imi place de tine !
- ..... Da ??????? Si mie de matale ! Zau !!!

Dintr-o data mosul baga motoru'-n viteza . Barca o ia catre-nainte iar eu discret eliberez sfoara ,, extrem de importanta " .

- Nea Vasile , n-ai uitat nimic ?
- ??????????
- SFOARA BRE , ...... SFOARA !!!!!!!!!!! Ai uitat sa-mi spui sa-i dau drumu' !!!!!!!
- AM UITAT ?????????
- Hahahahahahahahaha ! Ai Uitat !!!!!!!!!!!
- E ..... am uitat si io . Asta e ....... .

Pe Dunare fiind , ca de fiecare data cand se-ntampla asta , am uitat de tot contextul ilar in care ma atrasese mosu' si-am ,, alunecat " iarasi in acea transa filozofica in care ma aduce Regina mereu . Il priveam pe nea Vasile cum era trist la ideea ca se desparte de motorasul lui de ,, trei jumate " , cum se desparte de-un obicei de-o viata . Nea Vasile isi lua adio de la pescuit . Nu se gandea atat la banii ce urma sa-i ia pe motor cat se gandea la faptul ca n-o sa-l mai aiba .

- Mai nea Vasile , da' de ce-l vinzi ?
- Ce sa fac tata ? Am doua operatii de hernie . Una pe stanga , una pe dreapta . Nici la sfoara nu mai po' sa dau .
- Pai nu ti-am spus , bre , sa ma lasi sa te ajut ?
- N-am vrut . L-am mai pornit si io odata ........
- ...... Cum zici matale . Numa' sa nu-ti faca rau .
- ...... Nu asta-mi face mie rau . Rau imi face ca incep sa vand .......

M-a impresionat peste masura incat am intors capul . Cand mi-am intors privirea catre mos am vazut ca-l intorsese si el . Se uita trist catre malurile Dunarii pe care n-avea sa le mai calce vreodata , ci doar sa le priveasca . Si nu din barca , ci cel mult la o plimbare la care sa-si invite sotia pe cheu .........

...................................................

Dupa plimbarea respectiva , la intoarcerea la cheu Andrei ma intreaba din priviri ce sa faca . La fel , ii raspund tacit sa-l ia fara echivoc . Motor mai intretinut si mai bibilit ca asta nu exista-n lumea toata !
Asta se si intampla , Andrei numara batraneilor banutii pentru motor , eu raman in barca sa-l scot de pe oglinda :

- Nea Vasile , ma lasi matale sa-l scot singur ????? Ai incredere ???
- .... Am . Am vazut io ca te pricepi .
- .... Nu ... po' ... sa .... cred !!!
- Hai , ca stiu io ca te pricepi . Da' nu ti-am zis pan-acu' . Scoate motoru' , da' sa nu uiti sa-l scurgi de benzina ca miroase-n masina pan-la Bucuresti . Si-i pacat , ca-i masina scumpa .

Si pleca fara sa se uite-napoi .......

- Da' nu facem si-o hartie de mana ?
- Ba da nea Vasile , facem ! Cum sa nu ?
- Unde ? Scriem aici la masina ?
- Fratilor !
zic eu , nu mai bine-i conducem pe batranei acasa si faceti hartia la masa cum se cuvine ?
- Ba da Pictore , asa facem . Hai nea Vasile , haideti doamna , mergem sa va conducem .
- Hai tata . Hai la mine acasa .

Iata-ne pe drum catre casuta lu' nea Vasile , trecem pe langa fatidica patiserie , pe langa spital , pe langa semaforul ,, de dupa celelalte doua " .

- Pe unde-o luam , nea Vasile ?
- Pai , pe langa piata ! Asta-i piata din Braila !
- Asa . Si-apoi ?
- Apoii te-ncadrezi matale la stanga , regulamentar ... , dupa regulile de circulatie , cum se face normal , .....
- Unde ma-ncadrez , bre ?
- La stanga , ti-am zis !
- Am inteles , da' un de anume ?
- ACU' !!! STANGA !!!

Face Andrei un ,, stanga " brusc de ne lipeste de geamuri si urmeaza :

- Asa . Si-acum ?
- Mergi pana-ti zic io , ..... da' pana-ti zic io , nu-nainte , si faci iarasi stanga .
- Ok . Da' sa-mi zici din timp .
- Iti zic , iti zic .......
- Deci ? Unde ?
- Ai rabdare ca-ti zic ...... STANGA !!!!

Iarasi ne lipim de geamuri si se pare c-am ajuns .

- Uite-acilea stau io , la scara aia cu ,, Asigurari " .
- Si unde opesc nea Vasile ?
- Uite colo la Farmacie .
- Perfect nea Vasile . La farmacie vreau . Pana faceti voi actele merg si io sa-mi iau Extraveral !
- Da' de ce ? Iei Extraveral ?
- Neaparat !
- Si io iau , da' numa' cand trebe , al'fel nu !
- Si io nea Vasile , iau numa' cand trebe' . Si-acu' trebe!

......................................................................................

- Pictore , mersi pentru ca ai mers cu noi , tre sa ,, ud " motoru' . Unde facem un gratar ? La tine ? La mine ?
- Andrei , hai la mine . Sunt plecat de Vineri , vreau si eu acasa , mergem la mine .
- Ok , mergem . Cami ? Tu ce zici ?
- E perfect !

......................................................................................

Ajunsi la mine punem repede de-un jar , de-un mic si de-o carnita si ,, udam " motorul . Motorul arata realmente impecabil , este intretinut si menajat , sters si uns , o splendoare . Bem bere si-asteptam sa se patrunda bine micii si carnea , cand dintr-o data lui Andrei ii suna telefonul . Se uita pe display , face ochii mari si ne spune :

- Nea Vasile !!!
- Raspunde-i !
- Da , nea Vasile ? Ce-i ?
- ........................
- Da , mersi mult ! Am ajuns cu bine .
- N-am avut nicio problema . Am mers perfect !
- Da nea Vasile , stai linistit . O sa am grija de el . Stai linistit !
- Bine , mersi mult ! Toate cele bune ! Sanatate sotiei !

................................................

- Ia zi Andrei ? Ce vrea ?
- Sa vada cum am mers , cum am ajuns , sa ne transmita sanatate si lu' Cami si lu' ,, domnu' Mihai , ca-i om bun si ca a vazut el ca se pricepe " , si la toti in general !

................................................

Nea Vasile , sa-ti dea Dumnezeu sanatate multa si toate cele bune ! ma gandesc la matale de cate ori mi-o veni ,, Braila " , ,, Cheu " , ,, Motor " sau ,, Regulament " in cap ! Sa fii sanatos ! Si doamnei transmite-i toate cele bune si viata lunga !!!
modigliani

Mesajde modigliani » 02 Noi 2011, 08:42

Roxi .....

Mila 23 , inceput de Iulie , 2011 . Ne aflam acolo in formatie restransa : Dutu , Dan , Mihai Mura , Vali Coff si cu mine . In pofida aglomeratiei suntem gazduiti cu caldura de catre prietenul nostru Dorin Forgo . Prin amabilitatea domniei sale ne-am asternut corturile in incinta pensiunii , in imediata apropiere a pontoanelor plutitoare , la doi pasi de apa , la doi pasi de lansetele ce le lasam peste noapte incarcate cu monturi si cu sperante in vederea marii capturi .......

Suntem in penultima dimineata la cafea . Nu mai avem ,, znaga " de la venire , nu mai sarim din corturi la prima ora , nu mai sarim in barci inca de la ivirea soarelui in coroanele salciilor de pe Eracle . O luam mai incet , mai ales ca ...... suntem si usor dezamagiti . Delta , de data asta , n-a fost atat de generoasa pe cat visam noi la plecarea de-acasa catre ea . Asadar , cum spuneam , intr-o tarzie ora a diminetii , cu cafelele in cani , ne straduim sa ne luam ,, inertie " . Patru dintre noi , Dutu , Dan , Vali si cu mine reusisem sa ne asezam la masa , la cafea . Marea ,, problema " o constituia Mihai care se incapatana , in pofida invitatiilor noastre , sa ramana in cort :

- Mihai ...... Scoala ......
- ...... Hmmmmmmm
- ...... Scoala mah , uite , ..... e soarele sus pe cer ! Hai la cafea .
- ...... Hmmmmmmm
- Hai mah , ziceai aseara ca bantuim canalele dupa stiuci capitale !
- ...... Hmmmmmmm
- Mai Dane , asta doarme , viseaza , ce dracu face ? Ce tot ,, hmmmmmm " -ie acolo ?
- Mai omule , nu stiu ! Cre' ca doarme . Mai Mihai , tu dormi ? Uite cafeaua , e gata !
- ...... Hmmmmmmm
- Da . Doarme . Lasa-l , sa fie sanatos . Cat o sa doarma ?

Una dintre camerele pensiunii era ocupata de-un grup-familie de constanteni . Bunicul , fiul acestuia , fiica si copiii acesteia . Copii la 4 - 5 ani , zglobii , veseli si mereu pusi pe sotii , astaptandu-l pe bunicu' si pe unchiu' sa revina de pe canale sa le numere pestii minunandu-se de sclipirile solzilor si de zbaterile acestora . Pe baietel , imi pare rau , nu-mi aduc aminte cum il chema . Am retinut-o pe Roxi . O dulceata de blonduta , dezinvolta si sociabila , devenita parca una cu peisajul . Nu parea ca-i turist , se contopise cu mediul , cu pensiunea , cu atmosfera-n sine . Cu o zi in urma ne-a vizitat la corturi si fara un preludiu sau vreun protocol anume ..... in doua secunde era prietena noastra . Ne vorbea si ne povestea cate-n luna si-n stele cu o dezinvoltura nevinovata de copil . Dar dintre noi toti ..... parca-parca avea o afinitate anume pentru Vali . Acesta , sensibilizat probabil de aerul blajin-copilaresc al acesteia se ,, apleaca " inspre ea plin de solicitudine , plin de bucurie . Ii vedeam cum povestesc , cum Vali o asculta interesat de ceea ce ea-i povestea plina de incantare si exuberanta si ne amuza in mod placut legatura dintre ei . Mami , fireste , ,, superviza " amuzata si ea la randul ei dialogul plin de farmec al celor doi . Nemai vorbind ca Roxi , plina de incantare si de veselia care-i sta bine s-o aiba un copil la varsta ei , la doua fraze de-ale lu' Vali , fugea vesela catre masa alor ei :

- Mamiiiii , mami , uite ce zice nenea Vali ! Zice ca ne plimba cu barca lui aia lunga si cu motor !!!
- Bravo mami . Dar nu-l deranjati pe d-l Vali . Nu d-aia e dansul aici , sa va plimbe pe voi cu barca .....
- Stati doamna linistita . Nicio problema ! Lasati copiii sa se distreze . In cinci minute ii iau in barca si facem o mica tura p-aici prin fata pensiunii ........

In felul asta se petrecuse dupa amiaza - seara trecuta . Mami cu bunicul la o masa la cafea , noi la alta la bere , iar Vali cu Roxi si cu fratiorul acesteia se plimbau incet cu barca in lumina rosie ce-o aseza generos soarele la apus pe suprafata apei . Un moment anume , cu un farmec anume , intr-un loc anume , intre niste oameni anume . Oameni de niciunde , oameni ce nu se vazusera si nu se vor mai vedea vreodata , oameni ce se bucura inconstient de prezenta celorlalti in viata lor , chiar si pentru cateva momente . Momente ce candva in viata vor fi amintiri frumoase .............

Tarziu seara , dupa ce luminile din pensiune se cam stinsesera , Vali , din nimic , spune catre Dan si Mihai :

- Bai fratilor . ....... Maine dimineata o sa aveti o ..... mare surpriza ! O mare si lunga ..... ,, surpriza " !
- Ce surpriza , frate ?
- Pai daca va spun ...... nu mai e surpriza , nu ?
- Bai ! Ce zici tu acolo ? Ce dracu' de surpriza ???
- Surpriza !!! Nu stii ce-i aia ? ..... Surpriza !!!

Trece si seara , pasim incet in noapte , mai bem in liniste o bere si , usor-usor , ne stracuram in corturi ( uitand de ,, amenintarea " lui Vali cu surpriza )

.....................................................................

Ma intorc la dimineata urmatoare , la cea in care ne straduiam sa-l scoatem din cort pe Mihai .

Stam la cafea si ,, inventam " discutii . Lancede , despre nimic , parca asteptand ,, Duhul Pescarilor " sa ne goneasca din scaune catre barci . Numai ca Duhul respectiv se ratacise probabil pe Trei Iezere . Niciun semn ca si-ar fi amintit de noi . Ca atare beam deja cafea rece ...... si , repet , inventam discutii .

Dintr-o data se ridica Vali si intra-n cortul lui Mihai si-al lui Dan . Credeam ca s-a mobilizat sa-l trezeasca pe Mihai ! Dar nu ! In cort liniste ...... Dupa cca 15 - 20 de secunde iese Vali triumfal cu un ...... sarpe de dupa gat !

- Baaaaai !!!!! Ce dracu' -i ala ?????
- Sarpe ! .......... Ce ??? N-ai mai vazut sarpe ???
- Bai , lasa-ma !!! De unde dracu'-l ai ?
- Cum de unde ? N-ai vazut ? De la voi din cort !!!
- Cum , mah , ..... de la noi din cort ?????
- Pai ...... l-ati avut toata noaptea-n borseta cu medicamente si cu pasta de dinti !!!!!!
- CUM , MAH , ...... IN BORSETA ??????? CIN'-LA PUS ACOLO ?????????
- Io ! Cum cine ? Nu v-am zis c-o sa aveti o surpriza ?????
- Baaaaai ! Tu ai innebunit ????? Vrei sa spui c-a stat asta toata noaptea cu noi in cort ?????????
- Da ! Numa' ca , al dracu' , a stat incolacit ! Ascuns ! de cate ori ati umblat in borseta ma asteptam sa urlati . Cum n-ati facut-o credeam c-a scapat , c-o fi iesit d-acolo . D-aia am intrat . Sa verific !
- Bai Mihai !!!!! Tu auzi ????? Am dormit ...... cu sarpele !!!
- ....... Hmmmmmmmmm ! ...... CU CE ????????????????????
- Cu sarpele bai ! Cu sarpele !
- UNDE , DRACU' , SARPE ????????
- In borseta cu medicamente si cu pasta de dinti !
- Baaaai , fir-as al dracu' , pai daca dadeam de ala-n boseta , ..... bai , ..... IO MUREAM !!!!!
- Bai ! Te-ai trezit acum ?????
- Da' cum dracu' sa nu ? ...... Auzi ! Sarpele-n borseta ! BAAAAA ! IO MUREAM DACA DADEAM DE ALA ! Fir-ar solzii lui ai dracu' ! Da' de unde-l ai ?
- De prin iarba . L-am gasit ieri .
- Si de cand e la noi in cort ?????
- De ..... ieri !
- Ptiu , mama ! Bai !!!!! Muream daca dadeam de el , ...... pielea lui a dracu' ........
- Lasa ! Acu' stim cum te trezim . Cand nu iesi din cort venim cu sarpele !
- A dracu' lighioana , ...... care ma mai prindeti pe mine-n Delta !!!!! ...... Auzi , toata noaptea am dormit cu sarpele ! ...... BAAAAAAAA , ......... TU NU ESTI NORMAL ???????????
- HA HA HA !!! De ce , mah ? Uite ce cuminte e :
zice Vali incepand sa joace cu sarpele ( fireste , amuzat peste masura de fetele noastre ) . Il baga-n buzunar , il baga-n san , il pune pe dupa gat , il pupa pe dupa ceafa , etc . Noi ..... ori interzisi , siderati , ori bagandu-ne si scotandu-ne in tot neamu' serpesc ! Peste toti se auzea Mihai caruia nu-i ajungeau mascarile la adresa nevinovatei reptile . Pe masura ce-njura isi alimenta imaginatia procesand scenarii despre cum l-ar fi gasit el p-ala in borseta si despre cum ar fi reactionat . ........ Facea din rau in mai rau ! Povestea-n sine face sa ne amuzam cu totii pana la urma .

Dintr-o data apare-n curtea pensiunii Roxi ! Se juca si alerga vesela un fluture . Vali la vederea ei o striga :

- Rooooxiiiiii !
- Daaa ! Vin imediat ! Sa prind un fluture si vin !
- Bai Vali , ce faci ? Moare asta de inima !
- Nu moare . Stiu ce fac .
- Mai nene ! Macar spune-i inainte ! Nu i-l arata brusc . Se sperie copilu' !
- Nu se sperie . Las' ca stiu eu . O sa vezi .....
- Mai omule , nu-i de joaca cu asa ceva ! Tipa copila asta de scoala pensiunea ! Ti-am zis , ascunde nenorocirea aia , si inainte sa i-l dai macar spune-i ! Pregateste-o !

N-apucam sa terminam discutia si apare Roxi . Pana sa-l ascunda Vali pe sarpe , pana sa-i spuna ce si cum , Roxi-l vede , se infige categoric cu mana-n ceafa astuia , i-l smulge lu' Vali de dupa gat , si vesela intreaba :

- Ce-i asta ? Cine e el ???
- E ..... un sarpe , Roxi ! Sa nu te sperii !
- De ce sa ma sperii ? Nu vezi ce frumos e ? Uite cum se urca pe mana mea ? Vezi ?????

Ramanem cu gurile cascate ....... Ce vedem e mult dincolo de cat ne-am fi putut imagina . Aproape fara sa ne dam seama Roxi e cu sarpele de dupa gat , prin buclele blonde , incantata peste fire de faptul ca se poate juca cu un animal ..... ,, atat de frumos " !!!

- Mai nene , nu se poate !
- ..... Nu . ..... Nu se poate !
- Nu-s decat doua explicatii ! Ori nu-si da seama ce se intampla , ori e invatata cu asa ceva .....
- Io cred ca nu-si da seama , sarmanul copil ! BAAAAAH , TU-TI DAI SEAMA CA ASTA E UN ABUZ ???????
- Mai nene , nu e ! Las-o sa vedem ce face !

Printre comentariile noastre abia o auzim pe Roxi amuzata la maxim ca ....... sarpele o gadila !!! Il intoarce , il strange-n pumn , il intinde , il aseaza ,, frumos " pe scaunel ....... E de-a dreptul fascinata , noi de-a dreptul ,, interzisi " . Nu stim cum sa reactionam . Dintr-o data Roxi izbucneste vesel :

- Ma duc sa i-l arat lu mami !!!!!
- ..... Aoleooooo , Doamne Fereste ! sa vezi acuma tipete ! VALIIIIII , OPRESTE-O !!!!!!

Nu mai avem timp sa reactionam , Roxi alergand cu sarpele lovindu-i-se de picioruse ( imaginea asta mi-a ramas ,, sculptata"-n minte !!! ) catre intrarea-n pensiune . ......... Asteptam ingroziti ...... tipete ! Ale lu' mami , ale fetelor de la receptie , ale cui ar fi , ...... cert e ca asteptam tipete !

Dar nu . Apare Roxi , trista , cu ochii-n lacrimi , cu buzita de jos lasata , tinand sarpele de ceafa si cu trupu-i taras in urma ei , ..... total dezamagita :

- ...... Nu ma lasa cu el inauntruuuuuuuuuu !!! ......... Cum i-l arat eu lu' mami ??????? ..... si-o umfla plansul , un plans deschis , nevinovat , acel plans de copil dezamagit .........

Pur si simplu ne cad fetele , si dupa ce ne revenim si mangaiem pe crestet copilul inspre consolare o vedem pe mami la balconul camerei ....... zambind ingaduitor . Am realizat atunci ca ..... mami asistase la intreaga scena . Cu o raceala dezarmanta si cu o tarie de-a dreptul impresionanta ...... isi lasase copila sa ...... treaca prin experienta respectiva !

Respect Roxi , respect mami ! ....... Undeva , candva , niste oameni de nicaieri ...... ce ne-a fost dat sa avem in comun aceasta amintire !
Fişiere ataşate
DSC00425.JPG
DSC00424.JPG
DSC00422.JPG
modigliani

Mesajde modigliani » 02 Noi 2011, 08:42

...
Fişiere ataşate
DSC00429.JPG
modigliani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?