Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: MyBees, My hobby!

Mesajde MyBees » 07 Noi 2011, 00:39

Sambata, 05 nov. am marcat cele doua matci din roiul de pe 07 octombrie.

Am adus pe vatra de iernare stupul format din rame de albina caruia i-am dat una dintre regine si l-am dus la vreo 15 km. In graba de atunci nu mi-am dat seama si l-am pus intr-un loc umbrit in cea mai mare parte a zile. Asta nu le-a impiedicat insa sa ingrijeasca o palma de puiet(oua/larve/capacit) cu care nebuna s-a apucat sa ma fericeasca :|
Probabil asta este una din cele tinere. O vedeti mai jos marcata cu nr. "21". Ar fi trebuit sa fie "2" dar pe acesta am reusit sa il pierd :)

Imagine

Am incercat, dar nu am reusit sa ii fac o poza mai reusita. Am incercat cateva si pe rama dar nu mi-au iesit si nu am vrut sa o stresez pre atare...

Imagine

A verificat si cea de-a doua regina(pe care am dat-o familiei care avea regina trantorita) si era in regula. Aceeasi problema cu foto. Nu am vrut sa le tin pre mult deschise si nu mi-a iesit o poza reusita... De aceea nu pun nicio poza cu ea, poate la primavara. Aceea, dupa cum arata, cred ca era cea batrana. I-am pus insa tot marcaj alb, purtator de nr. "1"
Ultima oară modificat de MyBees pe 07 Noi 2011, 10:00, modificat de 5 ori în total.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde CATALIN » 07 Noi 2011, 00:47

ma gandeam ca vrei sa numerotezi albinele din tot stupul :lol:
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Adi Hodis » 07 Noi 2011, 01:22

Frumoase albine Marian si matca tinerica ... papica multa ... puietul deh, asta e dar din ce deduc din poza ... colonia are populatie pe 4 intervale si cu putin ajutor, vei avea rezultate de la matca aceea.
Cand ai format colonia, ramele nu erau cu puiet prea mult insa erau multe culegatoare, a ?. :)

PS
Aparatul ala-i de vina ... arata tot ... ti-am luat amprenta. :D
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde MyBees » 07 Noi 2011, 01:39

Adi, scuze! E vina mea. Am modificat putin postarea anterioara, sper sa fie ceva mai coerenta. Regina marcata cu 21 este cea tanara care a si pontat. Al ei este puietul de mai sus.
Pentru cealalta nu am nicio poza clara, cred insa ca este cea batrana.

Colonia asta am format-o prin unirea a 5 rame de albina de la celelalte familii(aveam cateva care cred ca erau cam stranse si am rezolvat si problema asta). Duduie de albina, hrana din belsug, teoretic nu ar trebui sa am probleme. Cu puietul asta mai creste consumul. Nu mi l-as fi dorit, dar pe o parte e bine ca o tine in priza. Trebuia sa isi faca si ea de cap, nu? :)

Puiet nu am mai avut de pe la jumatate lui septembrie, decat la un singur stup(singurul cu fund plin, nu stiu daca e doar coincidenta...)
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Adi Hodis » 07 Noi 2011, 11:12

Nu-i cazul de scuze Marian ( am sters si eu referirea la matca ) m-am referit la ce arata rama din poza ... dar ceva nu se leaga, 5 rame si duduie de albina ?.
Daca ai format colonia intr-o roinitza, atunci da, e posibil.
Plecand de la 5 rame de albina si la ce arata rama, am dedus 4 intervale acum, ceea ce inseamna spatiul dintre 5 rame.
Eu nu iau in considerare intervalele extreme la data asta.
Prezenta puietului denota tineretzea matcii iar sfera cuibului ( ghemul ), dupa cate albine sint pe rama centrala ( aceea cu puiet ) tinde inspre extremitati in scadere formand sfera pe 4 intervale.
Am si eu astfel de cuiburi ... am si pe mai multe intervale iar rama centrala e mai aglomerata cu albine.

Daca si ramele marginase sint bine ocupate de albine, e posibil sa fie migrat albine de la un stup vecin, fenomen intalnit.
E de bine, cum am zis, matca asta promite rezultate numai sa-i oferi un pic de ajutor in primavara, o rama cu puiet la eclozare ... si vei fi f. multumit.
Te salut si s´auzim de bine. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde MyBees » 07 Noi 2011, 11:45

Adi, colonia e formata in octombrie din rame+albine de la alti stupi. Pe cele 5 rame am pus albina multa, cat sa "duduie" :) In stup sunt 5 rame/4 intervale

Obiectivul este iernarea reginei.

Puietul este pe una din fetele ramelor 2 si 3, adica in intervalul 2(de la dreapta la stanga cum privesti din spate, asa lucrez)
Rama o vezi acum fara albine, pentru ca "le-am rugat" sa paraseasca putin zona pentru sedinta foto :)
Nu au migrat albine de la alt stup. La formarea coloniei am transferat 5 rame, peste care am scuturat albina(multa), le-am dat regina intr-o cusca inchisa cu ceara si l-am mutat la 15 km. Acum, cand l-am intors pe vatra am gasit puietul. Cum spuneam, la ceilalti nu am mai avut din septembrie, nu stiu acum daca au mai reluat ponta, pentru ca nu i-am mai scarmat...

Adi Hodis scrie:matca asta promite rezultate numai sa-i oferi un pic de ajutor in primavara

Doamne ajuta! asa sa fie... Provine din colonie pe ME in care au coabitat 4 regine pana cand eu(in octombrie) le-am fortat sa migreze... (3 au roit si una a ramas "acasa")am scris mai in spate. Asa ca mi-as dori sa am de ce sa o inmultesc...
---
MyBees

Mesajde MyBees » 07 Noi 2011, 11:50

Adi Hodis scrie:Frumoase albine Marian si matca tinerica ... papica multa ... puietul deh, asta e dar din ce deduc din poza ... colonia are populatie pe 4 intervale si cu putin ajutor, vei avea rezultate de la matca aceea.

Multumesc! Asta imi da curaj. Mult ;)
---
MyBees

Mesajde MyBees » 11 Noi 2011, 17:54

gica scrie:MyBees,cat sare asta in lungime atat de sus sa fie urdinisul stupilor.Ca altfel e ceva bai.

Nea Gica l-am urmarit si am executat. Au urdinisul intre 40 si 50 cm acum. Totul e pregatit, am pus si gratii antisoareci pana la urma(home made) asa ca acum astept linistit primavara.
Intre timp incerc sa imi fac timp si pentru buduroaie...
---
MyBees

Mesajde MyBees » 22 Noi 2011, 18:28

Azi mi-am amintit(din nou) de proverbul "Nu lasa pe maine ce poti face azi"

Am tot amanat sa ambalez niste capaceala. Am lasat-o direct in vasele in care am depozitat-o la extractie. Azi cand m-a pocnit harnicia, chiar daca vasele erau foarte bine capsulate, nu stiu cum au intrat, am gasit inauntru larve de molie. Traiau ca la hotel, "Odihna si tratament". Asa ca a devenit valabila si varianta "Murphy-niana" a proverbului, Nu lasa pe maine ce poti face azi, lasa pe poimaine pentru ca s-ar putea sa nu mai fie nevoie...

Nu a mai fost nevoie de ambalare...
---
MyBees

Mesajde gica » 22 Noi 2011, 19:10

Acum pune-o la racoare (afara).La primavara pui 1/3 din volumul ocupat apa,incalzesti putin stecori si dai la albine.
Sau alta varianta,in fe-martie tai bucati si pui pe rame (pierzi partial ceara)
iar vorba aia scrisa la sfarsit are si alta varianta ......pentru ca ori face altul ori nu mai trebuie facut
gica

Mesajde victor s » 22 Noi 2011, 19:33

dar de ce nu ai ambalat-o la fel ca pe miere ? in borcane, direct cu capac si este consumata inaintea mierii (cel putin asa este la mine in familie)
p.s. - au vazut videoclipul unde profesorul Ursu recomanda aceasta capaceala, si de atunci, capaceala este pusa la loc de cinste, inaintea borcanelor de miere (iar ceara rezultata in urma masticatiei rezulta cea mai fina ceara . la primavara incerc sa fac niste portbotci, sa vedem ce-o iesi, daca-o iesi !)
victor s

Mesajde mosu » 22 Noi 2011, 19:35

Asa se invata din greselile altora, miine am sa verific si eu capaceala care o am
desteptul invata dela toti prostul le stie pe toate
mosu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 22 Noi 2011, 20:30

[quote="MyBees"]Sambata, 05 nov. am marcat cele doua matci din roiul de pe 07 octombrie.

te salut MyBees !!! spune-mi cu ce marchezi matcile de la dai si numere ???
multam fain !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde MyBees » 22 Noi 2011, 21:20

ves.lucian.zabrani scrie:
MyBees scrie:Sambata, 05 nov. am marcat cele doua matci din roiul de pe 07 octombrie.

te salut MyBees !!! spune-mi cu ce marchezi matcile de la dai si numere ???
multam fain !!!

Lucian,

Le marchez cu placute de opalit. Uite aici: marcarea matcilor detalii.

Vezi ca are Echo, il gasesti pe anunturi. Iti poate trimite prin posta. Un set are cate 100 bucati din fiecare culoare(sper sa nu gresesc) plus adezivul. Ca instrument, ai in set o bucata de betisor din bambus(ca acelea pentru friganele) cu care iese treaba "brici".

Spor!
Ultima oară modificat de MyBees pe 22 Noi 2011, 21:53, modificat 1 dată în total.
---
MyBees

Mesajde MyBees » 22 Noi 2011, 21:47

gica scrie:Acum pune-o la racoare (afara).La primavara pui 1/3 din volumul ocupat apa,incalzesti putin stecori si dai la albine.
Sau alta varianta,in fe-martie tai bucati si pui pe rame (pierzi partial ceara)
iar vorba aia scrisa la sfarsit are si alta varianta ......pentru ca ori face altul ori nu mai trebuie facut

Nea Gica,

Multumesc de sfat, asa voi face. A venit la fix ca tocmai ce ma gandeam sa o bag la topit...
---
MyBees

Mesajde MyBees » 22 Noi 2011, 22:03

mosu scrie:Asa se invata din greselile altora, miine am sa verific si eu capaceala care o am

Va salut cu drag!

Verificati-o ca e pacat de ea... Cred ca la mine au ramas ceva oua/larve din vara...
Acum, asta e. E buna ca experienta, o trec pe caiet.

Spor!
---
MyBees

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?