tinumaftei scrie:Socotind toate familiile cunoscute din zona in care aveți albinele, familiile de albine ale dumneavoastră ce pondere au in total?
Imaginea este de pe o alta vatra, mai nou am si drum. Cele mai apropiate albine sunt la 8-9 km, de cealalta parte a unui munte. Ajung si alti trantori in zona, nu este o zona atat de izolata. Dar culesul este foarte bun in zona, faneata din primavara pana ingheata, si acum sunt blocati cu polen.
Obtin regine pentru familiile de productie destul de bune, tinand cont ca tot timpul pe vatra sunt 40-50 de familii care primesc in mai 2 rame cladite cu celule de trantor.
In Neamt am 2 vetre, una permanenta(cea descrisa mai sus) si una doar pentru imperecheri(nu o folosesc mai mult de 2-3 saptamani pe an). Acolo merg cu masina 16 km doar pentru a avea semnal la telefon, cele mai apropiate albine sunt si mai departe. Despre albine salbatice nici nu poate fi vorba. Am avut ani cand nu s-a imperecheat nici o regina, este frig vara, iarna este si mai rau
Umiditate foarte mare, soarele pe timp de iarna este inexistent.
Totusi este o zona fara curenti de aer puternici si vara daca nu este ploios pot imperechea un numar mare de regine, dar munca de pregatire necesita mult timp.
Zona este testata de doua ori. Nu imi permit sa o testez anual, reginele 100% buckfast se fac prin imperechere artificiala. La anul nu o samai folosesc vatra respectiva, daca sunt doritori este disponibila, trebuie doar o cerere la ocolul silvic, au fost ani cand am platit cu cateva borcane de miere. Exista si posibilitate de cazare daca nu sunteti pretentiosi si nu va este frica de urs.