Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 23 Feb 2012, 17:12

Am intors si podisorul invers pentru ca nu prea mai aveau loc turtele mele sub el.
Fişiere ataşate
2012-02-23 13.53.22.jpg
jonny_it

Mesajde jonny_it » 23 Feb 2012, 17:13

Concluzie: in momentul de fata se prezinta mult mai bine fata de anul trecut sau acum 2 ani din cateva motive:
- iarna/frigul a inceput in ianuarie, deci pana atunci consum si uzura minima
- in toamna am inceput pregatirile pentru iernare ceva mai repede fata de alti ani .. si nu imi pare rau ca am facut asta.

Sper ca si la voi albinele sa fie sanatoase si sa facem poze la vara cu rame/butoaie pline. :wink:

Eu o sa continui cu insarmatul/ ramelor si lipitul fagurilor artificiali, se pare ca o sa fie nevoie de rame :)

Spor la treaba! ;)
jonny_it

Mesajde whiser » 23 Feb 2012, 18:21

Va salut,mi-a placut enorm ce am vazut aici,spectacol,de aia am zis ca sunteti unul din pers.care m-au facut sa incep cu stupul ME,sunteti meserias,mult noroc.
Tot ce veti cere cu credinta,prin rugaciune,veti primi.
whiser

Mesajde jadx » 24 Feb 2012, 20:40

Ramele cu miere descapacita unde le-ati introdus in stup(est, vest, dupa diafragma)?
1% inspiratie - 99% transpiratie
jadx

Mesajde jonny_it » 24 Feb 2012, 23:03

jadx scrie:Ramele cu miere descapacita unde le-ati introdus in stup(est, vest, dupa diafragma)?

Am scris si mai sus:

"Cand sunt stranse la maxim nu mai exista probleme ca o ia ghemul intr-o parte si ca are access doar la jumatate din miere. Am lasat 5 rame cu cel putin 2 kg fiecare full de albina(de la perete pana la diafragma) astazi am gasit cam 4-5 kg de miere.
Alt avantaj este ca pot pune linistit o rama in margine fara sa risc sa se extinda prea tare si sa moara albine in caz ca vine un frig serios.
Mierea o descapacesc toata pentru ca nu mai intervin decat peste 2 saptamani sau chiar mai mult."

Rama o pun in margine, cat timp este acoperita de albine si nu exting cuibul mai mult decat trebui nu este nici o problema. De obicei intra langa diafragma. ;)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 25 Feb 2012, 20:29

dogvet scrie:Salut Johnny!Referitor la formare roi tu spui:,,- necesita o a 2-a vatra, avantaj la cei care pleaca in pastoral, pot forma roii inainte de plecarea in pastoral.''E absolut obligatorie aceasta mutare a roilor formati pe alta locatie,sau pot ramine si pe aceeasi locatie,cu riscul unei depopulari la unul dintre ei.Si eu folosesc folia pe ME,dar in varianta cu mici fante fata -spate+FAV nu numai urdinisul marit,care de fapt acum e pe pozitia MIC.Condens zero.

Daca se pun si albine culegatoare majoritatea o sa plece si exista riscul ca puietul sa fie racit. Chiar si tinute 2-4 zile in beci tot nu o sa existe depopulari.
Si ideea la roii formati astfel este sa aiba de la inceput culegatoare adica sa fie foarte aproape de structura unui roi natural. Se dezvolta mult mai bine decat unul format doar pe albine tinere chiar daca cel cu albine tinere isi face si el in cateva zile culegatoare.

dogvet scrie:Super tare cel impachetat la 7 rame!! :D

Am si mai buni decat ala, dar am si mai slabi, se pare ca media anul acesta e 6-7 rame bine ocupate. :D
Totusi anul trecut tot asa au fost multi roi pe cate 5 rame si mai depasise pe unele familii care erau pe 7-8 intervale la iesirea in primavara. Conteaza mult si matcile.
Totusi nu cred ca o sa fie depasita ca putere familia aia pe 7 rame deoarece prin iulie avea botci de schimbare linistita si in august deja oua si matca noua. Lasa ca vedem cum se dezvolta si cum arata prin mai :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2012, 00:19

dogvet scrie:Poate termenul de depopulare folosit de mine e cam fortat,am vrut sa ma refer la o oarecare scadere a numarului de albine in stupul ramas fara matca dupa divizare.Nu am inteles totusi ,pot ramine pe loc roiurile sau trebuiesc deplasate?

Poti ramane pe loc cu roii doar ca trebuie sa ii faci dupa metoda clasica. Puiet + albine acoperitoare + miere. Pe cat posibil sa eviti culegatoarele pt ca oricum ele se intorc in stupul lor.
Avantajul la metoda descrisa mai sus este ca ai cel putin 1 rama cu albine culegatoare care a 2-a zi incep sa aduca polen/nectar.

Dintre un roi pe 3 rame cu puiet si una de acoperire cu albine si un roi pe 2 rame cu puiet si 2 rame acoperitoare dar cu albine culegatoare eu il prefer pe cel care are culegatoare. Chiar daca primult la ecluzionarea puietului are ceva mai multa albina, in timp al 2-lea o sa il depaseasca. Cel putin pana acum la mine a functionat metoda asta de a face roi. :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2012, 13:10

dogvet scrie:Salut Johnny !Ceva despre stilul tau de dezvoltare a cuibului in perioada de primavara imi poti spune?Stiu ca sint foarte insistent,dar se vede ca stii sa lucrezi cu ME.Oricum iti ramin dator pt ceea ce postezi atit eu cit si altii care citesc pagina ta. :roll:

Salut!
Daca am bagat in iarna familii puternice, cu rezerve suficiente si matci de calitate primavara dezvoltarea se face destul de usor.
Dupa ce se incalzeste mai bine si albinele incep sa aduca polen de pe alun si arin(de obicei dupa 10 martie) stimulez cu sirop si rame cu miere descapacite. De obicei tot in martie completez si corpurile de sus cu rame(unde este cazul si jos) si asteptam pomii fructiferi. :D
jonny_it

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2012, 13:18

dogvet scrie:Inversari faci ?

Daca este cazul da, insa in ultimii ani nu prea a fost nevoie si nici vremea nu a permis. Conteaza mult puterea familiilor de albine si vremea de afara.
Inversarea nu este o lucrare obligatorie la ME. Decat sa o faci cand nu trebuie mai bine nu o faci deloc. Inversarea se face doar cu scopul fortarii matcii sa oua putin mai mult si uneori pentru a preveni frigurile roitului. .. uneori :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2012, 16:33

dogvet scrie:Completarile cu rame din martie le faci gradat sau dintr-o data se completeaza corpul 1 si corpul 2 pina ajung la 10 rame?Daca nu faci inversari nu exista pericolul de a depozita miere in corpul 2 si de a lasa spatiu mic pt ouat? :roll:

In momentul cand se incalzeste pun toate ramele, toate 11(folosesc 11 rame in fiecare corp).
Da, intotdeauna au si miere in corpul 2, un fel de coronite, asa cum exista si la dadant, insa alea sunt rezervele lor si nu ma ating de ele. Corpul al 3-lea il pun inainte ca celelalte 2 corpuri sa fie pline cu albine. Daca se lasa pana in ultimul moment exista pericolul intrarii in frigurile roitului, si nu prea imi place sa ma catar prin pomi :lol:
jonny_it

Mesajde Nebunu_R » 26 Feb 2012, 16:58

salutari Jonny!
anul trecut nu am bagat rama oarba(claditoare). in conditiile care nu inversez corpurile, in corpul superior am 7-8 rame cu puiet iar matca trebuie sa coboare in corpul de jos (in zona mea in prima jumatate a lui aprilie), unde pun rama claditoare? asta e un caz pt un an normal.
Nebunu_R

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2012, 22:47

Nebunu_R scrie:salutari Jonny!
anul trecut nu am bagat rama oarba(claditoare). in conditiile care nu inversez corpurile, in corpul superior am 7-8 rame cu puiet iar matca trebuie sa coboare in corpul de jos (in zona mea in prima jumatate a lui aprilie), unde pun rama claditoare? asta e un caz pt un an normal.

Salut.
Matca oua pe verticala, mai bine zis schimba frecvent spatiul de ouat, cand sus cand jos. Eu in mod normal din 2 rame claditoare in corpul al 2-lea, cate una in fiecare margine. Le pun cate o pioneza colorata sau un semn si stiu ca alea is rame claditoare. Daca este un cules puternic de obicei cand le scot sa tai trantorii nu le mai pun. Mai pun cate una si in corpul superior dar pentru a face faguri cu miere si nu pentru a scapa de varooa :D
jonny_it

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2012, 22:54

dogvet scrie:Nu ti s-a intimplat ca zona aceea de coronita din corpul 2 sa fie impinsa prea rapid in jos si in acest mod sa se restringa spatiul de ouat?Sau te bazezi pe faptul ca avind corpul pe 11 rame coronitele sint mai mici decit daca ar fi pe 10 rame dupa care inainte de a creste nr de albine le pui corpul 3 ?Exista pareri care spun ca in stupul ME matca nu ajunge niciodata sa valorifice la maxim spatiul de ouat pe motiv ca este prea mare ca volum.Tu vad ca ii ai pe 11 rame,deci ar trebui ca populatia sa atinga niste nivele tipice unor,,monstri''Se intimpla acest lucru sau in cuib mai baga si rame cu miere ,populatia raminind asffel la cote tipice ME-ului pe 10 rame?

Intr-o familie normala exista intoteauna si 2-3-4 rame cu polen + miere, miere + polen sau polen + puiet(foarte frecvent!), trebuie luate in calcul si astea. Asta este motivul pentru care un dadant pe 12 rame este insuficient pentru o familie normala si intra in frigurile roitului, nu mai vorbesc de dadant + 10 rame. si intotdeauna mai exista si suprafete cu miere, totusi daca nu lasi pana in ultimul moment adaugarea corpului 3 sau cat 1/2 si le dai spatiu la timp nu o sa blocheze corpul 2. Singura problema este la floarea soarelui, atunci la familiile care nu ocupa foarte bine si corpul 3 exista pericolul sa bage si in corpul 2 miere; sau chiar familii care sunt pe 3 corpuri pline de albine au bagat miere in corpul 2 si prea putin in 3. Dar oricum corpul de jos ramane liber pentru matca, deci in cel mai rau caz raman 10-11 rame pentru matca si familia nu scade ca numar de albine decat pana la o anumita limita.
Oricum nu toate fam. sunt la fel, conteaza si ce albine ai prin cutii.
jonny_it

Mesajde Bambucha » 27 Feb 2012, 11:00

nene Jonny, ai facut pastoral la floare?
Mierea coboara in jos si impinge ponta tot in jos mai abitir ca-n primavara, fetitele isi pregatesc iernatul deci normal e sa gasesti c2 aproape blocat si matca cu majoritatea puietului in c1. Daca permite floarea, productia pe stup este una dintre cele mai mari din intregul an vis a vis de culesurile clasice.
Turtele alea le-ai pus pentru linistea ta sau pentru linistea lor? 8-)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 11:20

Bambucha scrie:nene Jonny, ai facut pastoral la floare?
Mierea coboara in jos si impinge ponta tot in jos mai abitir ca-n primavara, fetitele isi pregatesc iernatul deci normal e sa gasesti c2 aproape blocat si matca cu majoritatea puietului in c1. Daca permite floarea, productia pe stup este una dintre cele mai mari din intregul an vis a vis de culesurile clasice.

Da.
Cat despre pregatirea pentru iernat nu as fi chiar atat de sigur. La faneata de ce nu blocheaza la fel cuibul, in aceeasi perioada? Probabil adevarul este undeva la mijloc. :lol:

Bambucha scrie:Turtele alea le-ai pus pentru linistea ta sau pentru linistea lor? 8-)

Pentru linistea lor, sunt familii care au si 4 rame cu puiet, iar in cateva zile plec din tara si ma intorc pe la sfarsitul lunii martie.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 27 Feb 2012, 13:25

dogvet scrie:Salut Johnny! La nivelul stupinei tale cum stai cu curentii de aer?Ai asa ceva,in special in sezonul rece?Protejezi stupina in vreun mod?

Curentii de aer daca sunt la exterior nu deranjeaza foarte tare. Sa nu fie in interior, adica sa nu bata vantul prin stup. :)
Una din vetre este la cateva sute de metri de Bistrita(raul Bistrita), dar pe partea stanga, deci sunt destul de bine expusi si la soare dar si la curentii de aer. Ieneaza fara probleme, mult mai bine decat pe alta vatra unde sunt ca intr-o galeata. Acolo umiditatea de obicei este mai mare si impachetarea trebuie facuta cu mult mai multa atentie.
Totusi de obicei iernez pe 2 corupuri, deci in timpul iernii am un spatiu gol sub fiecare familie si nu cred ca le deranjeaza prea tare curentii de aer exteriori.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?