Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pictoru' ! Cu lanseta printre stupi .....

Mesajde modigliani » 10 Noi 2011, 23:43

-Trage , ma ? ..... Ce-ai prins ?
-O capra neagra si doi iezi . Da' la astia le-am dat drumu' .

................................................................................

Tineri , 19 - 20 de ani , atinsi din ce in ce mai adanc de febra pescuitului decidem sa facem o Delta ! Nu va entuziasmati , nu Delta face subiectul acestei povesti !

Ne-ncarcam cu tot ce ne trebuie p-acolo , ne chinuim sa le compresam in rucsacuri si sa optimizam fiecare spatiu din buzunarele acestora , legam corturile si alte acareturi pe dinafara , husele textile ale lansetelor si unditelor si .... plecam ! Multe ! Multe bagaje ! Atat la noi , cei patru amici si vecini de bloc , cat si la prietenele noastre de atunci ( pentru unii dintre noi acestea au devenit minunatele sotii de astazi , cele ce inca ne mai intreaba dimineata la 3 30 h la iesirea pe usa catre cate-o baltoaca lipite de somn :,, Da' cafeaua ti-ai luat-o , aiuritule ?" Le sarutam din fuga , luam si cafeaua facuta de aseara pentru drum si plecam .

Asa si atunci ! Bagaje multe , cum spuneam atat la noi cat si la ele , saracele . Suportau destoinic visand la un concediu de vis in pustiul Deltei Dunarii despre care auzisera atatea minunatii . Din nefericire pentru ele a fost sa fie un cosmar ! In acel an au fost probabil cei mai multi tantari si de-o agresivitate nemaiantalnita . Dupa doua zile a dat si o ploaie naprasnica odata cu care a scazut sensibil temperatura , si iata cum din ceea ce trebuia sa fie pentru noi o pescuiala desavarsita iar pentru ele un prilej de plaja si de whist a devenit un supliciu . Un supliciu in mijlocul caruia plangeau si jurau solemn ca nu vor mai pune vreodata piciorul in Delta pentru absolut nimic in lume . Ne parea rau pentru ele , ne simteam realmente vinovati pentru ce le era dat sa suporte insa efectiv nu aveam ce face . Atat am putut face , am plecat acasa cu doua zile mai devreme fata de cat ne propusesem sa stam acolo .

..........................................................................................................

Asta e ! Ne-am resemnat si ne-am propus ca-n acel an sa ,, recidivam " spre toamna tarziu c-o iesire-n Delta insa fara ele .

..........................................................................................................

Intr-o seara in fata blocului Relu baga ,, fitilu' " :

- Bai ! Hai la munte fara fete ! Facem si noi un traseu condimentat cu sprituri , cu poante si cu veselie maxima ! Deja astea s-au cam invatat sa ne frichineasca la melodie la fiecare bere dusa la gura ! Luam si noi o vacanta de-un week-end . Ce ziceti ?
- Hai !!!
- Hai , mah , mergem ! Da' cum facem sa nu vrea sa mearga si ele ?
- Pai ...... le spunem ca mergem in Delta !!!! N-or sa vrea sigur sa mearga !!!
- Mai nene , .... esti destept !
- Ok . Asa ramane . Cand mergem ?
- Pai hai chiar in week-end-ul asta .
- Gata ! Mergem fiecare acasa si pregatim terenul . Le sunam , ne vedem cu ele , care cum stie ! Avem trei zile sa pregatim tarasenia ! Spunem ca plecam in Delta !

Numa' ca ne cam scapase ..... un mic amanunt !!! Aveam sa ne lovim de el naprasnic !
Ma suna Relu Vineri seara sa cobor in fata blocului . Oarecum nefireasca cererea lui pentru ca tocmai ne despartisem sa avem timp sa facem bagajul pentru maine . Ajung jos si vad adunata la scara toata gasca . Relu ne sunase pe toti :

- Ce-i mah ? Ce vrei ? Abia am vorbit !
- Da , stiu ! ..... E ,, groasa " !
- Cum adica ? Ce s-a intamplat ? Sa nu spui ca nu mai mergi !
- Nu mah , merg ! De mers merg ! Numa' ca a mea zice ca doarme la mine-n noaptea asta , c-o sa-i fie dor de mine , ca sa-mi faca ea cafeaua de dimineata , bla-bla-bla !!!
- Asa ! Si ? Si-a mea la fel ! Le lasam dormind si ne vedem de drum !
- Mai boule !!!!! Cum pleci tu ,, in Delta " fara scule de pescuit ????? Tu nu gandesti ???
- ............ Pfffffff , ........baga-mi-as ...... Nu m-am gandit !
- Pai pune , dracu' , mana si gandeste-te !
- Bai nene , fiti atenti aici ! N-o dati la-ntors ca ne-am ,, scos " cu fetele ! Astea vorbesc intre ele si daca vreuna se prinde de ,, manevra " ne-am nenorocit ! Nu mai avem zile cu ele !
- Bun ! Stiu !!! Ce facem ??? Nu pot sa-i spun sa nu doarma la mine . O ,, dam in alte alea " !
- Pai ....... ne luam sculele cu noi !
- Cum , mah , sa iau lansetele la munte ? Tu esti ****** ????
- Ia zii tu cum altfel vrei sa faci ? Ai alta solutie ? Vezi ca n-ai ? Tu esti ala cretinu' ! Esti ****** din clasa-ntaia !!! Esti ****** din preistorie !!!

In fine , ati inteles situatia . Plecam fiecare pe la casa lui , pe doi dintre noi ne asteptau fetele . Era acea minunata vreme in care se ,, descopereau " cu viitoarele soacre ! Care-mai-de-care mai amabila una cu alta , stateau impreuna la bucatarie ore-ntregi , isi puneau cafeaua reciproc , glumeau , ne ,, barfeau " pe noi ,, bagabontii " , isi gaseau subiecte comune de discutii , si asa mai departe . Era acea vreme dupa care ne trezim de multe ori c-o plangem sau ne lipseste . Era acea vreme .........

Dimineata la 4 30 h , in Bucuresti , in Ozana , pe strada Fetesti , patru vechi amici se-ntalnesc in fata scarii , se privesc cu fete lungi dupa care-i umfla un ras isteric ! Cu rucsacul in spate ticsit de bagaje , cu ceaun , trepied , suporti de lanseta , scaunel textil , lansete , vergi de piper , juvelnice si mincioace , paturi si cearceafuri , etc , si plecam spre Gara de Nord unde urma sa ne urcam ....... in celebrul tren de 6 10 ce pleca de la linia 1 ...... cu destinatia BRASOV !!!!!

....................................................................................

Cam de-aici au inceput sa se complice lucrurile . Daca initial nu eram pentru vecinii de vagon decat niste pescari ce urmau probabil sa coboare din tren pana pe la Ploiesti , pe masura ce ne ,, incapatanam " sa ramanem in compartiment chiar si dincolo de Sinaia ..... atrageam priviri din ce in ce mai circumspecte . Din acele priviri desluseam limpede grija calatorilor vis-a-vis de integritatea noastra psihica . Nu ne deranja , ba chiar ne amuzam intre noi .
La un moment dat pe Moromete-l interpeleaza unu' :

- Hai noroc !
- Noroc !
- Si ... unde mergeti , fratilor , la peste ?
- Daaaa !
- Unde ?
- Pai nu ne-am hotarat . Cred c-o sa coboram in Timisu de Sus .
- Bine , si unde dati voi la peste-n Timisu ?
- Pai vedem noi ! N-auzi ca nu ne-am hotarat ?
- Mai nene , p-acolo nu e decat un prapadit de parau , din ce stiu io !
- Probabil c-acolo o sa dam , nu stiu . Vedem noi . Mai vorbesc si io cu baietii si ne hotaram .
- Voi nu sunteti normali ! Si dupa ce vreti sa dati ? Ca vad c-aveti scule de fix .
- Pai dupa crap , normal !
- Unde ati vazut voi crap la munte pe parau ? Chiar ca sunteti cu capu' !
- Am vazut , am vazut ! Am si prins odata mai demult !
- Nene , aveti o problema !
- Noi ca noi ! Sa vezi tu ce problema o sa ai dupa discutia asta ! O sa cauti crapu' pe parauri pan-la adanci batraneti !
incheie Moro discutia cu necunoscutul pescar din tren in maniera sa absolut serioasa si mucalita . De-atunci se-nvarte printre noi vorba ,, Trage crapu' la Sinaia " . O folosim de multe ori in cele mai tembele situatii , in acele situatii in care ne lovim de absurdul din pescuit , absurdul ce ne paste de multe ori in partidele noastre .

...................................................................................

Intradevar coboram in Timisul de Sus sub privirile siderate ale calatorilor mai mult sau mai putin pescari . Le facem cu mana plini de veselie insa descoperim ca-n loc sa ne raspunda gestului isi fac cruce si inchid geamurile de pe culoarul vagonului . Nu suntem nici acum siguri de ce au procedat in felul asta . Probabil era curent pe culoar .

Am uitat sa va spun ca targetul nostru era ...... varful Piatra Mare , si alesesem ca traseu varianta ,, canionul 7 Scari " . Ne aruncam reciproc rucsacele in spate si ne-ndreptam catre iesirea din Timisu . Daca reactiile celor din tren au fost cum au fost , as vrea sa le fii putu vedea pe cele ale satenilor prin ale caror porti treceam ! Unii radeau , altii-si faceau cruce ca cei din tren , unii tipau la altii ,, Ioaneeeee , ui , bah , la astia !!! Nu-i normali !!! , iar unele mamici tinere isi chemau speriate copiii in curte . Fireste ca tot tambalaul asta nu facea decat sa ne amuze si ma tare facandu-ne sa scoatem lansetele din huse sa fie absolut evident genul de bagaje ce-l caram cu noi inspre varful muntelui .

..............................................................

--- va urma ---
modigliani

Mesajde modigliani » 26 Noi 2011, 08:44

-Trage ? ..... Ce-ai prins ?
-O capra neagra si doi iezi . Da' la astia le-am dat drumu'

---- continuare -----

.............................................

Lasam in urma Timisul , lasam in urma si figurile siderate ale satenilor , si pe masura ce ne indepartam auzeam din ce in ce mai slab comentariile acestora . Nu-mi cereti sa le reproduc , niciunul din aceste comentarii nu ne-ar fi facut cinste . Ne strangem temeinic curelele rucsacilor si luam calea muntelui .

Drumul catre Piatra Mare este paralel cu paraiasul ce-si are izvorul undeva spre varful muntelui , iar debitul acestuia depinde sensibil de precipitatiile din ultimele zile cazute acolo la inaltime . Noi n-aveam de unde sa stim cat a plouat sau cat nu , si-apoi eram , asa cum spuneam , la varsta la care inca ,, ni se rupea de poporul Chinez " . Ne aruncam cu capul inainte nefacandu-ne , ca acum , prea multe calcule asupra vreunui traseu . Cert este ca n-am bagat de seama ca aici la poale , unde ar fi trebuit sa aiba un debit clar mai mare ca sus , paraul abia susura . Atat doar , faceam comentarii stupide despre cum o sa caute ala din tren crapii pe sub pietrele de pe fundul paraului .

.............................................................................................

Undeva pe traseul pe care noi abia-l incepusem se afla Canionul ,, 7 Scari " . Este o crevasa-n munte pe care o poti urca doar cu ajutorul a .... 7 tronsoane de scari metalice , unele mai lungi , altele mai scurte , ancorate in cabluri de peretii versantului . Chiar si prin aceasta crevasa ai ca vecin de drumetie nastrusnicul parau ce avea sa ne faca o ..... mare figura pana sus la cabana .
Scarile respective sunt inguste , nepermitand accesul a doi turisti trecand in paralel unul cu altul . Nu pot fi trecute decat individual pe sistemul ,, cedeaza trecerea " la intelegerea amiabila cu cel ce vine din directia opusa cu tine . In sfarsit , este un traseu frumos , deosebit si destul de frecventat de catre iubitorii muntelui . Insa inainte de accesarea canionului respectiv , exact la intrarea in acesta te poti odihni pret de cateva minute intr-un foisor dotat cu banci si cu masa . Foisorul respectiv avea sa fie locul in care multi trecatori si-au facut cruce sau carora le-au ,, cazut fetele " cat timp ne-am odihnit noi acolo .

............................................................................................

Asadar , cu lansetele-n spate , cu juvelnicele atarnand pe langa noi , distrati de ineditul situatiei , pe masura ce ne intersectam cu grupuri ce urmau traseul invers decat noi, in exact momentul in care estimam ca acestia deja puteau auzi cam ce vorbim ( nici nu era greu sa ne auda intrucat , fara exceptie , la vederea noastra ..... toti taceau ) discutam serios intre noi :

- Auzi , mah ? Ramele le-ai luat sigur ?
- Le-am luat , normal ! Sunt puse in buzunaru' la rucsac .
- Da' mamaliga ?
- Da' nu ti-am mai zis odata c-am luat-o ?
- Auzi ? Da' ce crezi ? Prindem ceva ?
- Sigur prindem ! Tata a fost saptamana trecuta cu sefu' lui si cu doi colegi si-au umplut juvelnicele . Numa' cu d-aia de la 4 kile-n sus . Au avut si ceva rupturi .
- Norocu' meu c-am fire groase .

Imaginati-va ! Inca nu era vorba la acea vreme despre ,, Camera ascunsa " insa am convingerea ca tocmai inventasem conceptul . Oamenii se opreau din coboras , se dadeau cu spatele catre marginea potecii si ne insoteau cu priviri tampe in timp ce noi ,, purtam discutii serioase " . Fireste , mai era cate unul care dupa socul initial isi revenea si intra elegant in ,, jocul " nostru :

- Pai fratilor , ce sa zic ? Fir intins , nene , oriunde-ati merge voi !
- Mersi , mersi !
- Da' nu-i nitel cam tarziu la ora asta ? Uite , e deja 11 ! Mai gasiti voi loc pe mal ?
- Gasim , gasim ! Mersi de grija . Da' avem pe unu' de-i plecat de dimineata si ne tine locurile !
- Ahaaaa ! Stiu ! E unu' mic si negru ! Grabiti-va , c-am vazut ca prinde bine !
- Prinde , da-l dracu . Prinde mereu ala . E dibaci !
- Am vazut . Mai devreme , pe la 9 prindea fluturi !

Mergem si mai sus , ne amuzam si mai tare , intalnim alte si alte grupuri , facem si-n preajma acestora discutii serioase despre pescuit , dar tot nu observam ca paraul susura din ce in ce mai timid . Dac-am fi cunoscut mai bine debitul firesc al acestuia am fi stiut ca pe drum vom ramane fara apa . Aveam la noi , daca va aduceti aminte , doar cate-un bidon de aluminiu cu apa . N-avea decat 750 ml si nu ne-a dat prin cap , pe masura ce-l golim sa reumplem cu apa din parau .

Ajungem dupa cateva ore la intrarea-n canion . Inainte sa ne avantam in maruntaiele muntelui ne lasam sa cadem pe bancile foisorului de care vorbeam mai sus . Ne scoatem cele cateva sandwich-uri pregatite cu dragoste de fetele noastre , acele sandwich-uri ce ar fi trebuit sa ne ostoiasca foamea-n drumul lung catre Delta Dunarii , mancam pe graba , terminam si apa ce-o aveam in bidoane , ne pragatim de continuarea drumului cand tocmai din canion vedem iesind un grup de turisti . La vederea acestora regizam ad-hoc o discutie tematica din care parea ca suntem foarte preocupati de populatia piscicola de pe masivul Piatra Mare :

- Ti-am spus , nu are rost sa dai la boaba . La vremea asta nu mananca .
- Stiu , acum tocmai depune . Si atunci va trebui sa dam cu momeala vie .
- Auzi ? Ia scoate putin lanseta aia . Ziceai ca nush ce problema ai la ea .
- Mda , are un inel bulit si taie firu' la aruncare .
- Da-o-ncoa sa vad ce are .
- Ti-am zis , da' ia , uite-te si zi-mi parerea ta .
- Hmm . Nu-i asa nasol . Pui un plumb mai usor , lansezi ceva mai lent si roaga-te sa nu-ti dea vre-unu' mare .

Astia de iesisera din canion inlemnisera in dreptul nostru si ne fixau cu priviri buimace . Noi ne straduiam sa ramanem seriosi , sa para fireasca discutia noastra , si cel putin aparent sa aratam ca nici nu i-am observat . Ori facusem acest efort tot drumul si fetele astora pareau mai uimite ca ale oricarui altul cu care ne intalnisem . Nu mai reusim sa ne abtinem si ne umfla un ras dement la care , dupa doua-trei secunde de blocaj , se prind astia ca toata treaba e la misto si se alatura hohotelor noastre incheind cu :

- Ba , nu stiu ce-i in capu' vostru , nu stim cat de sanatosi sunteti , ..... da' doua sticle de vin aveti de la noi ! Hahahahahahahahahahahaa !

Ne salutam cu ei , luam cele doua sticle de vin , le strangem mainile si ne indreptam catre prima dintre cele 7 scari . Nu era prima oara cand traversam canionul si-ar fi trebuit sa ne asteptam sa dam cu lansetele de toti peretii si de toate steiurile de stanca . Ne-am injurat reciproc cum ne-a venit la gura , ne-am balacarit de la origini pana-n viitor , ne-am distrat teribil cand vreunul dintre noi isi agata minciocul sau juvelnicul de cabluri , ne-am dat unii altora sau ..... aruncam unii dupa altii cu snopurile de lansete . N-am sa uit , poate , niciodata-n viata mea peripetiile noastre din acel traseu ,, 7 scari " . In sinea mea felicitam pe cel ce-a avut ideea de a merge si in mod special pe cel ce a venit cu tembela idee de a lua cu noi sculele de pescuit . Intuitiv stiam ca va deveni o amintire de ,, patrimoniu " .

La un moment dat , pe una dintre cele 7 tronsoane metalice lui Moromete ii aluneca rucsacul catre suvoiul de apa facandusi-l fleasca . Bagari , scoateri si mascari ,, la greu " in tot , in toate si mai ales , degeaba insa , in cel din fata si-n cel din spatele lui :

- Ce-ai mah ? Esti dus ? Ce injuri ca nebunu ? Dupa ce ca esti tampit si te-mpiedici de unu' singur ne-njuri pe noi ???
- Da !!! Normal !!! Pe cine vrei sa-njur ?
- Pe tac-tu ! El e ,, autoru " principal ! Te-am facut noi asa de bou ?
- Bai tampitule , dupa ce ca te rabd in juru' meu din clasa-ntaia mai esti si tare-n gura ?
- Pe cine rabzi tu , mah ? Te rabda pe tine natura , ca sa stii cum stai !!!
- Taci dracu' din gura ca te-arunc in apa .......

Nimic din toate astea insa nu erau spuse serios . Eram vechi si buni prieteni si genul asta de ,, amabilitati " faceau zilnic parte din ,, dulcegariile " cu care ne tratam reciproc . Si iata ca au dus la o amicitie ce nu s-a stins nici dupa 30 de ani si promite a mai dura cel putin inca pe atata .

Cu alte ,, milioane " de asemenea aventuri si mascareli reusim sa iesim la suprafata si dupa cateva minute de odihna ne continuam urcusul . Iesiti fiind din racoarea canionului , din nou printre peticele de soare si umbra ale padurii , dupa acele cateva minute de odihna fortam marsul catre ceea ce ne propusesem sa atingem imediat dupa orelke pranzului : cabana Piatra Mare . Fortand , insa , ne epuizam si ne insetam peste cat credeam c-o sa se intample . In scurt timp ramanem fara apa si chiar si fara cele doua sticle de vin primite la intrarea-n canion . Incepe sa ne fie sete .......

- Bai , mai da si mie niste apa .
- De unde ?
- Cum de unde ? Din bidon !
- Pai nu mai am .
- Da' ce-ai facut cu ea ?
- Cum adica ce-am facut cu ea ?
- Da , ce-ai facut cu ea ?
- Esti retard ? Ce se face cu apa ? Am baut-o , normal !
- Cum adica ai baut-o ?
- Bai , pe bune , tu nu esti sanatos ! Apa se bea , ca d-aia-i apa ! Ea curge si se bea-n gura !
- Relule , da , mah , tu putina apa .
- Nici io nu mai am . Am terminat-o si eu . Mi-am facut un soi de sprit cu vinu' de la ala . Vezi la Moro .
- Nici eu nu mai am , ce sa vada ?
- Pai si ce fac ? Ca mie mi-e sete !
- Sa fii sanatos ! Da-i inainte si bei la cabana !
- Bai Moro , mi-e sete rau ! Io nu mai po' sa urc !
- Daca nu mai po' sa urci iti trag la suturi in c*r de urci de-a dura ! Misca !!!
- Da' nu-ntelegi ca nu mai pot de sete ? Nu esti normal ??? MI-E SETEEEEEEEE !!!
- ..... Tie sete , zici ??? Atunci sugea-mi-ai rucsacu , ca-i fleasca , ..... MISCA , N-AUZI ????? MISCA , SA NU-TI RUP OASELE !!! Te-a mancat in c*r sa vrei la munte ??? Na munte ! ...... Ai dracu' tampiti ce sunteti , ati vrut la munte ! In loc sa ma duc io la garla , sa stau in scaunel , sa beau o bere si sa bag in ac imi rup picioarele pe muntele lu' ma-sa !!! Sa va mai aud vreodata de munte ca va dau cu ceva-n cap !
- Da' gata , mah ! Tu ce-ai ? Tu n-ai vrut ? Sanchi , nu-ti place ?
.... insa nu mai aveam cu cine vorbi . Moromete nervos la maxim o luase-n sus cu o viteza de invidiat . Nu mai vedeam decat un spate gigantic de care atarna un rucsac pe masura din care inca mai siroiau cateva picaturi cu apa , cateva accesorii de pescuit aruncate alandala peste el , iar intreg acest ,, ansamblu " era sustinut de doua picioare Pantagruelice ce se infigeau hotarate in pietrele aleii . Ultimul lucru de dorit in clipa aia era sa primesti un asemenea ,, monstru " in dos . Ne ridicam sfrasiti de sete si-o luam in tacere dupa el .

Dupa vreo ora de urcus il ajungem p-asta din urma . De nervi si probabil de sete o luase sensibil inainte probabil in ideea de a ajunge mai repede la cabana . Insa acest efort sustinut la un moment dat l-a doborat chiar si pe giganticul meu amic . L-am gasit tavalit pe-o piatra gafaind si-n imposibilitatea articularii vreunui cuvant . Nici n-avea nevoie . Privirele sale au facut ca noi , la modul cel mai diplomat posibil , sa ne continuam cuminti traseul .

Dupa inca aproximativ o ora si jumate , la limita fiind si insetati peste masura , impingandu-ne sau tragandu-ne unul pe altul , ..... in fata ne apare cabana Piatra Mare . La vederea acesteia grabim pasul convinsi fiind ca vom bea apa , nepretuita apa ce ne lipsise in cea de-a doua jumatate a traseului .

Insa ajunsi in fata acesteia , cu rucsacele aruncate pe jos , cu vocile sfarsite strigand .... la cineva , ..... descoperim ca nu ne raspunde nimeni ! Insistam , strigam , batem in usa , ocolim cabana , ..... nimic !

- Incredibil . Sa nu-mi ziceti ca asta nu-i aici , ca va strang de gat !
- Stai , mah , asa . N-are un' sa fie . E p-aici . Ai rabdare ca vine .
- Pai sa vina , nene , ca altfel ii sparg usa ! Mi-e sete de-am facut nisip in gat !
- Bea si tu un ceai , ca-ti trece .....
- Taci , fir-ai al dracu' de tampit ! Ceai imi trebe mie ?

Dintr-o data , din closetul din fata cabanei apare ..... mort de beat ..... cabanierul . Incearca sa se tina pe picioare , incearca sa ne focalizeze pozitia , insa cade pe burta cat era de lat . Ne indreptam catre el , il ridicam , il asezam pe-o buturuga , ii dam doua palme si-l intrebam :

- Mai nene , unde-i apa ???
- ..... Nnnnnnu ee !
- Ce zice asta , mah ?
- Ca cica ,, nu e " .
- Bah ! Cum adica ,, nu e " ? Nu e apa ???
- ..... Nnnnnnu . C-a sssssecat apa ..... si nnnnn-a avut astia ..... cum sssss-aduca pe ,, fffffffamiliar " cu magaru' la bidoane . Asa ca ...... nnnnnnnu e apa de fro saptamana .
- Bah ! Il omor !
- Taci mah . ..... Mai nene , si noi ce bem ?
- ..... Ce stiu io ?
- Mai nene , hai sa nu ne certam . Apa n-ai . ..... Bun ! Bere ai ?
- ..... Nnnnnnnu ! Am .... baut-o !
- Cico ?
- ..... Nnnnnnnu !
- Quick Cola , citronada , ceva , orice ?
- ..... Nnnnnnnu !
- BAH !!!! .......CE CURGE P-AICI ????? AI CEVA-N VREO STICLA ?????
urla Moromete scos din minti si zgaltaindu-l pe cabanier de guler
- ..... Mmmmmda . Am . ...... Vin . ..... Roze ....ddddddemidulce .
- ...... Norocu' tau .......

.................................................................

---- Va urma ----
modigliani

Mesajde modigliani » 28 Noi 2011, 22:47

-Trage ? ..... Ce-ai prins ?
-O capra neagra si doi iezi . Da' la astia le-am dat drumu'

ultima parte

.................................

Insetati pana peste masura , iritati si obositi , il caram pe cabanier pana in sala de mese a cabanei unde , oricat ne-am straduit sa-l asezam pe vreun scaun , omul a dovedit fara putinta de tagada ca iubeste dusumeaua . Ne-am conformat si l-am lasat intins pe jos printre picioarele scaunelor si meselor .
Ne aruncam si noi rucsacele si trusourile de pescuit intr-un colt al salii si pornim disperati in cautarea unor sticle ce-ar fii putut contine ceva de baut .

- Unde dracu'-si tine asta bautura fratilor ? C-aici in bar nu-i nimic de baut in afara de sirop de zmeura .
- Pai unde poa' s-o tina ? In vreo magazie , ceva !
- Pai si unde-i magazia aia ?
- Ce stiu io ? Cautam .
- Atunci cauta ! Nu sta sa te uiti la mine .
- Caut , caut ? Da' un' sa caut ?
- Dac-as stii un' sa cauti as fii eu acolo deja ! De un' sa stiu eu unde sa cauti ? Cauta !!!
- Ce-ai mah ? Ce-ai ?
- Mi-e sete , aia am ! Mi-e sete si-am chef sa ma cert cu tine , e clar ?
- Ia certa-te tu in punga si nu ma mai freca la cap ! Ne e sete la toti .....

In tot acest timp scormoneam toti prin toate dulapurile , prin bucatarie , prin debarale , pe oriunde ar fii putut fii ascuns vinul roze de care pomenise cabanierul . Dupa cateva minute bune il descoperim exact in sala de mese , sub una dintre acestea , ascuns de fata de masa . Numaram sticlele sa-i putem spune cabanierului mai tarziu cate-am baut si desfacem una din navete . Le stiti , acele navete comuniste din lemn ce contineau 10 sticle de 750 ml . Dupa cca 2 sticle de fiecare baute de .... sete ... am trecut la sprit . Abia de-acolo-n-colo se putea spune ca ,, bem ceva " .

Va dati seama ca dupa un asemenea drum destul de obositor , fara sa fii mancat altceva in afara de cateva sandwichiuri , efectul dulcelui roze nu s-a lasat mult asteptat . Daca pana la acel moment ne ,, certam " in fraze coerente a urmat o perioada in care ar fi trebuit sa dai in bobi sa poti intelege cine cu cine vorbeste si mai ales ..... ce vorbeste ! Eram toti in aproape aceeasi stare in care-l gasisem pe cabanier . Este evident ca trebuie sa mancam ceva . Neavand in continuare placerea de a fi serviti de catre gazda , pornim iarasi prin debarale si frigidere in cautarea a ceva de mancare . De data asta a fost mai usor , descoperind proviziile cu alimente ale cabanei . Stabilim care-ce isi alege de mancare , facem o lista-inventar cu aceste alegeri si purcedem la un gratar in fata cabanei .
Dupa aproximativ 2 ore de la sosire eram bine mancati , bine bauti , veseli din nou , si tot din nou .... pusi pe mistouri . Singurul ceva mai ciufut dintre noi era Moromete . Nu era prima oara cand facea asta , asa e el si asa-l iubim . Dintr-o data se ridica si decreteaza :

- Bai ! Eu ma duc dau la peste !
- Esti ****** .
- Ba nu ! Io dau la peste !
- Unde dracu' dai la peste ?
- Aici in fata , pe imas .
- Ia , mah , sa vedem noi , cum dai tu la peste ! Uite , noi stam si ne uitam la tine , bine ?
- Bine , da' ..... sa faceti liniste .
- Gata nene ! Nu scoatem o vorba .
intram noi in jocul tembel al acestuia .

Moromete , tacticos si de-a dreptul patruns , isi desface meticulos trusele , cutiutele cu ,, mosmoande " , husele lansetelor , scaunelul pliant , gaseste pe langa cabana si-o umbrela de soare , isi alege un ..... loc bun .... de pescuit si-si intra-n rol intr-un mod in care te facea sa crezi efectiv ca-i pe vreun mal de garla .
Isi infige cracanele , arunca pe rand ,, monturile " ( care de fapt se limitau la avand la capat doar un plumb ) , asaza lansetele pe cracane , intinde firele si ataseaza bambinele si se pierde satisfacut in scaunel la umbra umbrelei . Ii promisesem ca nu scoatem o vorba , insa nu-l asigurasem deloc ca n-o sa .... radem in hohote ! Era cea mai tembela postura in care-l vazusem vreodata . Ne sfida ,, superior " parand a da multa importanta bambinelor . Atat de credibil arata incat in scurt timp ne-am ,, aliniat " cerintelor unei .... partide de pescuit .... alaturand-ne acestuia , fireste la distante regulamentare intre noi in asa fel incat ..... ,, sa nu aruncam peste ale vecinilor " . Sa nu le-ncurcam , domle !

Iata-ne la cabana Piatra Mare , pe imasul splendid din fata acesteia , in scaunele , cu lansetele in fata si cu cate-o sticla de vin in iarba langa picioare . Era absolut ireal !!! Era cea mai ,, imbecila " patanie din cate mai ,, zamislisem " pana atunci . Era atat de misto incat chiar ca nu mai vorbeam intre noi facand sa para si mai reala ,, partida " . Totusi mai tarziu , vorbind insa incet , sa nu speriem pestele , deh , facem discutii tematice :

- Bai fratilor , la mine nu trage .
- Pai la ce dai , mah ?
- La boaba , la ce sa dau ? Tu ?
- Nene , sa fii sanatos ! Io dau cu salam .
- Cu ce mah ?
- Cu salam , n-auzi ?
- Si ?
- Si ce ?
- Trage ?
- Ei na ! Cum sa nu ? N-ai vazut ca mi-a tras ? Mi-a dat cu bambina de bat !
- Serios ?
- Hai mah , ce dracu' ? Uite , intreaba-l p-asta , c-a vazut si el .
- Da mah , asa e . Am vazut io . Si era mare , sa dea dracii .

Noi discutam intre noi cu un sictir si-un misto de-a dreptul tampit , timp in care nu-l simtim pe cabanier iesind din cabana si apropiindu-se de noi . Cand in sfarsit il vedem omul avea o fata total tembela . Se vedea clar ca punea foarte serios la indoiala capacitatea sa de perceptie asupra mediului inconjurator , asupra ce-i vedeau ochii , asupra calitatii vinului roze ce-l bea de trei zile ( cum urma sa aflam ulterior ) . Se freaca la ochi , se intoarce catre cabana clatinandu-se , se reantoarce catre noi , se opreste , se balbaie , incearca saracul sa reactioneze firesc si dintr-o data facandu-si curaj striga :

- Baaaai ! Aici e pescuitu' interzis !
- Hai noroc ! Cum adica interzis , nene ? Cine-a spus ?
- N-a spus nimenea , spui io acu' !
- Hai frate , las-o dracu' , vino-ncoa sa bem un vin .
- Hai ca vin , ca sa fiu al dracu' de-am baut vreodata cu mai nebuni ca voi , si Dumnezeu stie c-am baut cu toate soiurile de ticniti .

Ne imprietenim repede . Tipu'-i dintr-o bucata , mistocar si de gasca . Isi trage un scaun langa noi si ne dam la povesti . Printre acestea este , fireste , curios din cale-afara sa afle povestea noastra . Dupa ce-i povestim decreteaza ca-i cea mai originala metoda de-a scapa de femei si-si propune s-o puna vreodata-n practica . Ii inaintam lista cu ce consumasem , ii platim , insa decide ca o naveta de vin o da el . Cica meritam !

In timp ce ,, savuram " momentul , de pe drumul ce urca dinspre 7 Scari se vade apropiindu-se un grup de tineri , cam 8 la numar , patru tineri si patru tinere . Deja ne umfla rasul imaginandu-ne reactiile acestora , insa repede ne ,, punem fetele " alea serioase si asteptam .
Si ei obositi , insetati ca si noi mai devreme , ne vad , insa in primul moment .... nu realizeaza stupidul situatiei . Abia dupa cateva secunde se opresc ,, interzisi " , casca ochii mari si in soapta se sfatuiesc intre ei daca ar fii bine sa se apropie sau s-o ia urgent inapoi catre Timisul . Privindu-ne insa cateva minute bune trag concluzia ca nu suntem ,, periculosi " si decid sa se apropie . Daca pana-n dreptul nostru au rezistat si-au fost seriosi ( sau poate siderati ) , ajungand langa noi dintre ei se apropie unul dintre baieti si ne intreaba-n soapta ( in gluma , fireste ) :

- Noroc . .... Trage ?
- A mers mai devreme . De pe la 12-ncoa' nu mai vrea . Nush ce dracu' are .
- Da ? Si ce-ai luat ?
- O capra neagra si doi iezi . Da' la astia le-am dat drumu' .
spune Relu mucalit si serios .

Nu mai putem rezista si ne umfla un ras nebun ! Pe ei la fel , insa era evident ca inca nu reuseau sa ,, proceseze " intreaga faza . Facem cunostiinta , le povestim cum am facut sa ajungem cu lansetele pe munte , le aratam si lor unde-s proviziile de vin si mancaruri ale cabanei si ne-am intins la una dintre cele mai reusite petreceri la care-am participat vreodata . Ne-a prins noaptea tarziu pe imasul din fata cabanei stand la sprit si la povesti ..... in fata lansetelor ce se incapatanau sa nu dea un crap afara .

Asta este , ne spuneam , nu-i nici prima si nici ultima iesire la care nu prindem nimic . Poate data viitoare ....... Poate la anu' sa avem mai mult noroc . Poate ..... or creste iezii mari si-or depune ....... Cine stie ... ? Sa ne vedem noi la anu' , sa ne vedem sanatosi !!! :hi: :hi: :hi:
modigliani

Mesajde victor s » 04 Dec 2011, 18:08

nu se cade sa treci pragul cuiva fara a saluta asa ca...
te salut Modigliani !
stiu ca inceputul dialogului dintre noi nu a fost unul dintre cele mai prietenoase, dar asa cum spuneai si tu (stiam si eu) lumea internautilor este una virtuala, deci plina de lipsuri si defecte !
am citit si mi-au placut toate povestirile tale (ai talent de scriitor nu gluma) dar una singura a si reusit sa-mi atinga una din corzile cele mai sensibile ale fiintei mele !
povestirea initierii de catre bunicul in tainele pescuitului, este una unde constat ca sunt mai multe chestii ce ne leaga (sufleteste) decat ne despart !
daca in povestire se mai intampla sa mananci si babaroasele bunicului (varsta prea mica de 3 ani coroborata si cu o posibila foame si culminand cu zodia ce nu este deloc intamplatoare-pesti , :lol: ) aceasta ar fi oglindit si prima mea aventura la pescuit ! nu sunt ipocrit sa spun ca tin minte cum s-a intamplat, dar in sanul familiei mele, aceasta intamplare a fost povestita de atatea ori, incat este imposibil s-o uit vreodata.
au urmat altele... si altele...
durerea cea mai mare este ca in vremurile de azi, sunt atat de multi pescari (facuti peste noapte), incat acest farmec al pescuitului a disparut ! nu mai este ceea ce a fost odata...! si nu-mi pare rau decat ca am un copil, ce la randul lui va avea copii, iar eu nu voi putea face vreodata ce a facut bunicul meu pentru mine !
te salut si-ti doresc tot binele din lume !
victor s

Mesajde modigliani » 04 Dec 2011, 19:54

victor s scrie: te salut Modigliani .....
..... si-ti doresc tot binele din lume !

Te salut om bun !
modigliani

Mesajde modigliani » 10 Ian 2012, 23:39

Chinezeste !

.............................................

In pragul verii , fara mult timp pentru o pescuiala de cateva zile pe Dunare , cu un dor urias pentru o unditeala d-aia cu pluta , plec in cautarea unei baltoace care sa tina suficient caras , atata cat sa-mi scufunde plutele si sa-mi haleasca viermusii din carlige . Dupa mai multe variante studiate ma decid asupra baltii ....... .

Duminica dimineata la 5 30 h las urme de cauciucuri pe iarba cruda invelita-n roua . Imi gasesc un locsor pe-un mal frumos , la 50 - 60 m de un calugar ce trimitea apa catre balta vecina . La limita vizibilitatii in lumina de dinaintea rasaritului vad bucuros cum carasii si ciortanii bat in mal , semn ca au de depus , de facut "copii" , copii ce ne vor bucura si satisface hobby-ul in anii ce vor urma .

Ma instalez agale , insir rand pe rand unditele , nadesc in fata mea cu mehlemuri "elaborate" , asez cele de trebuinta pe langa mine in asa fel incat sa nu ma-ncurc in ele si astept .... sa-nceapa . ..... A-nceput odata cu rasaritul , si-a-nceput intr-un fel la care nici nu visam ! Caras , .... caras , .... caras , .... caras , ....unu' dupa altu' intr-un ritm inimaginabil ! Prea frumos sa fie adevarat . Nici nu indrazneam sa sper la asa ceva . Si inca nu era nimic ! Pe masura ce nada aducea bancurile unul dupa altul in dreptul meu strangeam undita dupa undita ne mai facand fata ritmului .

............................................

Vine si pandaru' , omu' de-avea grija de balta :

- Noroc , buna dimineata !
- Sa traiesti ! .... Stai putin ca-mi trage . Vorbim imediat .....
- Stati linistit , nu ma grabesc .

Mai scot si carasul de nu ne lasa sa discutam , ma sterg pe maini si ma-ndrept catre acesta .

- Ia zii , tata , care-i treaba cu banii pe balta asta ?
- Pai ..... e 60 ron cu limita de 5 kile de crap , si .....
- Nu e bine . E mult . Si daca-ti scot doi crapi in 10 minute .... ce fac ? Plec acasa ?
- Cam .... da ! Da' uite ce poti face : un milion , fara limita de cantitate !
- Iar nu-i bine . Io un milion pe-o pescuiala nu-ti dau pentru nimic in lume !
- Pai si ce facem ?
- Pai ce stiu io ? Zii tu cum vrei ! Io crap nu vreau . Vad ca depune si-l las in pace . Vreau caras .
- Pai zii asa nenicule ! Daca nu vrei crap dai trei sute de mii si iei caras cat poti sa scoti din apa !
- Asa , frate , asa ! Vezi ca ne-ntelegem ??? Ia trei sute si ..... cale batuta !
- Sa traiti , fir intins si distractie placuta . Da' .... fara crap , da ?
- Da , nene , stai linistit . Nu plec fara sa ma verifici .
- OK . .... Uite , aveti aici un sac menajer , puneti gunoiul de-l faceti in sac . Pe sac puneti o piatra , ... ceva , si-l iau eu mai tarziu .

Imi cam cade fata ! Prima oara-n viata mea , pe cate balti si ape am batut , un pandar imi lasa un sac menajer ,, ca-l ia el mai tarziu " . Scutur din cap si ma-ndrept la loc catre scaunul pliant din dreptul unditelor .

Continui pescuitul in acelasi ritm de-a dreptul nebunesc . Caras dupa caras , minut dupa minut . La modul cel mai serios , nu puteam avea-n apa doua linii deodata . Una o aveam pe mal si-i bagam viermusi , alta-n apa si cu pluta scufundata ! ..... Incredibil !
Tin " steagul sus " pret de cateva ore . Pescarii din dreapta si din stanga mea , cat si cei de pe malul celalalt incep comentarii amuzant/invidioase :

- Mai nene , la ce dai ? La motz de kkt ?
- Bai frate , mai lasa din el , mai lasa-n balta !
- Frateeeeee , ce scule ai , trai-ti-ar , .... electronice ???

Ma amuza si ma magulesc comentariile lor . Raspund mucalit :

- Dau la viermusi masculi , nene ! D-aia altoiti , de Venetia ! Sa vii sa-ti dau cativa .......

.................................................................................

In sfarsit . Am tinut-o asa pret de vreo patru-cinci ore . Nu era caras mare . Palmas . Insa placerea plutei scufundate-n socuri imi crease deja dependenta . Bratele ma dureau de la atatea aruncari , cutiei cu viermusi nici nu mai aveam timp sa-i pun capacul lasandu-i pe acestia in caldura soarelui ucigator facandu-i sa se zbata disperati , in preajma mea , in iarba , o gramada de tigari jumate fumate , si-o satisfactie cum rar am avut parte . Spun iarasi , nici nu indraznisem sa sper la asa activitate .
Lumea vorbeste . Pescarii ceilalti ma "dau in gat" pandarului . Probabil comentarii de genul : " la rupt ala de la calugar . Unu' dupa altu' ! " . Oricum meritam genul asta de comentarii . A fost una dintre cele mai reusite unditeli din viata mea .
Pe la 12 00 aveam bratele " pe avarii " . Ma dureau umerii , antebratele , omoplatii . La un ritm de aprox. un caras pe minut facusem " scurta " . Se apropie pandaru' :

- Sa traiti !
- Sa traiesti , da-ti-ar Dumnezeu sanatate !
- Am auzit c-ati prins .
- Pai ..... am cam prins , ce-i drept .
- N-ati luat crap , sper .
- N-am luat , nene , pe bune !
- Va suparati daca ma uit in juvelnic ?
- Da' uite-te , frate , n-am nimic d-ascuns .

S-apleaca omu' spre juvelnic , il apuca de guler si da sa-l ridice .

- Domnu' , cre' ca-i agatat in ceva pe fund .
- ..... Nu-i . .... E plin !
- Cum ... plin ?
- Plin cu caras !!!
- Nu se poate . Chiar asa de plin ?
- Chiar asa de plin . Trage de el cu nadejde ! Trage-l in sus !

Trage de juvelnic mai tare si reuseste sa-l ridice . Un maldar , un morman imens de carasi forteaza plasa dand s-o rupa . Nici mie nu-mi vine sa cred ca tot ce-i acolo am luat singur in doar cinci ore . Pandarului .... , mai abitir , nu-i vine sa creada . Pune serios la indoiala faptul c-am pescuit cu doar doua undite :

- Domnu' , sigur n-ati bagat plase ?
- Du-te , nene , cu plasele tale ! Intreaba lumea si-o sa vezi .
- ..... Pai cum , Doamne Iarta-ma , la doua betze sa iei atata ? Ce dracu' ia-i dat sa manance ?
- ..... Viermusi masculi . D-aia altoiti , de Venetia !
zic eu facand sugubat cu ochiul . Speram sa-l amuze . .... Aiurea ! Pandaru' se enerveaza si , dintr-o atitudine joviala pana acum , devine acid :
- Domne , .... uite care-i treaba : ori mai dai trei sute , ori strangi si pleci acasa ! Pai nu se poate chiar asa ! Atata peste ....... ?????
- Unchiule , ..... plec acasa . Nu mai pot . Imi sar mainile din umeri !
- Pai .... sa pleci !

.........................................................

Satisfacut peste masura , plin de importanta , strang alene acareturile . ..... A fost de pomina !
Ajung seara acasa , intru-n forumuri si dau de stire . Primul care "percuteaza" si-o pune de-un plan este Mihai Vanturache . Ma suna in seara zilei si-mi cere detalii "precise" : Unde , langa ce smoc de iarba , cu ce-am nadit , la ce distanta , la ce haleste , ce carlig , ..... alea-alea . Ii dau cu toate bucuria toate detaliile ......

Aflu ca Miercuri , impreuna cu un alt pescar se duce si el . Au prins la fel ca mine , in aceleasi conditii . Au avut parte , am aflat ulterior , de-o partida la fel de reusita ca si mine in Duminica precedenta . M-am bucurat enorm pentru dansii !

........................................................

Vestea se duce , ..... si se duce , ...... si se tot duce , ...... si reuseste sa "injecteze" multi membrii ai APC . Stabilim telefonic , in conditii de maxima urgenta si de "prime priority" o recidiva pentru Duminica ce urmeaza . Listele se ingroasa de la o ora la alta ! Telefoanele suna-n draci ! Toata lumea se entuziasmeaza ! Toti ne mobilizam pe ...... sarmanii carasi ...... mai abitir ca la " Z Day" din Normandia . ....... Abia asteptam . Probabil c-o sa avem parte de-un concurs de baboiala cum rar am intalnit . Urmeaza cateva seri pline de planuri , cu linii legate " cat se poate de regulamentar" , cu ....... toate alea .

Duminica dimineata , la Fundeni cu Colentina , cinci masini pline de ...... sperante si pescari pleaca in convoi catre amarata de balta ce facuse furori printre forumisti in saptamana ce tocmai se scursese .........

..........................................................

- va urma -
Fişiere ataşate
15052011027.jpg
modigliani

Mesajde modigliani » 12 Ian 2012, 22:27

Chinezeste !

- ultima parte -

Luam soseaua-n roti si ne straduim sa atingem malurile garlei inainte sa le mangaie primele raze ale Soarelui . Odata ajunsi sunt asaltat de intrebari referitoare la locuri , nade , momeli , etc . Deh , eram cunoscator ! Doar facusem "serviciu" glorios cu doar o saptamana-n urma .....

Ne prinde rasaritul intanzand scaune pliante , carboane si cutii cu maimutele . Care mai de care mai pregatit si mai hotarat . In galeti de vinarom framantam mehlemuri , arpacas , boabe si peleti , convinsi fiind ca detinem reteta succesului .

Dupa incredibila partida de doar cu o saptamana-n urma sunt recunoscut de cativa pescari ce asistasera la "mitraliera caraseasca" ce-o facusem . Peste apa auzim comentarii de genul " A venit ala iarasi ! Ia uite cati a adus cu el ! Lasa astia balta fara peste !" Ne amuzam si continuam pregatirile . Apare si pandaru' sa ne taxeze , are grija sa ne avertizeze ca la 300 de mii nu luam crap , ne lasa cativa saci menajeri si se indeparteza . In sfrasit , pentru gashca de 10 - 12 oameni incepe partida-concurs de pescuit . Trepidam de emotii , de sperante . ...... Numai ca ..... nimic din saptamana trecuta nu se intampla si acum . Abia peste aproximativ 30 de minute avem parte de trasaturi timide . Caras . Caras ca cel ce-l prinsesem data trecuta , caras palmas , dar mult mai putin .

Fireste , incepem supozitii si teorii : " Depune " , " nu e solunaru cum trebe" , " suntem multi si are multa nada imprastiata pe distanta mare" , " s-a racit vremea cu trei grade" , " a dat drumu' la apa" , "i-a dat sa manance" , si tot asa . Insa incet-incet , pe masura ce Soarele se ridica , ..... parca-parca incepe distractia . Carasii se aduna , in sfarsit , in dreptul nostru . Intr-un ritm departe de cel ce-avusesem parte data trecuta , dar un ritm totusi satisfacator . Ne inveselim putin si-i dam drumu' la glume . Plutele se scufundau pe rand , tot pe rand si noi ne inscriam la gluma . Devine partida frumusica .

...........................................................

Balta are aprox 70 m latime . Vis-a-vis de noi sunt asezati o familie de bucuresteni . El mosmondeste la un rot-pod mult prea ozenistic si prea elaborat pentru baltoaca respectiva , ea se distreaza c-o varga la crasel . Cuminti , linistiti , nemanelisti , ... oameni cum trebuiesc pe balta .
Dan , in dreapta mea , prepara de zor o montura pentru crap . Textil , plumb de-o suta , boabe pe fir de par , alea-alea . Glumim pe seama lui , ii spunem ca Dunarea-i la vreo suta de km de noi , ..... dar , .... cine stie ? Merita sa-ncerce ! .... Poate-poate !

Termina de "gherghefat" boabele pe fir , se ridica , ia lanseta , ... o potriveste pentru lanseu , ... ridica pick-ul-ul , se asigura de cateva ori ca nu loveste masina cu plumbul la lansare si ...... lanseaza .... mai mult decat regulamentar ! Instinctiv , mecanic , intuitiv , calculam traiectoria aproximativa a plumbului . Mai tuturor ne rezulta faptul acesta se indreapta vertiginos catre cuplul de dincolo de noi . Instant ne trec toate apele si urmarim cu respiratiile taiate montura vajaind in aer !! Urmarim , .... urmarim , .... plumbul incet-incet pierde altitudine , ... urmarim in continuare , ..... plumbul se indreapta amenintator , ..... urmarim , ....... urmarim si cascam ochii , ..... plumbul cade intr-o spuma de apa la 30 de cm de picioarele femeii !!!!! Nu avem curaj sa avem vreo reactie ! Asteptam inghetati reactia lor . Reactie care , sincer sa fiu , a fost mult prea indulgenta . Ne umfla rasul , un ras de descarcare , un ras fortat . Dan , speriat , decide sa continue la mi putin periculoasa undita . ...... Ne vedem in continuare de-ale noastre . Carasii nu par afectati de pleznitura de pe malul celalalt prezentandu-se in acelasi ritm la carligele incarcate cu viermusi .....

...........................................................

Iancu , in stanga mea , pe la 10 00 se intinde " pentru cinci minute " pe iarba grasa . Dupa 10 minute il aud respirand adanc . Doarme .....
la cateva minute isi face aparitia pe balta o masina , probabil a unor pescari intarziati . Opresc in dreapta grupului langa calugar . Se dau jos iar noua ne cad fetele . ..... O familie de chinezi ! Ambii , in maniera inconfundabila natiei de origini incep sa scoata si sa insire scule de pescuit . Cu miscari si-o viteza inimaginabile sunt in cel mult cinci minute instalati si cu viermusi in carlige . Niscaiva plute stau semet in fata lor si se alatura asteptarilor noastre . Ei pescuiesc cu privirea inainte catre apa , noi pescuim cu privirile-n dreapta catre ei :

- Bai , da-ma dracu' , de cand ma stiu pescar n-am vazut unditar chinez !
- E la misto , sau ala chiar da la peste ?
- Cum , mah ??? Da la peste , nu vezi ??? Uite-o si pe ea , i-a luat o undita si se da mai la stanga !
- Nene , asta n-am avut parte pna acum . Auzi ! Chinezi la baboiala !
- Bai , ia taci din gura . Taci si hai sa-i studiem . Ia sa vedem noi cum procedeaza .
- Ei , cum or sa procedeze ??? Arunca varga si asteapta carasu' . Mare smecherie !
- Taci , mah ! Ia sa vedem !

Chinezii , saracii , poate nu vorbeau limba care trebuie . Plutele lor erau nemiscate pe suprafata apei in timp ce ale noastre se "racoreau" din ce in ce mai des iesind la suprafata cu cate-un carasel agatat in carlig . De data asta ei pescuiau cu privirile catre-n stanga lor . Ii vedem facand ad-hoc o " sedinta de consiliu" indicandu-ne cu privirile . E clar . Vorbesc despre noi . Chinezoaica , mititica si sfarojita lasa undita pe suport si fara niciun stres , fara niciun fel de inhibitie se indreapta catre noi . Pe masura ce se apropie afiseaza un zambet tamp , celebrul zambet chinezesc : gura pana la urechi , ochii mijiti , usoare plecaciuni de complezenta insotite de onomatopee gen " Hai ! " , " Ming jo" . " Lin tze " . primul de care se apropie este Dan . Langa acesta se afla deschisa cutia cu accesorii , cutie ce pare a fi targetul micutei asiatice . Ajunsa-n dreptul lui incepe un dialog extrem de " interesant " :

- Hai , hai ! Tzao peng ! Hihihihihi !
- ..... Fai , n-auzi , te-njur ! ce vrei ?
- Ming lo , ming lo ? Hihihihihihi ! Mao jing ?
- ..... Nu , .... e clar , ..... te mananca ! Ce vrei ?
- Hihihihihihihi ! Sing pao me .....
zice aceasta zambind " a prost " . Il da pe Dan la o parte , se apleaca la cutia acestuia si incepe sa-i inventarieze accesoriile , pungutele cu carlige , cu plumbi , cu .... etc , nepasandu-i bsolut deloc de privirile siderate ale acestuia . Ea-si vedea de treaba ei !
- Fai !!!! Ce cauti acolo ????? Da-i drumu' d-aici ca-ti pun astea-n cap ! Du-te la ala ! Ce cauti tu-n cutia mea ??? si ma indica pe mine cu degetul .

Saraca , spasita , incearca niste plecaciuni cu palmele lipite , zambeste si mai tamp si se indeparteaza de catre Dan venind catre mine . Aceeasi introducere , aceleasi onomatopee , acelasi tupeu . Decid s-o studiez in timp ce-mi scormone-n accesorii , sa-nteleg ce dracu' vrea :

- Sing tao . Hihihihihi !
- .... Ia sa vad io , ce-i in capu' tau .
- Ming tze ! Hihihihihi !
- .... E , bine ! .... Ai grija ! ..... Ia de te uita . Poate ti se lipeste ceva de mana ca te-arunc in apa .
- Hihihihihihi !

In timpul asta Iancu doarme . Vali , amuzat peste masura , cu rasul lui molipsitor face scenarii despre cum va reactiona acesta cand va deschide ochii si-o vedea-o pe " Ming Ling" scotocindu-i prin bagaje . Termina chinezoaica de inventariat ce-am prin cutii , rade tembel la cutia cu viermusi , se amuza teribil la cea de rame , face placaciunile de rigoare si se-ndreapta catre Iancu . Ma umfla rasul si pe mine . Numai ca , odata ajunsa-n dreptul acestuia vede ca doarme . Cu mai mult bun simt decat credeam ca poate sa afiseze pastreaza grijuliu o distanta a minimumului confort si-i studiaza acestuia accesoriile doar din priviri . cand termina de " scanat" indreapta privirile catre noi iar in priviri distingem un soi de scuze . Un soi de jena , ca si cum n-ar fi vrut sa deranjeze pe colegul care doarme . Asadar Iancu a ratat momentul , a pierdut unul dintre cele mai profunde dialoguri ce destinul i le-a scos in calea vietii . Aveam sa-i povestim si avea sa-i para rau c-a ratat momentul .

Micuta noastra pescarita a luat la rand toate celelalte bagaje . Vali , Petrica , Liviu , Geo , Bogdan , etc . Nu stiu ce dracu' cauta sa vada , nu stiu nici acum dac-o fi gasit , stiu ca la intoarcere catre chinez a parcurs o distanta de cca 100 m ( portiunea pe care eram noi insirati ) zambind tembel , facand plecaciuni si explicandu-ne ceva cu " Sing tao tze ! Min ling , mao tzi " . Nu puteam da mare importanta a ceea ce-ar fi putut spune datorita rasului celebru/tembel a lui Valibu . Cand asta rade ..... rade toata lumea ..... de rasu' lui . Numa' ca tre' sa fii cu ochii pe el , sa nu faca , dracului , infarct ! Rar am vazut oameni sa rada cu atata pofta si cu atata consum energetic .

Ajunge asta la chinezu' ei , se sfatuiesc putin tot in " Minguri" si in " Pinguri " , se-ntorc spre noi considerand necesare cateva zambete tampe ( inspre deliciul lui Valibu care rade aproape sa cada-n apa ) si-nspre replicile sarcastice ale lui Dan :

- Baaaaaaai , gata cu invazivu' ! ..... Ati belit-o ! ..... Nu mai cuceriti voi lumea daca nu sunteti in stare sa dai la aer doi carasi amarati . Saptamana viitoare sa veniti sa va-nvat sa aruncati lanseta !
Fişiere ataşate
chinezoaica1.jpg
modigliani

Mesajde modigliani » 28 Ian 2012, 18:39

La peste cu Trolebuzu'

- Vedeti , mah , ca merge si Trolebuz cu noi . Ajunge maine seara , dupa ce ne asezam noi .
- Cine , mah ???
- Trolebuz . Nu v-am zis de el ?
- Nu ! Cine dracu'i asta ???
- Eeeee , v-am zis , da' n-ati retinut voi . E cumnatu' lu' sor-mea . Un bezmetic !
- Si .... de ce-i spune Trolebuz ?
- Pai .... vorbeste numa' ,, aiurea-n Tramvai " !
- Hahahahahahahaha !!!! Si ce dracu de lagatura are cu trolebuzu' ?
- N-are . N-are legatura nimic din ce spune baiatu' asta cu ce se vorbeste in juru' lui .
- Mah,-i nebun ?
- Nu e , da-l dracu' ! E ciudat ! Tu zici una , astepti , ca omu' deh , sa-ti raspunda normal , el o ia prin ,, ambrozie " . I-a zis si tac-su sa-si faca un control la cap !
- Taticule , sa fii sanatos cu ciudatu' tau cu tot , il ,, administrezi " cum stii !

Cu gandul la ciudatul cumnat al lui Cristi , cel ce urma sa se alature taberei noastre , ne vedem in continuare de ceea ce aveam de facut : momeli , cazarmament , provizii , locul exact al taberei , barcile si motoarele , etc . Cum facem de fiecare data .

Luati cu gandurile , cu planurile , n-am dat mare importanta . Pacat . Trebuia !

Ajungem pe la 7 00 unde ne propusesem . Ne aflam la Oltina pe bratul Epurasu . Un loc de vis , un loc linistit , beneficiam si de canalul de confluenta dintre lacul Oltina si Dunare , iar amatorii de spinn nu trebuiau decat sa-si ,, spele " nalucile la confluenta acestora doua ca puteau lejer asigura masa de seara .

,, Fixistii " dadeau de pe malul taberei sau trecuti cu barcile de pe malul de vis-a-vis . Crapu' si caras ,, punctabil " dadea Dunarea ca-n cele mai bune zile ale Ei .

Daca la 7 00 eram ajunsi in tabara , cu toate-ntinse si gospodarite , cu ,, tabietul " de 50 grade destupat , ca orice intrare-n ,, balta " , la 9 00 eram deja cu ,, manile-n sculi " . Deh ! Era prima zi si ,, dadeam pe foc " sa mirosim a peste . Stiti cum e !

Ne-am decis sa renuntam la masa de pranz si sa facem din cina o masa consistenta , urmand ca abia de maine sa respectam un program bine stabilit . Azi dam la peste ,, full " !

...................................................

Spre seara , in jur de 6 30 ii suna telefonul lui Cristi :

- Da mah . Unde esti ?
- ..........................
- Ai ajuns in Oltina ?
- ............................
- Mergi pana iesi din sat . ..... hai ca te tin la telefon ......
- ...........................
- Ai iesit ?
- Ai gasit pensiunea Andreea ?
- Bun !!! Acu' o iei pe dig la stanga si mergi cam 5 km . Unde face digu' la stanga tu cobori pe rampa . Hai ca ne gasesti usor ! Ai sa vezi masinile si corturile !
- ............................

N-apuca asta bine sa inchida telefonul ca vedem o dara de praf pe coama digului . Pe masura ce se apropia distingem doua faruri ce saltau turbate in zdruncinaturile provocate de sleauri . Venea Trolebuz cu peste 80 - 90 km/h ..... pe dig !!!

- Mai nene , asta-i sanatos ?
- V-am zis ca nu-i ! Da' nu-i baiat rau . E de bani gata , i-a facut tac-su un service auto si i se rupe lui de piese bulite sau tobe rupte la BMW-eu .
- Taticule , ti-am spus , daca-i diliu , ori te speli pe cap cu el , ori il legam de pom pana plecam d-aici ! Sa fie clar !
- Stai , mah , linistiti ! E ciudat ! Atat ! Nu-i baiat rau . O sa vedeti voi .

Ce sa mai apucam sa vedem ...... ca vedem un BMW in ,, picaj " de-a dreptul de pe dig pe rampa ce ducea in tabara . Se apropie periculos de rapid si opreste cu frana de mana rasucind masina in dreptul primului cort . Sare fericit din masina ( netinand cont ca deja-i atarna spoileru' pe langa roata ) si intinde mana ferm :

- Ionut !
- ..... Noroc .
- Ce faceti aici ?
- ..... Bine ! .....Tu ?
- Uite ..... m-a enervat unu' pe autostrada cu-un Lexus .
- ????????????
- Daaaaa ! M-a enervat rau de tot ! Al dracu' nici nu tinea banda cum trebuie .
- Asa , .... si ?
- Si-am ajuns . Ati luat ceva ?

Nici nu venise bine si ne daduse cu ,, zecimale " . Ne uitam unii la altii incercand sa vedem care ,, s-a prins de faza " . Toti insa aveam fetele cazute !

- Ia , mah , unde-i juvelnicu' ?
- Mai baiatule ! Ho !!! ....... Opreste motoru' , ia o gura de tarie , schimba-te , stai pe scaun si vorbim .
- Da . ..... I-am vazut p-aia mai la vale . Aveau ceva prins ! Peste mare !
- Cum dracu' ai vazut tu ce-aveau aia ? ,, Zburai " pe dig si ne zici c-ai vazut si ce-au prins ?
- Am vazut , cum sa nu ? Al dracu' spolier ...... . Abia l-am schimbat !
zice noul venit intorcandu-se brusc catre masina si lasandu-ne pe noi prada celei mai mari uimiri din ultimii 10 ani ..........

Moromete , probabil cel mai serios pescar din lume deja pocnea de nervi . Ma apropii de el si-l rog ca-n numele lu' Cristi sa ramana calm . Accepta cu o conditie : sa se ,, bage-n seama " cu Ionut . Nu avem d-ales si preferam varianta asta decat una mai putin diplomatica . Mare cum e , cu vocea baritonala incepe impunator :

- Bai n-auzi ! Da' de ce-ti spune Trolebuz ? C-asa am auzit ca te striga lumea !
- Dracu' stie .
- Cum adica ?
- Pai nu stiu , si gata !
- Esti pescar ?
- Da , normal ! Stai sa vezi ce scule am . Le scot acu' !
- Lasa-le , dracu' de scule , ca si-asa nu mai dai la peste in seara asta . Stai jos , sa vorbim !
- Ba dau !!! D-aia am venit ? Sa vorbesc ?
- ...... scoate-le , nene , scoate-le ! Da' vezi ca ne-apucam de curatat cartofi . Tre sa si mancam .
- Io nu mananc . Am mancat pe drum .
- Ce-ai mancat mah ?
- O Poiana cu Lapte .
- ........ Fratioare , ..... sa-ti fie de bine . Noi mergem la masa . Tu faci ce vrei . spune Moromete total dezarmat .......
intorcand spre mine acea privire ce stim ca este preludiul unui scandal de zile mari . M-am panicat pe moment dar mi-am propus , atat cat o-i putea , sa fiu ,, tampon " intre vechiul meu amic si acest ,, new entry " total bezmetic .

Ne indreptam spre ceea ce pregatisem ca fiind vatra taberei si incepem a ne gospodari cum ne-am obisnuit . Unul curata cartofii , altul strange lemne , altul ... aia , altul ..... aia , samd . Ne era foame si ne grabeam spre spritul si sueta de seara . Ne stim intre noi bine si nu mai este nevoie de indemnuri . Fiecare stie ce-are de facut . Insa apare Trolebuz agitat :

- Ia uite , nene , ce scrie pe nada asta , cica e pentru mreana si albitura !
- Asa , si ? Nu aia trebuia sa scrie ?
- Pai eu am venit la rapitor !
- ?????????? Pai ..... si-atunci la ce-ai mai luat nada ?????
- I-am zis lu' ala la magazin sa-mi dea ceva bun de nada . Uite-al dracu' ce mi-a dat ! Mreana-mi trebe mie ? Mie nu-mi place mreana !!!
- ..... Mai baiatule . ..... Uite care-i treaba : noi nu ne pricepem asa bine si ne-am apucat de facut mancarea . Vorbim p-orma . Ok ?
- Da , ok !

..........................................

Pret de cam 1 ora , timp in care am terminat de pregatit masa , a fost relativ liniste . Trolebuz isi pregatea sculele , noi mosmondeam la ,, bucatarie " , toate bune si frumoase . Ne punem in farfurii , ne scoatem paharele , dam ,, cep " unui vin negru de exceptie si unei butelci de tarie si ne asezam in scaune sa mancam . Fireste , cum banuiti , apare Trolebuz zambind spunand ....... :

- Frate , da' mi-ati facut o poftaaaaaaa ...................

In nicio secunda ni se urca la cap ! Moromete deja-i in prag de ,, suicid " , ne uitam in plen urat pe Trolebuz ..... iar acesta , inspre binele lui , decide sa renunte la masa de seara ......... .
A urmat o seara plina de aiureli ale acestuia . Nu are rost sa va povestesc , si poate nici nu as avea cum . Tipu'-i imposibil de descris . Este un personaj absolut ,, electric " , absurd , bezmetic si niciodata nu stii limpede la ce-i e capu' . Cristi , saracu' , din priviri ne tot cerea scuze pentru .. ,, inconvenientul " la care eram supusi , era perfect constient ca ametitul de cumnat la sora-sii ne dadea total peste cap tabieturile si linistea pescuitului din acel week end . N-aveam cum sa ne suparam pe el , Cristi este un tip de nota 20 . N-avea nicio vina si stiam asta . Urma sa suportam in continuare .

- Ia fiti atenti ce scrie pe eticheta asta : Do not store into the sun light !
- Ce mah ?????
- Cica sa n-o pui in soare !
- Ce sa nu pui in soare , nene ?
- Ce-i aia ???
- Asta , nu vezi ?
- ..... Mai nene , ce sa vad ?
- Asta , domle , asta !
- Trolebuz ! Asculta acilea ! De un' sa stim noi ce citesti tu ? Zii frate inainte despre ce e vorba , ca al'fel nu ne intelegem .
- ...... Eeee . Nimic . Citeam pe asta .......

Asa a tinut-o toata seara . Citea toate etichetele de pe orice purta eticheta . Oricat se straduia el , sau oricat ne straduiam noi , nu reuseam deloc sa gasim o modalitate eleganta de comunicare cu individu' . A simtit si el asta si refula ..... citind etichete . Intr-un fel ma enerva , intr-un fel mi-era mila de el . Un om strain in propria-si existenta . Deja ma intrebam daca nu-i cumva o forma de autism !

............................................................................................

A doua zi dimineata ne trezim plini de elan si ne reasezam lansetele , care pe ce mal voia sa dea la peste . Cum spuneam , amatorii de spinn plecau in gura canalului , iar cei de stationar ne grupam cate doi de-a lungul malului . Ca sa-l tin departe pe Trolebuz de Moromete il invit pe acesta sa treaca in dreapta mea . Moromete se asezase amonte , in stanga , la cca 50 m de mine . Plus inca vreo 10 - 15 m pana la urmatorul post , cel in care urma sa-l asez pe Trolebuz , insemnau cam 65 - 70 m . Era distanta ideala ce se putea afla intre cei doi .

Cam dupa vreo doua ore de pescuit il simt trecand prin spatele meu pe Trolebuz . N-am dat mare importanta , credeam ca se duce in tabara . ..... Aiurea !!! Curand il aud pe Moromete :

- Baaaaah ! Tu te-ai lovit la cap ?

Sar din scaun , ma reped catre cei doi si-i surprind discutand ,, amical " . Trolebuz cu un tonus vesel si naiv , Moromete negru de nervi si siderat la maxim :

- Hai nu fii ! Vrei ?
- Mai nene , esti cu capu' ? Ai baut din Dambovita ?
- Ce-aveti , mah ? Ce s-a intamplat ???
- Auzi la asta ! Cica sa-i dau lansetele mele , sa dau io cu ale lui , c-a citit el pe eticheta ca nush ce actiune au ale lui si el are plumbii mai grei !!!!!
- Da , asa am citit . Ale mele nu poa' s-arunce departe plumbii care-i am la mine .
- Mai Trolebuz , mai nene , hai , vino-ncoa . Hai sa vorbim . Baiatu' asta , Moromete , nu-i place sa-l deranjezi . Lasa-l . El da la peste , noi la fel , ..... hai sa mergem .
- Da' nu-l deranjez , domle , i-am spus daca vrea sa-mi dea mie lansetele lui , c-am vazut ca-s mai solide . Si-nainte sa i le cer am citit eu pe etichetele de pe ele ce actiune au si se potrivesc cu plumbii mei . Sa mor io , al'fel nu i le ceream ! Zau !!!
- Bah ! Ia nu mai citi tu toate alea si pune mana si da la peste ! Lasa-ma in pielea mea-n pace !
...Se rasteste Moro .

Trolebuz simte c-a depasit limita si ma urmeaza docil catre locurile noastre de pescuit . Simt ca-n curand or sa-mi scape lucrurile de sub control si decid sa vorbesc cu Cristi . Deocamdata asta-i cu barca plecat dar o rezolv la masa de pranz . Trebuie !

Putin inainte de pranz , inainte de a veni in tabara cei plecati cu barcile , il aud iarasi pe Trolebuz trecand prin spatele meu catre postul lui Moromete .

- Ce faci , mah ? Un' te duci ?
- Ma duc pan' la baiatu' ala sa-i spun ceva .
- NUUUU ! Spune' mie , lasa-l in pace ! ..... Zii , ce-ti trebe ?
- Daca nu-mi da lansetele , poate-mi da niste plumbi de 60 - 70 grame , c-am citit pe alea ca se potrivesc .
- Vino-ncoa ca-ti dau io . P-ala lasa-l in pace ...... E mai bine , iti spun io .

Liniste fiind Moromete aude dialogul meu cu Trolebuz . Peste cateva minute , dupa ce-i dau plumbii astuia imi suna telefonu' :

- Pictore , taci s-asculta ....
- Zii !
- Io , p-asta . ..... daca ma mai freaca mult la cap il tai bucati si dau la salau cu el ? Va e clar ???
- Mda ..... mi-e clar .
- Bai , nene , io nu glumesc !!! Ma scoate din sarite !!! E ****** rau de tot ! E sefu' cretinilor . Auzi , cica i-a facut tac-su service ! Vai soarta la masinile-alea de intra la el !
- Mda ..... tac si-ascult ..... nu zic nimic !
- Pai ce mama dracu' sa zici ? Taci !!! Si tine-l departe de mine ca iese urat !
- Hai , gata , mah , si tu ! ....... Gata !!! L-am adus io ? Vezi-ti de mosmoandele-alea si nu-l baga in seama . ..... Gata !!!
urlu eu obosit in telefon , obosit de situatia creata si de faptul ca nu puteam decat sa asist neputincios la adancirea conflictului dintre cei doi ( ahhhhh , Cristi , fiti-ar cumnatu' lu' sor-ta de ras , unde umbli ??? ) .

N-apuc sa inchei vorba ca-l simt langa mine pe Trolebuz :

- Fii atent ce scrie pe asta .................
- Ce dracu'-i aia , mah ?
- Asta , eticheta de la nada !
- Ma p*s pe nada ta ! Arunc-o-n Dunare si vazi daca prinzi ceva ! Daca prinzi e buna , daca nu prinzi nu-i buna ! Si cu asta basta ! ..... Ce dracu' citesti toate alea ???
- Da' tu ce-ai ?
- Nervi !!! Aia am ! Nervi !!!!

...................................................................

N-are rost s-o lungesc , de la pranz de cand a venit Cristi si pana in urmatoarea seara cand am plecat spre casa i l-am pus astuia-n barca ,, sa vada de el " . Cu scurtele contacte de seara si din timpul meselor in tabara .... ne descurcam . Si daca desfaceam vre-un vin Trolebuz isi aducea aportul la sprit ..... citindu-i eticheta !!! Eram exasperati ! Asta ce prindea citea . Moromete-l lua la misto :

- Bai Troleu , ai niste hartie igienica ?
- Am , cum sa nu ?
- Ia , ad-o-ncoa , ca-mi trebe .
- Imediat !!
- Asa . Multumesc frumos .......

Trolebuz , plin de solicitudine , sarea din scaun fugea catre masina actionand centralizata facand sa clipoceasca ,, un milion " de luminite la BMW-eu odata cu nush ce bip-uri si claxonele si claxonetute , si se intorcea la fel de iute cu sulul de HI . Moromete-i multumea profund si se facea ca patrunde-n padure . La nici 20 de secunde revenea :

- Bai, n-auzi , asta de care-i ? Din doua file sau din trei ? Unde-i eticheta ?
- Pai n-are fiecare sul eticheta . Scrie pe bax , si baxu-i acasa , ca nu le-am luat pe toate cu mine . Da' daca vrei sun sa aflu !
- Numai , lasa . Multumesc . Vad io de care e !

Bineanteles ca ne umfla rasul , pe Cristi la fel , situatie stanjenitoare dar ne faceam ca radem de ceva petrecut pe parcursul zilei . Speram ca Trolebuz sa nu se prinda si cred , imi place sa cred , ca nu s-a prins .

............................................................

Strangem alene tabara . Alene , agale , satisfacuti de capturi , dezamagiti de faptul ca trebuie sa plecam , bulversati de inedita participare a lu' Trolebuz , plini de sperante pentru data viitoare , etc .

Lu' Trolebuz i-a luat cel mai putin sa stranga . Era evident ca nu-i priise Dunarea , era clar ca nu-l mai avem vreodata cu noi ( Doamne Ajuta !!! ) , sarea si se-nvartea ca un titirez prin tabara facand supozitii referitor la ce masini o sa-l incurce pe el pe autostrada , pomenea despre niste ,, scule-de-sclue " cu actiune maaaaaaare pe care o sa si-le ia el saptamana viitoare , si tot asa .

Cum-necum , cu bune - cu rele , ne indreptam spre el sa ne luam la revedere . Dintr-o data izbucneste :

- Nu mai vin la Dunare cu voi !!!!!
- Ce-ai , mah ?
- Nu mai vin deloc !!!!!
- Mai baiatule , vii .... nu vii ..... sa fii sanatos ! Am venit sa-ti strang mana , sa-ti zic ,, La revedere " ! Ce-ai ?
- Io plec primu' ! Plec chiar acu' !!!
- Auzi , mah ? ....... Ia pleaca tu primu' ! Hai !!! Ia-ti viteza ! Da-i drumu' , nebunule ce esti !!!!! Si daca vreodata ma mai vezi pe Dunare sa pleci la Predeal , auzi ???
se enerveaza Moromete si tipa la Trolebuz .

Trolebuz tasneste in BMW si pleaca starnind praful de pe dig mai abitir ca la venire . Ramanem ,, tampiti " de reactia acestuia si ne intoarcem privirile catre Cristi :

- Frate , asta-i sigur neam cu tine ?
- Da , nene , da ! Nu-l mai iau niciodata , promit !
- Da' nu tre sa promiti tu !!! Eu i-ti promit solemn ca nu-l mai iei !
zice Moro facandu-l iarasi pe Cristi sa plece vinovat privirea .

Ne terminam si noi de strans catrafusele si-o luam incet pe dig catre asfalt . Ajungem la drum , o luam la dreapta catre centrul comunei si ne pregatim de drumul lung catre casa . In centrul comunei , exact pe axul drumului se afla o fantana pe care o ocolesc cele doua sensuri de mers . Ajungand in punctul in care vedem fantana ......... mai vedem BMW-ul lui Trolebuz infipt in aceasta !!!!

Oprim speriati , sarim din masini , ne stracuram agresiv prin multimea de oameni si reusim sa ajungem la acesta . Trolebuz ..... era bine . Ii curgea putin sange din nas in urma impactului cu air-bag-ul , speriat , ..... dar atat ! Il scoatem din masina , il intindem pe jos sa-l ,, verificam " , ii dam doua palme sa-si revina si ...... isi revine . Poate vorbi :

- Ce-ai patit , mah ?
- ..... Nu stiu . Cre' ca m-am lovit .
- Te-ai lovit pe dracu' . Ai avut accident !
- ..... Ce accident ?
- Ai nimerit in fantana !
- ..... Care fantana ?
- Bah , da-o dracu' de fantana ! Esti bine ??? Te doare ceva ???
- ..... Nu ma doare nimic . Sunt bine !
- Cum ai facut , mah , de-ai nimerit in asta ? N-ai vazut-o ????
- ..... Nu . Nu eram atent .
- Da' ce faceai , mai , manca-ti-as ? Unde erai atent ?
- ..... Citeam ..... o eticheta de la briose .
modigliani

Mesajde nae » 31 Ian 2012, 21:31

Lectura fara poze ma oboseste . Povestea cu Trolebuz ma obliga sa -l salut pe povestitor :-Salut !
N-am tinut cont de recomandari (citesc pe sarite si mananc c*cat sau c*r ) la 42 de ani nu ma m-ai schimb .
Sper sa intelegi de ce nu am raspuns in topicul R,Msau A .
nae

Mesajde nae » 02 Mar 2012, 23:29

Imi pare rau ca ti-am murdarit pagina ; e tarziu sa corectez (sterg ) .
Imi pare rau ;scuze .
nae

Mesajde modigliani » 02 Mar 2012, 23:40

nae scrie:Imi pare rau ca ti-am murdarit pagina ; e tarziu sa corectez (sterg ) .
Imi pare rau ;scuze .

Nu vad unde-ai murdarit-o ? Cu ce ?
modigliani

Mesajde nae » 02 Mar 2012, 23:53

Multumesc !
nae

Mesajde modigliani » 03 Mar 2012, 00:01

nae scrie:Multumesc !
N-ai pentru ce ......

Bine ca mi-ai amintit de pagina , trebuie sa mai aduc una-alta . Povestiri , snoave , intamplari . Mai mult sau mai putin haioase . Sunt dintr-o lume deosebita , o lume despre care povesteam la initierea paginii .
modigliani

Mesajde modigliani » 05 Mar 2012, 23:19

Mosu'

.................

- Mai baieti ! Cand ma luati mah si pe mine la Dunare ? zice vecinu' de la 3 apropiindu-se de noi . Ne vazuse etaland lansetele in spatele blocului si discutand febril despre urmatoarea iesire .
- Stii matale cu d-astea bre ?
- Mai copii ! Voi credeti c-ati inventat f.......tu' ?
- Hahahahaha ! Smecher mosu' frate ! Hai bre maine ! Mergi ? Ne ducem la Gostinu ! Stii p-acolo ?
- Daca stiu ? ...... Cred ca am si copii prin satu' ala ! Cand intri-n Gostinu , pe prima strada sedea una Mariana care ....
- Lasa-ne bre cu d-astea ! Zii ! Mergi ?
- Merg , mah , merg !Normal ca merg ! ..... Ce ? Stau acasa s-o suport pe baba ?
- Bre ! Vezi ca stam o noapte acolo ! Ce face coana mare singura ?
- Dinspre mine ..... faca ce-o vrea ! Sa fie sanatoasa ! Treaba ei .
- .... Hir-ai tu al dracu' sa hi !
auzim pe baba de la geam , unde statea si urmarea cu atentie discutia din parcare .

..........................................

A doua zi dimineata , la 3 30 h mosu' facea prezenta in parcare ! Care iesea mai greu din bloc era luat cu mascari si reprosuri :

- Haidi baaaah ! Pan-ajungem noi acolo se culca crapii de pranz ! .
- Hai bre ! Lasa-ma-n pace ! Am dormit o ora as-noapte !
- Sa nu spui c-ai umblat ,, la aia mica " ! ,, Alfel" sa stai departe de mine azi !
- Iaute-l bah pe mos ce stie !
- Tu sa taci ca-ti zic de ,, bafta " !
- Auzi bre ! Vad ca esti tare-n gura ! Viermusi ti-ai luat ?
- La ,, viermus "sa dai tu mah ! Io dau la ,, serpeasca " !

Si uite asa , cu mistourile de rigoare , nelasand totusi la o parte ceea ce trebuia sa fie acoperit din punct de vedere organizatoric ne indreptam catre ,, Giurgiului " gonind prin Bucurestiul pustiu la ora aia . Mosu' ,, cazuse " pe mine . Profitand de faptul ca de obicei merg singur in masina mi-a fost plasat cu forta , ,, cu proces verbal de predare-primire ".

Pe drum spre Giurgiu mosu' .... tacea . Cand si cand ma uitam la el cu coada ochiului si gaseam in ochii lui amintiri trezite , probabil amintiri ce nici nu stia ce le mai are , amintiri scoase scoase de sub praful vietii . Gaseam in ochii lui privirea unui om ce fusese candva la fel de iubitor de viata ca noi , un om ce cu siguranta stiuse sa-si gestioneze rational tineretea . ..... Acum ii lipsea . Sau daca nu-i lipsea cel putin ii era dor de ea . Dar la fel de rational parea acum intelegand ca batranetea este absolut de ne evitat . Daca nu-ma insel chiar el imi daduse candva un citat : ,, Singura certitudine din viata este faptul c-ai sa mori !". Iesirea cu noi o gasea probabil ca pe un zvac necesar in monotonia vietii de pensionar .

Ajunsi la Giurgiu-Oinacu o luam spre Gostinu siguri pe directia ce urma s-o luam . Eu eram prima masina din convoi . Brusc mosu' ,, ia foc " , iese din starea de reverie ce-o avusese pe drum si incepe agitat sa-mi dea ,, indicatii pretioase ":

- Baah ! Nu p-aici ca dai in ferma ! Ia-o pe rampa aialalta !
- Taci bre si lasa-ma ! Ferma aia de zici matale nu mai e demult !
- ........ Aoleo !?! Cum nu mai e ???
- Nu mai e bre ! Au daramat-o !
- Ai dracu' astia ! E !!! Ce-au avut cu ea ?

Mai merg putin , se convinge mosu' ca ferma nu mai este , si ma indrept spre urmatoarea rampa . Incepe mosu' iar :

- Mai tata mah ! Unde ma duci tu pe mine ?
- La Dunare bre !!! Unde crezi ca te duc ? ........ La ski ????
- Pai nu p-aici mai taticule ! Ia-o pe .......
- Bre !!!! Uite care-i treaba : taci si lasa-ma sa te duc pe unde stiu eu ! Acu' o saptamana unde crezi c-am fost ?
- .... Stiu io ? Dracu' sa te ia , pe unde-oi fi umblat tu .... Nevasta-ta zicea ca esti la peste !
zice mosu' sugubat .

Atat amuzat cat si scos din minti urmez drumu' pe care-l stiam in timp ce mosu' , in dreapta mea dezaproba din mimica fiecare miscare a volanului . Ajungem unde trebuie , coboram din masini sa privim locurile , coboara si mosu' si oftand dar cu priviri tinere mangaie valurile Dunarii din amonte-n aval si invers .
Hotaram care , unde se aseaza si incepem sa scoatem sculele din masina . Pe-ale mosului , niste scule ,, vai steaua lor " , tot eu le-am scos . El contempla pierdut zorii iar eu am gandit ca este firesc sa-l las sa se bucure pe deplin de ei . Ce nu stiam era faptul ca aveam sa-l ,, dadacesc " toata ziua . Faptul ca l-am avut pe drum in masina se constituise tacit pentru restul grupului ca mosu' e ,, coechipieru' " meu .
N-am avut nimic impotriva , ba chiar intr-un fel ma bucuram . Mosu' vorbaret si sugubat , eu nu sunt deloc un pescar tacut , pan-aici pareau in regula ,, amanuntele " astea . Insa prima provocare s-a ivit la coborarea malului . Dupa cateva tentative nereusite in care ba a cazut mosu'-n fund , ba ma tras pe mine dupa el , ba mi-a varsat galeata cu momeli , ba mi-a rasturnat cutia cu accesorii , ma enervez si tip la ceilalti sa faca bine sa ma ajute sa-l cobor la apa . Primesc in sictir ajutorul lor odata cu avertismentul : ,, Pictore , gata ! L-ai vrut la peste , spala-te pe cap cu el ! "

Nu vreau sa intru in amanunte , insa ce-am patit eu cu mosu' la fiecare viermus sau patratica varata-n ac , nu doresc nici unui pescar din lumea asta . Toate astea in timp ce mosu' scotea ciortan dupa ciortan dupa un stil pierdut in istorie si cu niste mijloace tehnice jalnice ( ziceam eu ! ) dupa care-i azvarlea intr-un juvelnic ruginit legat c-o sfoara putreda de piciorul scaunului . La fiecare ciortan scos la aer mosu' striga vesel :

- Ha... haha ... ha ! Te-a mancat in c*r sa vrei viermusi ? Las-ca te prajeste baba mea ! Ieri i-a venit pensia ! Si-a luat ulei ! sau :
- Ba fraiere ! Tu stii ca io l-am omorat pe tac-tu ? sau
- Nu stateai tu mai bine acasica la televizor ?

De pe la pranz incolo nu-l mai bagam in seama . Nu ! N-avea rost ! Vorbea ca o moara stricata . Am decis sa-l ignor si sa-mi vad de ale mele . Ceilalti , amuzati , imi dadeau SMS-uri : ,, Cine n-are un mos sa-si cumpere ! LOL ! " . Cat sunt eu de vesel si vorbaret la peste ..... cautam prin bagaje un extraveral . Stiam ca n-am , insa doar si cautarea acestuia ma mai linistea !

Se lasa seara . O seara calda de vara cu cer plin de stele , un cer splendid , de poveste . Decidem sa stam la sprit si sa nu mai intindem corturile . Care urma sa adoarma putea lejer s-o faca pe o patura , direct pe iarba .
Facem focul , pregatim cativa baboi pe gratar si , ca la fiecare iesire discutiile aluneca inspre toate directiile si toate subiectele . Dintr-o data ne trezim ca de cateva ceasuri mosu' conducea subiectele . Ne vorbea despre tineretea zbuciumata , acea tinerete pe care o vazusem eu dimineata pe drum in ochii lui . Nu mai vorbea la misto . Vorbea pierdut in senzatii , pierdut in trairi , ..... vorbea frumos ! Toti am avut nevoia sa-l ascultam . Mai ales ca nu-i cunosteam acea latura a personalitatii . ..... Vorbea serios . Atat frumos cat si serios . Ne fermecase ! Daduse serii respective conotatii fantastice . Scotea din ,, tolba " povesti si intamplari despre care credeam ca nu-s de gasit decat in literatura si o facea absolut natural . Ii statea bine , ne simteam bine .

Dupa cateva ceasuri de asemenea povesti , coplesiti totusi de ,, supra doza " , brusc avem nevoia sa ,, deraiem " si sa revenim la misto-urile obisnuite . Mosu' , tacit , este de acord cu asta si zice : ,, Ia baga inc-o bere bai nepoate ! " . Si uite-asa , bere dupa bere , sticla dupa sticla , sete generata atat de gratarul de crap sarat si condimentat cat si de atmosfera senzationala , .... ,, ne-am cam facut " . Si noi , si mosu "! Dar ne simteam perfect !

Pe rand , aproape pe neobservate ne ridicam sa facem o plimbarica prin tufisuri . Nimeni nu observase sau nu luase aminte ca mosu' nu se ridicase din scaun toata seara . La un moment dat impins de natural incearca saracul sa se ridice . Si treaz se ridica greu din scaun . Acum cu atat mai dificil . Ne oferim sa-l ajutam , il luam de subtiori , il sustinem pana-si gaseste precarul echilibru si-l insotim cu privirea catre bezna tufisurilor . Eram usor ingrijorati insa cu tot balansul mosu' nu parea in pericol .

Si sta , ..... si sta , ..... si nu mai venea , .... si strigam dupa el , .... si ne raspunde deranjat :
- Da' lasati-ma-n mah-n pace ! Ma p*s ! Ia uite mah , nu mai poate omu' sa se pise linistit !
- Gata bre ! Gata ! Te-am auzit !
- M-ai auzit pe dracu' !
bodogane mosu' din tufe .

In curand apare leganandu-se la fel cum plecase , cu mainile-n fata mosmondind la prohab cu miscari de om matol . Pe masura ce se apropia de grup auzeam in cizmele de cauciuc ale mosului un soi de zgomot de mozoleala , de umezeala . La fiecare pas al lui .

- Ce-ai bre ?
- Nimic !
- Cum bre nimic ? Pai ce se-aude ?
- Ce sa se-auda ?
- Fatz-fatz asta ! ..... Matale n-auzi ? Ce-ai facut acolo ?
- Nu stiu mah baieti !....... Da' cred ca m-am pisat cu coiu' !
......................
Fişiere ataşate
PICT0200.JPG
PICT0202.JPG
modigliani

Mesajde modigliani » 10 Apr 2012, 23:26

"God" saids : Modigliani , ...... are you mad ?

modigliani

Mesajde modigliani » 27 Iul 2012, 20:52

Un stol de p...p...p...pasari pe Agighiol !

..............................................

Stabilim o plecare in pripa la Valea Nucarilor . Era prin Martie , undeva pe la jumatea lunii . Frig ! Nu atat ziua pe malul garlii , cat noaptea in corturi . Frig tare ! Asta facea sa nu ne putem strecura in corturi decat tarziu dupa miezul noptii si nu inainte de a slabi sensibil rezervele de tarie ale grupului .

Plecasem pentru 4 zile si trei nopti insa , cu tot disconfortul termic , impresionati de ,, batalioanele " de marlite si ,, plutoanele " de carasi care decideau ca le sta bine in juvelnicele noastre , am dat care , ce telefoane aveam de dat si ne-am prelungit sederea acolo pentru inca doua zile . Unii si-au rezolvat usor problema asta , altii mai putin usor . Insa , cum bine cunoasteti senzatia , gandeau :

,, - Ce-o fi o fi ! Cu asta ... cine stie cand ma mai intalnesc ! Mananca-n draci ! Nebun sa fiu sa plec acasa !"

Aveam corturile puse in complexul de odihna al ,, Casei Scriitorilor " unde , cu ajutorul lui Mabusse si-al lui Didel , aveam ,, ambasadele " asezate in relatii de adanca prietenie cu locatorul acesteia . Impropriu spus ,, acesteia " intrucat cladirea propriu zisa a complexului era demult timp .... arsa ! Din intreg complexul mai stateau in picioare pavilioanele administrative si un foisor cu statut de sala de mese .

Rasfatati peste masura de catre nea Mitica . Nea Mitica , un tip absolut deosebit , extrem de saritor care din orice gest facut ne obliga la si mai mult respect , se autoproclama ,, Lipoveanul nelipovean "! Sustinea ca el n-are nici o treaba cu pescuitul , ca nu-i de prin locurile alea si ca doar ,, nimerise " p-acolo . Problema era insa vocea lui ! Vocea si viteza cu care se buluceau cuvintele la el in gura . Vocea absolut harjaita si putrezita de cele 5 pachete de tigari pe zi si de tariile cu care-si incepea si-si incheia ziua . Dupa fiecare fraza a lui asezam in minte acel ,, puzzle " fonetic si , prin eliminare , construiam fel de fel de fraze din cuvintele lui , iar in functie de contextul discutiei deducem pe cea care s-ar fi potrivit cel mai bine . Pan-la urma ne-ntelegeam . Si-am observat ca asta se petrecea mai mult seara cand frazele noastre urmau aceeasi modalitate de constructie cu ale lui .

Din complexul respectiv , ca sa putem ajunge la locurile de pescuit trebuia sa traversam un canal cu lotca lui nea Mitica , dupa care s-o luam la pas cu sculele in carca pret de aproximativ 1,5 km pe un drumeag paralel cu Canalul Lipovenilor . Am fi putut da si in canal insa in anul ala ziceai c-a dat cu ceva in el ! Nici un oblete nu vazusem . Asa am ajuns sa dam intr-un calugar ce strangea apa altor trei canalute .

Dimineata nu parea greu . Veseli , odihniti , goniti de racoare parcurgeam acea distanta aproape pe neobservate . La a doua tigare deja intindeam scaunelele . La intoarcere insa , se complica treaba ! Pe langa tot ce carasem de dimineata se adauga un juvelnic cu 15 - 17 kg de albitura , plus inca vre-o 10 grade Celsius iar noi in aceleasi haine , plus jumatatile de Alexandrion si Stalinskaia consumate .

Cam in ultima zi plina de stat acolo decidem obositi ca mai bine o luam cu masinile prin sat , ocolim satul Agighiol , intram in camp , si dupa circa 3 - 4 km de drum rupt trebuie sa nimerim in acelasi loc . Mult de ocolit insa ne convenea . Ne puteam arunca hainele groase in masini , juvelnicele pline in portbagaj si lansetele pe masina . Boierie ! Dimineata urmand traseul respectiv am descoperit ca-i mult mai lung si complicat decat estimasem . Atat ne mai rugam , ca pe drum sa nu intalnim ceva care sa nu poata fi trecut cu rotile si sa fim nevoiti sa-ntoarcem . Asta era cel mai sumbru scenariu , mai ales ca dadea peste cap programul ultimei zile de stat acolo .

Ajunsi cu aventuri la locul nostru , dupa multe ocolisuri si vaioage , ne punem gospodareste atat pe pescuit cat si pe ultimele jumatati de tarie . Frigul , mai iute ca-n zilele trecute ajuta teribil la asta . Si a fost sa fie ca pe frigul ala sa avem si cea mai prolifica zi din toate ! Toti aveam juvelnicele pline de caras , ciortan si balos , si numa' exemplare rasarite ! Venea asta spre noi ca un ,, La Revedere " frumos !

Ne-am intins in ziua aia mai mult ca-n primele . Pana pe la 15 00 h . Voiam sa profitam la maxim de sansa asta inainte de-a pleca . Insa omiteam un lucru : atatea ore , fara mancare , cu tarie din abundenta , ..... eram ,, usor loviti " ! Intr-atat de ,, loviti " incat focalizam din ce in ce mai greu insula Popina de pe lacul Razelm . Si credeti-ma , nu-i deloc micuta insula asta ! Nu ne pasa ! Era prea bine si frumos ! Nu ne interesa nici de o eventuala intalnire cu politia locala la trecerea prin Agighiol !

,, - Ce-i spui Mabusse daca te opreste ?
- Ce sa-i spun ? Ii spun ca nu gasesc ciocolata cu rom !
- Pai .... ce legatura are ?
- Nu vezi mah ca esti beat ! Are !!!
- Aaaaa ! Daaa ??? Ok atunci ! Asa spunem !

Cat am mai fi vrut noi sa stam cu betele-n apa foamea ne chema in tabara . Nu atat foamea in sine cat gandul la plachia ce ne-o promisese nea Mitica , si care cu siguranta se racise pan-la ora aia ! Plecam ! Gaseau rotile mai greu ca dimineata sleaurile drumului de tara , insa inaintam ! Ba la starea pe care o aveam puteam afirma cu mana pe inima ca inaintam vertiginos ! La trecerea pe langa lacul Agighiol focalizam cu destule dificultati un stol gigantic de pelicani . Livache sensibil la genul asta de privelisti si in general la frumusetile naturii se entuziasmeaza si tipa :

- Opreste bah ! Opreste !
- Ce-ai mah ?
- Opreste , am zis ! Stai putin sa ne uitam !
- Opreste mah , nu vezi ca sare asta din masina ? Fa-i damblaua omului !

Pune Mabusse o frana nu tocmai regulamentara incat Didel , care conducea masina din spate . cu evidente eforturi reuseste sa nu ne loveasca . Didel , am uitat sa spun , avea ferma convingere ca el nu-i ,, lovit " deloc , si ca i se cuvine sa fie liderul grupului in ziua respectiva . Intr-atat credea in asta incat tipa mai tare ca toti , asa cum ii sta bine unui adevarat conducator al unui grup de pescari pierduti in pustiu !

- Baaaaah ! Ce frana-i asta ?
- Am oprit din timp Didele ! Ce tipi asa ?
- Unde dracu' ai oprit mah din timp ? Mai aveam putin si ,, ma urcam pe tine " !!!
- Pai daca nu te uiti la ,, stopuri " ! Ce sa-ti fac mai nene ?
- Iaute-l bah si p-asta ..... cu stopurile lui cu tot ! Poate ti-le fac praf acum !

In timpul asta Livache , cum v-am zis , sensibil la orice-nseamna natura , pierdut in reverii , pasind usor catre Agighiol , zambind se-ntoarce catre mine :

- Vezi bai Pictore ? Vezi ? P...p...p...pelonicalii !
- Ce-s aia mah ?
zic eu pufnind in ras . Sunt p...p...p...peconiali !
- Ce dracu' bateti campii mah acolo ?
intervine Mabusse iritat de dialogul nostru balbait . Sunt .... d-aia mah .... cum le zice ? .... pelicanoli !
- ..... Bah ! Hai sa mergem ! Hai ca ma enervati ! Sunteti matoi !
zice Didel nervos in timp ce-si impingea ochelarii mai in sus pe nas ! Ce dracu bai frate !!! Nu sunteti in stare sa ziceti ..... pelicantropi ???
Fişiere ataşate
2.jpg
1.jpg
modigliani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?