Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 04 Oct 2011, 22:03

Am 12 ani de cand am albine dar asa ceva nu am mai vazut.

Astazi cand am ajuns la albine am gasit acest ... roi?!
Cred ca aproape incapeau intr-un borcan de 800 ml, totusi am gasit si o matca(era destul de mare dar nu cred ca e imperecheata; oricum o sa verific asta in zilele urmatoare).
Fişiere ataşate
DSC03682.JPG
jonny_it

Mesajde jonny_it » 04 Oct 2011, 22:05

Si mai interesant este ca am vazut albine cu inele galbene iar eu pe vatra asta nu am asa ceva deci foarte probabil sa nu fie de la mine.
Fişiere ataşate
DSC03683.JPG
jonny_it

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 22:23

1.La pariu ca e de la tine.
2.La pariu ca matca este imperecheata.
3.La pariu ca nu stii din care a plecat.
gica

Mesajde jonny_it » 04 Oct 2011, 22:46

gica scrie:1.La pariu ca e de la tine.
2.La pariu ca matca este imperecheata.
3.La pariu ca nu stii din care a plecat.

1. Orice este posibil
2. O sa stiu in 2-3 zile cand ma duc iar la ele.
3. Este clar ca nu stiu de unde e :)

Am multe familii cu matci carpatine si si-au schimbat matcile si multe inca le au pe amandoua; mai bine zis care si-au schimbat matcile si nu am intervenit eu sigur au ambele matci; totusi nu am mai vazut sa "roiasca" si la prima vedere nu sunt de la mine pentru ca nu am familii unde sa fie atat de multe albine cu inele galbene;
jonny_it

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 23:02

Am avut situatia asta prima data in decembrie 1989 cand cu revolutia.Nu am stiut ce sa fac si am facut ca tine.Am mai avut prin 2000.Atunci l-am pu peste unul slab.Acum 5 ani in ianuarie eram in stupina.Erau aproape 20 de grade(in anul acela mi s-au stricat carnatii).A iesit roiul,s-a invartit putin si s-a pus ghici unde -exact ca la tine pe stupul din care iesise.L-am bagat inapoi.Stupul avea 2 regine tinere mama si fiica.Mama avea un mic defect,ea plecase.
gica

Mesajde paul » 05 Oct 2011, 09:15

gica scrie:Am avut situatia asta prima data in decembrie 1989 cand cu revolutia.Nu am stiut ce sa fac si am facut ca tine.Am mai avut prin 2000.Atunci l-am pu peste unul slab.Acum 5 ani in ianuarie eram in stupina.Erau aproape 20 de grade(in anul acela mi s-au stricat carnatii).A iesit roiul,s-a invartit putin si s-a pus ghici unde -exact ca la tine pe stupul din care iesise.L-am bagat inapoi.Stupul avea 2 regine tinere mama si fiica.Mama avea un mic defect,ea plecase.

Nene Gica ,cele din decembrie 89 poate ...au vrut sa schimbe "dictatorul "si vazand probabil ca nu ai ...elicopter ...au amanat operatiunea ...sine die .Sfatul meu prietenesc ...chiar daca ti-ai propus sa-ti cumperi elicopter din banii luati pe miere ...eu zic sa te mai gandesti ...ca nu se stie ... :lol: Sanatate multa !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jonny_it » 05 Oct 2011, 10:13

gica scrie:Am avut situatia asta prima data in decembrie 1989 cand cu revolutia.Nu am stiut ce sa fac si am facut ca tine.Am mai avut prin 2000.Atunci l-am pu peste unul slab.Acum 5 ani in ianuarie eram in stupina.Erau aproape 20 de grade(in anul acela mi s-au stricat carnatii).A iesit roiul,s-a invartit putin si s-a pus ghici unde -exact ca la tine pe stupul din care iesise.L-am bagat inapoi.Stupul avea 2 regine tinere mama si fiica.Mama avea un mic defect,ea plecase.

O sa verific vineri/sambata daca daca matca este imperecheata(nu era marcata deci este o matca de schimbare linistita din 2011 sau nu este de la mine).

O metoda de a combate furtisagul, ... inchizi stupul :lol:

jonny_it

Mesajde jonny_it » 05 Oct 2011, 11:53

Cand nea Gica prindea roi in decembrie eu ma pregateam sa merg la gradinita :)
Oricum este foarte interesant(merita studiat) nu roiesc vara si roiesc in octombrie. :lol:
jonny_it

Mesajde gica » 05 Oct 2011, 12:03

jonny_it scrie:Oricum este foarte interesant(merita studiat) nu roiesc vara si roiesc in octombrie. :lol:

Raspunsul e greu pentru ca e simplu.Scade populatia si nu se mai suporta reginele.
Anul asta mi-a plecat pe la 15 aprilie.A plecat matca tanara.
Prin carti este scris ca o matca sau albinele o inlatura pe cealalta si in general dispare cea batrana.Nu contest dar mai sunt si aspecte din astea.
gica

Mesajde jonny_it » 05 Oct 2011, 12:33

gica scrie:
jonny_it scrie:Oricum este foarte interesant(merita studiat) nu roiesc vara si roiesc in octombrie. :lol:

Raspunsul e greu pentru ca e simplu.Scade populatia si nu se mai suporta reginele.
Anul asta mi-a plecat pe la 15 aprilie.A plecat matca tanara.
Prin carti este scris ca o matca sau albinele o inlatura pe cealalta si in general dispare cea batrana.Nu contest dar mai sunt si aspecte din astea.

Nu stiam pentru ca nu am mai vazut asa ceva; oricum multumesc pentru informatie.

Totusi tin sa cred ca nu este de la mine(tinand cont de aspectul albinelor)... mai cercetez :)
jonny_it

Mesajde Mircea77 » 05 Oct 2011, 12:42

Dar caracteristicile trantorilor cu care s-a imperecheat matca nu sunt luate in considerare ?! Asta apropo de inelele galbene.
Ca doar nu esti cu stupina pe o insula si esti ferm convins ca ale tale nu-s.
Mircea77

Mesajde jonny_it » 05 Oct 2011, 13:02

Mircea77 scrie:Dar caracteristicile trantorilor cu care s-a imperecheat matca nu sunt luate in considerare ?! Asta apropo de inelele galbene.
Ca doar nu esti cu stupina pe o insula si esti ferm convins ca ale tale nu-s.

Am albinele pe vatra respectiva de cativa ani, timp in care s-au imperecheat cateva sute de matci si nu au aparut astfel de albine; vecinii sunt la cativa km(aprox 10 km in linie dreapta- calculat folosind Google Maps).

Totusi indiferent daca albinele respective sunt de la matca respectiva(sau de la alta) trebuia sa vad astfel de albine si in stupi, sigur as fi observat.

.. in fine, nu mai conteaza acum, ma duc sa pregatesc stupi pentru roii care ies in decembrie :lol:
jonny_it

Mesajde Mircea77 » 05 Oct 2011, 13:11

De acord cu tine, dar daca imi aduc aminte de la Genetica pe care am invatat-o in liceu, exista posibilitatea ca la un moment dat sa apara niste gene "recesive" care nu s-au manifestat pana in acel moment. Sau prima varianta, in care te-ai pricopsit cu vreun roi intr-o scorbura sau orice altceva.
Discutia implica multe variabile pentru ca daca luam in calcul distanta pe care ai spus-o, inseamna ca nu avea de unde sa vina !!!!!!! :mrgreen:
Mircea77

Mesajde jonny_it » 09 Oct 2011, 13:54

Acum le dau sa citeasca ceva, trebuie sa le ajunga pentru 5 luni.

Astazi(09 Octombrie) a nins pe munte. :D

jonny_it

Mesajde liviu1965 » 09 Oct 2011, 14:10

Ai fundul gol... Nu tu, stupii.Cum hranesti primavara? Diafragma cum o ai? ( folie , placaj.... ) Ceva poze cu muntele....
liviu1965

Mesajde jonny_it » 09 Oct 2011, 15:50

liviu1965 scrie:Ai fundul gol... Nu tu, stupii.Cum hranesti primavara? Diafragma cum o ai? ( folie , placaj.... ) Ceva poze cu muntele....

Nu folosesc fund AV deloc. Am folosit cand aveam dadant + cat si m-am lasat de sportul acesta deoarece consider ca este un moft. Este parerea mea dupa ce am testat si m-am documentat putin la cei care l-au folosit primii la scara mare(a se citi Franta, SUA) si care acum renunta(chiar daca reclamele producatorilor de stupi suna din ce in ce mai bine).
Multi(SUA in special) renunta deoarece deoarece a aparut intre timp un inamic in fata caruia varooa pare o gluma: gandacul mic de stup, dar despre asta in alt episod. :)
Este util dpdv al ventilatiei suplomentare cand se fac deplasari pe distante mai mari sau pe timp de zi, insa tot nu se poate renunta definitiv la ventilatia din partea superioara.
Inca nu a demonstrat nimeni ca ajuta la combaterea varooa, eu personal am facut cateva teste si se pare ca numarul acarienilor eliminati nu justifica o investitie suplimentara. De ex o rama calditoare cladita si capacita complet ucide mult mai multi acarieni decat fundul AV.

La aproape toate familiile am redus numarul de rame in corpul de sus in functie de cantitatea de albina. Diafragma este din OSB, podisorul din OSB sau plasa de sarma pe toata suprafata stupului.

Urdinisul sta incepand de ieri(08. Octombrie) pe "pozitia mare" adica are aproximativ 40 cm lungime x 8 mm inaltime;
nu folosesc gratie si nici nu am avut probleme cu soarecii pentru;
Prefer un model de stup simplu care sa permita un mod de exploatare cat se poate de simplu(fara prea multe interventii) care sa ma ajute cand toti ceilalti sunt prin copaci dupa roi si care sa nu aiba nevoie de alte dispozitive pentru o exploatare corespunzatoare.

Zapada pe munte este destul de superficiala dar nu mai este mult pana cand si pe stupi o sa fie zapada(de dimineata acasa era 1 grad, pe vatra probabil era mai putin .. probabil).

jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?