BUNKA scrie:Scuze ca nu am scris mai repede, ajung la net o data sau de doua ori maxim pe saptamana.
Nu-i nici o problema, va multumesc pt rabdarea pe care o aveti cu mine (daca uneori pun intrebari puerile va rog sariti peste ele). Eu intru zilnic de 3-4 ori, citesc raspunsurile, mestec (ca-s mai greu de cap) compar si daca nu pricep (ceea ce se intimpla foarte des

) intreb.
BUNKA scrie:Da, urdinisul acela este FOARTE BUN …la canadieni o sa vezi iernare pe 2-3 corpuri ME si undeva in corpul superior o sa vezi gaura pe care ai vazut-o tu la sarbi, deschisa iarna, ei folosesc un siste simplu, fara folie, un podisor simplu de PFL, in mijloc are o gaura, o sa pun un film sa vezi cat de mare gaura…apoi pun o bucata de polistiren de vreo 5 cm grosime in care sapa un sant din dreptul gaurii din centrul podisorului spre exterior, pun pur si simplu podisorul, apoi polistirenul apoi capacul SAU blindeaza cu podisor si polistiren fara sant, si deschid gaura aceea centrala pe peretele frontal al corpupui superior, acolo unde este ghemul de albine, stupii sunt cate 4 pe palet, si se invelesc cu acea izolatie facuta ori din folie groasa neagra simpla in zonele calde, ori din folie groasa neagra si vata minerala la interior, sau rafie neagra impermeabila(mai greu de gasit la noi) si vata minerala.
Peste aceasta izolatie in dreptul gaurii izolatia se fixeaza cu o placuta de lemn gaurita.
Banuiesc ca au fund plin, nu cu sita. Despre iernarea in acest fel nu pot sa-mi dau cu parerea deocamdata, insa pt a combina putin treburile cred ca se poate merge pe fund cu sita tip sertar (sa o poti scoate) si putin mai jos capac tot sertar sa poti inchide complet fundul (si pt tratament, si pt iernare). Acum mai uit la link-urile postate de dv. Ce ma incurca pe mine este curentul de aer prin mijlocul cuibului (podisorul are gaura in mijloc). Trebuie sa mai citesc la capitolul asta.
E clar ca aici e vorba de o iarna "sanatoasa"

si mi se pare o izolatie ok (fata de ce-a facuta cu fierul de calcat...) insa trebuie studiat nitel si de vazut si dezavantajele (de ex. eu as urca paletii pe niste suporti, la nivelul ala pot intra pe sub izolatie tot felul de dihanii si ganganii).
BUNKA scrie: Daca faci un calcul simplu o sa vezi ca o matca se desfasoara perfect pe un corp ME, pb e ca va fi cam full de puiet, adica fara coroane…asta de fapt ne si dorim, eu nu merg pe ideea de cuib pe un singur corp ME, matca pleaca pe doua corpuri din primavara insa la momentul salcam voi ridica un corp de puiet sus, procedeul Demaree…e bun, gandeste-te la el!
Cu Demaree m-ati prins, nu-l cunosc f bine, citesc si revin. Cit priveste corpul de ME pt cuib am intrebat in ideea in care ai o matca buna (Hristea scria despre N.Foti ca si-a mentinut productia de miere chiar si dupa ce flora care il sustinea a disparut, doar prin selectie f. buna de matci). Si atunci ajungi la bulgar (Ferma Vener -
http://dlf.transfer.ro/Ferma_Vener_Bulg ... 2a74a7.mkv pt cine vrea filmul complet) cu corpul cel mic. Daca matca poate n-are decit sa urce si acolo, daca nu, il vor umple cu miere. Apropo de bulgar (sau ce-o fi). Nu am inteles de ce la un moment dat face si o rotire la 180 grade a corpului de ME... asta n-am inteles-o.
BUNKA scrie: Ideea de a ierna doua colonii in aceeasi lada verticala am avut-o si eu dar recunosc ca am abandonat-o la fel de repede cum mi-a venit pt smplul motiv ca nu ai acces facil la ambele colonii, ori asta e crucial in timpul iernii cel putin pt verificari daca nu pt interventii de urgenta.
Asta a fost o intrebare puerila. Mea culpa.
Multumesc mult de lamuriri!