Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Bucovineanu

Mesajde cristi_vidican » 16 Iul 2022, 22:46

Shrek scrie:Dar chestia ceea de descoperit este interesantă. O schiță ceva, un loc de unde ar putea fi achiziționată?

https://www.apis-blaj.ro/dispozitiv-man ... 0960c.html
https://farmafely.ro/produs/cutit-desca ... -electric/
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 16 Iul 2022, 22:52

Cum spuneam, toți stuparul sunt zgârcit! Deci nici eu nu fac excepție! Prea scump, prea ca la tara! Prefer pe cel de lemn!
Ultima oară modificat de Shrek pe 16 Iul 2022, 22:53, modificat 1 dată în total.
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Iul 2022, 22:57

Cutitele cu incalzire electrica sunt dotate cu 2 rezistente in paralel si sunt alimentate la 12v, pentru ca este foarte periculos sa fia alimentate la 230 alternativ, si se ard foarte rapid rezistentele. Nu se merita sa fie cumparate.
Cel din inox este intradevar exagerat de scump.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 17 Iul 2022, 00:12

Vasile_Bucovineanu scrie:Cutitele cu incalzire electrica sunt dotate cu 2 rezistente in paralel si sunt alimentate la 12v, pentru ca este foarte periculos sa fia alimentate la 230 alternativ, si se ard foarte rapid rezistentele. Nu se merita sa fie cumparate.
Cel din inox este intradevar exagerat de scump.

Eu folosesc și sunt ff mulțumit de cuțitul electric. Cel de 70W nu de 40W la 12V și îi dau
14V că merg mai bine. Îl am de mai mulți ani. Întradevăr sunt scumpe dar de mare folos.
Singur lucrez la stoarcere. Nici nu aș putea descurca cu furculița la acel volum de lucru.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 17 Iul 2022, 07:42

Poate am avut eu ghinion cu cutitele electrice.E vorba de doua, nu de unul. La unul rezistenta a facut scurtcircuit cu corpul cutitului cand era in probe, iar la al doilea s-a intrerupt una dintre rezistente dupa ce s-au descapacit cateva zeci de rame si se incalzea foarte slab. Fiind in garantie mi le-a schimbat cu altele pe baza de abur.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 17 Iul 2022, 07:57

https://magazinulapicultorului.ro/desca ... v-70w.html
Eu de acesta am. De 5 ami folosesc. Continuu. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 17 Iul 2022, 08:09

Eu vorbesc de cutitul in V identic ca forma cu cel din filmulet dar care se incalzeste electric si nu cu abur. E vorba de acesta: https://farmafely.ro/produs/cutit-desca ... -electric/
Foarte scump mi se pare acesta: https://www.apis-blaj.ro/dispozitiv-man ... 0960c.html
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 17 Iul 2022, 10:33

A... la Apis Blaj numai la trend să te uiți că prețurile sunt astronomice plus dacă eventual ai cere să cumperi
nu au pe stoc.
Am folosit cuțit în formă de V. Nu am fost mulțumit de el. Am abandonat. Dacă fagurele era ondulat lăsa
prea multă porțiune necăpăcită la care trebuie să intervin cu furculița. Cu foițe de plastic s-a mai remediat
problema, dar tot nu sunt mulțumit. Ori la procesul de stoarcere, descăpăcirea este secțiunea îngustă.
Lanțul de lucru la descăpăcire are hopuri. Trebuie focusat pe această operație să meargă cât decât curgător.
Consider f important curățirea lețurilor superioare și inferioare să nu strivesc albina la repunere sau chiar
matca cine nu folosește gratie. Dan Mărgărit cu cele 4000 de fdamilii reușește să aibă leșurile curățate.
Poate este un moft dar e un moft folositor. Eu la 50 de familii ai mei cu cuțitul încălzit electric am reușit să
rezolv problema. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 17 Iul 2022, 11:01

Eu sunt foarte multumit de cutitul din filmulet. Dupa cum se observa in filmulet odata cu descapacirea se curata si leaturile. Asa cum am spus si altadata folosesc numai rame fara umar si distantiere montate pe stupi. Astfel ramele au aceeasi grosme.
Rame ondulate avem daca folosim faguri artificiali cumparati care nu sunt din ceara si de aceea se obtin rame cu onduleuri. Materialul din care sunt facuti fagurii artificiali de la procesatori are punctul de topire mai mic decat ceara, la caldura din stup foitele se alungesc, ajung in leatul de jos si de aceea rezulta rame ondulate. Daca foitele sunt facute din ceara de albine se obtin numai rame fara ondulatii. Fagurii artificialli de la procesatori au inaltimea cu cel putin 1 cm mai mica decat fereastra ramei pentru a preintampina ondularea ramelor la caldura, dar fenomenul totusi exista.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 17 Iul 2022, 13:40

Acel 1cm poți lăsa sau jos şi va şi rămàne ca şi cum ar fi ros
sau sus şi atunci ,se onduleazâ.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 17 Iul 2022, 14:26

Chiar daca se lasa acel cm jos si foitele contin si altceva in afara de ceara, de multe ori tot vor aparea onduleuri. Daca foitele sunt din ceara curata nu e nevoie sa fie lasat acel cm nici sus nici jos si fagurii nu se onduleaza..
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Donbazil » 18 Iul 2022, 23:14

Salut!
Îmi place că discutați despre fagurii ondulați și trageți concluzii, care mai de care, dar nici de-ai naibii n-ați recunoaște că doar însarmarea pe orizontală crează astfel de probleme....Nu vreți în ruptu-capului să recunoașteți avantajele însârmării pe verticală - urmată de ondulare cu zigrinatorul și apoi lipire electrică (suprafața de contact dintre fagure și foiță fiind mult crescută prin ondulare) și nu mai cade foița nici dacă stă o lună în stup și n-o clădesc....Nu vreți voi!... :cry: .
Donbazil

Mesajde Balian » 19 Iul 2022, 08:11

Donbazil scrie:Salut!
Îmi place că discutați despre fagurii ondulați și trageți concluzii, care mai de care, dar nici de-ai naibii n-ați recunoaște că doar însarmarea pe orizontală crează astfel de probleme....Nu vreți în ruptu-capului să recunoașteți avantajele însârmării pe verticală - urmată de ondulare cu zigrinatorul și apoi lipire electrică (suprafața de contact dintre fagure și foiță fiind mult crescută prin ondulare) și nu mai cade foița nici dacă stă o lună în stup și n-o clădesc....Nu vreți voi!... :cry: .

Ondulatorul nu crește suprafața de contact dintre foiță și sârmă cu absolut nimic. Însă forța de greutate o face să
acționeze în zig-zag echilibrând între ele. Ondularea pe însârmarea verticală este absolut necesară altfel.
La MER lețul e bine să fie cât se poate de subțire. Și pericolul de a încurba este destul de mare. De asta se trage
sârmă orizontală.
Foița de plastic rezolvă tot. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2022, 08:27

Balian scrie:
Foița de plastic rezolvă tot. :)

Problema e că după ce treci pe plastic, nu-ți mai vine să vinzi nici roi, nici familii :lol:

Așa era și cu trecerea pe MER. Se zice că nu-ți mai cumpără nimeni stupii și roii. :lol:
La prima situație nu știu cum e. La a doua pot infirma.

Despre ondularea fagurilor.
Însârmez rama de 1/2 cu 6 sârme verticale. dacă am faguri de calitate, nu se prăbușește niciunul. Am pățit cu un lot de faguri luat de la un boștinar și fiul lui, care s-au alungit puțin, dar fără să se rupă. Problema mea e când pun foița și nu reușesc să bag rama la clădit imediat. Atunci, din cauza căldurii se face acea ondulare care se va vedea apoi câtăva vreme în felul în care sunt clădiți fagurii. Se recomandă lipirea fagurilor când temperatura e foarte mare, ca apoi să se contracte la frig și să nu mai poată să se onduleze chiar așa.

Pentru descăpăcire folosesc cuțit electric manual (12v, la fel ca Balian), cu care reușesc să fac o treabă bună. Dacă toate ramele mi-ar fi umflate bine, să fie bine crescute, atunci ar merge un descăpăcitor, dar așa, mai ai de multe ori și căpăceală după care trebuie să intri. Foarte rar folosesc furculița în timpul descăpăcirii.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 19 Iul 2022, 09:34

Montez foitele din ceara cum se vede aici si nu se alungeste, nu aluneca si nu se onduleaza nici o rama chiar daca montarea se face cu mult timp inainte de a fi puse in stupi.

Si nici nu se rupe nici o rama la extractie
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 19 Iul 2022, 11:07

F frumos! Și va funcționa perfect în folosință. Pentru cei care au familii relativ puține.
La cei care au sute de familii este un coșmar. Să ne gândim pe Dan Mărgărit cu 4000 de
familii care are fiecare 100 de rame. Necesită 400000 de rame pe puțin. Dar el este
extrema. Și la stuparii mai mici e problemă. Manoperă colosală practic nerealizabilă. Spun eu.

La roi chiar este problemă foița de plastic. Scumpește un roi cu cca. 50lei. Dacă îi vând însă
așa la cineva, și văzând fagurii cum sunt, precis va lua în calcul trecerea pe plastic.
Nu mai vorbesc dacă aplică oarecare calcul matematic. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?