Salutare dragi apicultori

Hai sa incep sa raspund la intrebari domnului Vasilefi:
1. de ce lasi doar o matca in timpul culesului, sa nu roiasca sau nu ar convietui ambele matci impreuna in lipsa unui cules?Las o singura matca in timpul culesului deoarece asa a ajuns informatia la mine. Nu mi s-a explicat decat ca de la 1 iunie una dintre matci o sa dispara.
Stupul la rapita poate ajunge la cote impresionante. Oricum ceea ce lasi acolo o sa culeaga destul la salcam. Dupa salcam stupii scad.
Riscul de roire - asa as zice ca de-aia ii despartim. Dar eu am constatat ca lasati impreuna nu au tendinta de roire. Adevarat ca una din familie a fost mai slaba dar a rezistat uniti pana la floarea soarelui. Am avut vreo 2 stupi uniti, adica doi cate doi si nu s-au omorat pana la floare, la floare le-am despartit eu.
Nu stiu daca anul acesta sa incerc cu mai multe sa vad ce se intampla. Cred ca cei care au incercat au descoperit ca dupa 1 iunie riscul de a omora una dintre matci e mare. Nu stiu daca are rost sa descopar si eu acest lucru pe pielea mea.
2. din avantajele mentionate nu vad cum te ajuta la transport, chiar daca din 200 familii faci 100 tot de corpurile pentru 200 familii ai nevoie, deci ce lasi acasa 100 de capace si 100 funduri?Capacitatea mea de transport e de 60 de familii - 30 pe camion, 30 pe remorca. Faptul ca nu fac mai multe drumuri sa transport 120 de familii e un avantaj. Asadar eu am puterea a 120 de familii in 60 de familii. Nu e vorba de cate caturi /corpuri folosesc. Eu nu am rasteluri, nu am stupi suprapusi.
Se vede in pozele cu remorca si camionul. Cand fac roiuri cu una dintre matci ...roiuri alea ajung acasa...nu le plimb la culesuri. Ori merg undeva unde sa piste mereu ceva si sa creasca, ori stau acasa si le dau sirop.
Ideea ta ca familia mai slaba ajuta familia mai puternica este perfect adevarata.
La unificare se lasa jos cei mai puternici si se pun sus cei mai slabi ...sa ajungi sa uniformizezi.
Spre exemplu am stup pe 10 rame si unesc cu unul de 3 rame. pe cel de 10 rame il strang, ii mai scot vreo 2 rame ca sa urce albina la cel de sus. In felul acesta la final avem stupi cam de aceasi putere. unesc asa de la cel mai puternic pana la cel mai slab ajungand sa unesc stupi de aceasi putere, sa zicem 5 rame jos, 5 rame sus. Sper ca s-a inteles.
Ca idee...duminica, pe 06.03.2016 am unit familiile. Altii au unit inca de miercuri si joi , 2-3 martie. Eu nu am putut atunci.
De acum incolo descapacit si stupi stransi la maxim.... cine nu are de descapacit sa bage sirop.
Sanatate...