Prima pagină APICULTURA GENERALA JURNAL DE APICULTOR - JURNALE PERSONALE

Jurnal de Apicultor este sectiunea forumului in care fiecare membru isi poate nota zi de zi , tot ce este legat de stupina personala .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dezinfectie

Mesajde Dila Daniel » 17 Noi 2011, 22:01

Ioan Guist scrie:Pai aici e acilea.
Ori vorbim de desinfectie , ori vorbim de curatare.

eu fac 3 in 1 :)
dezinfectie-dezinsectie-curatare

cand le fac...am zis.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde victor s » 17 Noi 2011, 22:02

pai atunci hai sa vorbim si de curatare...(daca tot veni vorba). si inca o rugaminte...haideti sa nu ne mai cramponam de ''cuvinte cheie''.Ioan, stii respectul si admiratia mea pentru ceea ce reusesti sa faci, dar haideti sa fie o discutie constructiva ,discutie ce sunt sigur ca este urmarita de foarte multi dintre useri.
p.s. mai e voie sa-ti spun Pupemea? tare mult i-mi placea nick-name-ul tau anterior...!
victor s

Mesajde mibu » 17 Noi 2011, 22:45

Dila Daniel scrie:d-le mibu,personal imi pare rau ca ati renuntat la dezbatere.
Ma intreb insa de ce?
Eu unul dezinfectez termic ori de cate ori pun un roi sau o familie in lada noua(goala).Nu noua neaparat ca lemn ci una veche nepopulata.
Exista si cazuri cand schimb cate o lada la o familie suspecta de diaree...nosemoza.Lada veche...va fi una noua pentru alta...
Alt motiv este distrugerea cuiburilor de paienjeni,furnici,urechelnite,viespii si alte lighiuane vizibile ochiului sau nu.

Sa ne lamurim un pic ! D. D.Zici bine ce zici ! Numai ca :
Eu dezbat, cind e de dezbatut, nu de demontat cu orice pret !!!
Ati vazut si voi pe ce panta a alunecat o discutie simpla ; AIA ORI AIA !
Dar in momentul in care, favoritul tau victore, vrea demontare cu orice pret ,adica gilceava ,in loc de o discutie constructiva, ce mai era de facut ! Incercam sa mai reparam ce se mai poate ,si cine mai poate !
La momentul de fata ,discutiile sunt destul de mari si pe alte subiecte si nimeni nu ia nici o masura cit de mica ,iar de aici se nasc intrebari !
Asa este si la furtisag : care pe care !
Dar asta pina cind" stuparul"isi da seama si opreste F U R T I S A G U L !!!
Dezinfectie trebuie facuta cu orice pret ! Numai sa vrea stuparul !
Sanatate !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde stuparul2011 » 18 Noi 2011, 01:02

buna,
eu nu am reusit sa ma loghez pe site de ceva timp si nu am citit raspunsurile dumnevoastra.
dar acum cand citesc ceea ce ati scris stau si ma intreb: de ce trebuie ca noi romanii sa fim asa? tot timpul pusi pe harta..... imi pare rau ca s-a ajuns aici din cauza unei probleme ridicate de mine... haideti sa nu mai fim asa si sa respectam parerea fiecaruia, nu imediat sa ripostam ca si cocosii. trebuie sa ne respectam unii pe altii. este asa de greu? voi incerca unele metode de dezinfectie pe care le-ati postat si sper sa ma ajute. nu conteaza pe care dintre ele pentru ca din cate am observat aici metoda mea este buna a ta nu si tot asa.
haideti sa ne respectam dreptul la opinie.(parerea mea)
stuparul2011

Mesajde mibu » 18 Noi 2011, 01:31

Penrtu ca sa ne lamurim ar mai trebui ceva pareri IMPARTIALE !
Sanatate !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Ioan Guist » 18 Noi 2011, 08:36

Dila Daniel scrie:
Ioan Guist scrie:Pai aici e acilea.
Ori vorbim de desinfectie , ori vorbim de curatare.

eu fac 3 in 1 :)
dezinfectie-dezinsectie-curatare

cand le fac...am zis.

Daniel,
Infectie - Dez-infectie.
Infectie cu loca americana - dezinfectie de loca americana.Vreau sa pricep si eu cum se intampla efectiv.Care este manopera
Infectie cu Nozema -Dez-infectie ....idem. vreau sa stiu

Ca la infectia cu rahat de soareci si trei paianjeni, stiu si eu sa curat sau sa dezinfectez.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Dila Daniel » 18 Noi 2011, 08:51

personal nu pot sa dau detalii prea de specialitate...
Eu nu fac operatiunea asta de 3-1 cu dedicatie pentru vreo boala anume.
Loca daca depistez,dau foc stupului cu totul.Nu trebuie sa mi se spuna si de alte metode ca le stiu.
La nosema,consider ca o curatare mecanica(cu dalta) si apoi tratamentul termic,este suficient.
Imi pare rau daca te asteptai la mai mult din partea mea...:)
"Tratamentul "termic il aplic preventiv la o lada nepopulata,(dar care a mai gazduit albine),ori de cate ori,primeste albine.

P.S....asi manca c*cat sa nu zic ca au fost si cazuri(si or mai fi)cand am schimbat lada la o familie(din varii motive),si in acea lada am facut un roi,nemaitratand termic.
DAR lada sigur venea de la o familie sanatoasa si nu trecuse timp insemnat peste ea, intre operatiunea de depopulare-repopulare.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ioan Guist » 18 Noi 2011, 14:38

Daniel,
Asta cu dezinfectia este duapa parerea mea ca si cea cu "nu depozitezi ramele afara la lins"sau "nu se ierneaza cu fund de sita", sau "nu iei rama si o dai la alta familie" sau "nu se poate o trai din apicultura" sau "furtisagul este produs de apicultor si punct" ori, cate altele .
Cartiile apicole (cele ce circula in tara cu precadere) au fost scrise intr-o perioada in care constientizarea apicultorului pe igenizarea stupilor era necesara si trebuiea impusa.Marea masa a apicultorulor aveau stupi in curte la care lucrau sa le ia mierea.ramele erau negre ca si smoala,controlul mierii de iernare deficitar, selectia albinei = 0 , nr stupilor pana in 60 de colonii si tot asa, multe carente si probleme.
Astazi daca sapam nitel in profunzime, vedem ca desinfectia poate fi ca patrunjelu'n supa.Nici nu strica nici n'ajuta.
Cine face bine face.Cine nu face....are timp de altceva mult mai important.

Am avut lazi in care familiile au fost bolnave.Nu intru in detalii.Familii cumparate sau primite.Am scos familia, le-am vindecat si in lada (lada de pastoral)respectiva am bagat alta familie sau roi.Sunt bine mersi de 3-5 ani.Lazile au fost curatate cu dalta de ceara si ce mai era acolo.Sumar.Nu am raschetat nu am flambat nu am bagat chimicale.
Ce vreu sa transmit nu este altceva decat ca suntem de multe ori prizionierii unor tehnici,cutume de care nu ne poate despartii nimeni.Nu este nimic ...dezastruos.In acelasi timp insa nu cred ca este normal sa nu ne punem capul la treaba si sa gandim lucrurile.Sau macar sa nu aruncam cu ...anatema pe un individ care nu face ce fac eu.
De aici si diferentele de tehnica in apicultura.Un om poate avea grije de 5 stupi daca aplica litera cu litera ce scrie in cartile apicole.Cand renunti la o "lege" mai ai timp de 50 de familii.daca mai renunti la doua cutume, mai ai timp de 500.

Discutiile pe orice tema sunt ...disputate mai apasat cand sunt pe teme ...sensibile.De multe ori partenerii de dialog recurg la glumite,fraze care sa cuprinda cat mai multa informatie, deoarece experienta intr-o anumita directie nu se poate expune intru totul.

Cine citeste sa inteleaga si sa aplice ce i se potriveste.
Ioan Guist

Mesajde pst_claudiu » 18 Noi 2011, 19:58

Eu nu as face rabat de la dezinfectie nici daca as avea 1000 de stupi.Asta de obicei se face primavara iar pe zi se pot dezinfecta si 50 de stupi.Productivtatea cred ca poate veni intr-un extras, intr-un transport, intr-o manupulare cu catul versus rama.La dezinfectie nu m-as uita la productivitate mai ales daca as avea familii de ordinul sutelor.
pst_claudiu

Mesajde Ioan Guist » 18 Noi 2011, 21:06

Claudiu,
Sporii de B.larvae (loca americana) au rezistenta astfel:
In pamant rezista > 200 zile...adica "tot timpul"
La soare 1-6 saptamani....pe toate fetele inseamna o vara.
caldura uscata 100 grade ...8 ore.Asta inseamna ca stai cu 100 grade 8 ore pe...sporul cu pricina si poate crapa
In miere > un an....arunci mierea
In apa la 100 grade C rezista 30 minuteAdica tinem lada o juma de ora la fiert.Mai ai lada ...tot nu.Toate cuiele si aracetul sunt compromise.
In miere la 105-107 grade 20-40 minute.Buna miere
in ceara la 120 grade dupa 30 minute.Cine poate ridica la 120 grade si cu ce costuri?

Agenti chimici
Acid fenic 5% ...luni de zile
Alcoolul de 96 grade ...40 zile.Lucra tot Salaju sa dezinfectam noi lazile.
Cloaminei 10% su a sublimatului corosiv...cateva zile
Formol 5% 6 ore
Solutie calda de soda caustica...6 ore CONTACT.

Va spun cu mana pe inima ca nu mai aveti lazi dupa orice tratament.
Va rog sa refaceti calculele la dezinfectie si vedeti daca va incadrati la 50 lazi pe zi.

Dezinfectia ce se face in afara prescriptiilor de mai sus sunt "frectie la lada de lemn"Am scris o gluma.
Ioan Guist

Mesajde LUCIAN AVRAM » 18 Noi 2011, 21:09

auzi ma , asta Ioan a lui Guist , da de foc mataluta nu ai auzit ? :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde Ioan Guist » 18 Noi 2011, 21:15

Ca-i dezinfectezi aruncand lazile in foc? si le ti acolo 6 ore?
Sau vrei sa zici ca stai cu lampa de gaz pana ajunge la 100 grade si ti acolo 8 ore?
Ioan Guist

Mesajde LUCIAN AVRAM » 18 Noi 2011, 22:34

cum sa stai cu lampa 8 ore , helau ,

cu totul in foc si facem altele noi ca e mai economic , ;)
LUCIAN AVRAM

Mesajde pst_claudiu » 18 Noi 2011, 22:39

Daca as avea un stup care a a vut loca cred ca nu m-as gandi la dezinfectie, l-as arde cu totul.Acum fiecare care face dezinfectia o face dintr-o exprienta, altcineva n-o face tot dintr-o experienta din lucrul cu albinele.Cineva care lucreza corect cu albinele si nu creeaza in stupi conditii de dezvoltare a anumitor boli nu cred ca trebuie sa se gandeasca prea mult la dezinfectie, in primavara curata fundul detasabil si aia e.In cazul meu care am avut o nosemoza cronica si am pierdut ceva familii, suflu si-n iaurt acum.Stupii pe care i-am cumparat de-a lungul timpului nu i-am dus direct pe vatra stupinei, i-am dus in alt loc ca o masura de carantina.Stupii pe care i-am cumparat au fost dezinfectati obligatoriu.
pst_claudiu

Mesajde proapis13 » 19 Noi 2011, 08:41

Am citit in una dintre cartile tiparite in secolul trecut ca daca se foloseste
o lampa cu ultraviolete sporii de loca sunt distrusi instsntaneu
Nu am mai gasit referinte despre aceasta in alte carti asa ca nu am aprofundat
Daca poate da cineva mai multe info pe aceasta tema sau un link
Asta nu inseamna ca daca avem si lampa respectiva in secunda 2 stupul a si fost dezinfectat
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 19 Noi 2011, 08:44

Pentru nosema, lazile -materialul apicol trebuie sa stea peste 5 minute in solutie de 5% soda custica la 40-50 grade.
Urmatorul an, daca tratamentul de dezinfectie este facut corect,lazile alea nu mai au valoare.
Cred ca o accentuare ,o focalizare pe preventie si aici intra cu precadere selectia si modul de lucru cu albina,este de preferat desinfectiei facute ...la numar.
Ce vreau sa spun este ca asa zisa dezinfectie ,pune apicultorul intr-o stare de auto multumire,stare ce deschide adevaratele portite de atac al bolilor.
Un fel de ...ma spal toata ziua cu apa fiarta si dezinfectante puternice, imunitatea mea e la pamant iar viata mi-o duc intre ...betoane.Nu am nici-o sansa.
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la JURNAL DE APICULTOR - JURNALE PERSONALE