de ionut vlv » 19 Ian 2012, 23:54
avand in vedere ca s-a pomenit de metoda sterilizarii pe care o aplic in stupina,ma bag si eu.declar de la bun inceput ca nu am atatia stupi cat sa-mi trebuiasca ajutor.numai cat pot duce singur.metoda de dezinfectie e cu ultraviolete.in toate manualele de apicultura exista doua subcapitole:dezinfectia stupilor si sterilizarea cerii.daca nu ar fi existat ,nu s-ar fi povestit.niciuna nu e obligatorie,dar necesare amandoua.cand ai ajuns sa le faci pentru ca trebuie,deja e prea tarziu,nu mai rezolvi nimic.ba mai si distrugi inventarul de atata zel.
acum ,pentru ca cei care intreaba in mod sigur o fac pentru a primi raspuns,in ceea ce priveste metoda cu uv:
o fac profilaxic,nu la o data fixa,nu la toata stupina odata.sterilizez ce prind.cutii goale,scule ,roinite,diafragme,site,carpe,folii(pana la urma de ce nu,pentru ca costa,ocupa timpul sa faci altele si mai si pute ca dracu cand ard)etc.fac asta oricand sunt materiale disponibile, in duba de la camion,ce prind,le bag acolo,aprind lampasul si plec.la fel,toamna ,sterilizez caturi,rame de cat,rame de rezerva si orice mai prind.repet nu fac din asta un scop in sine.in mod sigur fiecarei componenta -i va veni randul cel putin odata la trei ani.pentru inventarul de mici dimensiuni(dalti,colivi,inventar cresterea matcilor etc am un recipient mai mic cu un dispozitiv de 70w)
acum,daca e viabila metoda?eu cred ca da.si cei care-o folosesc in alte domenii,tot asa zic.un singur lucru am observat sigur,lipsa gaselnitei.despre dispozitiv am discutat destul la "bolile albinelor".
În dictatură, cineva te foloseşte cum vrea. În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.