Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Remorca "cinci roti" sau "tandem"

Mesajde johnysibiu » 14 Oct 2012, 13:07

Sunt pe punctul de a achizitiona o remorca pe care sa asez 40 de lazi.Vehicul tragator va fi un 4x4 lung (pick-up hilux).

Din experienta voastra ce ar fi de preferat: o remorca "cinci roti" sau un tandem de cinci metri?

Va rog sa va exprimati pareri despre avantajele/dezavantajele fiecarei variante.
Cand lucrurile merg prost si, cineva se bucura, inseamna ca stie pe cine sa dea vina. -Murphy-[list=][/list]
johnysibiu

Re: Remorca "cinci roti" sau "tandem"

Mesajde un OM » 14 Oct 2012, 17:33

Remorca "5 roti" are o mai buna distribuire a greutatii, mai mica apasare pe carlig, dar o vulnerabilitate la curbe 90 de grade (se poate rasturna). Cea in tandem are o apasare mai serioasa pe carlig si ceva probleme in plus la mers inapoi.
un OM

Mesajde johnysibiu » 14 Oct 2012, 19:45

Cum se descurca in teren greu?
Cand lucrurile merg prost si, cineva se bucura, inseamna ca stie pe cine sa dea vina. -Murphy-[list=][/list]
johnysibiu

Mesajde Cristian IONITA » 14 Oct 2012, 20:03

pentru teren greu conteaza mai mult tipul suspensiei (ideal arcuri de foi) .... dar de ce vrei remorca pentru teren greu? cu albinele nu ai ce cauta in teren greu ... si-n plus ai nevoie de remorca optimizata si pentru asfalt (acolo faci cei mai multi km), iar pe asfalt arcurile de foi sunt crima si pedeapsa.

pana acum nu am tractat remorca "cinci roti" (exceptie cea de la scoala de soferi), dar cel putin teoretic sunt valabile informatiile date de colegi (manevrare mai usoara cu spatele, mai greu viraje stranse in teren moale, etc).

Teren greu e ceva de genu:

Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde johnysibiu » 14 Oct 2012, 21:58

Cand am facut scoala de soferi, tractarea remorcii "cinci roti" mi s-a parut floare la ureche. Practica unor oameni in teren mi se pare mult mai relevanta.
Am tractat adeseori caruta cu un minitractor, oare este o experienta comparabila?

Pe sosea, la drum lung, cum se comporta cea cu peridoc?
johnysibiu

Mesajde alexclau » 15 Oct 2012, 20:10

ATENTIE ca folosind un Hilux nu aveti dreptul legal sa remorcati pe cea cu "5 roti". Hilux este cat. B si poate remorca numai SEMIREMORCA, deci eventual tandem !!!.
De regula remorcile cu "5 roti" sunt peste 2,5t. la 40 de stupi x min 50 Kg =2000 Kg + remorca 500Kg => 2500 Kg MINIM.
Deci atentie la amatorisme cu albine cu 4x4. 4x4 este excelent si orice apicultor si-l doreste. Dar nu poate face minuni !
De ce va spun acest lucru . Ganditi-va la o masina de 5-6t. Masina (camion) are ea insasi aprox 2,5t si deci poate incarca 2,5t-3t. Ia sa faceti comparatie intre cardanele celor doua masini !! sau poate la diferentialele celor doua. Oare inginerii nu iau in calcul ce vrem noi ?
Eu am un Aro 320 si atunci cand depasesc "limita bunui simt" se lasa cu o planetara rupta, cu un disc de ambreiaj rupt etc. Si totusi la preturi nu putem compara cele doua masini. Asa ca mai ganditi-va. Succes !
Prietenia nu se poate cumpara decat cu moneda FORTE: OMENIA.
alexclau

Mesajde johnysibiu » 15 Oct 2012, 21:53

Calm down man!.Am toate gradele plus atestatul profesional de aceea ma gandesc la "cinci roti".Am incredere in Toyo si in transmisia ei.
johnysibiu

Mesajde Cristian IONITA » 15 Oct 2012, 22:19

alexclau scrie:ATENTIE ca folosind un Hilux nu aveti dreptul legal sa remorcati pe cea cu "5 roti". Hilux este cat. B si poate remorca numai SEMIREMORCA, deci eventual tandem !!!.
...

asta e folclor urban .... nu exista nici o referinta in lege cu privire la numarul si modul de distributie a osiilor ,.... ca e remorca sau semiremorca .... etc ... singurile referiri sunt la masele maxime admisibile si daca are sau nu sistem propriu de franare. Nu e prima data cand aud ineptii de genul asta ... ca daca e remorca (adica osii separate) nu poate fi condusa cu B-ul si de aceea poate sunt un pic mai virulent acum.
Cristian IONITA

Mesajde johnysibiu » 15 Oct 2012, 23:12

Nu sepunea problema de legalitate ci de avantaje/dezavantaje.Oare a cincea roata, scaunul, nu se uzeaza in timp?, se poate remedia usor?
johnysibiu

Mesajde alexclau » 16 Oct 2012, 14:54

Cristian IONITA scrie:
alexclau scrie:ATENTIE ca folosind un Hilux nu aveti dreptul legal sa remorcati pe cea cu "5 roti". Hilux este cat. B si poate remorca numai SEMIREMORCA, deci eventual tandem !!!.
...

asta e folclor urban .... nu exista nici o referinta in lege cu privire la numarul si modul de distributie a osiilor ,.... ca e remorca sau semiremorca .... etc ... singurile referiri sunt la masele maxime admisibile si daca are sau nu sistem propriu de franare. Nu e prima data cand aud ineptii de genul asta ... ca daca e remorca (adica osii separate) nu poate fi condusa cu B-ul si de aceea poate sunt un pic mai virulent acum.

Dl Ionita am toata stima pentru dv. (si pe forum-ul 4x4). In legislatie la cat. B spune ca poate remorca o SEMIREMORCA. deci... Poti sa ai si C+E, aici nu este vorba de ce permis are conducatorul auto ci ceea ce conduci.
alexclau

Mesajde ANITEI » 16 Oct 2012, 16:10

Buna! La mine in Arad este un apicultor care are doua remorci cu 5 roti pentru albine. El nu incarca/descarca stupii ci ii are sus tot timpul ca intr-un pavilion dar nu e inchis sunt doar rasteluri. Ce am observat eu e ca la 72 de stupi cat are pe unul rotile din fata nu mai sunt perpendiculare pe pamant. Inca ceva , anul asta i-a dus la salcam tractand remorcile cu un camion , dar la intoarcere a zis ca merge si cu 4x4 recent achizitionat (nu stiu nici ce marca nici anul). Ei bine a stricat cutia de viteza chiar daca era panta deci mai usor. Poate nu e relevant dar e o experienta. Sanatate!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde alexclau » 16 Oct 2012, 16:40

A se citi ce am scris mai sus... Fiecare cu rostul lui. Si la Aro am pus pe el (320 camioneta) 3.5t dar s-a lasat cu schimbat de disc, rupt de planetare, etc. Aro 320 in CI spune ca poate "cara" 1190Kg. Sa nu credeti ca am pus numai atat. dar peste 2t...2,5t max. si este bine. Atentie nu m-am intalnit cu RAR ! :D
alexclau

Mesajde johnysibiu » 16 Oct 2012, 19:29

Intrebarea era avantaje/dezavantaje tipuri de remorca, nu cu ce o sa o trag.Va rog nu deviati!
johnysibiu

Mesajde Cristian IONITA » 16 Oct 2012, 21:15

alexclau scrie:
Cristian IONITA scrie:
...

Dl Ionita am toata stima pentru dv. (si pe forum-ul 4x4). In legislatie la cat. B spune ca poate remorca o SEMIREMORCA. deci... Poti sa ai si C+E, aici nu este vorba de ce permis are conducatorul auto ci ceea ce conduci.

Deci: http://instructorauto.bynet.ro/regulame ... er-3-1.php
b) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizatanu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, în afara conducatorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;

3. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a întregului ansamblu depaseste 3.500 kg;
c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a întregului ansamblu depaseste 3.500 kg;

Inca o data imi cer scuze pentru "incisivitate" dar am auzit tampenia asta de mult prea multe ori si tot asa ca si cum faci tu acum "sustinatorii" aberatiei o faceau cu o abnegatie buna de ceva mai bun.
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 29 Oct 2012, 21:12

ce buna poate fi remorca cate o data :D

Cristian IONITA

Mesajde pab » 29 Noi 2012, 09:50

Salutare.
Din ce a postat Cristi Ionita, pct 2 si 3 de la cat B se bat cap in cap in legislatie.
Mai concret, eu am un logan mcv diesel care are voie sa traga conform cartii 1300 kg mtma.
Unii zic (chiar si politistii sunt impartiti in 2 tabere) ca as avea voie pt ca ma incadrez la pct 3 din cat b, altii ca nu pt ca incalc pct 2 din cat b.
Adica e f interpretabil, functie de cine te asteapta in mijlocul drumului.
Din experienta dvs, ati intalnit astfel de cazuri?
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE