Hai ca le-am vazut pe toate, de la pick up-uri de 40 000 euro la camioane care merg prin taiga,desert,sau care transporta lemne,dar nu ne-a aratat nimeni cu ce transporta el stupii in ROMANIA si de ce a ales varianta respectiva !
Revenind la intrebarea domnului Preda ,eu cred ca este mai avantajoasa varianta cu masina de teren 4x4 si remorca, dar este o parere pur personala.
As dori cu ajutorul vostru sa vedem care sant avantajele si dezavantajele fiecarei variante.
Masina 4x4 si remorca:
avantaje --- tractiunea 4x4 si posibilitatea de a dezgata remorca si de a o trage cu sufa de pe "tare".
--- in pastoral dezgati remorca si ai masina de "serviciu" ai cu ce te duce dupa apa, paine ,etc,pe remorca poti lasa stupii fara sa descarci.
--- poti duce doua remorci cu stupi pe ele fara sa descarci.
--- rovigneta este cat pentru un autoturism in jur de 120 lei.
--- intr-un autoturism 4x4 ai spatiu de depozitare mai mare decat intr-o cabina de utilitara.
dezavantaje ---impozitul este mai mare la autoturism, de exemplu la aceeasi capacitate (2500 cmc ) la autoturism este 1100 lei iar la utilitara este 560 lei.
--- inspectia tehnica trebuie sa o faci si la masina si la remorca.
--- asigurarea este aproximativ la fel la amandoua variantele.
--- este mai greu de manevrat cu spatele.
--- de obicei necesita permis categoria B+E
Autoutilitara:
avantaje--- foarte manevrabila,poti intra oriunde cu ea chiar si cu spatele.
--- necesita permis categoria B , daca este sub 3500 totala maxima autorizata.
--- se poate instala o macara usoara pentru descarcatul stupilor.
--- un singur I.T.P. si o singura asigurare.
dezavantaje---lipsa 4x4 (cele 4x4 sant mai scumpe si de obicei au suprafata de incarcare mai mica).
---in pastoral trebuie sa descarci toti stupii sau sa mai ai o masina cu care sa te deplasezi dupa provizii, apa, etc.
---rovigneta este mai mare la utilitara.
---daca ai o autoutilitara, a-ti trebuie neaparat si o masina "mica" pentru deplasari prin oras, concedii, etc.
Astept si alte pareri legate de subiect . Am uitat de pretul de achizitie, dar asta e un subiect ce trebuie discutat mai pe larg!!