Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Utilaje tamplarie lemn

Mesajde cocos » 16 Mar 2013, 08:29

Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
Vreau sa imi fac lazi de stupi de 155mm inaltime pe 10 rame pentru uzul personal, vro 100 de bucati adica vro 25 de stupi.

Pentru a trage scandura m-am gandit sa utilize unul din urmatoarele echipamente:
http://megaokazie.allshops.ro/produs/19 ... -330A.html

sau

http://ebernardo.ro/masini-pentru-grosi ... 230-v.html

Din ce am vazut eu intre aceste 2 produse nu exista diferente constructive prea mari dar pretul este diferit, eu tind sa cred ca ambele sunt facut in aceeasi fabrica dar au etichete diferite.
As inclina sa cumpar masina de degrosat de la stern pentru ca are inaltimea de degrosare de 160mm fata de 150 cat are cea de la bernardo.
Latimea este identica la amandoua adica 330mm ca si restul caracterisitilor, motor, etc, sau au mici diferente.
Garantia este de 2 ani, eu sunt din Bucuresti si cei de la stern au service aici langa mine....sper sa nu fie nevoie.
Acum apare o mare dilema:
Pentru a trage o scandura pe 2 fete am nevoie NEAPARAT DE ABRICHT ?
Adica trebuie sa indrept scandura pe abricht si apoi sa o bag la grosime sau pot sa folosesc direct grosimea si sa fac mai multe treceri prin grosime pana ajung sa am ambele fete ale scandurei plane si la grosimea finala?

Ca si abricht cu grosime ma gandeam initial la http://ebernardo.ro/masini-de-indreptat ... 230-v.html
dar pretul este destul de mare iar latimea este mica 205 astfel ca daca vreu sa fac dadant nu o sa pot....decat cu imbinare dupa ce trag scandurile.
Sper ca am fost cat se poate de clar, multumesc de ajutor
O primavara frumoasa
cocos

Mesajde ovidiu_78 » 16 Mar 2013, 11:13

Pt a trage o scandura pe 2 fete nu iti trebuie abricht,iti e de ajuns cel de grosime,o tragi cate un pic la fiecare mana,apoi schimbi partea.Daca e curbata scandura,o tai in 2-3 ca sa nu ai pierdere mare si sa fie ok,si apoi o bagi la grosime,sau indrepti o parte cu rindeaua apoi o bagi la grosime
M-am uitat la cele doua modele la care te-ai gandit,dar parerea mea ca nu sunt numai de uz hobby,iar tie iti trebuie 100 lazi,nu?!poate fi service-ul langa tine,la ce folos?!pe langa cea de la bernardo,mai pui un pic si iti iei un dewalt,makita,etc,asta e parerea mea
Alegerea iti apartine

Doamne ajuta
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde jexy » 16 Mar 2013, 12:51

eu as zice sa mai pui ceva banuti si sa iei asa ceva : http://mercador.ro/oferta/vand-mut-abri ... 635c6;r:;s:
sau daca stai bine cu banii sa iei asa ceva: http://www.tocmai.ro/abriht-profesional-8869387.html , cred ca merita toti banii si probabil este negociabil, iar daca faci 100 de cutii eu zic ca scoti investitia ;) eu nu fac reclama, nu ii cunosc pe vanzatori, daca se considera reclama rog un moderator sa stearga raspunsul meu.
jexy

Mesajde cocos » 16 Mar 2013, 14:17

ovidiu_78 scrie:Pt a trage o scandura pe 2 fete nu iti trebuie abricht,iti e de ajuns cel de grosime,o tragi cate un pic la fiecare mana,apoi schimbi partea.Daca e curbata scandura,o tai in 2-3 ca sa nu ai pierdere mare si sa fie ok,si apoi o bagi la grosime,sau indrepti o parte cu rindeaua apoi o bagi la grosime
M-am uitat la cele doua modele la care te-ai gandit,dar parerea mea ca nu sunt numai de uz hobby,iar tie iti trebuie 100 lazi,nu?!poate fi service-ul langa tine,la ce folos?!pe langa cea de la bernardo,mai pui un pic si iti iei un dewalt,makita,etc,asta e parerea mea
Alegerea iti apartine

Doamne ajuta

Exact asa ma gandeam si eu sa procedez, dar nu stiam daca se poate si in plus este foarte buna ideea cu taierea scandurei daca este curbata.
Eu am de facut 100 de lazi mici, adica ar fi 50 de dadant.
O sa cumpar scandura direct la latimea de 170mm cu grosime de 23, dupa uscare.
Cotele lazilor sunt 155mm inaltime cu 490x 420mm. Cred ca se poate face dintr-o singura bucata, fara imbinare.
Cu privire la sculele profesionale, nu prea cred ca imi permit, o alta mare problema este lipsa curentului tirfazat 380, eu am doar 220 tras in curte si pe stalp nu stiu cum este, pentru ca sunt ultimul pe coloana de retea.
Daca aveti vro idee pentru un circular eu am unul facut de cineva cu imprumut luat de la el.
O zi buna
cocos

Mesajde ovidiu_78 » 16 Mar 2013, 15:52

Curentul nu trebuie sa fie trifazat neaparat,eu am tot curent la 220 si la fel si circularul si cea de grosime si toate sculele sunt la 220,deci asta e ok
Scandura ar fi bine sa fie din doua bucati,chiar daca e de 155mm,ca tot ce e peste 14-15cm se curbeaza,iar daca nu aveti circular sau nu va permiteti unul bun,eu zic sa va faceti unul,cu un circular de mana,adaptat la o masa,sunt multe din astea pe net,multa informatie,totul consta in ce vrei sa faceti,ca doar nu o sa va luati de ex un pistol de batut cuie doar pt a bate 50cuie,ca doar se poate bate si cu ciocanul,nu?exact asa si cu sculele,ca sa se merite si pe termen lung
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ovidiu_78 » 16 Mar 2013, 15:58

Uite
Fişiere ataşate
image.jpg
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 16 Mar 2013, 18:26

O maşină de degrosat, ca cele prezetate mai sus sunt ok pentru a trage scândura pe ambele feţe. Dacă scândura nu e curbată tare, iese foarte bine şi fără a trage o faţă la abric. Eu am făcut asta cu scândura de 20 cm lăţime. E adevărat că am uscat-o în uscător la şipcă şi a ieşit destul de bine, fără curbare.
Ca să-ţi iasă la final de 20 mm grosime, trebuie să fie de 24 minim grosime după uscare, altfel e mai greu. Doar dacă o despici.
Referitor la despicare şi lipire, merge dar trebuie un adeziv bun. Până acum, tot ce a fost lipit cu adeziv, în timă s+a dezlipit. Şi mi s-a promis că nu se va dezlipi. Vrăjeli!
Dar, îţi trebuie abric pentru a întrepta scândura pe cant. Şi un fierăstrău care să-ţi scoată bine la 90 grade. Altfel, mai bine nu te apuci că strici materialul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde ionel07196555 » 16 Mar 2013, 18:49

cocos scrie:Buna ziua
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
Vreau sa imi fac lazi de stupi de 155mm inaltime pe 10 rame pentru uzul personal, vro 100 de bucati adica vro 25 de stupi.

Pentru a trage scandura m-am gandit sa utilize unul din urmatoarele echipamente:
http://megaokazie.allshops.ro/produs/19 ... -330A.html

sau

http://ebernardo.ro/masini-pentru-grosi ... 230-v.html

Din ce am vazut eu intre aceste 2 produse nu exista diferente constructive prea mari dar pretul este diferit, eu tind sa cred ca ambele sunt facut in aceeasi fabrica dar au etichete diferite.
As inclina sa cumpar masina de degrosat de la stern pentru ca are inaltimea de degrosare de 160mm fata de 150 cat are cea de la bernardo.
Latimea este identica la amandoua adica 330mm ca si restul caracterisitilor, motor, etc, sau au mici diferente.
Garantia este de 2 ani, eu sunt din Bucuresti si cei de la stern au service aici langa mine....sper sa nu fie nevoie.
Acum apare o mare dilema:

O primavara frumoasa

Eu am BERNARDO si nu sint multumit de ia de stern nu stiu ce sa zic cauta aici pe forum si pe celalalt si ai sa gasesti mai multe informati
ionel07196555

Mesajde aliuta2000 » 16 Mar 2013, 21:39

http://www.seta.ro/description.php?idms=228&key=1&sdm=328&cat=93 red ca am mai pus linkul , dar cred ca e de luat in calcul cel de 305 mm cu grosime si abricht . sunt produse hobby de la Holzman si sunt ceva mai de incredere decat toate chinezariile , desi si chinezii fac lucruri bune , dar sunt greu de adus unul cate unul in tara .
Cu modelul de 305 mm ai avantajul ca ai tot ce iti trebuie , nu doar grosime ... are si rigla de tras la 90/45 grade
A.D.
aliuta2000

Mesajde cocos » 16 Mar 2013, 23:19

Am vazut modelul de la SETA acum 2 luni si cel care le vinde mi-a zis ca nu imi recomanda sa imi iau asa ceva pentru ca are probleme la pinioane care cedeaza destul de repede, iar pretul mi se pare desstul de mare cu tot cu TVA ajunge la 500 Euro, adica dublu fata de un stern....

oricum toate sunt chinezarii, cred ca motoarele sunt pe perii cu carbune, ceea ce implica niste mici probleme, daca ar fi fost pe inductie ca cele de la dewalt ar fi fost super...dar alti bani alta distractie.
cu privire la luarea pe cant am o rezolvare: am o rindea de mana lata de 80mm si o sa ii fac o masa in care sa o pun si fac niste ghidaje stanga/dreapta si pot sa trag scandura pe cant la ea apoi sa o tai la circular. am vazut pe youtoube asa ceva dar nu mai gasesc linkul
orice alte idei sunt binevenite, seara buna
cocos

Mesajde cocos » 17 Mar 2013, 00:16

Inca o mica problema:
O sa imi fac pana la urma si un circular.
Am vazut pe net dar si cineva a zis ca se poate face un circular cu masa fixa folosind un circular de mana prins pe dosul mesei.
Pana aici totul este clar dar m-ar ajuta o idee cum sa fac firungul sau rigla aia de ghidare a materialului.
Am gasit pe net urmatorul produs:
http://www.uni-max.ro/rigla-cu-clema-lowalu-50w/d/

ca pret mi se pare ok

ca circular o sa iau ceva cu panza reglabila si cat mai mare la debitare am gasit modelul:
http://www.matrix-direct.ro/?x=produs&id_p=208
sau
http://www.matrix-direct.ro/?x=produs&id_p=252
diferenta intre ele este de 200 de wati la putere dar si la pret...140 lei parca...
panza poate sa taie o grosime de maxim 75 mm
daca calculez imi iese cam asa: grosime masa 18mm(pal melaminat) + inca 18mm pentru o masa tip sanietotal 36 mm cand scad din 75 rezulta o debitare maxima de 39 mm, cred ca imi este suficient, atunci cand folosesc firungul am o grosime de taiere de 57mm ceea ce este super ok.
orice sugestie este binevenita,
multumesc
cocos

Mesajde ionel07196555 » 17 Mar 2013, 01:06

cocos scrie:Inca o mica problema:
O sa imi fac pana la urma si un circular.
Am vazut pe net dar si cineva a zis ca se poate face un circular cu masa fixa folosind un circular de mana prins pe dosul mesei.
Pana aici totul este clar dar m-ar ajuta o idee cum sa fac firungul sau rigla aia de ghidare a materialului.
Am gasit pe net urmatorul produs:
http://www.uni-max.ro/rigla-cu-clema-lowalu-50w/d/

ca pret mi se pare ok

ca circular o sa iau ceva cu panza reglabila si cat mai mare la debitare am gasit modelul:
http://www.matrix-direct.ro/?x=produs&id_p=208
sau
http://www.matrix-direct.ro/?x=produs&id_p=252
diferenta intre ele este de 200 de wati la putere dar si la pret...140 lei parca...
panza poate sa taie o grosime de maxim 75 mm
daca calculez imi iese cam asa: grosime masa 18mm(pal melaminat) + inca 18mm pentru o masa tip sanietotal 36 mm cand scad din 75 rezulta o debitare maxima de 39 mm, cred ca imi este suficient, atunci cand folosesc firungul am o grosime de taiere de 57mm ceea ce este super ok.
orice sugestie este binevenita,
multumesc

mai documenteazate
sau poate eu am fost ghinionist ??????????
ionel07196555

Mesajde ovidiu_78 » 17 Mar 2013, 02:41

Uite un link

http://lumberjocks.com/BramC/blog/27945

Si multe mai gasesti pe net,cauta:making table saw fence si gasesti
Apoi,si tot aia ti-am zis sa faci cu un circular de mana si o masa,dar nu as opta pt nici unul din cele doua circulare,matrix?!?!?alea sunt ceva hobby,la banii aia gasesti ceva bun,chiar si daca second hand,sau mai pui ceva bani si iei unu ok,si eu ma tot uitam dupa unul mai bun si sunt si makita,hitachi,gasesti marci bune si profi
ovidiu_78

Mesajde cristian bh » 17 Mar 2013, 13:14

cristi_vidican scrie:O maşină de degrosat, ca cele prezetate mai sus sunt ok pentru a trage scândura pe ambele feţe. Dacă scândura nu e curbată tare, iese foarte bine şi fără a trage o faţă la abric. Eu am făcut asta cu scândura de 20 cm lăţime. E adevărat că am uscat-o în uscător la şipcă şi a ieşit destul de bine, fără curbare.
Ca să-ţi iasă la final de 20 mm grosime, trebuie să fie de 24 minim grosime după uscare, altfel e mai greu. Doar dacă o despici.
Referitor la despicare şi lipire, merge dar trebuie un adeziv bun. Până acum, tot ce a fost lipit cu adeziv, în timă s+a dezlipit. Şi mi s-a promis că nu se va dezlipi. Vrăjeli!
Dar, îţi trebuie abric pentru a întrepta scândura pe cant. Şi un fierăstrău care să-ţi scoată bine la 90 grade. Altfel, mai bine nu te apuci că strici materialul.

Si uite asa cu,, daca ,,si cu ,,trebuie,, te abati de la calea cea dreapta [pasii corecti obligatorii atunci cand vrei sa faci un stup si mai vrei si sa nu crape ,sa nu se dezlipeasca, adica sa poata fi utilizat o lunga perioada de timp si asta depinde si de cum e intretinut dupa ce pui albinele in el]
La facerea unui panou latimea scandurilor ce urmeaza a fi incleiate TREBUIE SA AIBA LATIMEA intre 7 si 10 cm si pot fi si mai inguste daca ai ,dar plecand de la latimea cherestelei pe care o cumperi si majoritatea are intre 15 si 30 cm iar cei ce debiteaza cherestea o debiteaza astfel incat sa nu aibe pierderi astfel ca daca busteanul e mai gros scoate scandura mai lata si invers .
Asta inseamna ca acele scanduri de la mijlocul busteanului se vor curba si apar fisuri de-a lungul fibrei si spintecarea pe mijloc e necesara ca prim pas.
Pt o indreptare buna e necesar debitarea in lungime cu mic adaos necesar formatizarii panoului Iar adezivul nu se vinde cu promisiuni ca va tine lipitura ci cu certificat de conformitate in care sunt specificati parametrii de rezistenta.Prin lipirea buc una langa alta se obtine acea fibra contra fibra .
Iti recomand adezivul D3 TIFEL si cred ca se gaseste si in oradea iar eu il cumpar de la beius si impregnant, lac exterior, vopsea pe baza de apa etc .
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde cocos » 17 Mar 2013, 20:31

ovidiu_78 scrie:Iti recomand adezivul D3 TIFEL

L-ai folosit ? este bun pentru exterior?
Cat priveste imbinarea nut si feder m-am gandit sa fac cu panza de circular doar nut pe ambele scanduri si sa le imbin cu o sipca pe post de feder.
Apoi sa le pun la presa. Oare in cat timp se usuca adezivul asta ?
ovidiu_78 scrie:impregnant, lac exterior, vopsea pe baza

Te rog sa imi zici ce este impregnantul asta? un fel de ulei de in? Lacul de la ei pe baza de apa este rezistent? se exfoliaza, etc?
Multumesc
cocos

Mesajde jenica67 » 17 Mar 2013, 22:12

Daca vrei sa iti faci o masa simpla, poti sa te inspiri de aici : http://www.youtube.com/watch?v=IPS131ByDFo&feature=fvwp
Daca vrei sa faci una complexa, inspirate din filmuletele aceluiasi autor si mai complex, nu cred ca ai nevoie.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE