Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Utilaje tamplarie lemn

Mesajde jenica67 » 17 Feb 2015, 13:58

Dar sti ca Dado se fabrica in Italia si-n UE este interzis ?? Oare de ce ??
jenica67

Mesajde mausica » 17 Feb 2015, 15:59

jenica67 scrie:Dar sti ca Dado se fabrica in Italia si-n UE este interzis ?? Oare de ce ??

Normal ca stiu ca se fabrica in Italia,sa iti spun ca de fapt au 4 fabrici acolo,mai exact in Friuli Venezia Giulia si alta aproape de Udine.Vrei sa iti mai zic ??? O fi el interzis dar uite ca la americani este permis.O fi el periculos insa si freza e periculoasa ,ca de fapt orice utilaj folosit la lemn.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde jenica67 » 17 Feb 2015, 21:40

Apropo uite si freza de pe utilajul meu :
Fişiere ataşate
Utilajul.jpg
Utilajul
2014-04-01 11.04.06r.jpg
Freza
Ultima oară modificat de jenica67 pe 17 Feb 2015, 21:43, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde cristian bh » 17 Feb 2015, 21:42

mausica scrie:
cristian bh scrie:
Binevenita paranteza, :D
acum la tine taie ca e noua ,dar stai putin sa freci la noduri si sa se incarce cu rasina,.......MAI VORBIM,
PS.

Acuma eu nu ma pricep la tamplarie spun doar ce am vazut cu ochii mei.Ai zis ca tu nu ii vezi rostul la un dado(sau utilitatea),dar uite ca pe afara(mai ales prin state)nici nu se concepe sa nu aiba omul printre scule un ser din acesta.Oare de ce ?

Hai sa le iau pe rand,......din ce am vazut si eu,in special in state,acolo exista o categorie, a tâmplarului independent,pe spatiu redus,unde micul sau atelier este dotat cu scule si utilaje de multe mii de dolari.
Pt aceasta categorie,s-au conceput aceste scule si utilaje de foarte multi ani ,inaintea celor electrice si pana la cele din ziua de azi,sculele lor au totusi alta fiabilitate ,alta calitate,alt pret decat chinezariile de la noi.
....de aia acum in videoclipuri vezi oameni in varsta aratand cum se foloseste un circular,o freza verticala,,,,,,,,,,,, sau acest set dado!

Intre acesti meseriasi in adevaratul sens al cuvântului si detinatorii de la noi de cateva scule electrice exista o mare diferenta!
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde jenica67 » 17 Feb 2015, 21:46

Nici nu merita sa investeti in scule de superperformanta si sa faci stupi. Meseriasi in tamplarie, mai ales cei din state, fac mobila sau ce vise au unii pe bani multi. In plus una este daca vrei sa vanzi stupi si alta este sa ii faci pentru tine, unde nui conteaza productivitatea.
jenica67

Mesajde cristian bh » 17 Feb 2015, 22:31

mausica scrie:Pai nu am nici un motiv sa o frec in noduri,dar ramane de vazut in timp cat de fiabil e.Eu nu am pus in discutie freze profesionale.Si cand am zis ca am observat, am vazut cu ochii mei un canal facut cu o freza(freza verticala cu masa din acelea facute in regim propriu,freza nu avea reglaje cu distantiere,saibe sau mai stiu eu ce,ci doar simpla)si un dado la care rezultatul a fost clar pt dado.Acuma eu nu ma pricep la tamplarie spun doar ce am vazut cu ochii mei.

Etalonul oricarei discutii ar trebui raportat la ceea ce este profesional!
Ca unuia sau altuia ni se pare ca asa e mai ieftin,mai comod,mai la indemana,..etc,este strict parerea fiecaruia si fiecare face cum crede de cuviinta,.,.
Clar ca, decat sa faci canal cu freza aia galbena din poza mai bine iese cu circularul,,,chiar cu acel set Dado!
Dar a fi prezentate niste lucruri drept etalon in tamplarie mi se pare oleaca hazardat!
referitor la acel set Dado,......sa vedem ce face el de fapt,,,,
pai poate face un falt,un canal si o imbinare deget!
asta in situatia in care la circular exista coborârea si urcarea panzei.Eventual si o masa culisanta!
Avand astea in dotarea circularului cele enumerate mai sus se pot executa la fel de rapid si usor cu o panza simpla,fara a forta circularul,in plus la îmbinarea pieptene dintele il faci cat vrei!
Cu pretul la acel dado,cumperi trei panze bune!
Referitor la freze,sunt freze care sunt cu pretaietor si curatator de aschie tocmai pt taieturi curate!
Un atelier de tamplarie nu lucreaza cu seturi Dado,...........stiu europenii de ce. :D

In fond la un stup ce este obligatoriu de respectat,..........si aici,... e doar parerea mea,
unu la mana sunt cotele stas atat la interior cat si la exterior,adica daca faci stupi verticali,sa zicem ....1Bals :D
atunci catul nr 37 poate fi pus pe cuibul 88 oricând iar cel cu nr 72 pe nr11 ,,,etc,adica fiecare cat poate fi montat pe orice cuib!Perfect,
doi la mana,sa nu crape dupa cateva luni de stat in soare,ploaie etc
trei la mana,sa nu intre apa si furnicile -n el pe la colturi , imbinari.
Restul probabil ca nu-mi vine in minte acu :P si tine de optional,
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde jenica67 » 17 Feb 2015, 23:16

Pai ca sa o luam in ordine, punct 1 tine de cat de ingrijit lucrii, iar punctul 2 si 3 tine cu ce material lucrezi : lemn uscat, vopsea de calitate si adeziv de calitate. Un stup in cote, poti face si cu scule manuale, doar timpul de realizare este mai mare. Am si eu o freza mai profesionala facuta, dar din pacate timpul nu mi-a permis sa o finalizez. Anul asta sper sa finalizez abrihtul care si acela este construit, cere numai montaj si finisari. Din pacate si la casa de la tara mai am multe sa fac, asa ca o sa vad ce pot realiza in timpul limitat numai din weekend. Mai este gradina, albinele, pomii doua garduri ......... :o In plus mai am si copiii care suna : monteaza piscina ca venim, umple-o cu apa si imi trebuie doua fantani, mai vine nepotelu care anul asta face 2 ani. Nu e foarte usor, iar timpul este foarte scurt.
jenica67

Mesajde mausica » 17 Feb 2015, 23:37

Cristi,ai si tu dreptatea ta,insa am zic ca nu ridic in slavi acel dado. Ca se poate si altfel,ca e periculos,ca nu face multe.....asta e alta treaba,eu unul ma folosesc f bine de el si atat.Cu minimul de scule pe care le am acum eu pot sa imi fac toate cele necesare pt albine.Dar ca sa mai complectez putin atelierul,zilele urmatoare ajunge acasa si un abric.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde ovidiu_78 » 18 Feb 2015, 00:20

am facut sute de cutii si fara dado...si dupa ce am cumparat dado de la americani...am continuat sa fac falturile fara el...il folosesc la alte chestii,...nici nu se compara un falt de la o freza sau un dado...din freza iese meserie,plus ca e rapid,la dado daca nu faci incet,iti arunca scandura in ochi...periculos intradevar...am lucrat si cu stejar cu dado,foarte periculos...avantaj la dado e ca poti face canaluri pe placi mari,la mobilier,etc...nu stupi
dc se foloseste in america?pt ca aia nu prea folosesc freza ca la noi,sau EU,uitati-va pe youtube si la marii tamplari,doar la unul doi veti vedea freza mare in atelier...in rest nimeni nu are,foloseste,...si atunci folosesc dado...tot in america se foloseste abricht doar de suprafata!!!!si pt grosime e separat...asa e de mult la ei,asa s-a dezvoltat totul in jurul acestui concept...bineinteles ca sunt si combinate dar nu prea le vei vedea in atelierele de tamplarie...
oricum un atelier de tamplarie fara o freza e de neconceput ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde lucky5strike » 18 Feb 2015, 00:28

Ovidiule, cum merge freza de 2 kw?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ovidiu_78 » 18 Feb 2015, 00:32

foarte bine,nu ma plang,am lucrat cu ea si aproape 2 ore continu si no problem,....eu ziceam mai sus de freza din aia cu motor de 3-4kw macar...aia e freza adevarata,pt falturi dintr-o bucata,pt modele,imbinaturi,etc
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde lucky5strike » 18 Feb 2015, 00:38

Stiu, dar alea-s destul de scumpe.
Cu asta de 2kw, fata de circular cu doua treceri? Cum vine la socoteala mai bine? 8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde emil_sorin » 18 Feb 2015, 00:40

Pt un începător care nu are prea multe lazi de făcut, se poate face falțuri destul de ușor , doar din circular, intr-adevar cu doua treceri , dar nu e așa de periculos si cu o calitate destul de buna.
Țin sa cred ca o freza de 30.000 de rotați pe Min si cu 2 cuțite pe cap sunt 60.000 de tăieturi pe minut, iar la un circular unde ai doar 5.000 de rot/Min dar cu un 40 de dinți da 200.000 rot/Min deci o tăietură mai fina . dar se poate si cu 60 de dinți la pânză :-) .
Eu sunt foarte mulțumit de rezultatele care le am cu circularul la falțuri , si am folosit panze cu 14 dinti (70.000 rot/min) .
De abricht cu grosime nu am nevoie deoarece iau dușumea calitatea I-a cu 26 Ron/m2. Investiția e mult prea mare in abricht cu grosime , iar la un număr redus de stupi nu cred ca își are rost .
emil_sorin

Mesajde ovidiu_78 » 18 Feb 2015, 01:31

total eronate calculele tale cu rotatii pe min x nr de dinti sau taisuri...la circular cu 5000 rot/min tot atat va rame turatia si daca vei folosi panza cu 14 dinti sau alta cu 60....si panzele au un nr de turatii max la care se pot folosi...ex 6000 rot/min max...deci zecile si sutele de mii de turatii pe min....
o freza din aia de mana nu are mai mult de 22.000-24.000 turatii...alea mici cu care se fac canturi au turatia mare,restul e alta poveste...si la freze sunt cu limitari de turatii,anumite freze mai mari nu le poti folosi la aceeasi turatie ca si o freza mica dreapta de ex,...iar la frezele mari nu prea este mai mare de 9000 rot/min,caci acolo se folosesc la fel tot felul de cutite de diferite dimensiuni,si acolo turatia conteaza...si puterea motorului
ovidiu_78

Mesajde ovidiu_78 » 18 Feb 2015, 01:35

lucky5strike scrie:Stiu, dar alea-s destul de scumpe.
Cu asta de 2kw, fata de circular cu doua treceri? Cum vine la socoteala mai bine? 8-)

poti face si cu circularul pana aproape de adevar si apoi ultimul pas cu freza ca sa iasa ca la carte.. ;)
ovidiu_78

Mesajde emil_sorin » 18 Feb 2015, 02:50

Domnule ovidiu,
Din ce striu eu la o freza mica , cum e cea de mana are turație pana la 28.000 ,pe ea se montează cu cap de freza , ce are doar 2 cuțite . daca e sa calculam matematic , se înmulțește nr de cuțite (dinți) cu nr de rotați si rezulta numărul de tăieri pe Min ( in cazul de mai sus , e vb de 56.000 de tăieturi pe Min)
In cazul circularilui , nr de dinti de dinți , determina si calitatea tăieturi. Ca si încercare poți sa faci in felul urmaltor : pe o coala de pal , sa tai cu o panza cu 14 dinți si după aceea cu una de 60 de de dinți. Sunt sigur ca vei observa diferență la calitatea si finețea tăieturi. Ce e drept , e ca la scândură de brad nu prea poți tăia pe lungimea fibrei cu o panza de 60 de din dinți .
emil_sorin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE