Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Remorca

Mesajde MyBees » 27 Mai 2011, 14:42

Va cer sfatul intr-o problema...
Doresc sa inchiriez o remorca pe care sa o pot tracta cu un turism, cu categoria B.
Daca reusesc sa transport 10 stupi e ok. Eu am gasit ceva pe un site de inchirieri (click AICI pentru LINK) dar am citit pe forum ca nu sunt foarte potrivite pentru transportul stupilor.

Trebuie sa duc 10 stupi, cu un cat si problema este ca pe o distanta de cca. 7-8 km. am un drum de tara, pietruit dar cu ceva denivelari si imi este teama de balansul creat.
Cei care aveti experiente de genul acesta, credeti ca e in regula daca i-as duce cu remorca respectiva?
Aveti idee de alternative?

Multumesc anticipat :hi:
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Re: Remorca

Mesajde Cristian IONITA » 27 Mai 2011, 16:39

este oki ... mai ales ca nu e remorca ta .... :zzz:

pe portiunile de drum cu denivelari mergi incet si cu grija evitand socurile si nu vor fi pbe

cand ridici remorca uitate atent la "integritatea" ei, in special la prinderile platforme de lonjeroane .... tipul asta de remorci sunt cam de unica folosinta.

la dimenisiunile precizate (210 x 110) or sa incapa 10 stupi doar daca ii asezi cu reamele perpenticular pe directia de mers (si oblonul spate lasat) ceea ce impune sa mergi foarte foarte cu grija ptr ca ramele sa nu balanseze in stup si sa "toace" albinele
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde gabimihai » 27 Mai 2011, 22:43

Am folosit si eu o remorca mica pentru Dacie. Nu avea arcuri sau alt sistem pentru atenuarea zdruncinaturilor datorate denivelarilor. Toti stupii i-am avut cu ramele paralel cu directia de mers, dar unul din graba l-am lasat invers. rezultatul, 2 pumni de albina moarte, regina vie. Am mers cu grija, asa ca fii atent la drum si totul e OK daca remorca are suspensii.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde MyBees » 28 Mai 2011, 00:38

Multzam fain pentru sfaturi. M-am mai linistit. Incepusem sa cred ca am dat banii de pomana pentru carlig... Macar de ar fi fost vreun "carlig la fete" :lol:
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Donbazil » 29 Mai 2011, 13:19

Sal'tare!
Asculta un sfat si de la bunicu' :
Fa ce faci, cara cati cari, dar NU transporta NICIODATA stupii cu ramele "perpenticular" pe directia de mers. NEVER!......
Sal'tare!
Donbazil - Faget.
Donbazil

Mesajde gica » 29 Mai 2011, 16:05

Este adevarat ca 10 stupi cu modelul acesta merg transportati numai cu ramele perpendicular pe directia de mers.
Dar cu acest model numai asa e bine sa-i transporti.Garanteaza Gica, pastoralist 25 de ani si cu remorci din astea.
gica

Mesajde MyBees » 30 Mai 2011, 01:54

Inca odata multumesc tuturor. Nu ma asteptam sa primesc atatea sfaturi, in plus va credeam pe toti prin paduri... :)

Saptamana trecuta am dus doi in masina. unul pe locul din dreapta, unul in spate si imobilizati bine cu chingi(intre ei scaunul din dreapta)
Chiar daca am avut noroc si nu s-a intamplat nimic, am avut inima cat un purice de teama cand ramele balansau cand treceam prin sleauri. Chiar daca fixasem ultima rama cu cuisoare, tot sea uzeau cum pacaneau... Daca pe directia de mers pot controla prin viteza mica, frana blanda si atentie sporita, cum fac daca remorca se clatina?

Nea Gica, inteleg bine ca e in regula sa le duc cu ramele perpendicular pe directia de mers?
Cu numarul o mai rezolv... In masina, in habitaclu, imi intra 1 in dreapta si 3 pe bancheta. Daca risc tare sa ii duc cu rama perpendicular pe directia de mers, pot pune mai putini in remorca...

Donbazil, multzam fain. stiu, regula de aur. Tinand cont ca mare parte din traseu merg pe drum bun, mai scade riscul? Adica merg pe soseaua de centura si pe autostrada si doar pe o portiune de cativa km. pe drum de tara. Daca nu-mi iese vreo blonda in cale la drum de seara, nu prea sunt riscuri. Pot controla mersul incat sa evit franari/accelerari bruste, insa nu pot controla "clatinarea" cutiilor, indiferent de viteza... Practic masina se inclina stanga/dreapta pe drumul ala si nu pot evita lovirea ramelor asezate paralel pe directia de mers...
---
MyBees

Mesajde Cristian IONITA » 30 Mai 2011, 07:23

ca sa mai elimini din riscuri ar fi bine ca inainte de a pleca sa "strangi" ramele.

Banuiesc ca atat in cuiburi cat si in caturi ai rame cu umerase ... impingi cat se poate de tare toate ramele intr-o latura a stupului si le blochezi batand cate un cui fata spate astfel incat ramele sa devina fixe si ceva loc intr-o parte.

Dupa ce ajungi la noua locatie lasi cateva ore stupii deschisi sa se linisteasca si apoi faci operatiunea invers.
Metoda este sigura dar cred ca realizezi cata manopera suplimentara implica.

Incearca sa eviti transportul stupilor in masina .... nu stii de unde apare surpriza (parca ai stupii batranului in folosinta) si din propria experienta iti spun ca nu deloc usor sa conduci cu masca pe figura .... e drept insa ca e spectaculos .... sa vezi fata politaiului cand cobori cu masca pusa :))

a ... inca un sfat .... cand ajungi la drumul rau mai scade un pic presiunea din anvelopele remorcii ... ajuta la amortizarea socurilor

si inca ceva .... nu se compara socurile si zgaltieturile suportate in masina (facuta ptr transport oameni) cu cele din remorca (facuta ptr marfa)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 30 Mai 2011, 14:16

Am transportat ani la randul stupi pe o platforma tip aca "modificata" un pic in lungime. Stupii erau dispusi perpendicular pe directia mersului, si nu a fost niciodata vreo problema! DAR corpurile au fost mereu complete cu rame, umerasele hoffman o data bagate prin presare in corp nu se balanseaza si si fac pe deplin datoria.
Daca nu se poate cu ramele complete, recomand umplerea spatiului cu hranitoare, diafragme, rame goale (intodeauna folositoare) etc, si abia la urma fixarea prin tinte.
Succes la transport!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ioan Guist » 31 Mai 2011, 19:33

Am tansportat din 88 de colonii-32 pozitionati cu ramele in pat cald.Adica perpendicular pe directia de mers.Asa intrau in IFA.Si am fost pe toate coclaurile.Nu au fost probleme niciodata.
Sun sigur ca atunci cand cuibul este complect si ..."sudat", nu sunt probleme.Subliniez ca nu mai umblam in cuiburi decat dupa culesuri.Ramele din cat nu erau cu umeri si nu miscau.
Una peste alta s-a subliniat mai sus conditiile in care se pot muta astfel stupii.
Sa nu uitam ca pe coclauri miscarea de tangaj e mai deasa si mai acuta decat miscarile date de accelerari si franari.Astea din urma le putem controla ca ...sunt stupii nostrii.Miscarile date de gropi sunt stanga -dreapta si acestea nu se pot elimina de tot.
De asemenea trebuie subliniat ca o roata mica (categoria B) scutura si zdruncina mai tare decat o roata de camion.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Liviu Began » 13 Iun 2011, 00:42

Dragi colegi ce sa va spun???
Am remorca Pongratz cu sistem de franare pe care o inchiriez (in Brasov) cu 50 lei /zi si la care RECOMAD tuturor clientilor ca in functie de greutatea si mai ales incarcatura sa scada sau sa mareasca presiunea in pneuri de la 1,5 la 3 bari, in functie de incarcatura. Pt. stupi recomand chiar 1,2 bari. De ce? pt ca de obicei intra 10m stupi cu o greutate totala (inainte de pastorala) de 300kg, iar la retur maxim 5-600 kg, in conditiile in care remorca duce 1000kg fara probleme (chiar daca e omolagata pe 750MMA. tinand cont ca transportul se face noaptea: "Unde va grabiti de zdruncinati(datorita vitezei) bietele zburatoare ??? De obicei putine sunt cazurile in care pastoratul se face la mai mult de 2-300 km de casa, deci....
Lasati-o mai moale (in cauciucuri) si mai "langzam" vorba spaniolului Janos, si nu vor fi probleme... adica grabiti-va incet!!!
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde pst_claudiu » 14 Iun 2011, 00:03

Exact modelul ala mi-am cumparat eu acum aproape 2 ani si am dat 2500 ron.E Brenderup 1205s. Am transportat stupi si pe distante de 300 de km.Mie imi intra 6 pe un nivel si mai ramane ce spatiu, ii pun pe doua din cauza ca mi-am facut un cadru din teava patrata si ajung la 12/tura(12rame cuib).Nu am avut probleme la transport si i-am transportat paralel cu directia de mers.
pst_claudiu

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE