Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Uscatorul de polen

Mesajde liviu1965 » 15 Aug 2011, 13:18

Deschid acest topic ptr. a incerca sa gasim un tip de uscator usor de construit, materiale ieftine si vorba romanului:
" ieftin si bun "

Sa auzim de bine....
liviu1965

Re: Uscatorul de polen

Mesajde Dragos2006 » 15 Aug 2011, 22:46

Mergi la un targ apicol , comanzi unul si ai rezolvat problema . Nu dau nume de firme deoarece nu mai fac reclama moca.... dar solutia v-am sugerat-o!
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde gica » 15 Aug 2011, 23:22

Hai s ti-o zic eu de-a dreptul dar mai pe centura.Are o firma un utilaj,il cumpei si daca vinzi polenul uscat cu 200 lei/kg in minim 10 ani ai amortizat utilajul.Asa c prin 2025 intri pe profit.
Mai sunt uscatoarele de prune care prajesc polenul la fix.Il simti in dinti ca pe bobul de grau.
Liviule,Liviule cand :idea:
gica

Mesajde Dragos2006 » 15 Aug 2011, 23:43

Nea Gica nu fii rau si lumineaza-ne !!! expune aici cum usuci matale polenul ! Ca stiu sigur ca aduni polen de la albine.
Dragos2006

Mesajde gica » 16 Aug 2011, 00:26

Cum nu mai fac de 25 de ani:
-nu mai usc polen la soare sub hartie pergament (80 de grade)
-nu mai usc polen sub capacul stupului (60 de grade)
-nu mai usc polen (de fapt nu-l mai prajesc) cu uscatoare gen '''uscator e polen model canadian''''
Peste doua generatii de '''uscatoare ''' ajungem la ce fac eu si vreo 6 insi din tara.
Voi pe unde sunteti?
Referitor la colectoare (am revazut cu placere pe Dragos coectand polen) -am abandonat modelul de colector gen '''casuta de vrabiute''' tot acum 25 de ani.Daca sunt multumit de ce am acum inseamna ca inca nu am vazut ceva mai bun in lume.
Exct,mai am o intrebare,vara ce faci cu mocirla din colectorul acela?

Si ca sa raspund la intrebare - nu conteaza cum usuc atata timp cat eu produc doar 500 de kile in anii buni.Un mic amanunt totusi - fara urma de puiet varos in el.
gica

Mesajde Dragos2006 » 16 Aug 2011, 08:06

Polenul ud , mamaliga , ajunge in hrana porcilor si uneori la gaini.
De puietul varos am scapt usor prin sacrificarea matcilor din familiile respective astfel incat de 4 ani nu mai am aceasta boala in stupina.
Dragos2006

Mesajde gica » 16 Aug 2011, 22:16

Cum am rezolvat-o cu polenul ''mamaliga'''
Am vopsit stupii in partea din fata in alb si galben.Vara stau cu culorile deschise spre sud,toamna rotesc corpurile cu 180 de grade.
Polenul acela facut mamaliga apare din condensul apei aduse de albine sa raceasca cuibul pe timp de canicula sau caldura mare.Binevoieste sa faci cum fac eu si fenomenul va disparea.
Ca si apa e la contor.
Referitor la alt aspect - bagabontul acela de vierme de gaselnita,mai sunt si la mine.Raman afurisitii in polen la prima cernere ca scapa prin sita.Dupa 24 de ore cat sta polenul in uscator raman tot vii.De data asta nu mai scapa ca in timp ce stau in uscator nu le prea convine si incearca sa-si faca o armura,leaga cu matase bobite de polen una de alta si se vara intre ele.Asa raman pe sita de data asta.Presupunand ca mai scapa vreunul sau ceva oua dau de dracu in butoi ca-i gazez cu bioxid de carbon.
Acesta a fost motivul pentru care am renuntat la un trior de polen model frantuzesc.
gica

Mesajde gica » 16 Aug 2011, 22:19

Dragos2006 scrie: De puietul varos am scapt usor prin sacrificarea matcilor din familiile respective astfel incat de 4 ani nu mai am aceasta boala in stupina.

Sa cred,sa nu cred,la cate cauze care duc la aparitia bolii sunt - un singur remediu ?
gica

Mesajde Dragos2006 » 16 Aug 2011, 22:49

Cand vrei sa ai o ferma apicola in toata puterea cuvantului trebuie sa iti desfasori activitatea dupa anumite protocoale stricte de la care sa nu te abati. In domeniul bolilor protocolul este clar si trebuie respectat cu strictete . La polen este un protocol si se respecta cu strictete , etc.
Dragos2006

Mesajde echo » 26 Noi 2011, 10:42

nea Gica, pentru triat, cernut, polenul, ce sita(e) folositi? Cu ce ochiuri?
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde gica » 26 Noi 2011, 11:48

Pentru triat folosesc doua site.Prima cu ochiuri de 4 mm.Ce ramane pe ea se arunca la gaini ca si ouale sunt bune.
A doua sita cu ochiuri de 1,5 mm.Ce ramane pe ea este polenul bun.Acesta intra intr-un tun cu aer unde se mai face o separare (aripioarele si piciorusele sunt antrenate de un curent de aer)
Ce trece prin sita (praf si polen spart) are alte intrebuintari.
De ani de zile zic ca voi automatiza acest sistem si ma prinde primavara tot cu cel vechi
gica

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE